Novosti 214

NOVE TEHNOLOGIJE
I STARI ŠARM
Tokom poslednje decenije svedoci smo snažnog napretka tehnoloških inovacija u svim oblastima života. Pronašle su svoje mesto i u turizmu. Virtuelna stvarnost (VR) –  mogućnost pristupa destinacijama bez pravog fizičkog kontakta, koja inspiriše na posetu, postala je čest način prezentacija na sajmovima turizma, EasyJet trenutno nudi svoju jedinstvenu uslugu Look&Book – u okviru koje korisnici mogu da dodaju snimak slika sa Instagrama koje motivišu na turističko putovanje, a roboti su već postali sastavni deo usluge nekih „Hilton“ hotela po svetu. Gde je tu Srbija? Za početak još uvek u probnoj fazi počeo je sa radom portal E-turista koji će sadržati podatke o svim objektima za smeštaj i ugostiteljske usluge u Srbiji i omogućiti da se preko interneta (https://www.euprava.gov.rs ) prijave gosti, obračunaju boravišne takse i zatraži kategorizacija objekta. Za sada sistem testiraju zaposleni u šest lokalnih samouprava, a od aprila bi trebalo da bude dostupan ugostiteljima i vlasnicima privatnih smeštaja. Upotrebu novih tehnologija sasvim praktično je savlada Turistička organizaciji Srbije kojoj je Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) dodelilo krajem prošle godine priznanje za digitalnu kampanju #seeserbia #vidisrbiju, u kategoriji „Promocija srpske kreativnosti u inostranstvu“. Kampanja promocije srpskog turizma na društvenim mrežama tokom 2019.godine zabeležila je 16 miliona pregleda video sadržaja, preko 18 miliona interakcija kao i više od 200 miliona impresija. Istovremeno, na Instagramu su pratioci podelili preko 70.000 objava uz haštegove #vidisrbiju i #seeserbia. Upotrebljene su nove tehnologije a zadržan stari šarm. Rezultat? U prethodnoj godini Srbiju je posetilo oko 3,5 miliona turista a devizni priliv je veći od 1,4 milijarde evra. Budući da je svojevremeno američki magazin "Forbs" opisao Srbiju kao „Mesto zarazne energije“, a korisnici sajta „Booking“ je uvrstili među „10 zemalja sa najgostoljubivijim domaćinima“, nedavna poruka sajta „Travel Lemming“ – “Šta god da radite, idite u Srbiju dok se ne pročuje za ovu skrivenu destinaciju“, više ne važi. Pročula se! 
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
📧. office@serbia.travel
💻
. www.srbija.travel
Na planu turizma Srbija je 2019.godinu završila sa oko 7% više turista u odnosu na prethodnu godinu. Unutar ovog podatka odnos domaćih i inostranih turista je gotovo izjednačen. Domaći turisti najčešće su boravili u Vrnjačkoj i Sokobanji, na Zlatiboru, Tari i Kopaoniku, dok su inostrani turisti, kojih je najviše bilo iz Bosne i Hercegovine, Kine, Crne Gore, Turske, Nemačke i Rusije, prevashodno posećivali Beograd i Novi Sad. U dobrom ritmu počela je i 2020.godina. “China Travel Agent magazine”, koji pruža sve neophodne informacije za turističku industriju Kine, na osnovu ocene stručnjaka i čitalaca, na ceremoniji u Pekingu proglasio je  Srbiju, zajedno sa Novim Zelandom, Fidžijem, Tajlandom, Australijom i Las Vegasom, za jednu od najperspektivnijih destinacija na tržištu Kine, a Britanski dnevni list "The Guardian“, tvrdeći da je „Srbija bogata banjama koje potiču iz rimskog ili osmanlijskog perioda a spadaju među najmanje skupe u Evropi“ svrstao je Atomsku banju  među 10 top destinacija za SPA odmor u Istočnoj Evropi sa „Najboljim odnosom cene i kvaliteta“. Kako su dobrim delom ovi rezultati posledica intenzivnih promotivnih i marketinških kampanja na domaćem i inostranom turističkom tržištu, Turistička organizacija Srbije (TOS) već je na sajmu turizma CMT u Štutgartu (11.-19.01.2020.), namenjenom pre svega publici, predstavila celinu turističke ponude zemlje, sa naglaskom na kulturnu ponudu, kratke odmore u gradovima, zanimljivosti duž Dunava, uključujući i Dunavsku biciklističku rutu, kamping i karavaning, aktivni odmor u prirodi, u kombinaciji sa seoskim turizmom, manifestacije i gastronomiju. Nakon pauze TOS je ponovo predstavio ponudu Srbije na sajmu turizma FITUR u Madridu (22.-26.01.2020.), a posebno je bio koristan nastup na tržištu SAD, pre svega na New York Times Travel Show-u u Njujorku (24.-26.01.2020.). Nakon što je ovaj uticajni časopis preporučio svojim čitaocima Beograd kao jednu od 52 nezaobilazne destinacije, i nakon što je otvorena direktna avio linija Beograd-Njujork, TOS je nastavio intenzivne promotivne aktivnosti na tržištu SAD što je dalo odlične rezultate u vidu povećanog broja turista. Iz TOS-a saopštavaju da u narednom periodu sledi predstavljanje i na sajmovima EMITT u Istanbulu (30.01.-2.02.2020.), IMTM u Tel Avivu (11.-12.02.2020.), Holiday&SpaExpo u Sofiji (13.-15.02.2020.), ITB u Berlinu (4.-8.03.2020.) i drugim, a pre svega na Beogradskom sajmu turizma IFT 2020 (20.-23.02.2020.).
2020.GODINA POČELA JE
U ZNAKU TURIZMA SRBIJE
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
📧. office@serbia.travel
💻. www.srbija.travel
PODSTICAJNE  MERE
Rasim Ljajic, ministar turizma Srbije, ISTN
ZA  PODSTICAJNE
U funkciji podsticajnih mera u 2020.godini Ministarstvo turizma Srbije raspisalo je javne konkurse za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma (https://mtt.gov.rs/slider/konkurs-za-dodllu-proj-raz-20/ ), kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude (https://mtt.gov.rs/slider/konkurs-za-dod-kreditnih-tpo/ ), dotacija za finansiranje projekata razvoja turizma (https://mtt.gov.rs/slider/konk-transf-nam-eup/ ) kao i turističkih vaučera (https://mtt.gov.rs/vauceri-za-odmor-u-srbiji/) pojedinačne vrednosti od 5.000 RSD. Pokazalo se da je ova potonja mera dala dobre rezultate budući da je u proteklim godinama na odmor uz vaučere išlo preko 300.000 ljudi, i to prevashodno u Sokobanju, Vrnjačku, Prolom, Lukovsku, Ribarsku i banju Gornja Trepča, kao i na Zlatibor, Taru i Divčibare.
Podsećamo da je u prvoj godini ove podsticajne mere odobreno 14.000 vaučera, potom se išlo na 60.000, pa na 80.000, da bi sada ta brojka iznosila 100.000, a postoji i mogućnost povećanja broja vaučera, u zavisnosti od stanja u budžetu Srbije. Porast broja domaćih turista promenio je i odnos turističkih destinacija u zemlji. Naime, do sada je 5 velikih destinacija – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja, donosilo 55% turističkog prometa, a sada su im se pridružili i Niš i Sokobanja. Rasim Ljajić, ministar turizma Srbije, kaže da ovih 7 destinacija sada čine 62% turističkog prometa i pri tome najavljuje nove investicije koje ovim destinacijama po posećenosti treba da pridruže još Divčibare, Palić i Donje Podunavlje, za čije su lokalitete – tvrđave Golubac, Ram, Smederevsku i Fetislam, kao i za pivnice u Negotinu, opredeljena i međunarodna sredstva. Paralelno sa interesovanjem turista raste i broj ugostitelja koji primaju goste sa vaučerima te ih do ovog trenutka, iz Aranđelovca, Bele Crkve, banja Koviljače, Vrnjačke, Kanjiže i Sokobanje, Čačka, Bora, Valjeva, Zlatibora, Kuršumlije, Tare, Kragujevca, Subotice i drugih mesta ima oko 700. Krajnji rok za prijavljivanje za vaučere je 15.oktobar 2020.godine, a krajnji rok za njihovo korišćenje je 20.novembar 2020. godine.
Informacije: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Sektor turizam
Tel. + 381 11 3139671
📧  turizam@mtt.gov.rs
💻  www.mtt.gov.rs
REZULTATE
ZDRAV I
ODGOVORAN
TURIZAM
Da će 2020.godina i na svetskom turističkom planu biti u znaku brige o klimatskim promenama i zagađenju životne sredine pokazao je već sajam turizma FITUR 2020 (22.-26.01.2020., Madrid) na kome je Svetska turistička organizacija (UNWTO), postavivši  inovativnost i održivost kao prioritete, već na sam dan otvaranja sajma pokrenula globalnu inicijativu, koja je već dobila veliku podršku, da se turistički operatori i destinacije postave kao globalni lideri u smanjenju potrošnje i zagađenja plastikom. Druga inicijativa vezana je emisiju štetnih gasova. Naime, prema poslednjim analizama UNWTO očekuje se da će broj turista koji putuju preko granice do 2030.godine dostići 1,8 milijardi godišnje, dok je ta cifra unutar domaćih terena 15,6 milijardi. To znači sa jedne strane društveno-ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mesta, ali sa druge emisija gasova sa efektom staklene bašte u funkciji turističkog transporta predstavlja 22% ukupnih emisija iz transporta, što znači da je saradnja sa transportnim sektorom od suštinskog značaja za zaštitu životne sredine. Tim povodom Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Sada kad gledamo u budućnost uveren sam da turizam može da postane važan deo agende održivog razvoja. Kako počinjemo 2030.godinu globalna zajednica ima samo 10 godina da realizuje naše ambiciozne ciljeve očuvanja klime i životne sredine, a turistički sektor mora da se suoči sa svojom velikom odgovornošću i prepozna svoju jedinstvenu snagu“. 
Informacije:
Svetska turistička organizacija –
UNWTO
💻 www.unwto.org
ISTN u dodatku daje aktuelne
programe Banje Kanjiža.
DAN ZALJUBLJENIH i DAN DRZAVNOSTI
IZLET
SEGEDIN
UPOZNAVANJE
KANJIŽE
IZLET SUBOTICA
BORAVAK
Banje u Srbiji imaju dugu tradiciju lečenja i organizovanog turizma, a Banja Kanjiža, koja poseduje lekovito blato i termomineralne vode temperature od 51 do 72oC, bazenski prostor koji ispunjava  potrebe svih kategorija gostiju, slanu saunu, i koja je opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, obraća se svojom ponudom porodicama i pojedincima, poslovnim ljudima, sportskim ekipama, organizovanim grupama, udruženjima penzionera i sindikatima. Od prvih dana januara ove godine u Banji Kanjiža, koja spada u jednu od najprestižnijih banja Srbije, počelo je i prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD a aktuelan je i novi Program za DAN ZALJUBLJENIH i DAN DRŽAVNOSTI (14.-18.02.2020.).
Osmišljavajući svoje programe interesovanjima i potrebama gostiju Banja Kanjiža na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu (20.-23.02.2020.), na štandu Turističke organizacije Vojvodine (Hala 4 Beogradskog sajma), nastupa sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima, atraktivnim wellness programima poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugim specijalnim programima.
PO MERI GOSTA
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
                     Tel. + 381 24 875163
📧
marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
INOVACIJE U ZDRAVSTVENOJ I SPA INDUSTRIJI
Evropsko udruženje banja (The European Spas Association – ESPA) i ove godine u okviru Sajma turizma u Berlinu – ITB Berlin 2020. (4.-8.03.2020.) organizuje paviljon ZDRAVSTVENOG (MEDICINSKOG) TURIZMA namenjen pružaocima medicinskih usluga, hotelima i destinacijama koji se bave ovim vidom turizma. Pored radionica i prezentacija izlagača, predviđeno je i pokretanje tema poput „Mogućnosti i izazovi medicinskog turizma u budućnosti“, „Kako turistički mediji i internet portali mogu bolje da podrže rastuće tržište medicinskog turizma“, „Mogu li agencije koje se bave medicinskim turizmom da utiču na tržište“, „Razlike između tradicionalnih zdravstvenih wellness ponuda i specijalnih wellness tretmana“, „Kako prilagoditi svoje proizvode i usluge tržištu medicinskog turizma“ i drugih.
U skladu sa svojim aktivnostima Evropsko udruženje banja raspisalo je i konkurs za dodelu
NAGRADA ZA INOVACIJE 2020 (ESPA Innovation Award) u zdravstvenom turizmu koje, kako organizatori ističu, “Treba da podstaknu razmenu iskustava, najbolje prakse i znanja (know-how)”. Nagrade su namenjene zdravstvenim i spa destinacijama, centrima, hotelima, programima, inovacijama, istraživanjima i edukacijama, odnosno razvoju novog, kreativnijeg i efikasnijeg pristupa svim aspektima zdravstvenih, wellness i marketinških aktivnosti. Naglasak u proceni kandidata stavlja se na upotrebu domaćih prirodnih resursa kao i na novine u spa industriji. Ovogodišnje ESPA NAGRADE ZA INOVACIJE biće dodeljene u okviru ESPA Kongresa 17.septembra 2020.godine u Moravskim Toplicama (Slovenija). Podsećamo da je sa područja Srbije prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji „Aqua medical centar“ bio hotel Premier Aqua iz Vrdnika. 
Informacije:
Evropsko udruženje banja –
ESPA
📧
. office@europeanspas.eu
💻. www.europeanspas.eu
ITB Berlin 2019
- Medical Tourism -
ZIMSKE ATRAKCIJE


Zimska turistička sezona traje punom parom na planinama Srbije, pre svega na Kopaoniku, tako da je u toku minulih praznika zabeležena izuzetna poseta domaćih i inostranih gostiju. Prodato je 46% više ski karata u odnosu na isti period prethodne godine, dnevno je skijalo i do 9.000 skijaša, što je aposlutno najveći registrovani broj u januaru mesecu. Snega ima dovoljno a u punoj akciji su i sistemi za veštačko osnežavanje. Da bi boravak turista bio što sadržajniji "Skijališta Srbije" organizuju i niz aktivnosti, poput nedavnog (18.-19.01.2020.) obeležavanja Svetskog dana snega ("World snow day"), kojim Svetska skijaška federacija
(FIS) predstavlja kampanju „Izvedite decu na sneg“ podstičući decu da postanu aktivni skijaši i borderi. Odlično pripremljene staze u funkciji su velikog izbora zabavno-rekreativnih sadržaja i manifestacija od kojih u narednom periodu izdvajamo DEČIJU SKI TRKU za vreme raspusta (6.02.2020.), NOĆNI SPUST (11. i 18.02.2020.), NOĆNU TRKU GORSKE SLUŽBA SPASAVANJA (22.02.2020.), PRIJATELJSKU TRKU 3 S (28.02.2020.) i trku RED BULL HOMERUN (7.03.2020.), od koje se očekuje da ponovo postane tradicionalna.
Skijališta Srbije“ na Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik), na kome je otvorena za skijaše početnike nova laka staza (Stankova ravan) duga oko 2 km, i Staroj Planini, bez obzira na vremenske uslove i količinu prirodnog snega, obezbeđuju preko 100 dana najboljeg zimskog provoda, odlično pripremljene staze kao i popuste za
SKI WEEK i SKI WEEKEND.
                                                    
SKI WEEK – 24.02.- 1.03.2020., popust od 10% od trodnevne do sedmodnevne ski karte

SKI WEEKEND – 12. – 15.03.2020. i 26.03. – 29.03.2020., 20% popusta od dvodnevne do četvorodnevne ski karte
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
Tel. +381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
NAUTIČKI PUTEVI
SRBIJE
WORLD WIDE WATERWAYS 2020

Informacije:
Danube Propeller   
Tel. +381 63 7162495  
📧. propeller_danube@yahoo.com
Na najvećem svetskom Sajmu nautike BOOT u Diseldorfu (18.-26.01.2020.) predstavljeni su nautički resursi Srbije. Zajedno sa predstavnicima iz 15 zemalja, i uz posete gostiju iz Švajcarske, Austrije, Italije, Španije, Slovenije, Holandije, Nemačke,  Hrvatske i drugih zemalja, privednici grupacije NATUS, kao i turistička i nautička privreda, zajednički su nastupili na štandu udruženjaDunavski propeler“, a u okviru velikog paviljona međunarodnog udruženja kontinentalnih vodenih puteva, mreže za unutrašnje plovne puteve, reke i kanaleIWI (Inland Waterways International). Na ovom sajmu svetske ponude i potražnje na planu nautike, turizma i života uz vodu, na kome je učestvovalo oko 2.000 izlagača iz više od 70 zemalja, promovisani su nautički potencijali Srbije i Centralnog dunavskog basena. Po rečima Krste Paškovića, predsednika "Dunavskog propelera", koji se priključio i prezentaciji grada Laipziga, ovogodišnjeg partnera Beogradskog sajma nautike (2.-6.04.2020.), „Cilj ovih promotivnih aktivnosti je bio privlačenje što većeg broja nautičara iz Evrope u naše panonske krajeve, kako bi se ploveći Dunavom, Tisom, Savom i kanalima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, uverili u prirodne i kulturne lepote ove veoma guste rečne raskrsnice. U Srbiji se, na liniji od samo nekoliko stotina kilometara, u Dunav ulivaju Drava, Tisa, Sava i Morava, sve je prožeto izuzetno gustom mrežom kanala, a Đerdapska klisura, prirodni i kulturno-istorijski dragulj celog kontinenta, raj je za nautičare. Naša ciljna grupa nisu samo rečni kruzeri i organizovane grupe, već i individualni posetioci, a posebno cikloturisti, budući da su evropske biciklističke rute u Srbiji trasirane duž obala velikih reka”.
Za potrebe nastupa na sajmu
BOOT, promovišući nautički turizam, večitu i nikada do kraja iskorišćenu šansu Srbije, „Dunavski propeler“ je štampao nautičku mapu Centralnog dunavskog basena, kao i katalog davalaca usluga u Srbiji koji su neposredno ili posredno vezani za nautički život i turističku ponudu zemlje. 
PUT POD NOGE
Pod sloganom "Put pod noge – first minute" održava se
42.međunarodni sajam turizma IFT 2020 na Beogradskom sajmu.
Zemlja partner ovogodišnje manifestacije, koja okuplja zemlje sa svih kontinenata, gradove, regije, turističke organizacije, hotele, planinske i banjske centre, destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatore, je Arapska republika Egipat. Ova zemlja, u kojoj su srpski turisti ostavili prošle godine 42 miliona evra, pre svega u Hurgadi, Šarm El Šeiku, Kairu i na krstarenju Nilom, predstaviće (Hala 1 Beogradskog sajma) celinu svoje turističke ponude, a posebno projekat novog muzeja u Kairu koji će biti otvoren u poslednjem kvartalu 2020.godine. Najavljen je kao najveći arheološki muzej na svetu sa preko 100.000 artefakta, prolazom između muzeja i visoravni Giza, atrakcijama koje bi posetiocima trebalo da omoguće putovanje kroz priču o drevnom Egiptu u poslednjih 7.000 godina, kroz jedno od najbogatijih kulturnih nasleđa sveta. Pored Egipta i Srbije, koja svoje mogućnosti i cenovnu politiku uspešno prilagođava potrebama turista, predstaviće se i Grčka, Turska, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Mađarska, Poljska, Švajcarska, Italija, Nemačka, Španija, Rusija, Austrija, Tunis, Kina, Kipar, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, po prvi put Ukrajina, i druge zemlje. Sajmom turizma tradicionalno dominira FIRST MINUTE ponuda, nude se aranžmani za predstojeću turističku sezonu sa popustom i do 60%, a zanimljivo je da za vreme njegovog trajanja po prvi put ponudu sa popustom najavljuju i agencije koje na sajmu ne nastupaju.
            Informacije: IFT 2020
              📧. turizam@sajam.rs
  💻.
www.beogradskisajamturizma.rs
Aktivan je i poslovni B2B portal (http://tourismfair.talkb2b.net/sr) namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca i njihovom međusobnom umrežavanju.
Zajedno sa Sajmom turizma IFT od 20. do 23.februara 2020.godine biće organizovani i 16.Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo
HORECA, 16.Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 11.Međunarodni sajam vina BEO WINE.
ZIMSKI UKUS FEST
U Srbiji se godišnje održi više od 4.000 manifestacija, a samo u Beogradu oko 600. Najveće manifestacije donose i najveći prihod. Neka istraživanja pokazuju da se na svaki uloženi dinar u organizaciju manifestacije zaradi od četiri do osam dinara. Manji broj manifestacija finansira se iz budžeta Srbije ili lokalnih samouprava, a najviše njih se samo izdržava. U manifestacionom turizmu zemlje poslednjih godina počele su da preovladavaju manifestacije prevashodno okrenute ka gastronomiji, i to sa akcentom na zdravu i autentičnu hranu, u skladu sa svetskim trendovima. Očigledno je da su, sudeći prema brojnosti i posećenosti, u tome i učesnici/izlagači i posetioci našli svoj interes. Jedna od takvih manifestacija u Beogradu je UKUS FEST, festival domaće hrane i pića, na kome su, u ovom zimskom izdanju, predstavljeni (25.- 26.01.2020., Shoping centar „Stadion“) proizvodi izlagača iz Srbije i regiona. Posetioci su degustirali sireve, suhomesnate proizvode, ajvare, ljutenice, paprike sa sirom, razne slatkiše, sokove, rakije i vina. U ponudi su se isticali sirevi sa brusnicom, razni sosovi sa tartufima, sušeno voće, rakija od meda, slatkiši sa aronijom, sokovi zaslađeni stevijom, i druge originalne poslastice. Najboljima su pripala i priznanja.
Informacije:
Ceo & Founder UKUS FEST
💻
. https://www.facebook.com/ukusfest/