Novosti 203

INTERNET SERBIA TRAVEL NEWS

Informacije:
World Travel & Tourism Council (WTTC)
www.wttc.org
GLOBAL SUMMIT 2019
World Travel & Tourism Council (WTTC) održao je godišnji GLOBAL SUMMIT 2019 (2.- 4.04.2019.) u Sevilji (Španija) a glavne teme bile su vezane za digizalizaciju, putovanja, rast broja putnika, upravljanje destinacijama, autentičnost, instagram, inkluzivnost, raznolikost, kao i za turističke potrošače sutrašnjce. Na Samitu, koji je i putem video strima bio prenošen onima koji su želeli da se uključe, istaknuto je da broj putovanja i dalje raste, da je BDP već osmu godinu zaredom premašio globalnu ekonomiju i da će, uzročno-posledično, u narednoj deceniji biti otvoreno 100 miliona novih radnih mesta. Izneta iskustva su poručila da danas turisti traže više od običnog obilaska destinacije, da se nedovoljno pažnje posvećuje starijim ljudima koji su, kao turisti, daleko platežno sposobniji od svojih potomaka, kao i da gosti sa invaliditetom imaju visok nivo lojalnosti. Posebno su zanimljivi rezultati ispitivanje tržišta Kine koji su pokazali da u ovom trenutku samo 9% Kineza ima pasoš a da ih već sada putuje više nego Amerikanaca i Kanađana zajedno. Budući da kineski turisti provode više vremena od evropskih ili američkih u istraživanju destinacija na koje putuju, dat je savet da se promotivni sadržaji redovno ažuriraju. Deo izlaganja na Samitu bio je posvećen i temi Svemirskog turizma čije cene višestruko rastu. Naveden je primer japanskog turiste koji je već rezervisao put za mesec za 100 miliona dolara, nekoliko stotina hiljada dolara odvodi u svemir na pet minuta, a suborbitalni let, da bi se osetila nulta gravitacija, koštaće oko 7.000 dolara.
Po oceni organizatora bila je ovo veoma uspešna i sveobuhvatna konferencija koja je, po već ustaljenoj praksi World Travel & Tourism Councila bila prenošena i online a čiji se zaključci mogu naći na
www.wttc.org/livestream

Informacije: Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.serbia-tourism.org
DOBRODOŠLICA KINESKIM TURISTIMA
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini u Srbiji je boravilo 15% više inostranih turista u odnosu na prethodnu godinu. Najveći procentualni skok zabeležen je među turistima iz Kine. Ipak, slažu se turistički stručnjaci, da bi ne samo Srbija već i ovaj deo Evrope bili atraktiviji za turiste sa prekomorskih tržišta, neophodno je reionalno povezivanje, formiranje zajedničkog turističkog proizvoda i međusobna saradnja. Godinama unazad razrađuju se pristupi kreiranju zajedničke ponude, a jedno od takvih nastojanja rezultiralo je saradnjom nacionalnih turističkih organizacija Srbije, Nemačke i Mađarske prilikom dovođenja predstavnika medija iz Kine. Umesto standardnih destinacija ovog puta su odabrane zemlje koje Dunav spaja sa Srbijom, u kojoj su boravili u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Subotici i na Paliću. U Turističkoj organizaciji Srbije kažu „Kinezi dolaze u Evropu, a to što im ne treba viza za Srbiju direktno utiče na njihovu odluku da nas posete. Dele se u dve grupe, mlađi ljudi koji dolaze individualno i obilaze Evropu, i stariji koji stižu ciljano u organizovanim grupama“. 
Kroz brojke izraženo – 12,4 miliona kineskih turista posetilo je 2017.godine Evropu, u  Srbiji je 2018.godine bilo 98% više kineskih turista nego godinu dana ranije, a Kineska turistička akademija procenjuje da će 20,8 miliona Kineza posetiti Evropu do 2020.godine. Gde će se sve zadržati, zavisi od inventivnosti domaćina.
BEOGRAD VAŠ DOMAĆIN
Beograd vaš domaćin“ je novi turistički program koji Beograđanima i domaćim i stranim turistima nudi razgledanja grada iz otvorenog autobusa, sa reka, kao i kombinovanu turu otvorenim autobusom i brodom. Ovaj program, koji je počeo promotivnom turom za novinare (4.04.2019.), traje oko 70 minuta i realizuje se uz pomoć audio vodiča na devet stranih jezika. Organizatori – Turistička organizacija Beograda i BS turs, predvideli su polaske otvorenog autobusa sa stajališta za turističke autobuse na Trgu Nikole Pašića svakog dana u 11 i 13 časova, a kombinovane ture razgledanja otvorenim autobusom i brodom, u saradnji sa Donauships, svakodnevno se realizuju u 15 i 17 časova. Posle obilaska znamenitosti šireg centra grada autobusom sa otvorenim krovom, posetioci imaju priliku da, u pratnji vodiča, dva sata krstare brodom „Stevanske livade“ ili „Trajan“ Savom i Dunavom i razgledaju 20 kilometara obale beogradskih reka. Karte se mogu kupiti u poslovnici BS Tursa na Savskom trgu, Turističkom informativnom centru Turističke organizacije Beograda u Knez Mihailovoj ulici ili neposredno u autobusu uz prethodnu rezervaciju.
Informacije: Informativni Centar Turističke organizacije Beograda
Beograd, Knez Mihailova 56
Tel. + 381 11 2635622
www.tob.rs
GOLF KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA
Turistička organizacija opštine Žabalj i Golf klub CENTAR, pod pokroviteljstvom opštine Žabalj, po sedmi put su organizovali (23.03.2019.) ŽABALJ GOLF TURNIR čime je, ove godine znatno ranije nego ranije, zvanično otvorena sezona turnira. Golf klub CENTAR, udaljen 100 km od Beograda, 30 km od Novog Sada, 130 km od Subotice i 10 km od Zrenjanina, najveći je u Srbiji, prostire se na površini od 38 hektara, raspolaže sa  9 polja, dok je još 9 u pripremi. Turističkim novinarima, koji su prisustvovali otvaranju sezone, najavljeni su tradicionalni turniri (Championship, Summer, NS i Rotary Tournaments, Beginer Tour, Uskršnji i Diplomatski turnir, Kup gradova i drugi), predstavljeni su Klub kao i turistički potencijali cele destinacije. Za Internet Serbia Travel News Marija Čupić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj, kaže „Ovaj golf teren je značajan za celokupni razvoj destinacije. Kako je golf kao turistički proizvod prepoznat u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije 2016-2025.godina, kao i u Planu razvoja turizma Autonomne pokrajine Vojvodine 2018-2022.godina, osmislili smo brojne aktivnosti kao i sportsko-turističke pakete sa boravkom i izletima za sve koji dođu, bilo kao profesionalni igrači ili kao publika koja prati turnire. Njihova cena, u zavisnosti od toga šta sve obuhvataju, kreće se od 300 eura pa naviše“. Nakon dana provedenog u Golf klubu CENTAR naš utisak je da je ova turistička ponuda veoma interesantna, ne samo za neposredno vezane za golf već i za ostale turiste. Blizina emitivnih područja Beograda i Novog Sada veoma je važna, a zanimljiv je i novi turistički proizvod Turističke organizacije opštine ŽabaljPUT MEDA I SIRA koji turističku golf atrakciju nadgrađuje i zanimljivom gastronomijom.

Informacije:

Turistička organizacija opštine Žabal

Tel. +381 21 831688
                     E.
info@visitzabalj.org
www.visitzabalj.org
SEZONA KOJA OBEĆAVA
SB „Banja Kanjiža“ celinu svoje ponude predstavila je na specijalizovanom sajmu ishrane, dijetetike, wellness-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege – prolećnom “Festivalu zdravlja” u Beogradu (27.-28.03.2019., Dom vojske Srbije), nastupajući sa aktuelnim programima “PROVEDITE USKRŠNJE PRAZNIKE U BANJI KANJIŽA” (25.-30.04.2019.), PRVOMAJSKI PAKET (30.04.-5.05.2019.), kao i sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima za lečenje osteoporoze, kao i atraktivnim wellness programima „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“ i „Šoping i Spa vikend“. Na „Festivalu zdravlja Banja Kanjiža, za koju ekipa Internet serbia Travel News-a smatra da gostima omogućava pravu kombinaciju zdravog, lepog i korisnog, najavila je i skorašnji početak organizacije tradicionalnih ručkova pored Tise, plovidbu brodom kao i razne druge aktivnosti. U toku je i akcijski popust na cenu BO dana.
ISTN u dodatku daje programe Banje Kanjiža.
Kanjiza programi Kanjiza izleti

Informacije: Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“
Tel. + 381 24 875163
E.
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com
SKRIVENO NASLEĐE
Tvrđava Golubački grad, nedavno svečano otvorena za posetioce posle višegodišnje rekonstrukcije, oživela je kroz radove 30 savremenih umetnika. U organizaciji Dunavskog centra za kompetenciju, Golubačkog grada, Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA i Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Tvrđavi Golubački grad u Golubcu realizovana je (6.04.2019.) izložba ,,Skriveno nasleđe – savremena umetnost u srednjevekovnoj arhitekturi“ koja  kroz  kulturni turiziam uspostavlja dijalog između srednjevekovnog utvrđenja i savremene umetnosti. Ovo utvrđenje na desnoj obali Dunava iz 13. veka, podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula. Povodom ovog kulturno-turističkog događaja organizatori izložbe kažu da je „Budućnost Golubačkog grada usko povezana sa ojačavanjem kapaciteta kulture na lokalnom nivou, unapređenjem obrazovanja, istraživanja, životne sredine, urbanog i ekonomskog razvoja kao i kulturnog turizma“.
Izložbom ,,Skriveno nasleđe“ autorki Ljiljane Tašić i Nataše Janković počinju aktivnosti namenjene posetiocima Golubačkog grada koji je podeljen na četiri zone: zelenu, plavu crvenu i crnu, a za posetioce važe i određena pravila koja podrazumevaju da maloletna lica mogu ući samo u zelenu zonu, dok u ostale tri može ući maksimalno pet osoba, i to samo u pratnji vodiča.
Izložba ,,Skriveno nasleđe“ traje do 6.maja 2019.godine.
Informacije:
DUNAVSKI CENTAR ZA KOMPETENCIJU (Danube Competence Center)
www.danubecc.org
                    
TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD DOO
Tel. +381 12638798
E.
tvrdjava@tvrdjavagolubackigrad.rs
www.tvrdjavagolubackigrad.rs

Informacije: Turistička organizacija Niša
Tel. +381 18 505689
E.
info@visitnis.com
www.visitnis.com
PREPOZNAVANJE KROZ SUVENIR
U okviru projekta „oPEACEmeni se“ Turistička organizacija Niša i Proaktiv organizovali su takmičenje (9.-10.03.2019.) – HAKATON koje je imalo za cilj kreiranje novog, modernog suvenira sa osvrtom na istorijsko i kulturno nasleđe Niša. Kao najbolji suveniri izabrani su Privezak sa QR kodom i dvojezičnom najavom niških manifestacija, Maskota grada „Niško“ i Puzzle lampa.
Izabrani suveniri promovišu se i na 20.MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA I AKTIVNOG ODMORA (18.- 20.04.2019, hala SC „Čair“) koji organizuje Turistička organizacija Niša. Pored aktivnog odmora, ovogodišnji sajam obuhvata i gastronomsku i vinsku ponudu. Sastavni deo su i tematske konferencije “Primena novih izmena Zakona o turizmu”  i „Novi modeli promocije kulturnog nasleđa“, kao i programi na centralnoj bini sajma.
 
Vojvodina, turisticka ponuda, ISTN
OBJEDINJENA TURISTIČKA PONUDA VOJVODINE
Nakon predstavljanja Vojvodine kao atraktivne turističke destinacije na Međunarodnom  sajmu turizma „ITB“ u Berlinu (06.03.-10.03.2019.), značajnom za unapređenje vojvođanskog turizma budući da je broj posetilaca upravo iz Nemačke porastao za 14,3%, kao i nastupa na Međunarodnom sajmu turizma PLACE2GO u Zagrebu (15. -17.03.2019.), takođe značajnom za turizam Vojvodine jer su posetioci iz Hrvatske na prvom mestu po broju dolazaka, Turistička organizacija Vojvodine nastupa na 20.Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora u Nišu (18. – 20.04.2019., hala „Čair“). Objedinjenu  turističku ponudu ovog dela Srbije, zajedno sa Turističkom organizacijom Vojvodine, predstavljaju i turističke organizacije Novog Sada, Inđije, Novog Bečeja, Vrbasa, Zrenjanina, Bačke Palanke, Plandišta, Bača, Žablja, Subotice, Vršca, Kovina, Bele Crkve, kao i Banja Kanjiža i Novosadski sajam.


Informacije:
Turistička organizacija Vojvodine
Tel. + 381 21 452910
E.
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

Vojvodina, turisticke destinacije, ISTN
Turisticka ponuda gradova i opstina Vojvodine, ISTN
SRPSKI VERSAJ PONOVO OTVOREN ZA OBILASKE
Kao nastavak veoma uspešne saradnje izmedju Kraljevskog dvora i Turističke organizacije Beograda, Dvorski kompleks u Beogradu ponovo je, po petnaesti put,  otvoren za javnost. Obilasci Kraljevskog i Belog Dvora osmišljeni su tako da se posetioci, uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča, upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u dvočasovnoj šetnji Dvorskim kompleksom. U turi se obilaze zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, parka, kao i Dvorska kapela posvećena Svetom Andreji Prvozvanom, zaštitniku Kraljevske Porodice. Posetioci u okviru tura imaju priliku i da se sretnu i pozdrave sa Prestolonaslednikom i Princezom kada god su prisutni.
Posete Dvorskom kompleksu su svake srede, subote i nedelje, od 3.aprila do 31.oktobra 2019.godine, i to sredom od 10.00, a subotom i nedeljom od 10.00 i 13.00 časova. Ulaznica uključuje i organizovan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića sa koga se kreće pola sata pre zakazanog termina. Postoji  mogućnost i organizovanja vanrednih obilazaka uz prethodnu najavu Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II.  Broj ljudi u grupi je ograničen na 50.
Informacije i rezervacije:
Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II
Tel. +381 11 306 4050
kancelarija@dvor.rs www.dvor.rs
Turistički Informativni Centar
Beograd, Knez Mihailova 56
Tel. + 381 11 2635622
www.tob.rs
Novi Sad 14.05.2015.  Izlozba Gospodin Pavle Beljanski Galerija Spomen Zbirka Pavla Beljanskog foto Robert Getel
UMETNOST I ZABAVA – NASLEĐE U FOKUSU

Tema ovogodišnjih DANA EVROPSKE BAŠTINE, koji se u Srbiji održavaju kao deo velike  manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije – ”European heritage days”, je „UMETNOST I ZABAVA – NASLEĐE U FOKUSU“. Kako je tema veoma široka i obuhvata vizuelne umetnosti, bioskop, cirkus, sajmove, ples, proslave, festivale, igre, čitanje, muziku, fotografiju, radio, televiziju, pozorište, turizam i sport, ideja je, po rečima organizatora da se “Građanima omogući da posete i istraže nasleđe koncertnih dvorana, pozorišta, parkova i drugih objekata, da saznaju više o njihovoj istoriji i arhitekturi, da nauče sve o kostimima, instrumentima i predmetima koji čine deo istorijskog ili živog nasleđa. Ovom temom će biti obuhvaćeni različiti aspekti nasleđa posvećeni umetnosti i zabavi koji omogućavaju da uživanjem u kulturnim sadržajima pobegnemo iz svog svakodnevnog života i probudimo u sebi stvaraoce, zaštitnike nasleđa i poznavaoce umetnosti”.
Svi koji žele da se uključe u ovu manifestaciju pozvani su da počnu sa osmišljavanjem programa kako bi njihovi predlozi bili postavljeni na sajt DANA EVROPSKE BAŠTINE (www.europeanheritagedays.com) i postali vidljivi u celoj Evropi.

Informacije:
DANI EVROPSKE BAŠTINE

www.europeanheritagedays.com