10. CEI Regionalni forum

X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, ucesnici, ISTN
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, izlagaci, ISTN
Hotel Holiday Inn Beograd, ISTN
Informacije:
Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije
Tel. + 381 26 92746
E:
velnes.klaster@gmail.com
www.wellnessklaster.rs
Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, član Evropskog udruženja banja (ESPA), organizovao je u Beogradu (22.10.2019., hotel Holiday Inn) 10. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE. Glavna tema Foruma, koji je CEI (Central European Initiative) 2014.godine uvrstio u svojih pet najboljih projekata, a sada se već deseti put bavio tradicijom i wellness i spa konceptima, bila je „Očuvanje kulturnog nasleđa oko termomineralnih izvora, razvoj wellness turizma zasnovanog na banjskom kulturnom nasleđu i tradiciji u zemljama članicama CEI“. Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, za Internet Serbia Travel News kaže „Forum je mesto na kome se prenose i razmenjuju znanja i iskustva, dan za učenje. Okupili smo predavače i stručnjake za wellness i spa iz 10 zemalja, i ovakvim povezivanjem podržavamo umrežavanje, regionalnu saradnju i razmenu najboljih praksi u CEI regionu“. Otvarajući Forum Miroslav Knežević, Državni sekretar za turizam Srbije, istakao je da je Strategija razvoja turizma Srbije do 2025.godine prepoznala preplitanje zdravstvenog i kulturnog turizma, i naveo primere Felix Romuliane nadomak Gamzigradske banje, Mediane pored Niša, Amama u Sokobanji i dvorca Belimarković u Vrnjačkoj Banji.
Krilatice „Zdrav duh u zdravom telu“ i „Spa kultura je deo zdravstvene kulture“ bile su na Forumu ideje voditelje eksperata iz zdravstvenog, wellness i SPA turizma iz zemlje i regiona, među kojima izdvajamo Janku Zalesakovu, potpredsednicu ESPA, Michaela Wallaca, konsultanta iz Mađarske, Ioanu Marian iz Rumunije, Tobiasa Bielensteina, direktora projekta Rimske banje Evrope, Joachima Liebera, počasnog Generalnog sekretara ESPA, Massima Giovanettia iz Italije, Miroslavu Taskovu iz Bugarske, Cvetanku Ristovu iz Makedonije, Zvonka Krištofa iz Slovenije i druge. Primeri dobre prakse odnosili su se na Narodne muzeje Toplice, Niša i Leskovca, na Sokobanju i Vrnjačku banju, Kuršumliju sa Prolom i Lukovskom banjom, ovogodišnjeg nacionalnog pobednika evropskog projekta EDEN čija je tema bila ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM. Praktični deo Foruma činila su predavanje o Spa menadžmentu i radionica o Tehnikama opuštanja za SPA osoblje.
Uz podsećanje da prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) zdravstveni turizam već deceniju beleži rast, da se 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na zdravstveni turizam, naš utisak je da je ovogodišnji Forum efektno ukazao na činjenicu da svi koji dođu negde zarad zdravlja žele da dožive nešto iz kulturno-istorijskog nasleđa okoline, i da zainteresovani u lancu zdravstveno-turističko-kulturne ponude moraju da se potrude da prepoznaju mogućnosti svoje destinacije i primene ih u praksi.
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, Natasa Ranitovic direktorka, ISTN
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, Miroslav Knezevic drzavni sekretar za turizam Srbije, ISTN