Novosti 213

JUBILEJ
KOJI POSTAVLJA NOVE
ZAHTEVE
Marija Labovic, direktorka Turisticke oprganizacije Srbije, ISTN
2019.godinu Turistička organizacija Srbije (TOS) završava obeležavajući svoj jubilej – 25 godina promovisanja turističke ponude Srbije u zemlji i svetu. Veoma uspešnih 25 godina jer te 1994.godine, kada je osnovana, devizni priliv od turizma bio je 50 puta manji nego danas kada se očekuje da premašiti 1.400.000 evra, kada se Srbija približava broju od 10 miliona noćenja i kada turizam Srbije ostvaruje rast od 7,8%. Marija Labović, direktorka TOS-a, koja je za poslednje četiri godine, prateći savremene tokove promocije u svetu, pomerila granice predstavljanja srpskog turizma, za Internet Serbia Travel News kaže „Posetili smo 200 sajmova, održali  brojne prezentacije, realizovali smo putovanja po Srbiji za više od 260 organizatora putovanja i više od 600 novinara, blogera i influensera, zabeležili smo preko 4000 objava u domaćim i inostranim medijima, predstavili smo turističku ponudu Srbije pred turoperatorima iz 12 zemalja Azije, okrenuli smo se digitalnim medijima, globalnim TV kampanjama i društvenim mrežama. Činjenica je da se u Srbiji promenila struktura gostiju. Kineski turisti su ubedljivo na prvom mestu. Vodeći kineski turistički magazin – Voyage proglasio je Srbiju za destinaciju sa najvećim turističkim potencijalom za 2019. godinu a takvo priznanje Srbiji je dodelila i kineska društvena mreža Weibo. Krenuli smo sa svega 18.000 dolazaka, a ove godine ćemo premašiti 150.000 poseta kineskih turista“.
Očigledno je da ovakvo angažovanje TOS-a daje ozbiljne rezultate. Još kada se tome dodaju i  novi modeli predstavljanja na inostranom tržištu, poput Roadshow prezentacija u Kini, Indiji i Poljskoj, praćeni radionicama namenjenim predstavnicima turističke privrede, jasno je zašto broj turista raste. Samo u Indiji oko 120 organizatora putovanja i turističkih agenata došlo je na razgovore sa već pripremljenim upitima i predlozima za saradnju, interesovanjima za kongresni turizam, organizaciju podsticajnih putovanja za zaposlene u velikim kompanijama, organizaciju venčanja u Srbiji, kao i za snimanje filmova u bolivudskoj produkciji. Podsećamo i da je portal i izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“ svrstao Srbiju u Top 10 destinacija koje treba posetiti u 2020.godini. I to je ono što budi optimizam u pogledu razvoja turizma zemlje. Ali da li će infrastruktura, putevi do destinacija, hotelsko-ugostiteljski deo privrede, raznovrsnost ponude, nivo kvaliteta usluge i znanja kadrova u turizmu moći da isprate turističko otkrivanje Srbije?! Sa razlogom dosta nedomica na koje ćemo odgovore, na lakši ili na teži način, početi da dobijamo već u 2020.godini.

Turističkoj organzaciji Srbije
na rezultatima

ČESTITAMO.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
PRIZNANJE ZA NAJBOLJE

U godini kada vlada veliko interesovanje za odmor u Srbiji, kada je u prvih 10 meseci u njoj boravilo 6% više turista nego u istom periodu prošle godine, i kada se do kraja godine očekuje devizni priliv od turizma u iznosu od 1,4 milijarde evra, Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (11.12.2019.) svoje najveće priznanje -"Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2019.godini. Dodelom "Turističkog cveta" simbolično je zaokružena ova godina u kojoj je, po rečima Rasima Ljajića, ministra Turizma Srbije, „Srpski turizam ostvario rast od 7,8%, počelo je rešavanje pitanja privatizacije banja, država je uložila 175 miliona dinara u projekte što je izazvalo ulaganja od 100 miliona evra od privatnog sektora, a u 2020.godini na redu su izgradnja gondola na Zlatiboru i Brzeću, spa centra na Paliću i heliodroma na Kopaoniku“.
35. dodela priznanja TURISTICKI CVET 2019, ISTN
U dobroj atmosferi, uručujući priznanja „Turistički cvet“, Marija Labović, direktorka TOS-a, objašnjava da je ove godine konkurencija bila žestoka jer je prijavljeno 78 kandidata za 7 nagrada a za najbolje je, pored stručnog žirija, glasala i internet publika, i dodaje „Velikom broju domaćih i inostranih turista doprineo je i TOS svojim kampanjama, radionicama, prezentacijama, učešćem na međunarodnim sajmovima i organizacijom brojnih poseta stranih novinara i turoperatora“ .

Dobitnici nagrade
Turistički cvet 2019
,
koji osim diplome i prigodne statue, dobijaju i učešće na jednom svetskom sajmu turizma i oglašavanje u štampanim medijima izabrane zemlje Regiona, su:
Turistička organizacija –TO VRNJAČKA BANJA (www.vrnjackabanja.co.rs)
Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević – JUST OUT Manasija“, Despotovac (www.justout.rs)
Receptivna turistička agencija – BALKAN TRAVEL CENTAR, Beograd (www.balkantravelcentar.com)
Ugostiteljski objekat za smeštaj:
– „GRAND HOTEL TORNIK“, Zlatibor
(www.hoteltornik.rs)
– „NATALY SPA“, Sokobanja
(www.natalyspa.com)
Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga:
– Arheološki park „VIMINACIJUM“, Požarevac
(www.
viminacium.org.rs)
Dr ISKRA MAKSIMOVIĆ, direktorka Tvrđave "Golubački grad“, Golubac
(www..tvrdjavagolubackigrad.rs)

Specijalna nagrada
van konkurencije pripala je asocijaciji „FilmInSerbia“

(www.filminserbia.com)
ISTN daje kompletan prikaz dodele nagrada „Turistički cvet“ u rubrici MANIFESTACIJE
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel
INICIJATIVE KOJE
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku teritoriju Vojvodine posetilo je 9,9% više inostranih turista nego prethodne godine, saopštila je Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine (TOV), simbolično zaokružujući 2019.godinu. Naposećenije destinacije su Novi Sad, koji je ove godine po prvi put ušao u „Top 10 European Christmas Markets“ (https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/), Subotica i Sombor. Proširivanju broja posećenih destinacija u naredom periodu doprineće i otvaranje projekta (IPA-CBC)IDENTIS”  (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region) sa Republikom Mađarskom (Čongrad županija) čiji je cilj da se unaprede Potisje i 11 opština koje su njime obuhvaćene. U ovom projektu, vrednom 258.000 EURA, prioritet je unapređivanje zajedničke turističke ponude koja bi mogla biti zanimljiva kako lokalnom stanovništvu, tako i inostranim turistima. Rok završetka projekta je 30.april 2020.godine a Nataša Pavlović najavljuje i apliciranje na drugim projektima prekogranične saradnje, poput „IDENTIS SMART-a“, prikazivanja Potisja kroz smart tehnologije.
DOVODE TURISTE
Na novogodišnjem druženju (20.12.2019.), uz dobru atmosferu i vojvođanske specijalitete, predstavljeni su i novi portal TOV-a (www.vojvodina.travel), novi promotivni film VOJVODINA LIFESTYLE, kao i angažovanje na pripremi konferencije Mreže evropskih održivih i konkurentnih regiona “NECSTouR”, kojoj je Vojvodina pristupila 2019.godine, i čija će se naredna konferencija pod nazivom „Bolje mesto za život, bolje mesto za posetu“ održati u Novom Sadu u okviru Evropske prestonice kulture 2021.godine. Kako ova konferencija podrazumeva i primere dobre prakse na destinaciji, poput onih sa kojima je TOV, u okviru predstavljanja Vojvodine kao „Celogodišnje destinacije“ (VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA, LETNJA PANONSKA AVANTURA, DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI i ZIMA NA SALAŠIMA) upoznao novinare, među kojima i ekipu Internet Serbia Travel News-a, smatramo da Turistička organizacija Vojvodine u 2020.godinu ulazi spremna za inspirativan posao, pun inicijativa koja dovode turiste.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E. office@vojvodin.travel

www.vojvodina.travel

DOBRIM RASPOLOŽENJEM DO ZDRAVLJA
Snezana Adzic i Ljubinka Maksimovic Taljai, Banja Kanjiza, ISTN
SB „BANJA KANJIŽA“, jedan od lidera zdravstvenog turizma Srbije, koja je uz pomoć Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije napravila prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga, i koja je svojevremeno od Centra za istraživanje mišljenja klijenata dobila sertifikat „FIRMA OD POVERENJA“ za odličnu reputaciju, doslednost u radu i korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima, dočekuje goste na kraju 2019. i na početku 2020.godine po najvišim standardima dobrih domaćina. Ova izuzetna zdravstveno-turistička ustanova, opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, wellness, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, osmislila je kombinaciju prazničnih, novogodišnjih programa, sa programima relaksacije. Snežana Adžić, direktorkaBanje Kanjiža“, za Internet Serbia Travel News kaže “U ovo doba godine mi tradicionalno  kombinujemo raznovrsnu zdravstenu ponudu, uz primenu lekovitog faktora i uz stručni nadzor izvanrednog medicinskog tima, sa prazničnim, dobrim raspoloženjem, odmorom i rekreacijom “.
Uz programe za doček Nove 2020.godine i „Srpske nove godine“ u BANJI KANJIŽA organizuju i izlete „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.
ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža, kao i programe za dočeka Nove 2020.godine i Srpske nove godine.
DOČEK NOVE 2020.GODINE
DOČEK SRPSKE NOVE GODINE
IZLET
SUBOTICA
IZLET
SEGEDIN
UPOZNAVANJE KANJIŽE
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
Tel. + 381 24 875163   
E.
marketing@banja-kanjiza.com 
www.banja-kanjiza.com
Ski centar Kopaonik, ISTN
Ski centar Stara planina, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
Tel. +381 11 3117901
E.
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
VISINSKI POGLED NA SKI CENTRE SRBIJE
Zimska turistička sezona u Srbiji okupila je zaljubljenike u zimske sportove, posebno na Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini. Nakon učešća na tradicionalnoj VEČERI KOPAONIKA u Beogradu, sajmu EXPOZIM na Beogradskom sajmu i na OTVARANJIMA SEZONE na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru (Tornik), „Skijališta Srbije“ ušla su potpuno spremna u ovogodišnju zimu. To se naročito odnosi na ski centar Kopaonik na kome je počela sa radom i novoizgrađena višespratna garaža za putnička vozila, sa više od 350 parking mesta. Dejan Ćika, direktor „Skijališta Srbije“, pored 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje, staza za noćno skijanje, sistema za veštačko osnežavanje, koji pokrivaju oko 97% skijališta, prevoz preko 34.000 skijaša na sat, snow parka, sankališta, taksi tabača koji vozi po unapred zakazanim terminima, najavljuje i izgradnju heliodroma koji će biti završen u toku sledeće godine.
Mape ski centara Kopaonik, Stara planina i Tornik
Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da „Skijališta Srbije“ sa pravom svoju kampanju nazivaju “Pogled sa visine“ jer Zlatibor (Tornik) i Staru Planinu, ali pre svega Kopaonik, zaista odlikuje, bez obzira na vremenske uslove i količinu prirodnog snega, preko 100 dana najboljeg zimskog provoda, odlično pripremljenih staza kao i popusti za SKI WEEK i SKI WEEKEND. Poseban popust od 50% važi i na Svetski dan snega/WORLD SNOW DAY kome se priključuju i „Skijališta Srbije“ 19.januara 2020.godine.
SKI WEEK – 13.-19.01.2020. i 24.02.- 1.03.2020., popust od 10% od trodnevne do sedmodnevne ski karte

SKI WEEKEND – 12. – 15.03.2020. i 26.03. – 29.03.2020., 20% popusta od dvodnevne do četvorodnevne ski karte
Garaza na Kopaoniku
TURISTIČKI ISKORAK
Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je na skupu o klimatskim promenama (12.12.2019., Madrid) najnoviji turistički barometar koji pokazuje da je međunarodni turistički promet porastao za očekivanih 4% za period januar/septembar 2019. godine i da rast turizma i dalje nadmašuje globalni ekonomski rast. Destinacije širom sveta posetilo je 1,1 milijardi turista, što je za 43 miliona više u poređenju sa istim periodom 2018.godine. Komentarišući ovaj podatak Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Najnoviji turistički barometar pokazuje rastuću snagu turizma i njegove mogućnosti, ali i odgovornost našeg sektora prema ljudima i planeti“.
Svetski turistički stručnjaci ukazuju na činjenicu da je turizam treća najveća izvozna kategorija u svetu (iza goriva i hemikalija) koja je donela 1,7 milijardi dolara prihoda od 2018. godine, da čini 29% svetskog izvoza usluga i 7% ukupnog izvoza. Najveći rast turističkog prometa beleže Australija (+ 9%), Japan (+ 8%) i Italija (+ 7%), dok Kina, Velika Britanija i Sjedinjene Države beleže pad. Mediteranske destinacije zaradile su najviše kako u Evropi, tako i u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike. Evropski tempo rasta usporio je na 3%. Vodeće destinacije su u južnom Mediteranu (+ 5%) i centralnoistočnoj Evropi (+ 4%) dok su severna i zapadna Evropa pale (+ 1%) sa brojem turista. U evropskim okvirima najveći porast broja turista ima Francuska (+ 10%) već drugu godinu zaredom. Snažan rast imaju i Španija (+ 10%), Italija (+ 9%) i Holandija (+ 7%). Zanimljivo je da je Kina, najveće svetsko emitivno tržište, povećala izlazna putovanja za 14%.
Da li će se turisti i nadalje uklapati u ove cifre, ili će iskazati „samoinicijativu“, pokazaće sledeći barometar. Na turističkim destinacijama je da daju svoj doprinos uvećanju procenata. Budući da je srpski turizam ostvario rast od 7,8%, očigledno je da pronalazi svoj put na svetskom turističkom tržištu. A novi izazovi su već na vidiku. 
Informacije:
Svetska turistička organizacija
UNWTO
www.unwto.org
NOVOGODIŠNJI I BOŽIĆNI PRAZNICI U
BEOGRADU
Pod nazivom BEOGRADSKA ZIMA (www.beogradskazima.rs) do 15.februara 2020.godine u Beogradu se održavaju brojne manifestacije povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika. Više od 700 sati programa i 300 različitih dešavanja na 18 lokacija u gradu namenjeno je Beograđanima i njihovim gostima iz Kine, Turske, Nemačke, Hrvatske, BiH, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Izraela, Rusije, Bugarske i drugih zemalja odakle dolazi najveći broj turista.
TRG OTVORENOG SRCA, sa drvenim kućicama u kojimа se prodаju trаdicionаlni novogodišnji proizvodi, liciderska srca, kuvana vina i domaće rakije, slatkiši i ostali „Darovi Srbije“, i besplatno KLIZALIŠTE NA OTVORENOM na Trgu Republike, mamac su za turiste.
Posebna atrakcija je ULICA OTVORENOG SRCA koja se pod sloganom „Svim srcem za Beograd“ otvara 1.januara 2020.godine tačno u podne. Prostor Svetogorske i delа Mаkedonske ulice, a poslednjih nekoliko godina i brojnih drugih gradskih opština, obeležava kаrnevаlska аtmosfera uz mnoštvo uličnih zаbаvljаčа, muzike, klovnovа, žonglerа, progrаmа zа decu, Dedа Mrаzа i suvenira.
Manifestacija „BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA“ traje od 4. do 28.januara na platou ispred Hrama Svetog Save uz raznovrsne programe i tradicionalnu suvenirsku i gastronomsku ponudu.
PRAVOSLAVNA PROSLAVA BOŽIĆA, prаznikа rođenjа Isusа Hristа i nаjrаdosnijeg dogаđаjа u hrišćаnskom svetu, trаdicionаlno se obeležаvа 7. jаnuаrа premа julijаnskom kаlendаru liturgijom u Hrаmu svetog Sаve nа Vrаčаru. Liturgijа počinje u ponoć 6.januara, kаdа se nа Vrаčаrskom plаtou okupi više hiljаdа ljudi.
PRAVOSLAVNA NOVA GODINA 13. jаnuаrа slavi se po restoranima i klubovima a pre svega u boemskoj Skаdаrliji sа trаdicionаlnom kuhinjom, živom muzikom i аtmosferom zа pаmćenje.
Nije ni čudo da je portal i izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“, u svojoj sekciji sa preporukama za putovanja, svojevremeno predložio Beograd kao destinaciju koju svakako treba posetiti u januaru mesecu.

Informacije:
BEOGRADSKA ZIMA
www.beogradskazima.rs

TELEFON KAO TURISTIČKI VODIČ
Beogradska tvrdjava - Kalemegdan, ISTN
Informacije: JP BEOGRADSKA TVRĐAVA
Tel. +381 11 2620685
E.
office@jpbt.rs
www.beogradskatvrdjava.co.rs
Za Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, stecište turista iz celog sveta, prekrasano mesto odakle se pruža pogled na Savu, Dunav i Panonsku ravnicu, prapočetak i simbol današnjeg Beograda, JP „Beogradska tvrđava“ kreiralo je mobilnu aplikaciju koja svim korisnicima "pametnih" telefona pruža mogućnost da se upoznaju sa istorijom i spomeničkim nasleđem ovog dela grada. Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam, Marija Labović, direktorka TOS-a, Marija Reljić, direktorka JP "Beogradska tvrđava" i Goran Gajić iz kompanije OROUNDO, predstavili su ovu besplatnu aplikaciju koja korisnike vodi na 29 lokacija na Beogradskoj tvrđavi i donosi zanimljive priče o Sahat i Zindan kuli, Stambol kapiji, crkvama, Donjem gradu sa kulom Nebojšom, muzejima, spomeniku „Pobedniku“ i drugim atrakcijama. Osim fotografija, tekstova i istorijskih podataka, aplikacija nudi i audio zapise. Sve predstavljene tačke podeljene su, kao i sam kompleks, u tri segmenta – Gornji grad, Donji grad i park Kalemegdan.
Kompletan sadržaj aplikacije, koji se može preuzeti sa Google play ili App Store, dostupan je na šest jezika: srpskom, engleskom, nemačkom, ruskom, turskom i kineskom.   
Untitled-1
NAGRADA KOJA MOTIVIŠE
Obeležavajući 65 godina svetskog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET, 55 godina FIJET-a Hrvatska i 55 godina Sekcije turističkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu, Hrvatsko udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET dodelilo je (14.12.2019.) svoje priznanje za najbolje međunarodne i domaće putopise i doprinos turističkom novinarstvu – nagradu „Marko Polo – slavni putopisac”. Za serijal reportaža o Adventu u gradu Zagrebu 2018.godine nagradu je primio Radmilo Bumber, autor i urednik emisije o turizmu ”Srbija koju volim”, koja promoviše turizam i gastronomiju a prikazuje se na 80 TV kanala + na YouTube kanalu u Srbiji (https://www.youtube.com/watch?v=Toxhwx6gaE4&t=50s) i zemljama u okruženju.
Radmilo Bumber, inače i pokretač akcije “Najboljih 100 u turizmu“, za Internet Serbia Travel News kaže “Pored Srbije, obilazili smo i Hrvatsku, Nemačku, Austriju, Italiju, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i druge zemlje ali Srbija je zaista neiscrpna putopisnim i gastronomskim temama. U narednom periodu planiramo još više da se fokusiramo na Beograd, jer on to zaslužuje. Osim toga, pored redovnog termina za najnoviju epizodu emisije (ponedeljkom), od sada dva puta nedeljno delimo i recepte (nove i stare) kao posebne  segmente sadržaja“.
Kolegi Radmilu Bumberu čestitamo na nagradi.
Informacije: Emisija „SRBIJA KOJU VOLIM“
Produkcija ADRIATIC 949
tel. +381 11 4203136, +381 69 5761673
E. adriatic949@gmail.com
https://www.facebook.com/Srbijakojuvolim/
ADRIA HOTEL FORUM 2020

Adria Hotel Forum (AHF)
, regionalna hotelsko-investiciona konferencija, koja je prošle godine po prvi put održana u Beogradu, ponovo se vraća u Zagreb i okuplja vlasnike hotela,  investitore, menadžment kompanija i stručnjake iz oblasti finansija i savetovanja. Kako je svetski organizator hotelskih konferencija Bench Events uzeo AHF u akviziciju ovaj događaj je sada organizovan u sklopu niza hotelskih investicionih konferencija pod nazivom IDEEA i usmeren je na Srednju, Južnu i Istočnu Evrope i CIS. Marina Franolić, osnivač AHF i direktorka u Bench Events za Centralnu i Istočnu Evropu, kaže „AHF 2020 fokusiran je na mogućnosti sve veće ponude novih hotelskih proizvoda koji dolaze na regionalno tržište. Kako podaci za 2019.godinu u indeksu konkurentnosti za putovanja i turizam (Travel&Tourism Competitiveness Indeks) pokazuju kako su se Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija pomerile za nekoliko pozicija u poslednjih godinu dana, očekujemo da se vlasnici hotela, investitori i operatori sa ključnih tržišta regije okupe na Forumu radi dogovora, umrežavanja i savetovanja“. Adria Hotel Forum traje 18. i 19.februara 2020.godine
(hotel Hilton Garden Inn) u Zagrebu a vodeća konferencija u sklopu
IDEEA održava se u Pragu u maju 2020.godine. 

Informacije:
ADRIA HOTEL FORUM
www.adria-forum.com