Novosti 209

TURIZAM I RADNA MESTA – BOLJA BUDUĆNOST ZA SVE
Informacije:
Svetska turistička organizacija
UNWTO
www.unwto.org
Kako je Svetska turistička organizacija (UNWTO) u 2019.godini usmerena na razvoj  veština, obrazovanja i otvaranje novih radnih mesta, i ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana turizma (27.septembar) odvija se pod sloganom „TURIZAM I RADNA MESTA – BOLJA BUDUĆNOST ZA SVE“. Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, naglašava „Uloga turizma u otvaranju novih radnih mesta često je potcenjena uprkos činjenici da turizam stvara 10% svetskih radnih mesta. Zato je neophodno raditi na unapređenju ciljeva održivog razvoja, na maksimiziranju potencijala turizma u pogledu otvaranja još više radnih mesta, na unapređenju tehnologija, a posebno na usklađivanju obrazovanja u turizmu i potreba poslodavaca“. Centralna proslava Svetskog dana turizma, čija je svrha podsticanje svesti  zajednice o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor pruža u postizanju ciljeva održivog razvoja, održava se u Nju Delhiju (Indija).
Svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana turizma Turistička organizacija Srbije (TOS) pruža svečanim proglašenjem pobednika Projekta „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), čija je ovogodišnja tema ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM.  Osim na domaćem, jedna pobednička i dve prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža.  
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
NOV TURISTIČKI PROIZVOD – JESEN U BEOGRADU
Sa novim turstičkim proizvodom JESEN U BEOGRADU 2019 Konzorcijum TOP TOURS nt company & Rubicon Travel iz Beograda pobedio je u konkurenciji pet zemalja i potpisao ugovor sa Udruženjem penzionera Austrije koje ima svoju agenciju za putovanja Senioren Reisen. Biljana Radulović, direktorka Top Tours nt company, za Internet Serbia Travel News kaže “Grupe turista pristižu u tri turnusa (15.09-22.09.2019, 22.09-29.09.2019 i 29.09-06.10.2019), dolazak svake grupe projektovan je na nivou  400 do 500 osoba u 10 autobusa, što ukupno čini 1.200 do 1.500 putnika sa oko 8.500 do 10.500 noćenja u beogradskim hotelima sa 3* i 4*. Cena aranžmana iznosi 670 eura po osobi“.
U toku sedmodnevnog boravka u Beogradu, osim programa dobrodšlice u Kolarčevoj zadužbini, turistima je predviđeno razgledanja grada, vožnja brodom po Savi i Dunavu, posete Kalemegdanu, Avalskom tornju, muzeju Nikole Tesle, Dvorskom kompleksu, Zemunu i Skadarliji, izlet do Topole i  Oplenca, degustacije vina, ručkovi u porodičnom gazdinstvu i na salašu, obilazak Vojvodine sa posetama Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i manstiru Krušedol, kao i celodnevni izlet do Vršca i Temišvara u Rumuniji.
Na predstavljanju ovog izvanrednog turističkog proizvoda u prostorijama Nacionalnog udruženja turističkih agencija Srbije – YUTA, Ljiljana Čerović, rukovodilac Službe za upravljanje i promociju turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, uz čiju institucionalnu podršku je projekat i pokrenut, ističe “Promocija Srbije na inostranom tržištu koja traje duže od 15 godina sada daje prve rezultate. Značaj ovog projekta je kako u otvaranju tržišta Austrije, tako i u dužini boravka stranih turista u Srbiji. Ovo je poziv i drugim agencijama da se povedu za ovim primerom, a mi ćemo im dati maksimalnu podršku”. 
Osim podrške, ostaje da vidimo i koliko će resorno Ministarstvo podsticajnim merama odgovoriti na ovaj dobar primer. I koliko će ostali učesnici u turističkoj ponudi Srbije prepoznatu svoj interes. Za početak jedna vrata su se otvorila.
Informacije:TOP TOURS nt company
Tel. + 381 11 2450452
E. office@toptoursad.com

www.toptoursad.com
TURISTIČKA GODINA U USPONU
U godini u kojoj vlada veliko interesovanje za odmor u Srbiji Turistička organizacija Srbije (TOS) potpisala je ugovor sa kineskom turističkom platformom Fliggy koja pripada Alibabi, kompaniji koja se bavi globalnom onlajn trgovinom, a koji podrazumeva turističku promociju Srbije do 30.novembra ove godine na svim platformama u Kini, kao i na kineskim društvenim mrežama Wechat i Weibo. Na kineskoj državnoj televiziji CHTV Srbija će biti predstavljena i kao destinacija za snimanje filmova.
Promotivni film  TOS-a proglašen je za najbolji srpski turistički film na 11.Međunarodnom Festivalu turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST 2019 (1.-7.09.2019., Veliko Gradište), dok je kampanja TOS-a „#VidiSrbiju-Koje momente ćeš pamtiti ovog leta?” ušla u uži izbor za prestižnu nagradu International Travel & Tourism Awards 2019 u kategoriji „Najbolja digitalna kampanja u turizmu“. Marija Labović, direktorka TOS-a, ističe da je ova kampanja imala preko 6.5 miliona pregleda na društvenim mrežama TOS-a, a da je broj pratilaca na TOS-ovim profilima uvećan za 30% (Instagram), odnosno 35% (Tviter). Nagrada najboljima na ovom konkursu biće dodeljena u Londonu tokom World Travel Market-a (4.-6.11.2019.), jednog od najznačajnijih sajmova turizma u svetu.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E: office@serbia.travel
www.srbija.travel
A svi koji u Srbiji doprinose razvoju turizma mogu da konkurišu za najprestižniju nagradu TOS-a – TURISTIČKI CVET 2019. Od ove godine, osim stručnog žirija, o najboljima u turizmu odlučuje i publika koja za kandidate za nagradu može da glasa putem on-line formulara po završetku konkursa. Prijavljivanje na konkurs traje do 30. septembra 2019. godine a Formular za prijavu, kao i informacije o nagradi „Turistički cvet“ nalaze se na internet stranici http://turistickicvet.rs . Najboljima u turizmu Srbije nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti krajem godine.
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
Tel. +381 11 3625060
E. tobsekretarica@tob.rs

www.tob.rs
BELGRADE LOVE STORY ZA
KINESKE TURISTE
U organizaciji Turističke organizacije Beograda (TOB) predstavnici nekih od najvećih turoperatora i travel kompanija u Kini, među kojima su C-trip, Saga Travel International Tour, Beijing China Travel Service, Beijing Shengxing International Travel, HCG International Travel Group, UNIWAY – Beijing Yougo World International Travel Service, CAISSA Travel Management, kao i ekipa medijske kuće Arthur Studio, u B2B susretima upoznali su četrdesetak predstavnika srpske turističke privrede. Otvarajući skup, kome su prisustvovali i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, i Mehmet Alagoz, direktor Turkish Airlinesa za Srbiju, Miodrag Popović, direktor TOB-a, istakao je da je ovo „Najveći skup srpskih i kineskih predstavnika turističke privrede u organizaciji TOB-a, da očekuje napredak u svm vidovima komunikacije”, a za Internet Serbia Travel News je najavio i „Otvaranje velikog portala u Kini za promociju Beograda na ovom tržištu“. Partnerima iz Kine Beograd je predstavljen i kroz promotivni film BELGRADE LOVE STORY .
Za vreme boravka u Beogradu gosti iz Kine obišli su brojne lokacije grada poput Beogradske tvrđave, Skadarlije, Avale, Hrama svetog Save, Narodnog muzeja, muzeja Nikole Tesle i Jugoslavije, Dvorskog kompleksa, Zemuna, Ade Ciganlije, Košutnjaka, Topčidera i drugih atrakcija. Gosti iz Kine napravili su i izlete do Novog Sada i Sremskih Karlovaca, uz degustaciju domaćih vina i autentične hrane.
MEĐUNARODNA NOVINARSKA BERBA GROŽĐA
Turistička organizacija i opština Novi Bečej bili su (6.-8.09.2019.) domaćini ovogodišnje Međunarodne novinarske berbe grožđa koja je, u organizaciji Udruženja turističkih novinara Slovenije i Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije (Fijet), održana po deveti put. Kako ova berba podrazumeva branje isključivo izuzetnih, autohtonih lokalnih sorti grožđa, tako je izbor pao na čuvenu sortu „Muskat Krokan“, koja uspeva jedino na Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja, destinacije koju Turistička organizacija Vojvodine promoviše kroz projekat PANONSKA LETNJA AVANTURA. Osim sa samim procesom pripreme, berbe i gaženja grožđa u vinariji „Tiska perla“, vinogradarskim doručkom na balama sena i raznovrsnim gastronomskim specijalitetima, novinari iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Češke, Finske, Ruske Federacije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, upoznali su se i sa turističkom ponudom destinacije obišavši Muzeje „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, „Kotarka“ i „Žeravica“ u Novom Miloševu, kao i Araču, benediktansku crkvu smeštenu na potezu između pomenutih naseljenih mesta. Saša Dujin, direktor Turističke organizacije Novog Bečeja, za novinare je organizovao i interpertaciju „Banatske krsne slave“ – ”Slow food filozofiju u praksi“.
Po mišljenju ekipe Internet Serbia Travel News-a, iako oskudan u smeštajnim kapacitetima, Novi Bečej nije oskudan u turističkim atrakcijama i restoranima sa dobrom hranom, odličnom muzikom, sjajnim raspoloženjem i gostroprimstvom. Dovoljno za početak.
ISTN reportažu o Novom Bečeju daje u rubrici Destinacije
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA NOVOG BEČEJA
tel. +381 23 773522
E.
turistickaorganizacijanb@gmail.com
www.novi-becej.travel
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E.
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
U INOVACIJAMA JE BUDUĆNOST
Informacije: Centar „SPEKTAR“
E.
spektarcentar@gmail.com
www.putovanjaiturizam.com

PROGRAM KONFERENCIJE
Pod sloganom “U Inovacijama je budućnost” prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu – “TOURISM INNOVATION DAY”  (https://putovanjaiturizam.com/tourism-innovation-day/ ), održava se 25.septembra ove godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Organizatori ove  konferencije, usmerene ka preduzetnicima u turizmu, lokalnim turističkim organizacijama, preduzećima, udruženjima, studentima turizma, IT ekspertima, stručnjacima za marketing i medijima, uz prateće sadržaje, panel diskusije, prezentacije i radionice, planiraju da učesnicima pruže mogućnost da na interaktivan način steknu nova znanja o mogućnostima unapređenja poslovanja u turizmu kroz primenu novih tehnologija i digitalnih kanala komunikacije.
Konferenciju prati izložba PTT muzeja „Inovacije u oblasti komunikacija i telekomunikacija – Pošta Srbije”, koja  prikazuje razvoj komunikacija kroz gotovo 180 godina dugu istoriju Pošte Srbije, jednog od glavnih nosilaca tehnološkog, privrednog, ekonomskog i kulturnog razvoja zemlje.
Organizator konferencije “TOURISM INNOVATION DAY” je Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar”, uz pokroviteljstvo Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije i podršku Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.
Pod sloganom “Srem na moderan način” u Staroj Pazovi je održana (30.-31.08.2019.) turističko-gastronomska manifestacija „GASTRO SREM 2019“. Po četvrti put ova manifestacija, čiji je organizator Turistička organizacija Stare Pazove, osmišljena je tako da kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spoji tradiciju i savremeno doba. Sedamdesetak izlagača sa specifičnim i raznovrsnim proizvodima iz Srema, činila su poljoprivredna gazdinstva, proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, meda, rakije i slatkiša, udruženja, vinarije i umetničke radionice. Za Internet Serbia Travel News Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije Stara Pazova, kaže “Želeli smo da prikažemo barem deo onoga što u gastronomskom smislu Srem ima da ponudi, ali i njegovo kulturno nasleđe. I sve to na jedan moderan način”.
Manifestacija „GASTRO SREM 2019“, pored pratećeg kulturno-umetničkog programa, obuhvatala je i radionicu „Slama Land“, na kojoj je skulptor Nikola Faller učio decu kako da naprave razne oblike od slame, „Open kitchen show“ na kome su Sremice i Sremci spremali riblju čorbu, gulaš i čvarke, kao i takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“. Posebno je bila zanimljiva izložba “Najstariji kuvari Evrope”, koju je otvorio, zajedno sa Natašom Pavlović, direktorkom Turističke organiztacije Vojvodine, Zlatko Puntijar, ugostitelj i kolekcionar iz Zagreba, u čijem su vlasništvu eksponati – najstariji srpski kuvar iz 1855.godine, najmanji kuvar na svetu (2x2cm), najstariji vojvođanski kuvar, stari jelovnici i viljuške od plemenitih metala kakvima su se služili Nemanjići na svom dvoru. 
Boraveći u Staroj Pazovi uverili smo se da je „GASTRO SREM“  izuzetno maštovita manifestacija koja čuva tradiciju ali ume i da je predstavi u skladu sa vremenom u kome živimo. Preporučujemo da je svakao posetite naredne godine.
Informacije: TURISTIČKA ORGANIZACIJA STARA PAZOVA
Tel. +381 22 310140
E. top@starapazova.rs
www.turizampazova.rs

TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E. office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
SREM NA MODERAN NAČIN
SIĐI DO REKE
Prvi Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival održan je (6.-8.09.2019.) na Sava promenadi pod nazivom „SIĐI DO REKE“. Festival u organizaciji Udruženja „Spektar“, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu Grada Beograda i uz podršku kompanije Belgrade Waterfront, okupio je pedesetak proizvođača vina i autentične domaće hrane iz Srbije i Regiona i stotinak učesnika u zabavnom i izlagačkom delu programa. Ova trodnevna turistička i privredna manifestacija, čija je osnovna tema „Beograd na rekama“, počela je Vinskim defileom u karnevalskom maniru u centru grada, nastavila ponudom tadicionalne hrane i pića, pre svega vina, poznatih proizvođača i brendova iz zemlje i regiona, kao i dodelom plaketa najboljim kompanijama u 19 kategorija. Raznovrstan zabavno-umetnički program i koncert Lene Kovačević upotpunio je Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival čiji su sastavni deo bile i  radionice i prezentacije na bini, atrakcije poput „Celebrities in the kitchen“, takmičenje poznatih ličnosti u pripremanju salata, „Vikend beogradskih restorana – naša preporuka!“, „Sunday brunch“ i izložba hleba „Hleb naš nasušni“. 
Za Internet Serbia Travel News Marija Drašković, PR menadžer Udruženja „Centar Spektar“, kaže „Belgrade Waterfront Good Food & Wine festival“ je projekat čiji je cilj promovisanje privrednih potencijala Srbije, pre svega u oblasti proizvodnje domaće hrane i vina, ali i turizma. Planiramo da tokom ove i narednih godina predstavljamo atrakcije koje promovišu Beograd, prestižnu "City break" destinaciju u ovom delu starog kontinenta, sve vidljiviju na turističkoj mapi Evrope i sveta“.
U obilju manifestacija koje se u poslednje vreme bave promocijom hrane, vina i turizma Srbije „Belgrade Waterfront Good Food & Wine festival“ je jedna od osmišljenijih.  Druga po redu biće već merilo uspeha.
ISTN prikaz „Belgrade Waterfront Good Food & Wine festivala“ daje u rubrici PUTEVI HRANE I VINA
Informacije:
Centar "SPEKTAR"
E.
spektarcentar@gmail.com
www.putovanjaiturizam.com
PONUDE KOJE NE TREBA PROPUSTITI
Letnju turističku sezonu Banja Kanjiža završava sa popunjenim gotovo svim kapacitetima. Iako u narednom periodu akcenat svoje ponude stavlja na programe preventivne rehabilitacije za penzinere, kao i na programe rehabilitacije radnika koji dolaze preko Sindikata, Banja Kanjiža domaćin je i individualnim i organizovanim turistima, učesnicima raznih skupova, svima koji, uz odmor i rekreaciju, žele da steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Svima njima ponuđeno je da deo svog slobodnog vremena provedu u prirodi, da šetaju pored Tise, da razgledaju grad uz lokalnog vodiča, da odu na izlete do Etno-kuće u Malim Pijacama, Ličke kuće u seu Velebit (sa degustacijom  rakije), do Palićkog i Ludoškog jezera, Ergele Zobnatica i drugih destinacija, da plove brodom do Segedina i da idu na organizovane turističke izlete: „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.
Iz Banje Kanjiža najavljuju predstavljanje svih ovih programa na predstojećem Sajmu turizma u Novom Sadu (3.-5.10.2019., štand Turističke organizacije Vojvodine), kao i na „Festivalu zdravlja“ (30.-31.10.2019.) u Beogradu, sa posebnom ponudom Dočeka Nove 2020.godine.
ISTN u dodatku daje programe Banje Kanjiža.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
                     Tel. + 381 24 875163
                     E. marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com


IZLET SUBOTICA

IZLET SEGEDIN
UPOZNAVANJE KANJIŽE
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
Tel. +381 69 692692
E. info
@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com
www.divadermatologija.rs
  SPOJ LEPOG, ZDRAVOG I KORISNOG
Svetska istraživanja na temu medicinskog turizma pokazuju da oko 203 miliona Evropljana godišnje ide na putovanja iz zdravstvenih razloga, i pri tome potroše oko 115 milijardi eura. Statistika takođe kaže da se 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam a u okviru toga 15 % na estetske zahvate. U Srbiji postoje veliki potencijali za razvoj zdravstvenog turizma, a najavljeno je i pokretanje Google Store aplikacije sa informacijama o ordinacijama. Posebno Beograd ima sve šanse da bude interesantan onima koji spajaju lepo, korisno i zdravo, a jedna od najtraženijih ustanova iz oblasti estetske medicine je DIVA LASER CENTAR, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom u Srbiji. Ovaj centar, koji pored prostora u ulici Prote Mateje 9 odnedavna radi i na Novom Beogradu, u ulici Vladimira Popovića 52, u estetskoj medicini prati svetske trendove i dostignuća, a najtraženije procedure su korekcija usana hijaluronom, mezoterapija lica i tela, laserski lifting 4D i 5D i laserska epilacija. Kako su pacijenti u DIVA LASER CENTRU tretirani najsavremenijim laserima, poput Alma lasera, koji se koriste u najboljim svetskim klinikama, Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, za Internet Serbia Travel News kaže “Prateći svetske trendove uveli smo novu laser tehnologiju te je sada moguće uz kombinaciju radiofrekvence i ultrazvuka, sinergiju dve energije, vratiti lepotu prirodnih kontura kako lica tako i tela. Procedura je bezbolna, bezbedna i pouzdana bez perioda oporavka. Inovativna tehnologija i HEALTHY AGING MEDICINA su u prvom planu. Posvećeni smo svakom detalju, tragamo, istražujemo i usavršavamo se”. U DIVA LASER CENTRU, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, KONSULTACIJE SA DERMATOLOZIMA SU BESPLATNE.

                                                                                                       

BEOGRADSKA
KARNEVALSKA ATRAKCIJA
Tradicionalna manifestacija BeogradaKARNEVAL BRODOVA, koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav i njihovo ušće, koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini ono po čemu je Beograd prepoznatljiv, održana je petnaesti put (31.08.2019.) ispred Savske promenade, u akvatorijumu između Brankovog mosta i Gazele. Na ovogodišnjem Karnevalu, kojim se Beograd simbolično oprašta od leta, učestvovali su čamci i brodovi iz beogradskih marina, nautički i jedriličarski klubovi, brod „Vatrogasac“ kao i brodovi za turističko razgledanje grada sa vode. Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, “Karneval brodova je jedna od najuzbudljivijih manifestacija koja privlači ne samo domaće posetioce, već i strane turiste. Predstavlja jedinstveni događaj porodičnog karaktera koji afirmiše rekreativno-sportske aktivnosti na vodi, aktivira nautički turizam grada i doprinosi da se Beograd vrati svojim rekama sa kojih je i krenuo”.
KARNEVAL BRODOVA , koji je organizovala Turistička organizacija Beograda, uz podršku  Skupštine grada, brojnih gradskih službi i prijatelja manifestacije, pratili su koncerti „Garavog sokaka“ i Ivane Peters, izložbe, maskenbal inspirisan karnevalom u Veneciji, mažoretkinje, defile omiljenih likova iz dečijih crtanih filmova, plesne grupe, tradicionalni vatromet, radionice zabavno-edukativnog karaktera i brojna druga dešavanja. U okviru programa na obali organizovan je i B
azar na kome su posetioci mogli da kupe suvenire, ručno rađene ukrase, karnevalske maske i različite organske proizvode.
ISTN kompletan prkaz
KARNEVALA BRODOVA daje u rubrici Beograd
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
Tel. +381 11 3625060
E. tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs
JESENJI UKUS FEST/GREEN STEPS
U manifestacionom turizmu Srbije poslednjih godina počele su da preovlađuju manifestacije prevashodno okrenute ka gastronomiji. Sa akcentom na zdravu hranu, u skladu sa svetskim trendovima. Očigledno je da su, sudeći prema brojnosti i posećenosti, u tome i učesnici/izlagači i posetioci našli svoj interes. Jedna od takvih manifestacija je JESENJI UKUS FEST (14.-15.09.2019., Kombank dvorana Beograd), festival domaće hrane i pića koji je, pod motom “U službi zdravlja”, i podeljen u zone – za vegane, wine and cheese i druge, prikazao oko 2.000 proizvoda iz Srbije i Regiona. U obilju raznovrsnih primetili smo kulen sa bademima, slatkiše sa aronijom, sokove zaslađene stevijom, sušeni šipurak u medu, veganske ćevape od proklijale pšenice, koziji sir u hrastovoj kori i druge originalne poslastice. Najboljima su pripala i priznanja.
Zdrava hrana dominira i na mini FESTIVALU EKOLOGIJE (27.-28.09.2019., Stepojevac).  Preduzetnički Razvojni Centar, organizator ovog festivala, usmeren je na podršku „zelenim“ preduzetničkim idejama, na predstavljanje primera dobre prakse, edukaciju, radionice na temu ekološkog turizma, očuvanje životne sredine i „zelene“ poslove.
Iako u Srbiji ima preko 2.000 manifestacija, iskustvo zasnovano na njihovoj posećenosti pokazuje da uvek ima mesta i za nove. Naročito ako su, kao što smo rekli na početku, dobrim delom oslonjene na gastronomiju u službi zdravlja i ekologije.
Inforemacije:
Ceo & Founder UKUS FEST
https://www.facebook.com/ukusfest/

PREDUZETNIČKI RAZVOJNI CENTAR
https://preduzetnickicentar.rs/