Novosti 202

CELOGODIŠNJA DESTINACIJA

Ovogodišnje promocije turizma Srbije na domaćem i inostranom tržištu Turistička organizacija Srbije (TOS) realizuje kroz digitalne multimedijalne doživljaje, kao i  prezentaciju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa zemlje. Virtuelna soba “Vidi Srbiju” (Rich nature–Bogatstvo prirode, Religious experience-U duhu religije, Travel trough time– putovanje kroz vreme, Wellcome to Serbia–Dobrodošli u Srbiju, Bustling capital–Užurbana metropola i Adrenaline rush–Adrenalinsko iskustvo), virtuelna brošura “52 vikenda u Srbiji”, brošura “Avantura duha” i projekat EDEN (Knjaževac–nematerijalno kulturno nasleđe, Pirot–gastronomija, Novi Pazar– kulturni turizam) deo su te promocije. Za kratko vreme ogroman broj pregleda imao je i novi film o lepotama i turističkoj ponudi Srbije pod sloganom “Vidi Srbiju” koji, kako iz TOS-a poručuju, „Na poseban način prenosi emociju koju Srbija kao turistička destinacija sa sobom nosi, prikazuje raznolikost predela i istorijskih lokaliteta, energiju gradova, tradicionalne običaje, prirodu, gastronomsku ponudu i sve turističke adute Srbije“ ( https://www.facebook.com/serbiatourism/videos/1011665979023060/).
Za Internet Serbia Travel News (ISTN) Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže „Posle prošlogodišnje PRIRODE, ove godine akcenat je stavljen na AVANTURU DUHA, promociju kulturno-istorijskog nasleđa. Istraživanje pokazuje da preko 45% turista dolazi zbog toga. Gostoprimstvo je takođe naglašeno tako da je Srbija proglašena za jednu od 10 najgostoljubivijih zemalja sveta. U svakom slučaju, SRBIJA je CELOGODIŠNJA destinacija, budući da za svaki period godine ima šta da ponudi“. Ponuda Srbije sve je vidljivija u svetu. CTrip, najveća online turistička agencija u Kini, sprovela je istraživanje koje je pokazalo da je Srbija izbila na prvo mesto po interesovanju kineskih turista za nove i specifične destinacije. To je posebno zanimljivo budući da je otvoren konkurs za novu međunarodnu turističku nagradu „Marko Polo“, zajednički projekat Narodne Republike Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (China CEE 16+1), u kojem se zemlje članice pozivaju na osmišljavanje originalnog turističkog proizvoda koji mora da obuhvata najmanje tri zemlje centralne i istočne Evrope. Kako Srbija, Crna Gora i Makedonija već planiraju zajedničko predstavljanje na tržištu Azije, ova nagrada može da bude dodatni motiv. Prijave traju do 3.maja 2019.godine (E. tcc@mfa.gov.hu ) a nagrade će biti dodeljene 23. oktobra 2019.godine na konferenciji u Rigi.

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100

office@serbia.travel

www.serbia-tourism.org

VREME JE ZA ODMOR

Pod sloganom “Leto je bliže nego što mislite” na 41.Međunarodnom sajmu turizma IFT 2019 (21.–24.02.2019., Beogradski sajam) destinacijsku i turističku ponudu, smeštajne kapacitete, kulturu, običaje, gastronomiju i manifestacije, predstavilo je više od 650 izlagača i suizlagača iz 38 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma, nespornog lidera u Regionu, bila je Bugarska. Otvarajući sajam Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, istakao je da je “2018.godina bila rekordno uspešna za Srbiju, sa deviznim prilivom od turizma od 1,5 milijarde dolara i da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma. Cilj u 2019.godini je 1,7 milijardi”.
Ovogodišnji Sajam turizma, i pored blage stagnacije, pored očekivanih popusta od 5 do 60% u zavisnosti od agencije i destinacije, i raspona cena aranžmana od 29 do nekoliko hiljada evra, obeležile su i neke novine poput uvođenja B2B poslovnog portala, kao i posebno predstavljanje OMLADINSKOG TURIZMA koji svuda u svetu značajno učestvuje u ukupnim turističkim kretanjima. Srbija, zemlja domaćin Sajma turizma, koja je po rastu broja dolazaka stranih gostiju na šestom mestu u Evropi, i ove godine se predstavila u punom sjaju svojih turističkih kapaciteta. Interesovanje domaćih turista za odmor u zemlji bilo je veliko, naročito kada se zna da je Vlada ove godine planirala preko 100.000 vaučera kao podsticajnu meru. Zajedno sa 41.Sajmom turizma održani su i 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, koji je počeo dodelom nagrada na BeoWine Challenge Cup-u, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i 15. Sajam suvenira “Posetite Srbiju“. Zemlja partner idućeg Sajma turizma IFT 2020 biće Arapska Republika Egipat.

Prikaz 41.Međunarodnog sajma turizma IFT 2019 ISTN daje u rubrici MANIFESTACIJE

IFT 2019

+ 381 11 2655342, 2655866

turizam@sajam.rs

www.beogradskisajamturizma.rs

POGLED SA VISINE NA OPŠTE ZADOVOLJSTVO

Zimska turistička sezona ne jenjava na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini te je ekipa Internet Serbia Travel News-a (ISTN) posetila baš Kopaonik i uverila se da „Skijališta Srbije“ čine sve da ova destinacija zaista bude najatraktivniji zimski centar ne samo Srbije već i Regiona. Na izvanredno uređenim stazama čuju se svi svetski jezici. U potpunosti je organizovan boravak najmlađih na snegu, u funkciji su i noćna staza i sankalište, a posebna atrakcija je tabač taxi za prevoz putnika po planini. U skladu sa zimskom kampanjom pod naslovom „Pogled sa visine“ punom parom rade sve instalacije namenjene skijašima, borderima i rekreativcima, snega ima na pretek, te zahvaljujući ekipama „Skijališta Srbije“ svaki novi dan počinje na opšte zadovoljstvo svih kategorija gostiju Kopaonika.
Za one koji žele da probaju i druge ski centre zanimljiva je informacija da su, nakon sličnog Ugovora o saradnji sa Ski centrom Jahorina, na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu „Skijališta Srbije“ i „Skijališta Crne Gore“ potpisala Ugovor o nastavku saradnje koji predviđa da vlasnici sezonskog ski pasa u Srbiji mogu da skijaju tri dana uzastupno u skijalištima Crne Gore i obratno. Dejan Ćika, direktor „Skijališta Srbije“, kaže „Za nas je regionalna saradnja veoma važna i smatramo da ona doprinosi kako većem zadovoljstvu korisnika naših usluga tako i omogućava povratnu informaciju o tome kako unaprediti naše poslovanje”, Iako zimska sezona odmiče, Kopaonik je i dalje domaćin niza različitih aktivnosti inspirisanih zimskim sportovima, olimpizmom i igrama na snegu, poput „Olimpijske čarolije“ i humanitarne trke „I ja se borim“. Aktivnostima „Skijališta Srbije“ pridružuju se i brojni drugi objekti, restorani, ski škole i ski servisi, a najveći doprinos ukupnoj ponudi pruža “MK Mountain resort” (Hoteli “Grand” i “Gorski”) sa organizacijom manifestacije „Music week“ (8.-10.03.2019.) koja je privukla veliki broj ljubitelja kako zimskih sportova tako i zabave.
Ono što nije dobro, i što je bila primedba ISTN-a i prošle godine, odnosi se na neaktivnost odgovarajućih javnih službi po pitanju nelegalne preprodaje ski karata, što svima nanosi štetu. Podsećajući da je do kraja ove zimske sezone ostao još jedan Ski Weekend (21.-24.03.2019) sa popustom od 20% na dvodnevne do četvorodnevne ski karte, ISTN upućuje sve pohvale „Skijalištima Srbije“ na ostvarenim rezultatima u ski centru Kopaonik.

JP „Skijališta Srbije“

+ 381 11 3117901

direkcija@skijalistasrbije.rs

www.skijalistasrbije.rs

VOJVOĐANSKI LET U SVETU

Prema podacima Republičkog zavoda za Statistiku, Vojvodinu je u 2018.godini posetilo 8,4% više turista nego u prethodnoj godini. Broj stranih turista, koji najviše dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Poljske, Kine, Bugarske, Italije i drugih zemalja, povećan je za 14,2%, a broj njihovih noćenja za 17,4%. Dobrim delom to je posledica i nastupa Turističke organizacije Vojvodine (TOV) na sajmovima turizma u zemlji i svetu.

Na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2019 (21.-24.02.2019.) TOV je objedinila nastup Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Bele Crkve, Pančeva, Kovačice, Bačke Palanke, Vršca, Novog Bečeja, Zrenjanina, Bača, Bačkog Petrovca, Sombora, Apatina, Subotice, opština iz Srema („Divan je kićeni Srem“) i drugih gradova i opština, prikazani su projekti „Muzej Banatske vojne granice na otvorenom“ i „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema’’, najavljena je XIX Konvencija Svetskog udruženja turističkih vodiča (2021.godine u Novom Sadu), promovisan je Klaster „Deliblatska peščara“. Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, kaže “Posetiocima sajmova predstavljamo ponudu aktivnog, kulturnog, gastronomskog, vinskog turizma Vojvodine, a najveće interesovanje vlada za seoski i gastro turizam”.

Aktivnu promociju Vojvodine TOV ove godine realizuje i u inostranstvu, na sajmovima HOLIDAY & SPA EXPO (14.-16.02.2019, Sofija), UTAZAS (21.– 24.02.2019, Budimpešta), PLACE2GO (15.-17.03.2019, Zagreb), ITB (6.-10.03.2019, Berlin) i drugim.

Turistička organizacija Vojvodine

+ 381 21 452910

office@vojvodinaonline.com

www.vojvodinaonline.com

NOVO NA EVROPSKOM TRŽIŠTU – DESTINACIJA SREDNJEG DUNAVA

DESTINACIJA SREDNJEG DUNAVA, smeštena između nekoliko srednjoevropskih prestonica nudeći veliko turističko blago, integriše multietničko nasleđe, prirodne i kulturne resurse i atrakcije u jednu zajedničku ponudu vidljivu na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu. Kao takva ova jedinstvena prekogranična turistička destinacija na centralnom Dunavu, području koje dele dve regije – Istočna Hrvatska i Zapadna Srbija, građena je kroz program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. „Interreg IPA CBC“.
Projekat „Central Danube Tour – Enhancing the tourism development in the Central Danube cross-border region“ finansiran je kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.godine. Partneri projekta su JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Autonomne pokrajine Vojvodine, Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Dunavski centar za kompetenciju i Grad Ilok. Autori Projekta vrednog 575.856,20 €, koji traje 20 meseci (15.07.2017. – 14.03.2019.), naglašavaju da „Projekat ima za cilj podsticanje razvoja turizma u prekograničnom područja putem povećanja kvaliteta i raznolikosti turističke ponude, kroz stvaranje i promociju zajedničke prekogranične turističke destinacije Srednjeg Podunavlja, uz stvaranje novih prekograničnih tematskih ruta, umrežavanje, povećanje znanja i kapaciteta učesnika, kao i valorizaciju turističkog potencijala cele prekogranične regije“.
Nakon predstavljanja na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2019, zatim u Iloku i na završnoj konferenciju u Novom Sadu, DESTINACIJA SREDNJEG DUNAVA predstavljena je i na jednom od najvećih evropskih sajmova turizma u Berlinu ITB 2019, kao „Poželjna destinacija, gde se svakodnevni život pretvara u turističke proizvode međunarodnog karaktera, na kojoj se gostima nudi mešavina dunavskog bogatstva i panonskog načina života, sa utkanim mističnim panonskim legendama, kulturom od praistorije do naših dana, živopisnom prirodom sa brojnim životinjskim i biljnim vrstama, sa bogatom gastronomijom koja je svoju specifičnost izgradila na mešanju naroda, sa muzikom, plesom, rečnim avanturama, biciklističkim i pešačkim turama, duhom mladosti i šarmom koji se ne zaboravlja“

DUNAVSKI CENTAR ZA KOMPETENCIJU

(Danube Competence Center)

+381 62 8310621

www.danubecc.org

Jasmina Beljan Iskrin, menadžer projekta

MAKEDONIJA – NAŠA SLEDEĆA DESTINACIJA

Pod sloganom „Makedonija vaša sledeća destinacija“ Nacionalna agencija za promociju i podršku turizmu Makedonije, zajedno sa opštinama Kruševo, Ohrid, Demir Kapija i Dojran, uz gastronomske i muzičke specijalitete, u okviru Sajma turizma IFT 2019 (22.02.2019.) u Beogradu predstavila je ovu zemlju punu kulturno-istorijskog nasleđa, prirodnih retkosti, a nadasve ljubaznih ljudi. Iako u Makedoniji turizam nije primarna privredna grana, prema podacima Evrostata prošle godine ova zemlja, sa 230 sunčanih dana, izuzetne lepote, brojnih mogućnost za odmor, uživanje i avanturu, zemlja koja ima 38 planina, 3 nacionalna parka, 43 prirodna i veštačka jezera, 1600 živopisnih sela i ruralnih područja, zemlja vina i gastronomije, imala je najveći procentualni porast broja noćenja (18,9%) među članicama EU i kandidatima za članstvo (Srbija je na drugom mestu sa 12,4%).

Za Internet Serbia Travel News Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Makedonije, kaže “U Makedoniju treba doći jer je lepa, a takvi su i hrana i gostroprimstvo. Makedonija je tačka, a Balkan je destinacija. Zato Makedonija, Srbija i Crna Gora treba da se udruže i zajedničkim snagama, bez uzajamnog konkurisanja, ponude istoriju, kulturu, more, avanturu, nacionalne parkove, foto safari, zdravstveni i verski turizam, hranu i vinske ture, pre svega na tržištu Azije“. Prognozirajući da će Makedoniju ove godine posetiti 1,4 miliona turista, koji će ostvariti 4 miliona noćenja, on je najavio i sastanak direktora turističkih organizacija ove tri zemlje koji treba da se uskoro održi u Skoplju.

Agencija za promociju i podršku turizmu Makedonije

+ 389 (0)23 223101

info@tourismmacedonia.gov.mk

www.tourismmacedonia.gov.mk

NAUTIČKE DILEME

U okviru 41.Međunarodnog sajma nautike, lova i ribolova (1.–5.03.2019., Beogradski sajam), specijalizovane sajamske manifestacije namenjene ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportovа na vodi, opreme za lov i ribolov, nautičkе, kamp i outdoor opremе, kao i nautičkog turizma, organizovan je okrugli sto na temu “Razvoj nautičke privrede i nautičkog turizma Srbije”.

Kako su pomaci u ovoj privrednoj grani veoma spori, i ovoga puta su obnovljene teme “Nautička privreda u funkciji nautičkog turizma”, “Aktuelni problemi i predlozi za poboljšanje ove privredne delatnosti”, “Nautički potencijali Srbije”, “Plovni putevi” i druge. Ako se uzme u obzir da se, po podacima Privredne komore Srbije, u regionu centralnog Dunavskog basena Srbije nalazi 76 reka dužih od 50 km, 50 reka kraćih od 50 km, 600 km kanala, 9 većih jezera (više od 4 km2), 114 manjih jezera, 26 mrtvaja, 120 peskara i šljunkara i 1.890 km plovnih puteva, jasan je stav članova Grupacije za nautičku privredu i turizam Privredne komore Srbije (NATUS) da bi se “Oživljavanjem ovoga sektora i dobijanjem statusa privredne grane u razvoju, omogućio razvoj malih preduzeća u kojima bi se zaposlilo preko 5.000 ljudi”. 

Što se samog Sajma nautike, lova i ribolova tiče, značajan deo izlagačkog programa bio je namenjen rečnim nautičarima, pre svih ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala te je i sama ponuda plovila bila veoma raznovrsna. Cene su se kretale od 1.000 do 680.000 evra i, kao i na sajmovima turizma i automobila, najskuplji aranžmani, ili modeli, prvi se i rasprodaju.

Beogradski sajam – SAJAM NAUTIKE

+ 381 11 2655931

nautika@sajam.rs

www.beogradskisajam.rs

ATRAKTIVNA PONUDA

Nakon učešća na Sajmu turizma IFT 2019, SB „Banja Kanjiža“, u kojoj do 30.aprila traje akcijski popust na cenu BO dana, a prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD je još uvek u toku, svoju ponudu će predstaviti i na specijalizovanom sajmu ishrane, dijetetike, wellness-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege – Prolećnom “Festivalu zdravlja” u Beogradu (27.–28.03.2019., Dom vojske Srbije), nastupajući sa aktuelnim programima “PROVEDITE USKRŠNJE PRAZNIKE U BANJI KANJIŽA” (25.-30.04.2019.) i PRVOMAJSKI PAKET (30.04.–5.05.2019.), kao i sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima za lečenje osteoporoze, atraktivnim wellness programima poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugim. Dr med. Slobodanka Drndarski, direktorka Banje Kanjiža, za Internet Serbia Travel News kaže „Naši programi gostima pružajuju mogućnost da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Naši pregledi obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, kao i korišćenje svih banjskih wellness i spa kapaciteta“.
ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875163

marketing@banja-kanjiza.com

www.banja-kanjiza.com

UVAŽAVANJE TRADICIJE

Travel and Hospitalty grupa iz Londona dodelila je Specijalnoj bolnici „Merkur“ iz Vrnjačke Banje nagradu za najbolju banju koja uvažava tradicionalni banjski koncept – „Best Traditional Spa of the Year“. „Merkuru“ je u Londonu i 2017.godine dodeljeno priznanje za najbolju regionalnu bolnicu, u kategoriji “ Health care and recreation”, a dr sci med Dejanu Stanojeviću, direktoru „Merkura“, uručeno je priznanje za najboljeg menadžera.

Na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2019, osim ovog priznanja, „Merkur“ je, pod sloganom „Mir i opuštanje uz kontrolu zdravlja”, predstavio i svoju ponudu za 2019. godinu u koju je uveo nov proizvod – MERKUROV BANJSKI PAKET, namenjen svima koji u Vrnjačku Banju dolaze kako bi iskoristili njen prirodni potencijal – mineralne vode. Ovaj paket obuhvata boravak u Vrnjačkoj Banji uz tradicionalne tretmane i terapije mineralnim vodama.

Specijalna bolnica “Merkur”
Vrnjačka Banja

+ 381 36 611626

office@vrnjcispa.rs

www.vrnjcispa.rs

www.vrnjcispa.com

JUBILEJ PROGRAMA „ČIGOTA“

SPECIJALNA BOLNICA ZA BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE I BOLESTI METABOLIZMA “ZLATIBOR” obeležila je (21.02.2019., Klub poslanika Beograd) 55 godina postojanja i rada i 30 godina ČIGOTA programa, a promovisan je i novi Spa & wellness centar ČIGOTA. Program ČIGOTA nije samo medicinski program namenjen redukciji telesne težine već i promeni stila života ili, kako kažu u samoj Čigoti, „To je škola zdravog i pravilnog života”. Na proslavi jubileja Dr Željko Stakić, direktor SB “Čigota”, ističe „Naš zadatak je da svakog polaznika programa naučimo kako da prepozna greške koje pravi u svakodnevnom životu, kako da ih ispravi po povratku kući i, što je najvažnije, da nauči da živi drugačije – aktivno i zdravo“.

ČIGOTA, jedinstven program u Evropi koji je brendiran, multidisciplinarna priča o turizmu i zdravim stilovima života, nadgrađena je i novim Spa & wellness centrom koji je Specijalnoj bolnici na Zlatiboru dodao i savremenu dimenziju okretanja prema gostima kojima su potrebni aktivan odmor, rekreacija i relaksacija.

SPECIJALNA BOLNICA ZA BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE

I BOLESTI METABOLIZMA “ZLATIBOR”

+ 381 31 597597

office@cigota.rs

www.cigota.rs

AVANTURE DUHA – SRBIJA

U 2019.godini Turistička organizacija Srbije (TOS) promoviše zemlju i brošurom AVANTURE DUHA – SRBIJA, premijerno prikazanom na Sajmu turizma IFT 2019 u Beogradu (25.02.2019.). Ova sadržajno i vizuelno izuzetna brošura, nestandardno koncipirana, poziva na upoznavanje Srbije originalnim naslovima poput „Na izvorima ljudskog duha“, „Mesta okupljanja“, „Kreni u retro naučno-fantastičnu avanturu“, „Uhvati se u kolo svetske baštine“, „Duh ulice“, „Kako da planiraš neočekivano“ i drugim. U njoj su prisutni i spomenici iz doba praistorije i antičkog Rima, manastiri, muzeji i galerije, spomenici na listi UNESKA, Street Art, Novi Sad kao Evropska prestonica kulture 2021., industrijsko nasleđe, tvrđave čiji obilazak može da bude veoma uzbudljiv i još mnogo toga. Smiljana Novičić, urednica brošure (TOS), kaže „ Brošura „Avanture duha“ je nastala kao izraz potrebe za novim animiranjem publike i turista da posete Srbiju i obiđu spomenike kulturno-istorijskog nasleđa. Kulturna baština Srbije, pored svog neizmernog značaja koji ima za kulturu, istoriju i nacionalnu svest, predstavlja i značajan segment turističke ponude zemlje. Zato i pozivamo sve da se, zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije, upustite u avanturu duha koja odvodi na mesta na kojima do sada nisu bili“.
Objedinjena u ovoj brošuri, koncipiranoj u skladu sa zahtevima turista koji žele kratku, jasnu i efektnu informaciju, srpska kulturna baština je prikazana zaista kao AVANTURA DUHA. Zato joj i odgovara upućen poziv koji glasi „Napravite avanturu od svake Vaše posete Srbiji“.

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100

office@serbia.travel

www.serbia-tourism.org

NIŠKI AKTIVNI ODMOR

Niš, treća turistička destinacija po posećenosti u Srbiji (posle Beograda i Novog Sada), domaćin je 20.MEĐUNARODNOG SAJMA TURIZMA I AKTIVNOG ODMORA (18.- 20.04.2019, hala SC „Čair“). Najavljujući ovaj događaj Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, kaže “Prošlogodišnji Sajam je zabeležio rekordan broj od preko 130 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Mađarske i Grčke. Učestvovali su organizatori putovanja, turističke organizacije gradova i opština, hotelijeri, predstavnici zdravstvenog, sportsko–rekreativnog turizma i aktivnog odmora, organizatori manifestacija, kao i udruženja samostalnih zanatlija suvenira. Pored aktivnog odmora, ove godine akcenat će biti i na gastronomskoj i vinskoj ponudi. Na “FOOD COURT“ štandu posetiocima će se predstaviti naša turistička destinacija i putem lokalnih gastronomskih specijaliteta“.

Sasatavni deo 20.MEĐUNARODNOG SAJMA TURIZMA I AKTIVNOG ODMORA su i tematske konferencije “Primena novih izmena Zakona o turizmu” i „Novi modeli promocije kulturnog nasleđa“, kao i programi na centralnoj bini sajma. Sajam će biti i mesto susreta i razmene iskustava turističkih profesionalaca budući da je Republički zavod za statistiku objavio podatak da je prethodnu godinu Niš završio sa ukupnim porastom broja turista od 15% (7,3% domaćih i 20% inostranih). Po tim podacima najviše ga posećuju turisti iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Rusije, Turske i Bugarske. Proširenje ponude aktivnog odmora, sigurno povećava i broj turista.

Turistička organizacija Niša

+ 381 18 505689

info@visitnis.com

www.visitnis.com