Novosti 212

TURISTIČKO OSVAJANJE TRŽIŠTA
Osvajanje dalekih, pre svega prekookeanskih, turističkih tržišta prioritetan je zadatak svih zemalja Regiona. Nakom što su Turističke organizacije Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore predstavile zajednički proizvod na najvećem poslovnom događaju u Aziji „ITB Asia“ (16.-18.10.2019.), tokom Međunarodnog sajma turizma u Londonu -World Travel Market WTM 2019 (4.- 6.11.2019.) stigla je dobra vest od Evropske turističke komisije (ETC) da je Srbiji i Crnoj Gori za narednu godinu odobrena realizacija projekta promocije na tržištima Kine, Amerike i Kanade vredna 340.000 evra.
Dobre vesti za turizam Srbije stižu i iz Indije u kojoj je Turistička organizacija Srbije (TOS), u saradnji sa avio-prevoznikom Turkish Airlines, u Mumbaiju i Nju Delhiju prvi put organizovala Roadshow – prezentaciju turističke ponude Srbije praćenu poslovnim radionicama namenjenim predstavnicima indijske turističke privrede. Komentarišući predstavljanje Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže „Interesovanje je bilo izuzetno veliko. Oko 120 organizatora putovanja i turističkih agenata došlo je na razgovore sa već pripremljenim upitima i predlozima za saradnju. Osim za klasična turistička putovanja i kongresni turizam, Indijci su zainteresovani i za organizaciju podsticajnih putovanja za zaposlene u velikim kompanijama, za organizaciju venčanja u Srbiji, kao i za snimanje filmova u bolivudskoj produkciji“. Podsećamo da je Srbija ukinula vize za turiste iz Indije, i uz podatak TOS-a da je u periodu od januara do septembra ove godine zabeležen porast od 6% u broju dolazaka indijskih turista, u odnosu na isti period prethodne godine, jasno je da je Srbija stvorila preduslove da se solidno pozicionira na jednom od najbrže rastućih emitivnih turističkih tržišta na svetu.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
📧. office@serbia.travel
💻
. www.srbija.travel
Projekti Turisticke organizacije Vojvodine - VICTour i IDENTIS
DESTINACIJA ZA
SVA GODIŠNJA DOBA
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), nakon učešća na Sajmu turizma WTM u Londonu (4.-6.11.2019.) nastupila je i na Drugom Grčko-srpskom turističkom forumu u okviru sajma Philoxenia u Solunu (9.11.2019.), na Jesenjem sajmu turizma u Banjaluci (13.-16.11.2019.) kao i na Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu (22.- 24.11.2019.), zajedno sa turističkim organizacijama Vršca, Bačke Palanke, Kovina, Temerina, Žablja, Subotice, Zrenjanina, Stare Pazove, Bele Crkve, kao i Klastera „Deliblatska peščara“, predstavljajući celokupnu turističku ponudu destinacije, kao i aktuelnu ponudu za predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Iako statistički podaci pokazuju da u Vojvodini najveće povećanje broja dolazaka turista i dalje beleže Subotica (28,2%) i Novi Sad (12,4%), Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, ističe da se najveće atrakcije Vojvodine, osim najposećenijih Novog Sada, Subotice i Palića, mogu videti u okviru turističkih paketa VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA, sa obilascima dvoraca, muzeja, ergele Karađorđevo i specijalnog rezervata prirode Carka bara, LETNJA PANONSKA AVANTURA sa Dunavom i Tisom, rekom koja se nalazi i u strategiji razvoja turizma Srbije do 2025.godine, DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI, sa posetama manastirima i vinarijama, i ZIMA NA SALAŠIMA koji su popularni i u letnjem i u zimskom periodu.  
Do kraja godine TOV, osim u projektu ViCTour, koji se realizuje u saradnji sa Republikom Hrvatskom, i utiče na unapređenje kulturnog turizma u Sremu, učestvuje i u IPA projektu IDENTIS (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region) sa Republikom Mađarskom, u cilju uspostavljanja saradnje između turističkih organizacija, turoperatora, kompanija i stanovništva dve susedne države.
Naslovna
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
📧. office
@vojvodinaonline.com
💻.
www.vojvodinaonline.com
ZEMLJA
KREATIVNIH GRADOVA
KOJU TREBA POSETITI
Poslednjih godina broj turista koji posećuju Srbiju znatno se povećao, a po podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/septembar 2019.godine u Srbiji je boravilo 6% više turista u odnosu na isti period 2018.godine. Srbija je sve interesantnija na svetskoj turističkoj mapi te ju je portal i izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“ svrstao u Top 10 destinacija koje treba posetiti u 2020.godini (https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/value), posebno izdvojivši gradove Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Kragujevac, Novi Pazar i Sremske Karlovce.
Osim „Lonely Planet-a“ gradovi Srbije zainteresovali su i UNESCO koji je, povodom Svetskog dana gradova (31.oktobar) u Mrežu kreativnih gradova, kreiranu 2004. godine u cilju uspostavljanja saradnje između gradova sveta koji ulažu u kulturu i kreativnost kao mehanizam podsticanja održivog razvoja, uvrstio VRANJE, najjužniji grad Srbije, čija je bogata istorija kreirala vranjanski melos, sastavni deo „Vrele južnjačke krvi“. Kako UNESCO-va Mreža kreativnih gradova obuhvata sedam oblasti: stare zanate i narodnu umetnost, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umetnosti i muziku, Vranje je sredinom godine apliciralo za članstvo u ovoj mreži u oblasti muzike sa manifestacijama koje promovišu vranjansku gradsku pesmu, trubu i klasičnu muziku i, kao jedini grad iz Srbije, postalo jedan od 66 novih članova UNESCO Mreže kreativnih gradova. Mreža sada obuhvata 246 gradova, a od balkanskih gradova ove godine joj je pristupilo i Sarajevo.
Informacije o UNESCO Mreži kreativnih gradova nalaze se na internet stranici:   https://en.unesco.org/creative-cities/events/unesco-designates-66-new-creative-cities .
Informacije:

Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
📧. office@serbia.travel
💻
. www.srbija.travel


Turistička organizacija Vranja
+381 60 0500500
📧. info@tovranje.rs
💻
. www.turistickavranje.rs
SEZONA
MOŽE DA POČNE
Na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini pripreme za zimsku sezonu 2019/2020 se privode kraju, saznali smo na tradicionalnoj „Večeri Kopaonika“ u Beogradu (19.11.2019.). Turistima će na ovoj planini biti na raspolaganju garaža sa 312 parking mesta, ski lift Ledenice izmešten je na lokaciju Treska, a završavaju se i 4 nove staze na lokacijama Krčmar, Karaman greben, Pančić-Duboka i Duboka 2. Tornik (Zlatibor) dobija novu stazu dužine oko 3 km koja je pokrivena sistemom za veštačko osnežavanje. Posetioce Kopaonika očekuju i raznovrsni muzičko-zabavni sadržaji u Dolini sportova, brojna međunarodna takmičenja u alpskom skijanju i snowboard disciplinama, prijateljska 3S trka i razne druge aktivnosti.
Na samom pragu zimske sezone 2019/2020 podsećamo da cena ski karata ostaje na prošlogodišnjem nivou a da se na Međunarodnom sajmu zimske sportske opreme, turizma i rekreacije EXPOZIM na Beogradskom sajmu (5.- 8.12.2019.), ski karte prodaju sa 10% popusta.


OTVARANJE SEZONE – Kopaonik  – 5. – 8.12.2019., Stara planina – 13. – 15.12.2019., Tornik – 20. – 22.12.2019., popust od 30% na ski karte


SKI WEEK – 13.-19.01.2020. i 24.02.- 1.03.2020., popust od 10% od trodnevne do sedmodnevne ski karte


SKI WEEKEND
– 12. – 15.03.2020. i 26.03. – 29.03.2020., 20% popusta od dvodnevne do četvorodnevne ski karte
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
Tel. +381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
ULAGANJE U
BUDUĆE GENERACIJE
Nakon što su u organizaciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) turistički lideri iz javnog i privatnog sektora na Sajmu turizma u Londonu (WTM) razgovarali (5.11.2019.) o ulozi turizma u ruralnom razvoju, kao i izazovima i prilikama sa kojima se suočava, fokusirajući se na turističke inovacije, tehnologiju i njihovo mesto u osnaživanju ruralnih zajednica, u pripremi je 4.Svetska konferencija UNWTO/UNESCO o TURIZMU I KULTURI koja se 12. i 13.decembra 2019.godine održava u Kjotu, gradu koji je vekovima bio važan centar japanske kulture i koji je sada veoma posećena međunarodna turistička destinacija. Dok je na prethodnim konferencijama raspravljano o ciljanim partnerstvima angažovanih u kulturi i turizmu, o doprinosu kulture i turizma nacionalnim strategijama, i promociji razvoja turizma kao alata za zaštitu kulture, ovogodišnja konferencija se bavi pitanjima saradnje turističkog i kulturnog sektora i povećavanjem javno-privatnog partnerstva u cilju zaštite zajedničke kulturne baštine. Osnovna tema konferencije – „Ulaganje u buduće generacije“ usredsređena je na kulturni razvoj, zajednicu i izgradnju kapaciteta, na važnost omogućavanja lokalnim akterima da učestvuju u upravljanju turizmom i sada i u budućnosti.
Kada je tema TURIZAM i KULTURA u pitanju podsećamo na aktuelne evropske podatke da je 43% turista koji posete Evropu motivisano kulturom, da je 11% zaposlenih u njihovoj funkciji, a da čak jedna petina ukupnog turističkog prometa ide na kulturni turizam. Podsećamo i da je Strategija razvoja turizma Srbije do 2025.godine dobrim delom oslonjena na kulturni turizam, da se u Srbiji nalazi 5 od 33 kulturne rute Saveta Evrope i da, po podacima Turističke organizacije Srbije, oko 60% turista u Srbiju dolazi zarad njenih kulturno-istorijskih vrednosti.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
📧. office@serbia.travel
💻
. www.srbija.travel
Brošura
KULTURNO BLAGO SRBIJE
PROŽIMANJE KULTURE I TURIZMA
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, jednoj od najznačajnijih i naposećenijih kulturno-turističkih atrakcija Srbije i Novog Sada, grada koji će 2021.godine poneti titulu EVROPSKE PRESTONICE KULTURE, održana je (7.11.2019.) 52. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski/master rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nagrada je dodeljena istoričarki umetnosti Marijani Vaščić za rad pod nazivom „Delatnost grupe Život na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina 20.veka“. Po rečima Mr Milane Kvas, direktorke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, „Ova nagrada je jedinstvena u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965.godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu poklonivši sliku Vlaha BukovcaVelika Iza“ Spomen-zbirci i time zaokružio institucionalni rad svog Legata“.
Zahvaljujući praksi uvedenoj 2000.godine da pojedini nagrađeni radovi budu realizovani u vidu izložbe i pratećeg kataloga, a doprinoseći prožimanju kulture i turizma, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog otvorena je i izložba „Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20.veka“ zasnovana na radu Sofije Milenković, prošlogodišnje dobitnice Nagrade Spomen-zbirke. Izložba, koju čine ulja na platnu iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i odabrani radovi iz Galerije Matice srpske i privatnih zbirki, traje do 26. januara 2020.godine, uz raznovrstan program u vidu autorskih tumačenja, predavanja, projekcija i kretivnih radionica.
Informacije:
Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2
Tel. +381 21 4729966
📧. kontakt@pavle-beljanski.museum
💻
. www.pavle-beljanski.museum
ŠETNJA KROZ BEOGRAD
Na domaćem i inostranom tržištu Turistička organizacija Beograda (TOB) glavni grad Srbije predstavlja novim filmom pod nazivom „Šetnja kroz istoriju i kulturu Beograda“/“Belgrade Walks Through History & Culture”. Kroz ovu šetnju Beograd je prikazan tokom Sajma turizma u Londonu – WTM 2019 (4.-6.11.2019.), u okviru kojeg je održan i Forum Svetske federacije gradova u turizmu/WTCF – World Tourism Cities Federation sa panelima i temama „Uslovi i kriterijumi za nastanak moderne i održive turističke destinacije” i “Kreiranje platforme bazirane na dosadašnjim istraživanjima WTCF”. Upoznavanje Beograda kroz novi promo film nastavljeno je na sajmu turizma Philoxenia 2019. (8.-11.11.2019., Solun) u okviru kojeg je održan i Drugi grčko-srpski turistički forum. Iz TOB-a saopštavaju da su “Poslovni partneri i posetioci sajma bili veoma zainteresovani za city break programe u Beogradu tokom nastupajućeg zimskog perioda i novogodišnjih praznika, sportske i druge događaje, mogućnosti organizacije đačkih ekskurzija i poslovni turizam“. 
Prošlogodišnji promo film TOB-a “Belgrade Love Story” nedavno je nagrađen na Međunarodnom festivalu turističkih filmova SilaFest 2019. Novi film „Šetnja kroz istoriju i kulturu Beograda“/“Belgrade Walks Through History & Culture” nalazi se na linku: https://www.youtube.com/watch?v=yFRpaNrrAeQ&feature=youtu.be
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
Tel. +381 11 3625060
📧. tobsekretarica@tob.rs
💻
. www,tob.rs
Kineski turisti na trgu Republike u Beogradu, ISTN
OLIMPIJSKA PLANINA SPREMNA ZA OLIMPIJSKO SKIJANJE
Olimpijski centar Jahorina, najveći i najmoderniji skijaški centar u Bosni i Hercegovini, koji je 1984.godine bio jedno od mesta gde su se održavale Zimske olimpijske igre, organizovao je (13.11.2019.) “VEČE JAHORINE U BEOGRADU” na kome su, uz emitovanje promotivnog filma, predstavljeni dosadašnji rezultati kao i planovi za nastupajuću zimsku turističku sezonu. Ovaj ski centar ima 45km alpskih i 10km nordijskih staza, 1 kabinsku gondolu „Javor Partizan“, dužine 1.100 metara i ukupnog kapaciteta 2.700 skijaša na sat, 3 šestoseda, 3 ski lifta, 1 dvosed i mogućnost da oko 17.000 skijaša preveze na sat. Za Internet Serbia Travel News Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, kaže “Imamo novi sistem osnežavanja koji prvi put u istoriji garantuje skijanje tokom 120 dana, nove staze, odličan odnos cene i kvaliteta, zbog interesovanja skijaša iz Novog Sada i Beograda ove godine prvi put je uvedena direktna autobuska linija iz Srbije a napravljeni su i paketi sa “Air Srbijom“. Očekujemo i dolazak Kineza na pripreme, budući da je Kina dobila organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2022. godine a za Republiku Srpsku im ne trebaju vize“.
Informacije:
Olimpijski centar Jahorina
Tel. +387 57270187
📧. direkcija@oc-jahorina.com
💻.
www.oc-jahorina.com
Promotivnoj večeri JAHORINE, centra koji je list „Guardian“ uvrstio u 10 najboljih malih ski centara Evrope, prethodilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Olimpijskog centra „Jahorina”, Skijališta Slovenije, Skijališta Crne Gore i Bjelašnice što, po mišljenju potpisnika, treba gostima četiri skijališta da omogući da iste ski karte koriste u svakoj od zemalja.
Posetioce OC Jahorina u predstojećoj zimskoj sezoni, čije se otvaranje dešava u dva termina – od 6. do 8.  i od 12. do 15. decembra 2019.godine, uz popust od 50% na ski karte, očekuju i promotivni popusti na ski karte u januaru kao i brojne zabavne i sportske manifestacije.
Naslovna
MODERNA BANJA SA STOGODIŠNJOM TRADICIJOM I PREPORUKOM
SB „Banja Kanjiža“, izuzetna zdravstveno-turistička ustanova, opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, wellness, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, ponudu promovisanu na 20. Jesenjem „Festivalu zdravlja“ (30.-31.10.2019., Beograd – Dom vojske) dopuniće predstavljanjem članovima Udruženjenja Penzionerski servis (20.12.2019., Beograd – Stari DIF). Tom prilikom menadžment Banje Kanjiža podsetiće na izuzetan bazenski prostor u funkciji pristupačnog turizma kojim ova banja raspolaže, kao i na savremenu medicinsku opremu – T-CARE aparat, APARAT ZA HORIZONTALNU TERAPIJU, ELEKTROMIONEUROGRAF i BIOPTROM lampu. Za Internet Serbia Travel News Snežana Adžić, direktorkaBanje Kanjiža“, kaže „Mi ovde ubrzavamo put do zdravlja i lepote uz primenu lekovitog faktora i uz stručni nadzor izvanrednog medicinskog tima, što svakako doprinosi još boljoj zdravstveno-turističkoj usluzi koju kombinujemo na najbolji mogući način“.
BANJA KANJIŽA, u kojoj su uveliko u toku pripeme za doček Nove 2020.godine, bogatstvom ponude, maštovitošću izleta i rekreacija, kao i vanpansionskim uslugama, odudara od ostalih banja i zaista  omogućava gostu kombinaciju i zdravog i lepog i korisnog. Jednom rečju – PREPORUČUJEMO .
ISTN u dodatku daje NOVOGODIŠNJI kao i ostale programe Banje Kanjiža.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
                     Tel. + 381 24 875163                    
📧. marketing@banja-kanjiza.com
💻
. www.banja-kanjiza.com
IZLET SUBOTICA
IZLET
SEGEDIN
UPOZNAVANJE
KANJIŽE
NOVOGODIŠNJI
PROGRAM
HEALTHY AGING
Zdravstveni i wellness turizam zauzeo je svoje mesto i na ovogodšnjem Sajmu turizma u Londonu (WTM) kroz posebno organzovane panele od kojih je najposećeniji imao temu  “Nova decenija wellness putovanja“. Na panelu je saopšteno da ovaj tip turizma godišnje zaradi oko 640 milijardi dolara, da se oko 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam, a u okviru toga 15% na estetske zahvate.
U Srbiji postoje veliki potencijali za razvoj zdravstvenog i wellness turizma, uz odgovarajuću ponudu estetskih usluga. Posebno Beograd ima sve šanse da bude interesantan onima koji spajaju lepo, korisno i zdravo, a jedna od najtraženijih ustanova iz oblasti estetske medicine je DIVA LASER CENTAR, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom u Srbiji. Ovaj centar, koji pored prostora u ulici Prote Mateje 9 radi i na Novom Beogradu, u ulici Vladimira Popovića 52, u estetskoj medicini prati svetske trendove i dostignuća, a najtraženije procedure su korekcija usana hijaluronom, mezoterapija lica i tela, laserski lifting 4D i 5D i laserska epilacija. Kako su pacijenti u DIVA LASER CENTRU tretirani najsavremenijim laserima, poput Alma lasera, koji se koriste u najboljim svetskim klinikama, Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, za Internet Serbia Travel News kaže “Prateći svetske trendove uveli smo novu laser tehnologiju te je sada moguće uz kombinaciju radiofrekvence i ultrazvuka, sinergiju dve energije, vratiti lepotu prirodnih kontura kako lica tako i tela. Procedura je bezbolna, bezbedna i pouzdana bez perioda oporavka. Inovativna tehnologija i HEALTHY AGING MEDICINA su u prvom planu. Posvećeni smo svakom detalju,  tragamo, istražujemo i usavršavamo se". U DIVA LASER CENTRU, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.
MEDICINA I TURIZAM
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
Tel. +381 69 692692
📧. info@divalasercentar.com
💻. www.divalasercentar.com
💻. www.divadermatologija.rs