Novosti 204

INTERNET SERBIA TRAVEL NEWS
10.Turisticki Forum, Marija Labovic TOS, ISTN
Informacije: Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
NA EVROPSKOM TURISTIČKOM PUTU
Turistička organizacija Srbije (TOS), u saradnji sa Turističkom organizacijom Loznice, organizovala je u Banji Koviljači 10.Turistički forum (8.-10.05.2019.) sa ciljem da kroz edukativne programe i radionice upozna zaposlene u lokalnim turističkim organizacijama sa savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističke ponude zemlje. Programski akcenat stavljen je na evropska iskustva i to kroz izlaganja Miguela Gallega (Evropska turistička komisija -ETK), i Sare Bellshaw (Univerzitet Highlands and Islands u Škotskoj).
Koliko je važno objediniti pojedinačne turističke destinacije u celinu, napraviti jedinstven  turistički proizvod, pa tek potom ga promovisati, iskazao je kroz svoje uvodno izlaganje Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar turizma, naglasivši da se u Srbiji za poslednjih pet godina za 56% povećao broj dolazaka inostranih gostiju, a devizni priliv za 53%. Kako je prema izveštaju ETK Srbija u Evropi destinacija sa drugim najvećim rastom noćenja i dolazaka stranih turista, Marija Labović, direktorka TOS-a, naglašava da je važno shvatiti da je “Savremeni turista u potrazi za doživljajem a manje mu je važno u kojoj se zemlji nalazi i kakve su pojedinačne usluge”.
U skladu sa preporukama da se ide na povezivanje destinacija, kao i na ukupan doživljaj, TOS je za turističke novinare koji su pratili Forum organizovao, zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama Valjeva i Loznice, obilazak atrakcija koje se nalaze na područjima ovih susednih destinacija. Bio je to dobar potez koji može da posluži kao polazna tačka za osmišljavanje sadržaja koji objedinjavaju ponudu ovog dela Srbije.
Turistički Forum, koji je ove godine imao nešto manje učesnika nego prošle, iduće godine menja koncept, pre svega u organizacionom smislu. Ako je suditi po interesovanju prisutnih za pojedine teme, poput Zakona o turizmu i Problema sa kojima se suočavaju turistički poslenici na lokalu, možda bi i tematski deo trebalo da bude usklađen sa neposrednim prožimanjem teorije i prakse. Eto teme za razmišljanje.

ISTN prikaz Foruma, kao i atrakcije turističkih destinacija Valjeva i Loznice, daje u rubrici Manifestacije
Rasim Ljajic otvara 10.Turisticki Forum - ISTN
Informacije:  Turistička organizacija Vojvodine
Tel. + 381 21 452910
E.
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA
Sa željom da pojedincima, grupama i organizatorima putovanja predstavi sadržaje koje Vojvodina nudi u prolećnim mesecima sa naglaskom na aktivan odmor, zaštićena područja prirode i kulturne atrakcije, Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (10.-12.05.2019.) promotivno putovanje za turističke novinare pod nazivom VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA. Kako široko, ali sadržajno raznoliko, ravničarsko područje između Dunava, Save i Tise nudi brojne mogućnosti za aktivan odmor (pešačenje, biciklizam, konjički i sportovi na vodi, posmatranje ptica, lovni turizam) za ovo putovanje izabrane su opštine Bačka Palanka, Kikinda i Zrenjanin. Da je prolećni vikend satkan od poseta rezervatima prirode, ergelama, salašima, ali i brojnim kulturnim atrakcijama, nešto što treba doživeti u Vojvodini, ističe Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, i za Internet Serbia Travel News kaže “Na izgled pitoma vojvođanska ravnica, koja deluje mirno i ušuškano, itekako ima šta da ponudi ne samo kroz svoje kulturno nasleđe već i kroz eko turizma. U Vojvodini se nalazi preko 20 zaštićenih područja, mogućnosti za aktivan odmor su velike, sve se više pažnje posvećuje kombinovanju rekreacije i uživanja u prirodi“. I dodaje da je sada sa VOJVOĐANSKOM PROLEĆNOM RAPSODIJOM, posle LETNJE PANONSKE AVANTURE (nakon koje je broj turista samo u Somboru skočio za 37%)DUŠE VOJVOĐANSKE JESENI  i ZIME NA SALAŠIMA, godina zaokružena, napravljen je PAKET PROIZVODA ponuđen svima koji ga žele jer je u turističkom smislu „Vojvodina celogodišnja destinacija“.

Poziv na avanturu i pravi izazov prihvatila je i ekipa Internet Serbia Travel News-a i u rubrici Turističke destinacije daje svoj doživljaj VOJVOĐANSKE PROLEĆNE RAPSODIJE.
Specijanbi rezervat prirode Carska bara, ISTN
REZULTATI KOJI OBEĆAVAJU
Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) pokazujuj da su u 2018.godini međunarodna turistička putovanja porasla za 6% i da ih je bilo ukupno 1,4 milijarde. To je nastavak rasta turističkog prometa iz 2017.godine, koja je bila najbolja godina za turizam posle 2010.godine. Posete Bliskom Istoku porasle su za 10%, Africi za 7%, Aziji i Evropi za 6%. Interesovanje za Ameriku palo je ispod svetskog proseka, na 3%. Što se Evrope tiče najveće interesovanje vladalo je za njen Sredozemni deo (+7%), potom za Centralni, Istočni i Zapadni (+6%), dok je situacija sa Bregzitom u Velikoj Britaniji dovela do pada interesovanja za Severnu Evropu. Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Procvat turizma poslednjih godina potvrđuje da je ovaj sektor danas jedan od najmoćnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja. Zato smo obavezni da upravljamo njime na održiv način, da ekspanzija turizma postane korisna za sve zemlje, a posebno za lokalne zajednice, omogućavajući otvaranje novih radnih mesta i razvoj preduzetništva“.
Na osnovu trenutnih pokazatelja UNWTO predviđa da se ove godine broj međunarodnih putovanja poveća za 3% do 4%. Objavljeni podaci pokazuju i snažan porast broja turista iz Indije i Rusije, kao i sa manjih azijskih i arapskih tržišta. Takođe pokazuju i da se sve jasnije izdvajaju novi trendovi poput putovanja u potrazi za promenom, traganja za zdravim opcijama poput pešačenja, wellnessa i sportskog turizma, kao i „multigeneracijska putovanja“ nastala kao rezultat demografskih promena, odgovornijeg odnosa prema putovanju, digitalizacije kao i novih poslovnih i putnih modela. Sve u svemu UNWTO na osnovu pokazatelja predviđa turistički uspešnu i prosperitetnu 2019.godinu. A ko se kako snašao na tržištu, prepoznao interese turista i prilagodio svoju ponudu, pokazaće stanje u kasi već krajem godine.

Informacije:
Svetska turistička organizacija – UNWTO
www.unwto.org

OVOG LETA…
# VIDI SRBIJU
Srbija, u kojoj je prošle godine boravilo 15% više inostranih turista u odnosu na prethodnu godinu, najveći procentualni porast poseta zabeležila je među turistima iz Kine. Poseta bi bila i veća da postoji bolje regionalno povezivanje i formiranje zajedničkog turističkog proizvoda. Zato su Turističke organizacije Srbije (TOS), Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tri zemlje koje imaju bezvizni režim sa Kinom,  organizovale u aprilu mesecu prezentaciju destinacija i poslovne sastanke predstavnika turističke privrede Regiona sa preko 90 organizatora putovanja iz Kine, što je svakako krupan korak ka privlačenju većeg broja turista. 
Osvajajući tržišta TOS se ove godine predstavio i na Međunarodnom sajmu turizma Arabian Travel Market ATM 2019 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai, 28.04.-1.05.2019.) ali i bliže u Regionu, u Grčkoj (12.-19.05.2019., Solun, Larisa i Atina), promovišući kratke odmore u gradovima, aktivni odmor u prirodi, kulturno-istorijsko nasleđe, manifestacije, kao i mogućnosti za porodični turizam.
Sada, na pragu letnje sezone, TOS počinje i na domaćem tržištu kampanju pod nazivom OVOG LETA…# VIDI SRBIJU čiji je cilj da uz pomoć različitih kanala komunikacije približi domaćim turistima turističke proizvode i destinacije u zemlji. Marija Labović, direktorka TOS-a, podseća da „Od početka godine novi spotovi i promotivni film  „Vidi Srbiju“ na digitalnim platformama imaju blizu 3 miliona pregleda, a TOS-ovi nalozi na društvenim mrežama skoro 80.000 novih pratilaca. Cilj nam je da ponovimo uspeh iz 2018.godine tokom koje je, uz 110.000 novih pratilaca, zabeleženo blizu 12 miliona pregleda video sadržaja koji su poredstavljali turističku ponudu Srbije“.
Letnja kampanja TOS-a, sa 12 tematskih video spotova sa segmentiranim i video sadržajima prilagođenim različitim interesovanjima turista, započela je 15. maja i trajaće do 30. juna 2019. godine.
Turisdticke atrakcije Beograda, ISTN

Informacije:
Turistička organizacija Srbije

Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
Dunavom kroz Srbiju, ISTN
Uros Parlic, direktor TO Nis, ISTN
Sajam turizma Nis 2019., ISTN
Informacije: Turistička organizacija Niša
Tel. +381 18 505689
E.
info@visitnis.com
www.visitnis.com
AKTIVNA DESTINACIJA
20.Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora u Nišu (18.-20.04.2019.), koji tradicionalno okuplja učesnike iz Srbije i Regiona, bio je povod da se Niš predstavi kao destinacija koja nije više samo tranzitna, već kao simbol kulturnog nasleđa, meraka i gastronomije koji je u Srbiji izbio na treće mesto po posećenosti (posle Beograda i Novog Sada). Tako smo saznali da je od 2015. godine broj turista povećan za više od 80% dok je broj noćenja veći za 50%, 2018.godine Niš je posetilo oko 11% više turista nego godinu dana ranije a broj domaćih i inostranih gostiju se gotovo izjednačio. Po mišljenju Uroša Parlića, direktora Turističke organizacije Niša, “To je dobrim delom rezultat intenzivne kampanje i promocije grada kako po Srbiji tako i van nje. Osim iz Srbije, najviše gostiju dolazi iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Nemačke, Kine i Turske”. Za Internet Serbia Travel News (ISTN) Parlić naglašava da broj sadržaja u Nišu iz godine u godinu raste, obnavljaju se i nekadašnji simboli grada – hoteli „Ambasador“, „Park“ i „Nais“, uvećava se broj manifestacija poput „Nišvila“, „Filmskih susreta“, „Horskih svečanosti“, „Muzičkog edikta“, festivala „Evergrin“ i drugih, a sve to zajedno uz podršku Aerodroma „Konstantin Veliki“ sa koga će od jula meseca ove godine leteti avionom ka 12 svetskih destinacija. Obilazeći grad za vreme 20.Međunarodnog sajma turizma i aktivnog odmora uverili smo se da se vide rezultati ulaganja u kulturno nasleđe i turističke potencijale Niša, pre svega u Tvrđavu, a čelnici grada najavljuju i dalje investicije u arheološka istraživanja, rekonstrukciju zgrade muzeja kao i u revitalizaciju Niške Banje. Nadamo se da neće ostati na najavama.
Prikaz Niša ISTN daje u rubrici Turističke destinacije
Sajam turizma u Nisu 2019. ISTN
EDEN 2019
ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM
Turistička organizacija Srbije (TOS), organizator nacionalnog izbora za „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), najavila je na 10.Turističkom Forumu raspisivanje konkursa za ovaj projekat čiji su ciljevi stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje na usvajanje modela održivog turističkog razvoja. Dok su teme prethodnih godina bile „Nematerijalno kulturno nasleđe“ (pobednik opština Knjaževac), „Turizam i lokalna gastronomija“, (pobednik opština Pirot) i „Kulturni turizam“ (pobednik opština Novi Pazar), ovogodišnja tema je „ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM“. Dejan Crnomarković, rukovodilac projekta EDEN u TOS-u, za Internet Serbia Travel News kaže “Ovogodišnja tema ne obuhvata ono što se odnosi na medicinski turizam, rehabilitaciju i medicinske indikacije, niti je ograničena samo na banje, bez obzira što su one vodeći turistički proizvod Srbije, već su u fokusu projekti,   radionice, kursevi zdravog života i slično. Nacionalni konkurs na temu ZDRAVSTVENOG I WELLNESS TURIZMA, koji se održava u još dvadesetak zemalja članica i kandidata za članstvio u EU, ima i kvantitativni kriterijum koji podrazumeva da broj turista po metru kvadratnom opštine koja se kandiduje mora da bude manji od nacionalnog proseka. U tom smislu to nisu opštine na kojima se nalaze vodeće srpske banje, poput Vrnjačke ili Sokobanje, jer je osnovna zamisao ovog projekta da se prepoznaju i nagrade manje turistički razvijene i poznate destinacije koje svoju ponudu razvijaju na principima održivosti“.
Nacionalna dodela EDEN nagrada u Srbiji će biti održana na jesen ove godine, dok će na evropskom nivou nagrade biti uručene prilikom narednog sastanka EDEN mreže u Briselu 1. i 2.aprila 2020.godine. Pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije –
Projekat EDEN

Tel. + 381 11 6557112, 6557136
E. eden@serbia.travel
www.srbija.travel
ZDRAVSTVENO-TURISTIČKA PONUDA
SB „Banja Kanjiža“, koja je celinu svoje ponude predstavila na 20.Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora u Nišu (18.-20.04.2019.), nastupajući sa aktuelnim programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima za lečenje osteoporoze, kao i atraktivnim wellness programima „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“ i „Šoping i Spa vikend“, najavila je i početak rada Kabineta za elektromioneurografiju u okviru ove ustanove. Menadžment Banje Kanjiža ističe da gostima omogućava pravu kombinaciju zdravog, lepog i korisnog, priliku da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Pregledi u ovoj banji obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, korišćenje svih banjskih wellness i spa kapaciteta, kao i turističku ponudu poput tradicionalnih ručkova pored Tise, plovidbe brodom do Segedina, organizovanih šetačkih tura i drugih aktivnosti.
ISTN u dodatku daje programe Banje Kanjiža.

IZLET
SEGEDIN

IZLET
SUBOTICA

UPOZNAJTE
KANJIŽU
Informacije: Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
Tel. + 381 24 875163
E.
marketing@banja-kanjiza.com www.banja-kanjiza.com
Svetska istraživanja na temu medicinskog turizma pokazuju da oko 203 miliona Evropljana godišnje ide na putovanja iz zdravstvenih razloga, i pri tome potroše oko 115 milijardi eura. Statistika takođe kaže da se 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam (U strukturi ukupnog prometa oko 40 % odlazi na stomatološke usluge, 42% na ortopediju, kardiologiju, kardiohirurgiju i neurohirurgiju, a 15 % na estetske zahvate). Iskustvo pokazuje da je ključni faktor u odabiru neke destinacije, osim same cene, svakako i standard medicinske usluge, ali i atraktivnost lokacije u turističkom smislu. U tom pogledu Beograd ima sve šanse da bude interesantan onima koji spajaju lepo, korisno i zdravo, a jedna od najtraženijih ustanova iz ove oblasti je DIVA LASER CENTAR, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom u Srbiji. Ovaj centar, koji pored prostora u ulici Prote Mateje 9 odnedavna radi i na Novom Beogradu, u ulici Vladimira Popovića 52, u estetskoj medicini prati svetske trendove i dostignuća. Kako su pacijenti u DIVA LASER CENTRU tretirani najsavremenijim laserima, poput Alma lasera, koji se koriste u najboljim svetskim klinikama, Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, za Internet Serbia Travel News kaže “Prateći svetske trendove uveli smo novu laser tehnologiju te je sada moguće uz kombinaciju radiofrekvence i ultrazvuka, sinergiju dve energije, vratiti lepotu prirodnih kontura kako lica tako i tela. Procedura je bezbolna, bezbedna i pouzdana bez perioda oporavka. Inovativna tehnologija i HEALTHY AGING MEDICINA su u prvom planu. Posvećeni smo svakom detalju,tragamo, istražujemo i usavršavamo se”.U DIVA LASER CENTRU, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.
MEDICINSKI TURIZAM –
ŠANSA KOJU TREBA ISKORISTITI
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
Tel. +381 69 692692
E.
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com
www.divadermatologija.rs
OTKRIVANJE TAJNI
ŽIVOTNE RAVNOTEŽE
Evropsko udruženje banja (The European Spas Association – ESPA), koje okuplja vodeće spa i medicinske asocijacije, klastere i centre iz 21 zemlje, organizovalo je 24. Evropski kongres u Hrvatskoj (8.-10.05.2019., Terme Tuhelj Art & Spa). Tema ovogodišnjeg kongresa, čiji je cilj bio razmena iskustava, novih metoda i alata u marketingu, znanja o inovacijama, obrazovanju i istraživanju tržišta, poslovno umrežavanje kao i poboljšavanje zdravstvene nege kroz zdravstveni turizam tokom cele godine, bila je "Tajna životne ravnoteže – život pun dobrobiti". Otvarajući skup Thierry Dubois, predsjednik ESPA, naglasio je rastući trend fokusa na zdravlje i prevenciju zdravstvenih problema u razvijenim zemljama, i istakao podatak da je „Zdravstveni turizam najbrže napredujući deo turističke industrije koji godišnje raste po stopi od 15% do 20%“.
Sastavni deo Kongresa bila je i dodela ESPA NAGRADA ZA INOVACIJE 2019 (ESPA Innovation Awards) u kategorijama: SPA DESTINACIJA, MEDICAL SPA, SPA HOTEL, SPA KONCEPT, ZDRAVSTVENI  SPA PROGRAM, SPA PROIZVOD i SPA OBRAZOVNI PROGRAM. Domaćin skupa – Terme Tuhelj dobile su posebnu nagradu žirija za Inovativni spa hotel.
Informacije: Evropsko udruženje banja – ESPA
E.
office@europeanspas.eu
www.europeanspas.eu
HOTEL OPERATIONS WEEKEND
Treći Hotel Operations Weekend (HOW), evropski festival na temu hotelskih aktivnosti, čiji je cilj predstavljanje međunarodnih trendova u hotelskim operacijama, ukazovanje na  primere dobre prakse, olakšavanje implementacije novih proizvoda i usluga, i umrežavanje učesnika, održava se u Poreču (Hrvatska) od 16. do 18.oktobra 2019.godine (Valamar Collection Isabella Island Resort). Po rečima organizatora „I ove godine Festival dovodi brojne međunarodne stručnjake iz oblasti hotelijerstva i povezanih industrija koji će sa učesnicima diskutovati o trendovima u hotelskim aktivnostima. Plenarni deo i radionice podeljeni su na sektore: Hrana i piće, Ljudski resursi, Prodaja i marketing, Tehnički sektor i domaćinstvo“.
Hotel Operations Weekend (HOW) pokreće i brojne teme a neke od ovogodišnjih su: „Kako uvećati profitabilnost aktivnosti u odnosu na goste i tržišta sa kojih dolaze“, „Grab&go“ koncept ili kako povećati prihode putem novih F&B trendova“, Kako napraviti savršen WiFi u hotelu“, „Ako su rezervacije u padu držimo li cene i reskiramo popunjenost ili smanjujemo cene da bi popunili kapacitete?“, „Kako efikasnije trenirati zaposlene sektora domaćinstva“ i druge.
Informacije o Festivalu mogu se videti na
www.howfestival.com <http://www.howfestival.com>.
Informacije: Festival HOW
Tel. + 385 91 7610885
E.
marina@adria-forum.eu
www.howfestival.com