Novosti 211

JEDINSTVO PRIRODE, ISTORIJE, LEPOTE I SNOVA
Opština KURŠUMLIJA pobednik je nacionalnog konkursa Turističke organizacije Srbije (TOS) za Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), čija je ovogodišnja tema bila ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM. Prebogata prirodom, izvorima termomineralne vode, kulturno-istorijskim spomenicima i maštovitom gastronomijom, ali tokom godina pomalo uspavana, Kuršumlija je počela da se budi i to najviše kroz turizam koji njene snove pretvara u održivi razvoj. Zdravstveni turizam ove opštine pozitivan je primer spoja medicine rehabilitacionog centra sa savremenim wellness i spa sadržajima. Smeštajni kapaciteti Prolom i Lukovske banje, uz predstojeće sređivanje Kuršumlijske banje, stavljaju je u vrh turističke ponude zemlje. Đavolja varoš, izuzetan spomenik prirode, jedinstven ne samo u Srbiji već i u svetu, Manastir Svetog Nikole, jedan od najstarijih spomenika srednjovekovne arhitekture kod Srba, Crkva Svete Mine, sagrađena za vreme vladavine kralja Milutina, arheološki lokalitet Pločnik iz mlađeg kamenog doba, i brojni drugi kulturno-istorijski spomenici upotpunjavaju turistički doživljaj koji će, kako kaže Dejan Crnomarković, rukovodilac EDEN projekta, “Omogućiti promociju Kuršumlije i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža”.
Utisci turističkih novinara, među kojima i ekipe Internet Serbia Travel News-a, koji su povodom nagrade EDEN obišli ovu destinaciju, jesu da je Kuršumlija, sa svim onim što poseduje na svojoj teritoriji, uz podršku Turističke organizacije Kuršumlije i apsolutno angažovanje preduzeća AD “Planinka”, koje je vlasnik hotela u Prolom i Lukovskoj banji, i koje upravlja fabrikom „Prolom vode“ i lokalitetom „Đavolja varoš“, primer jedinstva prirode, istorije, lepote i snova koje ostvaruju vredni i motivisani ljudi. Nagrada EDEN usmerena je zaista u najboljem pravcu. Još ako taj smer bude pratila i infrastruktura kroz izgradnju odgovarajućeg puta do ove destinacije koja to zaslužuje, cilj je postignut.

ISTN turistički prikaz KURŠUMLIJE daje u rubrici DESTINACIJE
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA KURŠUMLIJE
Tel. +381 27 380963
E. to.kursumlija027@gmail.com

www.tokursumlija.rs

Turistička organizacija Srbije – Projekat EDEN
Tel. + 381 11 6557112, 6557136
E. eden@serbia.travel

www.serbia.travel
GASTRONOMIJA – BREND VOJVODINE
Gastronomija je bila dominantna tema sedmih po redu DANA VOJVODINE u Beogradu (15.-16.10.2019., Skadarlija) na kojima je predstavljena turistička ponuda destinacije uz lokalne turističke organizacije, privrednike i autentične vojvođanske ukuse. Koncipirani kao mesto susreta Beograđana i turista sa turističko-gastronomskom ponudom DANI VOJVODINE, pored izlagačko-prodajnog dela, ovoga puta bili su obogaćeni i takmičenjem novinarskih ekipa u kuvanju riblje čorbe. Prvi put su se topili čvarci na licu mesta a ponuđeni su i tradicionalni specijaliteti poput domaćih kolača, štrudli sa makom i orasima, suhomesnati i mlečni proizvodi i još mnogo toga. Vojvođansko veče u Skadarliji, uz zdravicu Viteza vina i bogatu trpezu, zaokružilo je priču o gastronomiji i prepoznatljivoj tamburaškoj muzici destinacije. Sastavni deo DANA VOJVODINE bio je i  panel "Riznica ukusa Vojvodine" (16.10.2019, hotel Metropol Palace) zasnovan na istoimenoj publikaciji u kojoj je lokalna prepoznatljivost, izražena kroz gastronomiju, u funkciji kulturnog i turističkog razvoja kao i prepoznavanja multinacionalnog identiteta destinacije. Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, kaže „Doneli smo duh čardi u srce Beograda u Skadarliju, a publikacija "Riznica ukusa Vojvodine" pomaže da domaće i inostrane turiste privučemo da dođu i iskuse naše specijalitete na lokalu".
Sedmi DANI VOJVODINE u Beogradu završeni su sa pogledom na osme kada će se Beograđani i turisti upoznati sa proširenom gastronomskom ponudom destinacije a novinari sa novim kulinarskim izazovima.
ISTN reportažu sa DANA VOJVODINE u Beogradu daje u rubrici PUTEVI HRANE I VINA
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E. office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
SRBIJA KROZ ČETIRI GODIŠNJA DOBA
Oktobar mesec bio je izuzetno bogat aktivnostima na planu turizma Srbije. Na tržištu se pojavila brošura “Dunavom kroz Srbiju“ koju je srpsko izdanje američkog časopisa „Nacionalna Geografija“ (National Geographic) objavilo u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS). Turističke organizacije Srbije, Makedonije i Crne Gore predstavile su zajednički turistički proizvod na najvećem poslovnom događaju u Aziji „ITB Asia“. Turistička ponuda Srbije promovisana je i na “Uličnom Korzou” u Budimpešti a Marija Labović, direktorka TOS-a, uručila je priznanje poznatoj kineskoj glumici Miao Miao koja je postala Ambasadorka gradskog turizma Srbije. Uz sve to u toku je i veliki nagradni foto-konkurs TOS-a – „Najbolja fotografija Srbije 2019“ čija je tema „Srbija kroz 4 godišnja doba“ a poruka “Ukoliko ste našli pejzaž, sokak ili kutak Srbije koji vas inspiriše, priključite se konkursu i pošaljite do 4 fotografije na ovu adresu konkurs@serbia.travel i to po jednu za svako godišnje doba. Propozicije za učešće na konkursu nalaze se na ovoj adresi. Konkurs traje do 17.novembra 2019.godine a radovi, po izboru žirija, biće izloženi u Centru za kulturu “Vlada Divljan” u Beogradu od 27. novembra do 6. decembra 2019.godine, gde će publika moći da ih pogleda pre konačne odluke žirija i proglašenja pobednika u svakoj od kategoija.
Nagrada za najbolji rad na foto-konkursu „Najbolja fotografija Srbije 2019“ biće dodeljena 11.decembra 2019.godine tokom ceremonije dodele nagrada Turističke organizacije Srbije – TURISTIČKI CVET.
Informacije: Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, izlagaci, ISTN
Informacije:
Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije
Tel. + 381 26 92746
E:
velnes.klaster@gmail.com
www.wellnessklaster.rs
WELLNESS
TURIZAM ZASNOVAN NA KULTURNOM NASLEĐU
Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, član Evropskog udruženja banja (ESPA), organizovao je u Beogradu (22.10.2019., hotel Holiday Inn) 10. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE. Glavna tema Foruma bila je „Očuvanje kulturnog nasleđa oko termomineralnih izvora, razvoj wellness turizma zasnovanog na banjskom kulturnom nasleđu i tradiciji u zemljama članicama CEI“. Otvarajući Forum Miroslav Knežević, Državni sekretar za turizam Srbije, istakao je da je Strategija razvoja turizma Srbije do 2025.godine prepoznala preplitanje zdravstvenog i kulturnog turizma, a Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, za Internet Serbia Travel News kaže „Okupili smo predavače i stručnjake za wellness i spa iz 10 zemalja, i ovakvim povezivanjem podržavamo umrežavanje, regionalnu saradnju i razmenu najboljih praksi u CEI regionu“. Pored primera iz sveta, na Forumu se ukazivalo i na dobru praksu
Narodnih muzeja Toplice, Niša i Leskovca, na Sokobanju i Vrnjačku banju, Kuršumliju sa Prolom i Lukovskom banjom, ovogodišnjeg nacionalnog pobednika evropskog projekta EDEN. Praktični deo Foruma činila su predavanje o Spa menadžmentu i radionica o Tehnikama opuštanja za SPA osoblje.
Uz podsećanje da prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) zdravstveni turizam već deceniju beleži rast, da se 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na zdravstveni turizam, naš utisak je da je ovogodišnji Forum efektno ukazao na činjenicu da svi koji dođu negde zarad zdravlja žele da dožive nešto iz kulturno-istorijskog nasleđa okoline, i da zainteresovani u lancu zdravstveno-turističko-kulturne ponude moraju da se potrude da prepoznaju mogućnosti svoje destinacije i primene ih u praksi.

ISTN prikaz Foruma, tema i predavača daje u rubrici ZDRAVSTVENI TURIZAM
PROGRAM
X CEI FORUMA
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, Natasa Ranitovic direktorka, ISTN
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, Miroslav Knezevic drzavni sekretar za turizam Srbije, ISTN
X CEI Regionalni forum wellness&spa turizma, ucesnici, ISTN
PARTNERSTVO ZA TURIZAM
Konferencija pod nazivom “Turizam Srbije – Partnerstva za budućnost“, održana u Beogradu (14.10.2019., hotel Crowne Plaza), poslužila je za razmenu ideja po pitanju strategije i potencijala razvoja turizma Srbije, i to pre svega kroz upotrebu novih tehnologija. Otvarajući ovu konferenciju u organizaciji Adria media grupe Rasim Ljajić, Ministar turizma u Vladi Republike Srbije, naglasio je da je „Turizam pionir u primeni novih tehnologija što se vidi kroz sinergiju javnog i privatnog sektora, promociju putem interneta, elektronski buking i činjenicu da će uskoro više od 60% rezervacija biti realizovano elektronskim putem“.
Iz izlaganja na Konferenciji izdvajamo i izjavu ministra Ljajića da su Top pet destinacija u Srbiji – Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja, a kako je potrebno još barem pet za privlačenje turista, država planira ulaganja u razvoj Palića, Donjeg Podunavlja, Divčibara, Niša i Sokobanje.
Osnovnu nit Konferencije činili su paneli “TURIZAM – PROMOCIJA SRBIJE NA DOMAĆEM I MEĐUNARODNOM TURISTIČKOM TRŽIŠTU” i “POTENCIJALI, BUDUĆNOST I STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA” sa kojih ističemo izlaganja Nataše Pavlović, direktorke Turističke organizacije Vojvodine, koja je, pored najave planova za nove rute širom Vojvodine, rekla i da po njihovom iskustvu „Turistu na društvenim mrežama zanima šta će da nauči o destinaciji, želi tačnu informaciju, hologram i trodimenzionalne naočare“, Tamare Pupovac, rukovodioca Službe za marketing Turističke organizacije Srbiji, koja je naglasila da je "Savremeni digitalni marketing u Srbiji u ekspanziji, putem digitalnih kampanja najefikasnije se promovišu destinacije a turistička poseta raste“ i Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, koji je najavio da „Beograd već sledeće godine prelazi na Smart City“.
Informacije: ADRIA MEDIA GROUP
Tel. +381 6357201
E. office@adriamediagroup
www.adriamediagroup.com
Dobitnici priznanja Turisticka prizma 2019, ISTN
ZA NOVI KVALITET
U TURIZMU

U organizaciji časopisa “Turistička prizma” iz Novog Sada u Beogradu je održan WESTM 20196. Winter Events & Spa Travel Market (22.-23.10. 2019., hotel Hyatt Regency), poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Sastavni deo skupa bila je i konferencija “Belgrade tourism & MICE forum” koju je ove godine, osvrtom na aktuelni i perspektivni razvoj turizma grada, otvorio Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. Sa panela koji je usledio – “Industrija događaja kao podsticaj za razvoj destinacije“, izdvajamo izlaganja
Nataše Pavlović (Turistička organizacija Vojvodine) i Maje Liješević (Turistička organizacija Budve). Našu pažnju najviše su privukli uvek inspirativni Rob Davidson (Velika Britanija) – „Priprema za sledeću generaciju učesnika sastanaka: Šta generacija Z želi od industrije sastanaka?“, Thorben Grosser (Nemačka) – “Budućnost sastanaka: Kako tehnologija menja iskustvo događaja“, Alene Kalacheve (Rusija) – “Kako prodati događaj” i Miloša Žikića (Srbija) – „Iskustvo je jedino važno“. 
Poslovni skup WESTM 2019 pratila je i tradicionalna dodela priznanja „TURISTIČKA PRIZMA“ koju je redakcija časopisa „Turistička prizma“ osmislila još 1997.godine kada je pokrenula akciju „Za novi kvalitet u turizmu“. Za Internet Serbia Travel News Đorđe Mihajlović, direktor i urednik “Turističke prizme”, kaže “Od samog početka ideja vodilja je bila podizanje nivoa turističkih usluga i stimulacija inovativnih poduhvata u turističkoj industriji regije. Trudimo se da nagradimo one koji to zaista zaslužuju. Selekcija je oštra kao i naša namera da akciju zadržimo na visokom nivou”.
U okviru WESTM 2019 promovisan je i godišnjak “Turistička prizma 2020”.


ISTN prikaz događaja, kao i dobitnike priznanja „TURISTIČKA PRIZMA“, daje u rubrici MANIFESTACIJE
WESTM 2019 panel
Informacije:
Turistička prizma Ltd
Tel. + 381 21 3006274
E.
info@westm.rs
www.turistickaprizmans.com
SB „Banja Kanjiža“ na 20. Jesenjem „Festivalu zdravlja“ (30.-31.10.2019., Dom vojske) u Beogradu, na kome su učestvovali banjski i wellness centri, domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, udruženja pacijenata i oni koji se bave zdravom ishranom, održanom pod sloganom “Zlatni jubilej zdravlja”, predstavila je svoj program medicinske rehabilitacije, preventivni program za lečenje osteoporoze, programe „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“ i „Šoping i Spa vikend“, kao i program za DOČEK NOVE 2020.GODINE . Po rečima Snežane Adžić, direktorkeBanje Kanjiža“, „Programi koji se kod nas sprovode pružaju našim gostima mogućnost da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, kao i korišćenje svih banjskih wellness i spa kapaciteta“.
„Banja Kanjiža“, koja raspolaže lekovitim blatom i termomineralnom vodom temperature od 51 do 72Oc, i za koju ekipa Internet serbia Travel News-a smatra da gostima omogućava pravu kombinaciju zdravog, lepog i korisnog, individualnim i organizovanim turistima pruža i dodatne usluge poput DETOX paketa, AI CHI programa, koji podrazumeva harmonizaciju duha i tela na bazenima, i SLANE SAUNE, u kojoj se koriste cigle od slanih kamenih stena sa Himalaja u kombinaciji sa drvetom.
ISTN u dodatku daje NOVOGODIŠNJI kao i ostale programe Banje Kanjiža
.
SPOJ ZDRAVOG, LEPOG I KORISNOG
NOVOGODIŠNJI
PROGRAM
UPOZNAVANJE KANJIŽE
IZLET
SUBOTICA
IZLET
SEGEDIN
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
Tel. + 381 24 875163   
E. marketing@banja-kanjiza.com 
www.banja-kanjiza.com
KADA „MLADO“
VINO POSTAJE „PRAVO“ VINO
Slovenački poslovni klub (SPK) u Beogradu, osnovan 2003.godine sa ciljem unapređenja privredne saradnje između Srbije i Slovenije, obeležio je (25.10.2019., hotel Radisson) „Martinovanje“, stari slovenački praznik kada „mlado“ vino postaje „pravo“ vino. U Sloveniji se “Martinovanje” slavi više od ostalih vinskih praznika, a prema običajima svetkovina počinje 11. novembra, u 11 sati, 11 minuta i 11 sekundi. Po rečima Danijele Fišakov, predsednice SPK, “Ova manifestacija, dobrim delom okrenuta ka turizmu, prilika je da se Slovenija predstavi kao “Zelena, aktivna i zdrava” destinacija, u kojoj turisti mogu da uživaju. Svake godine promovišemo drugi kraj zemlje te su ove godine na redu Piran i Portorož, turistička regija poznata po ljudima, dobrim hotelima, suncu, prirodi, solanama, hrani i vinu. Ovo naše druženje doprinosi da Srbi više odlaze u Sloveniju, a Slovenci u Srbiju, i svake godine se povećava broj turista. Kroz tu saradnju ima poslova za sve nas“.
“Martinovanje” je u Beogradu obeleženo uz veliki broj gostiju. Stanislav Hočevar, biskup beogradski, blagosiljao je mlado vino a Genio Zadkovič, gradonačelnik Pirana, i Igor Novel, direktor Turističke organizacije Portorož, nazdravili su  prisutnima i pozvali sve da posete ove dve izuzetne turističke destinacije u kojima je  „Klima posebno prijatna, zima je blaga, zemlja izdašna, more čisto, ljudi gostoljubivi, gde je sve začinjeno svežim dahom modernog doba i gde ima toliko toga što treba otkriti a što ovaj kutak Mediterana može da
ponudi“. 
Sastavni deo “Martinovanja”,  kome su prisustvovale mnogobrojne zvanice, članovi i poslovni partneri Slovenačkog poslovnog kluba, predstavnici turizma Slovenije i Srbije,  kao i mediji, bili su i zabavni program, kao i tradicionalni gastronomski specijaliteti i prvoklasna vina.
Informacije:
Slovenački poslovni klub
Tel. +381 11 2252590
E. klub@spk.rs
www.spk.rs
U KORAK SA SVETOM
Na 79.Generalnoj skupštini (17.10.2019., Dubrovnik) u redove Evropskog udruženja hotela, restorana i kafića HOTREK (HOTREC) primljeno je Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES. Kao 44. nacionalni član ovog Evropskog udruženja, HORES sada ima šansu da među evropskim hotelima, restoranima i kafićima predstavlja i promoviše interese hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije a članovi HORES-a u prilici su da steknu nova iskustva. Po rečima Dr Georgi Genova, direktora HORES-a, „HOTREK je jedinstveni forum koji će srpskoj hotelsko-ugostiteljskoj industriji pružiti velike mogućnosti da se razvija, kao i da bude primećena. Kao njegov član iz prve ruke ćemo dobijati informacije o evropskim standardima, konkurisaćemo za održavanje velikih kongresa, sagledavaćemo i primenjivati zakonsku regulativu EU, usaglasićemo poresku politiku, pristupaćemo projektima EU, kao i fondovima EU prilikom izgradnje hotela“.
Da podsetimo da je Srbija, prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), u prethodnoj godini imala rast turističkog prometa oko 7 %. Registrovano je oko 3,5 miliona dolazaka i 9,4 miliona noćenja, što je rast u visini od 11%. Iz HORES-a podsećaju da je u poslednjih pet godina otvoreno 137 hotela, odnosno dva hotela u proseku mesečno. Još većem usponu hotelske industrije Srbije sigurno će doprineti i članstvo u HOTREK-u koji svoj sledeći skup ima u aprilu 2020.godine u Briselu. Budući da se sastanci održavaju dva puta godišnje možda se, već neki od narednih, održi u Srbiji.
Informacije:
HORES

Tel. +381 112642341
E. direktor@hores.rs
www.hores.rs
ZIMSKI SPORTOVI KAO TURISTIČKI PROIZVOD
Podrškom koju kroz obezbeđivanje besplatnog korišćenja terena za organizaciju treninga i takmičenja u ski centrima Srbije pružaju Skijaškom savezu Srbije, Skijališta Srbije pokazuju da zimski sportovi u praksi postaju novi turistički proizvod zemlje. Na konferenciji na kojoj je Skijaški savez predstavio planove za takmičarsku ski sezonu 2019/2020 Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, je izjavio „Razvoj i unapređenje skijaške infrastrukture, kao i afirmacija zimskog sporta uopšte, prioritet su Skijališta Srbije jer imamo isti cilj, a to je da iznedrimo što više takmičara koji će zemlju predstavljati na najprestižnijim evropskim i svetskim takmičenjima“. Naravno sve to sa idejom da je dobar plasman skijaša Srbije ujedno i promocija za ski centre zemlje, posebno Kopaonik, Tornik (Zlatibor) i Staru Planinu
Na samom pragu zimske sezone 2019/2020 podsećamo da cena ski karata ostaje na prošlogodišnjem nivou, da je pretprodaja putem web shopa, sa popustom od 15%, od 1. do 15. novembra 2019.godine, i da će se na sajmu Expozim na Beogradskom sajmu (5.- 8.12.2019.), ski karte biti prodavane sa 10% popusta.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
Tel. +381 11 3117901
E.
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
OTVARANJE SEZONE – Kopaonik  – 5. – 8.12.2019., Stara planina – 13. – 15.12.2019., Tornik
– 20. – 22.12.2019., popust od 30% na ski karte
SKI WEEK – 13.-19.01.2020. i 24.02.- 1.03.2020., popust od 10% od trodnevne do sedmodnevne ski karte
SKI WEEKEND – 12. – 15.03.2020. i 26.03. – 29.03.2020., 20% popusta od dvodnevne do četvorodnevne ski karte