Novosti 215

PUT POD NOGE – FIRST MINUTE
Pod sloganom "Put pod noge – first minute" na 42.Međunarodnom sajmu turizma IFT 2020 (20.-23.02.2020., Beogradski sajam), i pored blage stagnacije, destinacijsku i turističku ponudu, smeštajne kapacitete, kulturu, običaje, gastronomiju i manifestacije, predstavilo je oko 700 izlagača i suizlagača iz 44 države. Vrlo aktivna Zemlja partner ovogodišnje manifestacije bila je Arapska republika Egipat, a predstavili su se i Grčka, Ruska Federacija, Turska, Bugarska, Severna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Poljska, Švajcarska, Italija, Nemačka, Španija, Austrija, Tunis, Kina, Kipar, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, a po prvi put Šri Lanka, Slovačka i Kenija, i druge zemlje. Otvarajući Sajam Rasim Ljajić, Ministar turizma Srbije, istakao je da je “2019.godina bila rekordno uspešna za Srbiju, i da su predviđanja, pre situacije sa koronavirusom, išla u pravcu očekivanja 4 miliona stranih i domaćih turista, 1,5 milijarde evra deviznog priliva i 10,6 miliona noćenja“.
Sajmom turizma tradicionalno dominira
FIRST MINUTE ponuda sa popustom i do 60%, pa iako broj agencija koje nastupaju na Sajmu iz godine u godinu opada, za vreme njegovog trajanja popust su imale i agencije koje na Sajmu nisu nastupale. 
Srbija se i ove godine promovisala u punom sjaju svojih turističkih kapaciteta. Pored Turističke organizacije Srbije, koja je dominirala sa digitalnim tehnologijama primenjenim u turizmu, svoju ponudu  prikazali su i Beograd, Novi Sad, Vojvodina, Zapadna i Istočna Srbija, Podunavlje, Banje Srbije i druge destinacije, kapaciteti i atrakcije. Interesovanje domaćih turista za odmor u zemlji bilo je veliko, naročito nakon što je Vlada Srbije odobrila novih 60.000 vaučera kao podsticajnu meru.

Zajedno sa 42.Sajmom turizma održani su i 11.Međunarodni sajam vina BeoWine, za koji je vladalo veće interesovanje no ikada ranije, 16.Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i 16.Sajam suvenira “Posetite Srbiju“.
Prikaz 42.Međunarodnog sajma turizma IFT 2020 ISTN daje u rubrici MANIFESTACIJE
Informacije: IFT 2020
☎ + 381 11 2655342, 2655866
📧
turizam@sajam.rs
💻
www.beogradskisajamturizma.rs
IZABERI SVOJU AVANTURU! #VIDI SRBIJU
Neposredno nako učešća na sajmu Holiday and SpaExpo u Sofiji (13.-02.2020.), na kome je štand Srbije proglašen za najbolji, Turistička organizacija Srbije (TOS) promovisala je ponudu zemlje na Sajmu turizma u Beogradu (20.-23.02.2020.) i to pod novim sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju". Predstavljen je deo izložbe Narodnog muzeja “100 godina Trebeništa”, koja će zvanično biti otvorena u maju ove godine, uz pomoć KaleiTOSkopa posetioci sajma mogli su da izaberu svoju avanturu u nekom od predela Srbije, objavljeno je drugo izdanje Kataloga seoskih turističkih domaćinstava a organizovan je i Sajam suvenira pod nazivom „Vidi Srbiju“. Premijerno je predstavljen Le Guide Vert Week&GO, posebno izdanje čuvenih turističkih Michelin vodiča koji se bave kraćim boravcima u većim gradovima sveta. Inspektori Vodiča, koji obuhvata Beograd i Novi Sad, kao i destinacije u okolini na koja turisti mogu da odu na izlet, boravili su u Srbiji inkognito, obilazeći turistička mesta i dajući ocene prema svojim utiscima. Ovaj Vodič, u kome su najviše ocene (čak 3*) dobili Narodni muzej i Hram Svetog Save u Beogradu, zvanično će biti promovisan u Francuskoj u aprilu ove godine.
Celokupna promocija turizma Srbije, i na domaćem i na inostranom tržištu, u fokusu ima
AVANTURU DUHA te za Internet Serbia Travel News Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže „Avantura nije samo fizička, već je to avantura duha kroz upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa, kroz seoski turizam, svaki sokak i svaki pejzaž su avantura, Srbija je celogodišnja destinacija gde je svaki korak neka nova avantura“.
Avantura je i svako osvajanje novih tržišta, naročito u krizna vremena poput ovog sada sa koronavirusom. Zato Labovićeva i podseća da je pre 4 godine broj noćenja Kineskih turista bio 25.000, da se do ove situacije popeo na 300.000, ali da se zato Srbija mora da okrene i drugim tržištima. Pre svega tržištu Rusije, sa kojeg je prošle godine došlo 58% turista više, Turske sa 30% više turista, a potom i celog Regiona. Naravno udruženim snagama je sve lakše, tako da su Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, nakon zajedničkog nastupa na tržištu Japana, prošle godine na Sajmu u Singapuru privukli ogromnu pažnju svojom regionalnom ponudom. Bez obzira na povremena usporavanja zbog potresa, poput ovog sada, turizam jeste krhka ali i žilava privredna grada, i svaku priliku treba iskoristiti. A i turisti su uporni i ne odustaju lako.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Marija Labovic, sajam trurizma IFT 2020, ISTN
POKAZATELJI ODRŽIVOSTI TURIZMA
Koliko je turizam ranjiva privredna grana pokazao je i Sajam turzma IFT 2020 u Beogradu , koji je, kao i ostali turistički događaji po svetu, proticao u znaku brige i procene štete zbog aktuelne situacije sa koronavirusom (2019-nCoV) povodom koje je Svetska turistička organizacija (UNWTO) izdala saopštenje u kome kaže da „Pomno nadgleda razvoj događaja kako u Kini tako i širom sveta, i usko sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO). Turizam u vreme krize mora da bude odgovoran, da u prvi plan ističe zdravlje ljudi, ali i da turisti imaju obavezu da slede preporuke SZO i sopstvenih nacionalnih zdravstvenih vlasti, kako bi ograničili opasnost od prenosa bolesti“.
Dok Evropska turistička komisija
(ETC) procenjuje da će turista iz Kine, zemlje koja je poslednjih godina postala svetski turistički lider, u Evropi biti manje od 7% do 25%, Rasim Ljajić, Ministar turizma Srbije, navodi da je „Oko 60% aranžmana kineskih turista u februaru i martu otkazano, da za drugu polovinu aprila otkazivanja još nema, a ukupna šteta će tek biti procenjena“. Kao  meru najavljuje usmeravanje promocije turizma Srbije ka drugim najbrže rastućim tržištima, poput Ruskog i Nemačkog, ali i oslanjanje na rast broja domaćih turista. U tom smislu je, nakon što je od 1. januara do 12. februara ove godine podeljeno 100.000 vaučera, Vlada Srbije izdvojila još 300 miliona dinara za dodatnih 60.000 vaučera kao podršku domaćem turizmu. Građanima Srbije na raspolaganju je 1.416 ugostiteljskih objekata širom zemlje, a najtraženije destinacije su, što se i po interesovanju posetilaca na Sajmu turizma u Beogradu moglo videti, Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka, Sijarinska i Ribarska Banja, Atomska banja Gornja Trepča, Banja Vrujci, Divčibare, Prolom i Lukovska Banja.
Informacije:
Svetska turistička organizacija –
UNWTO
💻 www.unwto.org
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671
📧  turizam@mtt.gov.rs
💻  www.mtt.gov.rs
EGIPAT
Ovogodišnji partner Sajma turizma u BeograduArapska republika Egipat prepoznatljivom ponudom privlači posetioce iz celog sveta. U svom sajamskom nastupu naglasila je nekoliko turističkih aduta poput brojnih destinacija na Crvenom moru, ronjenja u Šarm el Šeiku, tradicionalnih zanata i raznolike gastronomske ponude. Posebno je istaknut projekat novog muzeja u Kairu koji će biti otvoren u poslednjem kvartalu 2020.godine. Najavljen je kao najveći arheološki muzej na svetu sa preko 100.000 artefakta, od kojih oko 3.500 pripada čuvenom kralju Tutankamonu, sa prolazom između muzeja i visoravni Giza, koje su udaljene oko dva kilometra jedna od druge, atrakcijama koje bi posetiocima trebalo da omoguće putovanje kroz priču o drevnom Egiptu u poslednjih 7.000 godina, kroz jedno od najbogatijih kulturnih nasleđa sveta.
Predstavljajući turizam Egipta Dr Ghada Shalaby, zamenica ministra turizma ove zemlje, i Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Srbiji, ističući zbratimljene gradove Marsa Alam i Jagodinu, Asuan i Užice i Šarm el Šeik i Niš, kako na otvaranju sajma tako i na okruglim stolovima na teme “Novi horizonti: turističke mogućnosti između Srbije i Egipta u novoj deceniji”, „Starine i turizam: model Velikog egipatskog muzeja”, “Putopisi: Egipat u očima novinara iz Srbije” i „Potencijalna saradnja u oblasti ekoturizma između Srbije i Egipta”, podelili su turistička područja Egipta na dolinu Nila, pustinje i oaze, kao i na oblast Crvenog mora i Sinajsku regiju. Povezali su odmor na suncu i pesku, ronjenje, izlete u pustinji, planinarenje, golf i nacionalne parkove, kampovanje, udobne hotele a pre i iznad svega Veliki egipatski muzej koji „Gradi most između prošlosti i budućnosti“.
Egipat, zemlja u kojoj su srpski turisti, među kojima je bila i ekipa Internet Serbia Travel News-a, ostavili prošle godine 42 miliona evra, pre svega u Hurgadi, Šarm El Šeiku, Kairu i na krstarenju Nilom, sa kojom Air Srbija ima direktne letove do Kaira i Hurgade, zastupljena je u ponudama gotovo svih turističkih agencije Srbije. Sa druge strane, Egipćane u Srbiji pre svega interesuje boravak u banjama. Broj njihovih dolazaka još uvek je nedovoljan, a da li će ovaj sajam nešto promeniti pokazaće statistički podaci na kraju godine.
ZEMLJA PARTNER
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
☎ + 381 24 875163
📧
marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
AKREDITACIJA KAO
SB „BANJA KANJIŽA“, jedan od lidera zdravstvenog turizma Srbije, uz pomoć Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije napravila je prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga i prva u Vojvodini dobila akreditaciju na 7 godina koja joj omogućava prednost prilikom apliciranja kod svih javnih ustanova sa integritetom kod uvođenja novih medicinskih tehnologija. Snežana Adžić, direktorka Banje Kanjiža“, za Internet Serbia Travel News kaže „2020. nam je investiciona godina. Planiramo  ulaganja u smeštajne kapacitete, u smislu i proširenja i višeg niva smeštaja, u proširenje bazenskog prostora, izgradnju jednog otvorenog bazena i dva manja dečija bazena, ali i u rekonstrukciju fasadnog dela postojećeg bazena“. Pored investicija Adžićeva najavljuje i nove programe namenje savremenom čoveku koji treba da dođe na preventivnu  rehabilitaciju, na oporavak od nedelju dana uz medicinsku negu, rekreaciju i zabavu.
U okviru Sajma turizma u Beogradu
„BANJA KANJIŽA“, čija je popunjenost u ovom periodu godine preko 70%, a interesovanje za dolazak sa vaučerima veliko, pored redovnih programa, predstavljena je i kroz „Osmomartovski produženi vikend“, sa popustom za dame, kao i kroz vikend programe za Uskrs i 1 Maj.
ISTN u dodatku daje aktuelne
programe Banje Kanjiža.
PRIZNANJE
8 MART
IZLET
SEGEDIN
UPOZNAVANJE
KANJIŽE
IZLET SUBOTICA
UDRUŽENOM
Raznovrsnosti posećenih destinacija Vojvodine doprinosi i Projekat (IPA-CBC) „IDENTIS” (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region) sa Republikom Mađarskom (Čongrad županija), za čiju realizaciju je u periodu 2014.- 2020.godina izdvojeno 258.000 eura iz sredstava Evropske unije. Projekat, namenjen proširivanju broja posećenih destinacija i unapređenju Potisja i 11 opština koje su njime obuhvaćene, privodi se ove godine kraju. Tim povodom na Sajmu turizma u Beogradu promovisana je namenski rađena brošura “TURISTIČKI VODIČ – TEMATSKE RUTE POTISKOG REGIONA”. Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, vodećeg partnera na projektu, najavljujući rute kaže „Prioritet ovog projekta je rešavanje problema vezanih za manjak turističke ponude u području reke Tise, a partneri su saglasni oko potencijala zajedničke turističke ponude koja bi mogla da bude  zanimljiva kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima. Očekivani glavni rezultat projekta je povećanje broja posetilaca kulturnog nasleđa i atrakcija u Potisju, kao i uspostavljanje saradnje između turističkih organizacija, turoperatora, kompanija i stanovništva dve susedne države“.
Turistički programi za region Potisja pod nazivima:
SEOSKI (Ruralni) TURIZAM, WELLNESS i SPA TURIZAM, AKTIVNI i EKO TURIZAM, KULTURNI TURIZAM i INDUSTRIJSKO NASLEĐE, biće testirani u narednom periodu pre svega kroz novinarske ture, a samim tim i predstavljeni domaćim i inostranim turistima, ali i ponuđeni organizatorima putovanja koji bi mogli da ih uvrste u svoje aranžmane.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
VOJVODINE

☎ + 381 21 452910
📧 office@vojvodinaonline.com
💻 www.vojvodinaonline.com
INICIJATIVOM DO TURISTA
Donje Podunavlje, veliki turistički adut Srbije, iskazan kroz kulturu Lepenskog vira, tragove Rimskog carstva na Đerdapu, tvrđave Golubac i Fetislam, manastire Tumane i Bukovo,  Negotinske pimnice i drugu ostavštinu, osnov je projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam". Projekat #EUZATEBE, usmeren ka ekonomskom razvoju Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, EU finansira sa 15 miliona evra a Nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra. Ovaj projekat, ozvaničen na Sajmu turizma IFT 2020, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, usmeren je na Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek, a najneposrednije na lokalitete kulturnog nasleđa kao jednog od faktora u funkciji unapređenja turističke aktivnosti regiona kao što su Feliks Romulijana, Fetislam tvrđava, Rajačke pivnice i Narodno pozorište u Beogradu. Predviđene su i radionice, seminari, konferencije i studijska putovanja u funkciji prenošenja znanja, ukazivanja na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa. Planirani su i grantovi i bespovratna sredstva za podizanje privrednih potencijala Donjeg Podunavlja. A sve zajedno da bi Istočna Srbija i Donje Podunavlje postali atraktivna turistička destinacija za domaće i inostrane turiste.
Svoj doprinos ovom velikom projektu odmah je pružila i opština Golubac koja je tokom Sajma predstavila ponudu ove turističke destinacije iskazanu kroz Đerdapsku klisuru,  Nacionalni park „Đerdap“, Golubačku tvrđavu, vlaške običaje, sportove na vodi, manastir Tumane, gastronomiju i druge atrakcije.
           
Informacije: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
+ 381 11 3139671
📧 turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Turistička organizacija opštine Golubac
+381 12638614
📧 togolubac01@gmail.com
💻 www.togolubac.rs
# EUZATEBE
I REKREATIVNO I ZABAVNO
Ski centar Kopaonik, ISTN
Mape ski centara Kopaonik, Stara planina i Tornik
Ski centar Stara planina, ISTN
Uprkos blagoj zimi sezona na planinama Srbije Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini je uspešna. Na Kopaoniku je 20% više turista nego prethodne godine a posebno je ohrabrujući podatak da je stranih turista čak 40% više. Rast broja tursta, prema podacima RZS, beleže i Tara, Rudnik i Divčibare. Iako snega ima dovoljno, u punoj akciji su sistemi za veštačko osnežavanje Skijališta Srbije. Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, kaže „U periodu kada skijališta u Regionu imaju ozbiljne probleme i rade na minimumu, Kopaonik, Stara Planina i Tornik rade punim kapacitetom i u svakom momentu na stazama ima 30 santimetara utabanog snega“. To potvrđuje i Erik Gumerer, vlasnik kompanije za proizvodnju sistema za veštačko odnežavanje Technoalpin, koji je obišao ski centar Tornik i novoizgrađeni sistem za veštački sneg na novoj stazi, i konstatovao da su „Srpska skijališta više nego konkurentna evropskim i da mogu da posluže kao primer u Regionu“.
Odlično pripremljene staze u funkciji su i velikog izbora zabavno-rekreativnih, ali i humanitarnih, sadržaja i manifestacija pa su tako na Sajmu turizma u Beogradu najavljene i
PRIJATELJSKA TRKA 3 S (28.02.2020.), na kojoj Skijališta Srbije zajedno sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka, prikupljaju sredstva za izgradnju roditeljske kuće, a na Kopaonik se ponovo vraća zabavno-revijalna trka otvorenog tipa RED BULL HOMERUN (7.03.2020.), od koje se očekuje da ponovo postane tradicionalna.
                                                    
SKI WEEK – 24.02.- 1.03.2020., popust od 10% od trodnevne do sedmodnevne ski karte

SKI WEEKEND – 12. – 15.03.2020. i 26.03. – 29.03.2020., 20% popusta od
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Sajam turizma IFT 2020, proslava srpsko-grckog prijateljstva, ISTN
Teodoros Karaoglu, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, sajam turizma IFT 2020, ISTN
Panorane Grcke, ISTN
NA PUTU DO
DESTINACIJE BROJ 1
Da je Grčka prvi izbor za odmor i letovanje turistima iz Srbije procenio je i Teodoros Karaoglu, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, prilikom posete Sajmu turizma u Beogradu. Naveo je da je u 2019.godini Grčku posetilo preko milion srpskih turista, kao i da su dobroj turističkoj poseti doprineli i završetak radova na auto-putu koji preko Severne Makedonije i Srbije spaja Grčku sa Mađarskom i direktna avionska linija Air Srbije BeogradSolun. Po rečima Karaoglua “Cilj je da Grčka i dalje bude među najatraktivnijim odredištima na svetu a 2020.godina posvećena je verskom turizmu, hodočašćima kako na Svetu Goru, tako i u druge hramove u Grčkoj, naročito u njenom severnom delu – Makedoniji i Trakiji gde se nalaze 84 manastira”.
Tokom Sajma turizma u Beogradu promovisane su brojne destinacije Grčke, pod motom “Otkrijte mitsku destinaciju” predstavili su se Volos i Pelion u Centralnoj Grčkoj, a proslavljeno je i Srpsko-Grčko prijateljstvo. Tim povodom Sofia Lazaridou, direktorka Turističke organizacije Grčke, za Internet Serbia Travel News kaže “Kroz istoriju nas veže prijateljstvo i spajaju kultura, istorija i tradicija. Želimo da budemo u Srbiji destinacija za sva godišnja doba, da unapredimo kvalitet pruženih usluga, da uspostavimo održivi razvoj, da zaštitimo prirodnu sredinu i istaknemo tradicionalno grčko gostoprimstvo”.
Dok gotovo sve turističke agencije Srbije prodaju aranžmane za Grčku, sa druge strane broj turista iz Grčke u Srbiji nije tako veliki. Iako su ranije Grci birali isključivo Beograd prilikom posete Srbiji, sada se to promenilo, pa grčki turisti rado obilaze srpske manastire, planine i jezera koji su im geografski bliži. Naši sagovornici ističu da je Beograd posetilo 11% više grčkih turista nego ranije, a celu Srbiju 12% više. Po njihovim procenama očekuju da ih ove godine bude još 5% više. Videćemo.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRČKE
💻
www.visitgreece.gr
RUSKO SRPSKA
TURISTIČKA RAZMENA
Izložbom organizovanom uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije turistički potencijali ruskih regiona, kulturno-istorijsko nasleđe, Centralni muzej Pobede (2020. godina u Rusiji je proglašena "Godinom sećanja i slave”), rekreacija u prirodi, turističke destinacije, narodna tradicija i zanati Kalužskog, Rjazanskog, Tverskog, Tulskog i Tjumenskog regiona, Republike Komi, Krim i Burjatija, turistička agencija "Kapriz" i udruženje „Narodne umetničke radinosti Rusije“ predstavljeni su na Sajmu turizma IFT 2020. u Beogradu. Olga Jarilova, zamenica Ministra kulture Ruske Federacije, ističe “Budući da je 2022.godina posvećena narodnoj umetnosti i nematerijalnoj kulturnoj baštini u Rusiji predstavili smo etno teme i zanate, promovisali obrazovni projekat „Azbuka narodne kulture“, a u okviru „Ukusa Rusije“ gastronomiju. Kako je prošle godine broj turista iz Srbije povećan za 10% ponudili smo i raznovrsne programe poput: “Carski put", kroz istoriju kraljevske porodice putuje se od Moskve i Sankt Peterburga do Sibira, Tjumena i Tobolska, "Rusija – rodno mesto astronomije", "Srebrna ogrlica", vodi do drevnih gradova severozapada Rusije, „Rjazan, lončari i Čipka“, “Krstarenja Volgom”, “Hodočasničke ture“, “Kulturne ture”, koje obuhvataju mesta na severu Rusije i Pskovsku regiju sa hramovima, tvrđavama i dvorcima, “Vikend“, “Velnes”, “Gastronomske“ i druge ture posebno osmišljene za srpske turiste”.
Sudeći po statističkim podacima i broj turista iz Rusije u Srbiji raste tako da je 2019.godine ostvareno 58% više noćenja nego prethodne godine. Prateći kretanja na svetskom turističkom tržištu, naročito iz ugla problema sa virusom, i opadanja broja dolazaka turista iz Kine, i promocije turističkih potencijala Srbije sve više se okreće ka ruskom tržištu. U tom smislu Sajam turizma pratio je i sastanak Radne grupe za kulturu i turizam u okviru Međuvladinog rusko-srpskog odbora za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju. Efekti se u obe zemlje očekuju već sa početkom pune turističke sezone. 
BOJE I UKUSI UŽIVANJA
BeoWine Fair 2020, nastup vinarija, ISTN
Pod sloganom “Boje i ukusi uživanja” održan je 11.Međunarodni sajam vina BEOWINE (20.-23.02.2020., Beogradski sajam), jedna od najznačajnijih vinskih smotri u regionu, koja ide u korak sa globalnim trendom konzumiranja vina, promovisanja vinske kulture i vinskog turizma. Kako Vinski turizam u Srbiji sve više predstavlja turističko putovanje koje podrazumeva posete vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima i izložbama vina, uz obaveznu gastronomiju, na ovogodišnjem sajmu kroz nastupe izlagača bili su zastupljeni svi Vinski putevi Srbije – Palić, Fruška gora, Šumadija, Smederevo-Beograd, Župa, Kosovo i Metohija, NišKragujevac, Vršac i Negotin. Zajedno sa srpskim vinskim podrumima, proizvođačima vina, rakija i drugih pića nastupili su i izlagači iz Italije, koja je objedinila nastup svih svojih vinarskih regija, Nemačke, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Austrije, Turske i Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a po prvi put su se pojavila i vina iz Gruzije. Kao i svake godine Sajmu je prethodilo takmičenje za ocenu kvaliteta vina (15.-16.02.2020.), organizovano po pravilima Međunarodne organizacije za vino i lozu (OIV), čiji je Srbija član. U konkurenciji za najbolja vina Beowine Challenge Cupa 2020 u 8 kategorija bilo je 161 vino a najboljima su uručena priznanja prvog dana Sajma.
Naš utisak je da je ovogodišnji sajam
BEOWINE zaista bio dobro organizovan i da je podsticajno što je najzastupljenija bila “Vinska karta Srbije” sa predstavljanjem velikih podruma ali i malih vinarija koje se sve više bave kako proizvodnjom vina tako i vinskim turizmom, razvojem pratećih smeštajnih kapaciteta i autentičnom gastronomijom.
Sa željom da pozicionira Srbiju na Vinskoj karti Evrope, Turistička organizacija Srbije objavila je brošuru
PUTEVI VINA koju dajemo u dodatku, kao i spisak nagrađenih na Beowine Challenge Cupu 2020.
Informacije: BeoWine Fair
+381 11 2655239
📧 beowine@sajam.rs
💻 www.sajam.rs
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
+ 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻
www.srbija.travel
Dobitnici nagrada na
11. Beowine Challenge Cup-u su:

U kategoriji roze vina:

1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu u kategoriji roze vina, sa osvojenih 85,60 poena, osvojilo je vino MLADA SIMONIDA iz 2019. godine vinarije ĐURĐIĆ iz Sremskih Кarlovaca.

2. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 85,40 poena, osvojilo je Roze, takođe iz 2019. godine, Vinarije Кomazec iz Inđije.

3. mesto sa osvojenih 84,25 i srebrnu medalju dobilo je vino Diroze iz 2019, vinarije DiBonis Winery iz Subotice.

U kategoriji belih vina:

1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu u kategoriji belih vina, sa osvojenih 87,80 poena, osvojilo je vino TRAMINAC IZBORNA BERBA BOBICA, iz 2017, VINARIJE DRAGUN iz Iloka.

2. mesto, zlatnu medalju osvojilo je vino DISOVINJON iz 2019, sa osvojenih 87,25 poena, vinarije DIBONIS iz Subotice.

3. mesto i zlatnu medalju osvojilo je vino TRAMINAC iz 2017, sa osvojenih 86,20 poena, vinarije DRAGUN iz Iloka.

U kategoriji crvenih vina:

1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu, u kategoriji crvenih vina, sa osvojenih 91 poena, osvojilo je vino TEUTA TRNJAК, iz 2017, vinarije ČITLUК iz ČITLUКA Federacija BiH.

2. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 88,80 poena, osvojilo je vino DI ŠIRAZ iz 2009, vinarije DIBONIS iz Subotice.

3. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 88,60, osvojilo je vino DIONIZIJE POTRКANJSКI iz 2017, vinarije JOVIĆ iz Кnjaževca.
PUTEVI VINA PDF
ZEMLJA ISTORIJE,
Gruzija (Georgia), zemlja koja se u skladu sa željama mnogih ljubitelja vina u Srbiji premijerno predstavlja na Sajmu BeoWine 2020, na kome su gostovali i čelnici gruzijske košarkaške federacije što je izazvalo veliko interesovanje među posetiocima, promovisala je svoju turističku ponudu u okviru Sajma turizma (22.02.2020.). Pod naslovom  „GEORGIA – TRAVEL DESTINATION turističkim novinarima navedeno je 10 razloga zašto treba posetiti ovu zemlju sa 1.639 hotela, a oni su: Gastronomija i vino, Kultura, Jedinstveno pismo, Spomenici pod zaštitom UNESCO-a, Planinski centri, Prva evropska civilizacija, Flora i fauna, Sunce i plaže, Aktivni turizam u prirodi i Neotkrivena nova destinacija.
Uz podatak da je broj turista koji godišnje posete Gruziju, u poslednjih dvadeset godina porastao sa svega nekoliko stotina hiljada na skoro 6,5 miliona, i sa željom da postane celogodišnja destinacija, Ilia Koberidze, Otpravnik poslova Gruzije u Srbiji, kaže “Smeštena na severoistoku Crnog mora Gruzija obiluje prirodnim lepotama i istorijskim sadržajima, veliki turistički rast nije se dogodio slučajno već je rezultat političkih promena i strategije da je uvrsti među najpoželjnije turističke destinacije. Do 2025.godine planiramo da  privučemo još više turista iz zemalja
EU, Severne Amerike, Bliskog istoka i Azije”.
Sastavni deo turističke promocije Gruzije, uz predstavljanje gradova Tbilisi, Batumi i Kutaisi, kao i informacije da turizam, uz poljoprivredu, čini glavnu privrednu granu zemlje, sa 7,5%
BDP-a, bila je i priča o vinima budući da Gruzija ima dugu tradiciju vinarstva, a pravljenje vina u „kvevri“ glinenim vrčevima dospelo je i na UNESCO listu kulturne baštine sveta. Tokom druženja degustirala se „Čurčhela“, tradicionalna gruzijska poslastica od semenki grožđa i lešnika, kao i crno vino „Tchrebalo“.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRUZIJE
💻
www.georgia.travel
TRADICIJE, SUNCA I VINA
Gruzijska kosarkaska federacija na sajmu BeoWine 2020
Gruzijska vina i rakije, ISTN   

crno vino „Tchrebalo“.
BRONZANI  SJAJ  NACIONALNOG
Nacionalni juniorski tim Kulinarske federacije Srbije (KFS), udruženja profesionalnih kuvara čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova i razvoj gastronomske struke u državi i regionu, učestvovao je na kulinarskoj olimpijadi IKA 2020 u Nemačkoj (14.-19.02.2020., Štutgart) i osvojio sjajnu bronzanu medalju. Na ovom takmičenju, koje okuplja preko 2.000 šefova iz šezdesetak zemalja, koju poseti oko 28.000 posetilaca koji probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama, tim Srbije, koja je punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (WACS – Worldchefs), činilo je 9 članova (starosne dobi do 23 godine), kuvara i mladih šefova različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji, kao i učenika/studenata gastronomije u Beogradu i Novom Sadu. Srbija je prvi put poslala Nacionalni tim na ovako veliko svetsko takmičenje i mladi ljudi su postigli  ovako veliki uspeh. ČESTITAMO!
KULINARSKOG  TIMA
Informacije:
KULINARSKA FEDERACIJA SRBIJE
📧 office@serbian-chefs.rs
💻 www.serbian-chefs.rs