Novosti 207

EDEN 2019 –
ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM

Turistička organizacija Srbije (TOS),
nosilac projekta „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), raspisala je (15.07.2019.) Konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji. Dok su teme prethodnih godina bile „Nematerijalno kulturno nasleđe“ (pobednik opština Knjaževac), „Turizam i lokalna gastronomija“, (pobednik opština Pirot) i „Kulturni turizam“ (pobednik opština Novi Pazar), tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU, je „ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i teritorijalno-specifičnu ponudu zdravstvenog i wellness turizma. Dejan Crnomarković, rukovodilac projekta EDEN u TOS-u, za Internet Serbia Travel News kaže “Ovogodišnja tema ne obuhvata ono što se odnosi na medicinski turizam, rehabilitaciju i medicinske indikacije, niti je ograničena samo na banje, bez obzira što su one vodeći turistički proizvod Srbije. Naglasak je stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju banje ili klimatska mesta, zaštićeno područje – nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, rezervat, spomenik prirode, zaštićeno stanište ili rezervat biosfere UNESKO. Uz to EDEN ima i kvantitativni kriterijum koji podrazumeva da broj turista po metru kvadratnom opštine koja se kandiduje mora da bude manji od nacionalnog proseka, jer je osnovna zamisao projekta da se prepoznaju i nagrade manje turistički razvijene i poznate destinacije koje svoju ponudu razvijaju na principima održivosti“.
Konkurs u Srbiji biće otvoren do 16. avgusta 2019.godine. Nacionalna dodela EDEN nagrada biće održana na jesen ove godine, dok će na evropskom nivou nagrade biti uručene prilikom narednog sastanka EDEN mreže u Briselu 1. i 2.aprila 2020.godine. Ljiljana Čerović, rukovodilac Službe za upravljanje i promociju turističkih proizvoda u TOS-u, najavljuje „Jedna pobednička i dve prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža".  
                                                                                  
Informacije:
Turistička organizacija Srbije – EDEN
Tel. + 381 11 6557112, 6557136
E. eden@serbia.travel
www.srbija.travel
CIKLOTURIZAM I KAMPOVI VOJVODINE
KUPALISTA VOJVODINE
VOJVOĐANSKA LETNJA AVANTURA
Na Sajmu omladinskog turizma – Opens Youth fair (2.-3.07.2019.) i na EXIT festivalu (4. – 7.07.2019.) u Novom Sadu Turistička organizacija Vojvodine (TOV) posetiocima iz celog sveta, pre svega mladima, ali i novinarima iz brojnih medijskih kuća poput “Lonely Planet-a” i “Forbes-a”, predstavila je turističku ponudu Vojvodine, od destinacija, preko manifestacija do gastonomije. Najveće interesovanje pokazano je za aktivan odmor, za mnogobrojna kupališta, kampove, biciklističke staze i vikend odmore.  Toj vrsti informisanja TOV je i namenila program pod nazivom PANONSKA LETNJA AVANTURA, koji obuhvata neka od najlepših kupališta ovog dela zemlje i raznovrsnu turističku ponudu opština Stara Pazova, Sremski Karlovci, Sombor i Novi  Bečej. Programom se predlaže pojedincima, organizovanim grupama i turističkim agencijama kako da osmisle Vikend ture do Belegiške ade, peščanog spruda nadoma Sremskih Karlovaca, do Bačkog Monoštora – „Sela na sedam Dunava“, Bezdana, kupališta na Tisi u Novom Bečeju, kako da se upoznaju sa gastronomskim specijalitetima u okolnim čardama, sa lokalnom kulturom, načinom života i običajima. Zato Nataša Pavlović, dirtektorka TOV-a, i naglašava „Turistička organizacija Vojvodine svima koji se obrate nudi savete, predloge i kontakte. Cilja nam je da ljudi zavole ceo ovaj prostor i da nastave da ga posećuju, da osete Dunav u Novom Sadu, Bačkoj Palanci ili Čortanovcima, Tisu kod Kanjiže, Savu u Sremskoj Mitrovici, da uživaju u Zobnatičkom ili jezeru Tikvara  i da se vrate i u drugo doba godine ((DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI, ZIMA NA SALAŠIMA,  VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA).
Za vreme manifestacija u Novom Sadu posebno interesovanje na štandu TOV-a izazvala je Foto kabina sa pejzažima Vojvodine, gde su se posetici fotografisali i slike odneli kao uspomenu. Da se opet vrate.
ISTN u dodatku daje brošure: “Cikloturizam i kampovi Vojvodine” i “Kupališta Vojvodine”

Informacije: 
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E.
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
PUTEVIMA
TESLE
U organizaciji Klastera puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i fakulteta, a povodom obeležavanja rođendana velikog naučnika Nikole Tesle (10.07.1856.), jul mesec je u Srbiji u znaku manifestacije „TESLA DANI 2019“, delu rute „PUTEVIMA TESLE“ koju je Institut za kulturne rute Saveta Europe uvrstio među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region. Tim povodom Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture, ističe da bi „PUTEVIMA TESLE“ mogla uskoro da postane prva sertifikovana ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku“.
Ruta „PUTEVIMA TESLE“ kroz Srbiju obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle (sve ono što je Tesla video i obišao kada je 2.juna 1892. godine posetio Beograd), Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su nastale dobrim delom zahvaljujući  prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića, muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, manastir Šišatovac, odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru. Hrvatski deo rute podrazumeva Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac, grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka. Ruta obuhvata i Maribor, u kome je 1878/1879. živeo i radio, Graz i Prag, jer je u ovim gradovima studirao, potom  Budimpeštu, Strazbur i Pariz, jer je u njima radio, i Sjedinjene Američke Države u kojima je proveo najveći deo svog života.
Informacije:
KLASTER PUTEVA KULTURE
Tel. +381 11 21 81 046
E. office@cluster-culturalroutes.org
www.teslaways.rs
PLANINSKO LETO PUNO SADRŽAJA
created by dji camera
Informacije:
JP Skijališta Srbije
Tel. +381 11 3117901
E. direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

Letnja sezona na planinama Srbije, pre svega na Kopaoniku, uveliko je u toku.  Turistima su na raspolaganju planinski biciklizam, paraglajding, safari ture, vožnja kvadovima po off road stazama, panoramsko razgledanje žičarom, streličarstvo, pešačke ture, škola jahanja i aktivnosti zabavnog parka – bob na šinama, zip lajn i tjubing. Posebna atrakcija je najduža staza za letnje skijanje u Evropi ( 900 m.), koja omogućava ljubiteljima ovog sporta da u njemu uživaju preko cele godine. Boravak na Kopaoniku  upotpunjen je i Piknik turama koje podrazumevaju obilaske atraktivnih i zanimljivih lokacija uz ručak u prirodi. Ture se organizuju svake subote, a informacija o njima se nalaze na sajtu Skijališta Srbije.
Skijališta Srbije tokom leta imaju i PROMOTIVNE PAKETE – LETO 2019, za vreme kojih za decu važi popust na sve sadržaje:

  Bike – mountain cart vikend (5. – 7. jul), popust od 15% na cenu dnevnih karta
  Adrenalin vikend (19. – 21. jul), popust od 15% na cenu pojedinačnih karata za zip line, bob na šinama i tjubing
  Avantura vikend (2. – 4. avgust), popust od 15% na cenu karta
  Planina za sve (23. – 25. avgust), popust od 15% na cenu pojedinačnih i dnevnih karta na sve sadržaje

Šta sve čeka one koji žele da provodu leto na Kopaoniku, Internet Serbia Travel News daje u rubrici Planinski turizam
SB “Banja Kanjiža“, poznata po izvanrednoj rehabilitaciji, tokom godine je domaćin i individualnim i organizovanim turistima, učesnicima raznih skupova, sportskim ekipama na pripremama, udruženjima penzinera i sindikatima, svima koji, uz odmor i rekreaciju, žele da steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Ova banja, koja raspolaže lekovitim blatom i termomineralnom vodom temperature od 51 do 72Oc, zatvorenim bazenima sa termalnom vodom, teniskim terenima, sportskom halom, restoranom sa 300 mesta i smeštajnim kapacitetima u hotelima „Abela“ i „Akvamarin“, u cilju atraktivnosti boravka u letnjem periodu svojim gostima predlaže da deo svog slobodnog vremena provedu u prirodi, bilo krstareći rekom Tisom bilo u osmišljenim šetnjama pored nje.
SB “Banja Kanjiža“,
koja realizuje i veoma sadržajne Preventivne programe, kao i povoljne programe lečenja penzionera, uz mogućnost plaćanja na rate, u saradnji sa DMO Kanjiža, gostima organizuje i izlete: „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
IZLET SUBOTICA
  IZLET SEGEDIN
UPOZNAVANJE KANJIŽE
RAZNOLIKOST PONUDE
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
Tel. + 381 24 875163
E.
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com
LETNJA KOMBINACIJA
LEPOTE, ZDRAVLJA I TURIZMA
Kombinacija medicine i turizma relativno je nov tip turizma koji beleži visoke stope rasta. Ovaj trend se nastavlja a iskustvo pokazuje da je ključni faktor u odabiru neke destinacije, osim samog standarda i cene medicinske usluge, i atraktivnost lokacije u turističkom smislu. U tom pogledu Beograd ima sve šanse da bude interesantan onima koji spajaju lepo, korisno i zdravo sa turističkom ponudom. Usluge koje su pružaju, pre svega u domenu HEALTHY AGING MEDICINE, su raznovrsne a jedna od najtraženijih ustanova iz ove oblasti je DIVA LASER CENTAR, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom u Srbiji koja je, pored prostora u ulici Prote Mateje 9, otvorila i novi prostor na Novom Beogradu, u ulici Vladimira Popovića 52. Pacijenti se ovde tretiraju najsavremenijim laserima, pre svega inovativnom tehnologijom Alma lasera, za koji Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA kaže „To je najnaprednija, inovativna tehnologija, ultrazvučna i radiotalasna energija, odobrena od strane FDA, za zatezanje, konturiranje i poboljšanje kvaliteta kože lica i tela. Njome se postiže selektivno (ciljano) dejstvo energije na dublje slojeve kože pri čemu je površinski sloj zaštićen sistemom hlađenja. Procedura je bezbolna, bezbedna i pouzdana bez perioda oporavka. Posvećeni smo svakom detalju, tragamo, istražujemo i usavršavamo se”. 
U letnjem periodu u
DIVA LASER CENTRU aktuelni su brojni popusti a Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
Tel. +381 69 692692
E.
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com
Manifestacije, turistički brend Srbije, u letnjem periodu privlače kako domaće tako i turiste iz celog sveta. Godišnje okupe oko 2 miliona turista i prihoduju oko 30 miliona evra.
Ali da među organizatorima manifestacija ne postoji dogovor i usklađivanje termina pokazuje činjenica da se i ove godine veliki broj atraktivnih manifestacija preklapa, što svakako nije dobro ni za organizatore ni za posetioce.
U zavisnosti od interesovanja, Internet Serbia Travel News predlaže da posetite sledeće:

  Od 20.jula do 4.avgusta u Arilju je letnja muzičko-turistička manifestacija „ARLEMM ART FEST“ koja okuplja umetnike klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike, pronalazi nove talente i radi sa mladima www.arlemm.rs
Od 24.jula do 9.avgusta traje "TURISTIČKA DUNAVSKA INTERNACIONALNA REGATA – TID“, najveća, najduža i najstarija rečna regata na svetu. Počinje u nemačkom gradu  Ingolštatu a završava u bugarskom gradu Silistaru. U Srbiji prolazi kroz: Apatin (24.07),  Bačku Palanku (27.07.), Novi Sad (28.07.), Stari Slankamen (30.07.), Beograd (31.07.), Smederevo (02.08.), Veliko Gradište (03.08.), Dobru (04.08.), Donji Milanovac (05.08.), Tekiju (06.08.), Kladovo (07.08.) i Brzu Palanku (09.08.) – www.srpski-veslaci.org.rs
Od 25. do 28.jula u Novoj Varoši je „ZLATARFEST“, manifestacija koja promoviše privredno-turističke potencijale Nove Varoši, obuhvata “Zlatarsku sirijadu”, takmičenje za najbolju zlatarsku heljdopitu, izložbu Zlatne ruke” i tribinu „Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije“ www.zlatar.org.rs
Od 26. do 28.jula u Golupcu je „SAJAM DUNAVA“, turistička manifestacija koja predstavlja izvorno narodno stvaralaštvo, stare zanate, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomiju kroz takmičenje „Golubački kotlić“ www.togolubac.rs
Od 26. do 28.jula na Kopaoniku su „DANI BOROVNICE“ u organizaciji "MK Mountain Resort-a", Turističke organizacije Brusa i NP „Kopaonik“, a ljubitelji prirode se takmiče u berbi i spremanju proizvoda od borovnice www.raska-turizam.rs
Od 8. do 11.avgusta u Nišu traje „NISSVILLE“, najpopularnija džez manifestacija jugoistočne Evrope, koju posećuju turisti iz celog sveta www.nisville.com
Od 8. do 11.avgusta u Guči se održava DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA, festival narodnog stvaralaštva i turizma, manifestacija koja postoji 57 godina i okuplja preko 1200 učesnika www.sabortrubaca.rs
Od 9. do 11.avgusta u Subotici se organizuje “DUŽIJANCA“, žetveni običaj koji se završava svečanom povorkom učesnika u narodnim nošnjama i ukrašenim kočijama  www.visitsubotica.rs
MANIFESTACIJE
SRPSKI TURISTIČKI BREND
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E: office@serbia.travel
www.srbija.travel
Vojvodina je prva srpska regija koja je postala članica Asocijacije vinskih regija Evrope, što je veliko priznanje vinarima i vinskom turizmu. U okviru Vinskih puteva Vojvodine Subotički rejon, koji obuhvata peskovite terene Subotičko-horgoške peščare, je najrazvijeniji te su tu vinski redovi i najaktivniji. Uz prisustvo stotinka vitezova vina iz Srbije i susedne Mađarske, čije aktivnosti pokrivaju čitav Karpatki basen, Vinski viteški red “SVETI TRIFUN” iz Bajmoka, nadomak Subotice, primljen je (29.06.2019.) u Savez vinskih redova Srbije. Na Trećem Susretu vinskih i rakijaških vitezova, kome je prisustvovala i ekipa Internet Serbia Travel News-a, čiji član pripada Vinskom redu „Singidunum“ iz Beograda, imenovani su i novi vinski vitezovi, dodeljene su nagrade za najbolje vino i rakiju, krunisana je kraljica bajmočkog Vinskog viteškog reda, organizovana je izložba automobila “Oldtajmera” a odvijao se i tradicionalni kulturno-zabavni program uz nacionalne pesme, igre i hranu.
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SUBOTICE
Tel: + 381 24 670350
E:
office@visitsubotica.rs
www.visitsubotica.rs
PROMOCIJA
TRADICIJE I KULTURE VINARSTVA
Vinski turizam Srbije sve se više razvija. Pored velikih i starih vinskih podruma otvaraju  se nove vinarije koje, osim vinograda i savremenih podruma, imaju i prostore za degustaciju i prodaju vina, restorane sa gastronomskim specijalitetima i smeštajne kapacitete. Otvaranje vinarija prati i stvaranje VINSKIH REDOVA, vinskih bratstava vezanih za vinske regione, koji promovišu tradiciju i kulturu vinarstva. U svetu ima oko 700 bratstava a najveći deo njih je u Evropi, u zemljama koje imaju proizvodnju vina poput Francuske, Nemačke, Španije, Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije i drugih. U novije vreme stvaraju se vinska bratstva u Americi i Aziji.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E.
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
DESTINACIJA KOJA ŽIVI 
CELE GODINE
Povodom drugog po redu LilaLo festivala, posvećenog narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinja, u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je ponuda ove destinacije raskošne prirode i poprišta velikih istorijskih bitaka. Loznica je poznata po reci Drini, etno kompleksu i crkvi brvnari u Tršiću, manastiru Tronoši, banji Koviljači, planinama Gučevu i Ceru, po Vuku Karadžiću i Jovanu Cvijiću, i po Lilanju, običaju da se uoči Petrovdana (12.jul), na mestu okupljanja naroda, pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze, simbolično podsećajući na mučenja hrišćana koji su, vezivani za drvene stubove, natopljeni smolom i zapaljeni, goreli kao buktinje osvetljavajući trgove. 
Loznica, zanimljiva destinacija raznolike turističke ponude, u šta se uverila i ekipa Internet Serbia Travel News-a (ISTN), spada u red onih sa najvećim brojem manifestacija u toku godine. U njoj se održava najstarija kulturna manifestacija – Vukov sabor. Adrenalinski turizam oličen je u Drinskoj regati u prvoj nedelji avgusta. Kalendar manifestacija upotpunjuju Džipijada, Motorijada i Biciklijada („Pokreni točak zdravlja“), manifestacije vezane za gastronomiju Pitijada, Gurmanijada i Pekmezijada, izložbe starih zanata i rukotvorina i mnoge druge. Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Loznice, kaže „Loznica živi tokom cele godine. Kraj je rado posećen i u vreme đačkih ekskurzija, pretežno Tršić i Tekeriš, i u letnjem periodu u toku aktivnosti na Drini i Gučevu, a Banja Koviljača, pored zdravstve ima i preventivnu wellness ponudu. Turistima tokom cele godine organizujemo i brojne izlete uz stručne vodiče”.

ISTN u dodatku daje
Kalendar manifestacija u Loznici.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA LOZNICE
tel. +381 15 878521
E.
togloznice@gmail.com
www.togl.rs
          U organizaciji Turističkih organizacija Sokobanje (TOSB)  i Srbije (TOS) ovu prvu ekološku opštinu u Srbiji posetili su (7.-9.06.2019.) turistički novinari i uverili se da ova destinacija, koja je izbila u TOP 5 u zemlji, trenutno ima velika ulaganja u turizam. Jedna od najvažnijih investicija je izgradnja multifunkcionalnog kompleksa Letnje pozornice „Vrelo“, kapaciteta 1.500 mesta, koja treba da bude završena do pune turističke sezone. Hotel „Sunce“, jedan od simbola Sokobanje, u fazi je rekonstrukcije, a planirano je i uređenje keja pored reke sa pešačkim i biciklističkim stazama. Novinari su obišli i centar Sokobanje, Amam, Aqua park „Podina“, koji veoma ozbiljno u sezoni povećava posećenost ove destinacije, a posebno selo Vrmdža i Vrmdžansko jezero u podnožju Rtnja, planine velikih turističkih potencijala, pogotovo nakon proglašenja za Specijalni rezervat prirode. Kako je, pored prirodnih lepota, glavna prednost Sokobanje vazduh, i Turistička organizacija Srbije u svojim promocijama na inostranom tržištu Sokobanju predstavlja kao „Idealno mesto za aktivan odmor“. Rezultat je 46% više turista iz zemalja poput Bugarske, Makedonije, Grčke, Rumunije, bivših jugoslovenskih republika, Rusije, Kine, Japana, Južne Amerike i drugih. Podaci koji govore da Sokobanja prednjači u Srbiji po prosečnoj dužini boravka turista (5,2 dana), da je od  120.000 vaučera Ministarstva turizma 40.000 iskorišćeno u Sokobanji, da je 36% povećan prihod od boravišne takse, Ljubinka Milenkovića, direktora TOSB, navode na zaključak „Sokobanja je bogom dana za ozbiljno pakovanje turističkog proizvoda, i to baš u smislu takozvane „spore avanture“, koju je Evropa prepoznala kao trend turističke tražnje“.
Nakon svega što smo videli i čuli utisak ekipe Internet Serbia Travel News-a je da je Sokobanja prestala da bude samo “Destinacija sa velikim potencijalom”. Da je na dobrom putu, ali pod uslovom da ozbiljno, osmišljeno i kvalitetno “zapakuje” svoj turistički proizvod. Kako u sadržajnom, tako i u smeštajnom smislu. Za početak, broj turista je dobar pokazatelj.

ISTN Sokobanju predstavlja u rubrici ZDRAVSTENI TURIZAM
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOKOBANJE
Tel. +381 18 833988
E.
office@tosokobanja.rs
www.tosokobanja.rs
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
DESTINACIJA
I ZA DUH I ZA TELO
Na poziv Turističke organizacije Čačka, i uz podršku Turističke organizacije Srbije, turistički novinari i organizatori putovanja obišli su (11.-12.06.2019.) Čačak, destinaciju bogate turističke ponude usmerene na različite vidove turizma i prilagođene raznolikim  turističkim segmentima. Sa svojom okolinom, kulturno-istorijskim nasleđem i brojnim prirodnim resursima, Čačak zaista ima šta da ponudi te je obilazak obuhvatao posetu Ovčar banji, penjanje do Vidikovca (885 m), odakle se pruža jedinstven pogled na meandre Zapadne Morave, litice okolnih planina i manastire „Male Srpske Svete Gore“ razbacane duž Ovčarsko-kablarske klisure, plovidbu katamaranom po jezeru Međuvršje, za koju domaćini kažu da je omiljena aktivnost turista, obilazak samog grada Čačka, prepoznatljivog po očuvanoj arhitekturi, ambijentalnim celinama i vidljivim tragovima viševekovne istorije (Rimske terme, Gradina, Memorijalni kompleks na Ljubiću, Narodni muzej, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Spomen kosturnica “4 Vere”…), odlazak do Atomske banje Gornja Trepča, i sve to uz posetu Muzeju rakije i degustaciju poznatih čačanskih gastronomskih specijaliteta (sir i kajmak, proizvodi od plodova Zapadnog pomoravlja, sveža riba…).
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ČAČKA
tel.+381 32 342360
E.
toc@ptt.rs
www.turizamcacak.org.rs
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
Nakon boravka u Čačku turistički poslenici i novinari, među kojima i ekipa “Internet Serbia Travel News-a”, uverili su se da turizam ovde prepoznaju kao jednu od priroritetnih privrednih grana, mada, osim u njegovo unapređenje, moraju više da ulažu u promociju destinacije da bi bila vidljivija na tržištu. Mi ovu destinaciju, koja ima i veoma dobre smeštajne kapacitete, preporučujemo za posetu, bilo u privatnoj i porodičnoj organizaciji, bilo realizovanu kroz aranžmane turističkih agencija koje je imaju u ponudi. Vikend proveden ovde može da zadovolji i ispuni i duh i telo.

ISTN Čačak predstavlja u rubrici TURISTIČKE DESTINACIJE
Na pragu ovogodišnje letnje sezone, a u cilju promocije turističkih potencijala, na poziv Turističkih organizacija BARA i ULCINJA turistički novinari Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Rusije obišli su ove izuzetne destinacije Crne Gore koje povezuju duge peščane plaže, stogodišnji maslinjaci, raskošna mediteranska vegetacija i maštovita gastronomija. Upoznali smo prirodne lepote i kulturno-istorijsko nasleđe, a domaćini su nam bili vredni, dobronamerni i ljubazni ljudi. Uverili smo se da BAR, jedan od najsunčanijih gradova Mediterana, sa 270 sunčanih dana godišnje, 44 km dugom obalom, jednom od najvećih jadranskih luka i brojnim hotelima, može da se pohvali bogatom turističkom tradicijom, a da ULCINJ, najjužniji grad crnogorskog primorja, nekada slavan i moćan gusarski centar sa vekovnom tradicijom, u prvi plan ističe jednu od najdužih peščanih plaža u Evropi, čisto more, reku Bojanu, kite surfing i legendu o boravku Migela de Servantesa na ovim prostorima.
Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije Bara, za Internet Serbia Travel News kaže “Turisti ovde prepoznaju harmonični sklad i suživot mnogih kultura i religija. Raste i broj turista i broj dana koje ovde provedu. Činimo sve na unapređenju naše ponude te u Regionalnoj ponudi visoko vidimo svoje mesto”, dok Fatmir Gjeka, direktor Turističke organizacije Ulcinja, ističe “Iako je ovaj južni deo zapostavljen, naša statistika pokazuje ozbiljno povećanje broja pre svega inostranih gostiju. Aktivni turizam i netaknuta priroda su naši najveći aduti”.
Nakon boravka u Baru i Ulcinju nameće se zaključak da turisti ovde sa razlogom mogu da potraže svoje nove letnje avanture. Naši utisci sa ovog putovanja nalaze se u rubrici PUTOKAZI.


SPOJ PRIRODE, TRADICIJE I LJUBAZNIH LJUDI
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BAR
tel. +382 30 311633
E. tobar@t-com.me
www.visitbar.org
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ULCINJ
Tel.+38230412333
E. info@ulcinj.travel
www.ulcinj.travel