Novosti 219

Ovcarsko kablarska klisura, Cacak, ISTN
Marija Labovic, direktorka TOS, ISTN
Tornik Zlatibor, ISTN
Banja Koviljaca, ISTN
SRBIJA ZA POČETNIKE I
STARE MAJSTORE
Kolikogod da je situacija u turizmu Srbije teška, toliko poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku na temu turističkog prometa počinju da ulivaju nadu. Iako je u periodu januar/jun 2020.godine u Srbiji boravilo 53% manje turista u odnosu na isti period prošle godine (domaćih 42% manje a inostaranih 65 %), sa ostvarenih 44% manje noćenja, i iako je u maju bilo čak 76% turista manje, u junu ove godine, u odnosu na jun prošle godine, pad je manji za svega 17%. Znači, polako se zaustavlja. U nemogućnosti letovanja na nekom moru, ali i pored straha od širenja Corona virusa, domaći turisti su krenuli po Srbiji. Najviše su zainteresovani za Vrnjačku i Sokobanju, Gamzigradsku, Koviljaču i banju Vrdnik, Divčibare, Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor
i
Taru. Seoski turizam je doživeo procvat.
Interesovanju turista za putovanja po Srbiji sigurno je doprinela i kampanja Turističke organizacije Srbije
(TOS) "IZABERI SVOJU AVANTURI!#VIDI SRBIJU" koja predstavlja atraktivne ali manje poznate i posećene delove zemlje, one koji obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, mogućnostima brojnih izleta u okolinu, eko i gastro ponudom. Na društvenim mežama TOS je osmislio i slanje slika i filmova sa putovanja po Srbiji, razmenu utisaka i preporuka. Pridružile su se i turističke organizacije gradova i opština te je Turistička organizacija Ivanjice istakla u prvi plan Goliju, Turistička organizacija Niša predstavlja duhovno blago grada i okoline, Turistička organizacija Vrnjačke banje preporučuje Goč, dok Turistička organizacija Sokobanje prikazuje vodopad Ripaljku. Domaći turisti iskazuju svoje maštovite izbore kroz vodene pećine reke Panjice, Pešačke staze Kablara, Mističnu planinu Rtanj i legende koje se vrte oko nje, Krupajska vrela, Planinu Radan, jednu od najmisterioznijih u Srbiji, čija 16 km duga “staza legendi” završava u Đavoljoj varoši.
Ako je suditi po preporukama, broju i kvalitetu utisaka, statistika turističkog prometa u julu i avgustu ide uzlaznom linijom. Utisak kvare dnevni primeri neprimerenog povećavanja cena smeštajnih kapaciteta po Srbiji i zato podsećamo na reči Marije Labović, direktorke
TOS-a, izrečene za prošlo izdanje Internet Serbia Travel News-a, „Sada je prilika da odmor u Srbiji postane navika, da se, pored ostalih putovanja, upoznaje postepeno i sopstvena zemlja, i da to upoznavanje postane drugo i treće putovanje u toku godine“. Samo oni koji to shvate ove godine mogu računati na goste i u idućoj, kada će granice širom sveta, nadamo se, biti otvorene.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
VOJVODINA – PITOMA ALI DINAMIČNA RAVNICA
Natasa Pavlovic, direktorka TOV, ISTN
Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine,
za Internet Serbia Travel News
U vreme kada zbog pandemije Corona virusa turizam i Srbije i sveta trpi velike gubitke Turistička organizacija Vojvodine (TOV), kao vodeći partner u saradnji sa Čongrad županijom iz Mađarske, završila je projekat prekogranične saradnje "Integrisani razvoj prirodnog i kulturnog turizma u regionu Tise" – IDENTIS (01.05.2018.-31.07.2020.) sa namerom da se afirmišu manje poznate destinacije i da se poveća broj posetilaca u POTISJU i 12 opština koje su njime obuhvaćene. Za vreme obilaska ovog dela Srbije i Vojvodine, upriličenog za turističke novinare, razgovaramo sa Natašom Pavlović, direktorkom TOV, koja za Internet Serbia Travel News kaže „Vojvodina je pitoma ali dinamična ravnica. Unapređenjem turizam Potisja, kao i uspostavljanjem saradnje između turističkih organizacija, turoperatora, kompanija i stanovništva dve susedne države, upoznavanjem sa kulturnim nasleđem, manifestacijama, smeštajnim objektima, kulturno-istorijskim spomenicima, kao i osmišljavanjem tematskih i promo tura, želimo da ovaj deo dve države dobije svoje goste.“
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
Muzej Glavaseva kuca, Becej, ISTN
Slažući se sa njom da u ovom delu zemlje zaista ima šta da se vidi, da pored reke Tise prolazi Međunarodna biciklistička ruta Euro velo 11 koja u Srbiju ulazi kod Subotice, da su tu Palićko i Ludaško jezero, mesta puna kulturno-istorijskih spomenika Senta, Bečej i Novi Bečej, selo Taraš sa 42 para roda, specijalni rezervati prirode Stara Tisa, Slano kopovo i Carska bara, Banja Kanjiža i još mnogo toga, ali i da potencijalni turisti treba da znaju da to i postoji, pitamo šta će na tom planu biti učinjemo. Nataša Pavlović odgovara da su  formirane zajedničke tematske rute koje turističke agencije u obe zemlje treba da stave u svoju ponudu, i da im je predloženo da u okviru „Turizma specijalnih interesa“ ove proizvode ponude specijalizovanim grupama turista. Akcenat je na ruralnom turizmu, na kratkim putovanjima preko godine, tako da se „Svi povežu, da se spava u Senti a da se u Novom Bečeju vidi Glavaševa kuća, da se uživa na Mrtvoj Tisi ili da se zaigra partija golfa u Žablju“. Smatrajući da turistička privreda na lokalu još ne shvata da mora više da uloži u vidljivost svojih turističkih proizvoda, i da treba pomoći organizatorima putovanja i agencijama da prepoznaju svoj interes u receptivi, složili smo se da bi, uz dobro osmišljen program, boravak od 2 i 3 dana mogao da se popne na 5 dana. Pavlovićeva najavljuje i više rada na marketing strategiji jer „Nedostaju turističke kartice sa kojima bi u jednom sistemu bila povezaa ponuda i sa srpske i sa mađarske strane“. Što se tiče cena koje su ovog leta, vođene kratkovidom politikom, u nekim delovima zemlje enormo porasle, Pavlovićeva smatra da te situacije nema u Vojvodini i da „Noćenje od 15 do 30 eura sa doručkom nije mnogo, da je cena ulaznica od nekoliko eura vrlo povoljna, a gastronomija je već poslovično pristupačna“.
Budući da nam je
IDENTIS osnovna tema razgovora da podsetimo da je za potrebe projekta napravljen promotivni film a da se priprema i digitalizacija ove turističke ponude. Želimo da varujemo da će se uskoro ovaj program naći u ponudi receptivnih agencija iz cele Srbije a na sajtu https://vojvodina.travel/tako-blizu-a-tako-uzbudljivi-vojvodjanski-izleti-u-skladu-sa-vasim-ukusom je celokupna predložena ponuda. Samo treba izabrati.
Carda Tiha Tisa, Curug, ISTN
Carska bara, ISTN
Golf klub Centar, Zabalj, ISTN
Kastel Ecka, ISTN
Ponuda Potisja - Carda Tiha Tisa u Curugu, Carska bara u Eckoj i vila Via u Beceju, ISTN
POTISJE – DESTINACIJA SA  PREPORUKOM
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), kao vodeći partner u saradnji sa Čongrad županijom iz Mađarske, uspešno je realizovala (01.05.2018.-31.07.2020.) projekat prekogranične saradnje "Integrisani razvoj prirodnog i kulturnog turizma u regionu Tise" – IDENTIS u okviru programa prekogranične saradnje Interreg – IPA Mađarska – Srbija. Ovim projektom unapređena je turistička ponuda POTISJA, kreirani su jedinstvena baza podataka na sajtu i mobilna aplikacija sa celokupnom turističkom ponudom regije, od kulturnog nasleđa, prirodnih dobara, smeštajnih kapaciteta, do manifestacija i servisnih informacija. Ukupna vrednost ovog projekta, usmerenog na povezivanje turističkih proizvoda u POTISJU, i na osmišljavanje prekograničnih turističkih ruta, je 249.709,70 evra, od čega je Evropska unija (EU) sufinansirala 85% troškova. Projektom su definisane turističke rute koje se odnose na Seoski (ruralni) turizam, Wellness i spa turizam, Aktivni i eko turizam, Kulturni turizam i Industrijsko nasleđe. Nataša Pavlović, direktorka TOV, za Internet Serbia Travel News kaže “Jedan od glavnih ciljeva projekta je kreiranje jedinstvenih turističkih proizvoda koji treba da budu prepoznatljivi na širem turističkom tržištu, jer brojna blaga još nisu otkrili ni naši građani a kamoli stranci”.
Za potrebe projekta
IDENTIS napravljena je brošura „Turistički vodič-tematske rute Potiskog regiona“ u kojoj je segmentirana turistička ponuda sa predlozima konkretnih turističkih proizvoda. Kreirani su i web portal www.idetisonline.com i promotivni film koji prikazuje turističku ponudu ove destinacije.
Predstavnici projekta IDENTIS i turisticki novinari obilaze Potisje, ISTN
U okviru projekta IDENTIS organzovani su i obilasci POTISJA za turističke novinare te je utisak ekipe Internet Serbia Travel News-a da ceo ovaj prostor obiluje izvanrednim turističkim atrakcijama koje treba dobro upakovati, brendirati i ponuditi tržištu. Nema potrebe više insistirati na potencijalima već na gotovim proizvodima. Nedostatk medijske promocije jedan je od osnovnih razloga što sva raznolikost ovog prostora nije dovoljno poznata, a u skladu sa tim i prepoznata kao turistički proizvod. Zato smatramo da je neophodno da turistički sektor destinacija shvati da mora da uloži u promociju kako bi dopro do potencijalnih turista, kao i da je vreme da turističke agencije prepoznaju svoj interes u stavljanju ovih destinacija u ponudu. A turisti će na ono što im se svidi već reagovati na odgovarajući način – posetom.
Turistička ponuda POTISJA promovisana je turističkim novinarima u dve rute:
Double click to edit
I RUTA
Palić (Zoo vrt, šetnja obalom jezera), Etno kuća „Kod Kiriša“ u Malim Pijacama, Banja Kanjiža (park i najlepša bašta u Trešnjevcu), Senta (Gradska kuća, Muzej čokolade, Spomen vidikovac Senćanske bitke, Tiski kej, Vatrogasni dom, Gradski muzej), Zavičajna kuća u Adi, Specijalni rezervat prirode “Pašnjaci velike droplje“ kod Kikinde, muzeji „Kotarka“ i „Žeravica“ u Novom Miloševu, globalno selo u vojvođanskoj ravnici „Mokrin House“ u Mokrinu.
Palic, ISTN
Muzej Kotarka u Novom Milosevu, ISTN
Banja Kanjiza ISTN
Slajz (Prevodnica) na Tisi kod beceja, ISTN
Dvorac Fantast Novi Becej, ISTN
II RUTA

Šlajz (Prevodnica iz 1895-1899) kod Bečeja, Benediktinska opatija Arača, jedna od poslednjih očuvanih bara na slatinama Vojvodine Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, Gradski muzej i dvorac „Fantast“ Bogdana Dunđerskog u Bečeju, muzej “Glavaševa kuća” u Novom Bečeju i šetnja najlepšim kejom duž reke Tise, Čarda „Tiha Tisa“ u Čurugu, Golf klub „Centar“ u Žablju, Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, “Kaštel Ečka” kod Zrenjanina, dvorac porodice Lazar na čijem otvaranju je 1820. svirao Franc List.
Benediktanska opatija Araca, turisticki novinari oko projekta IDENTIS, ISTN
Golf klub Centar, Zabalj, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
ĐERDAP – PRVI GEO PARK U SRBIJI
Izvršni savet Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu-UNESКO upisao je (10.07.2020.) područje Đerdapske klisure i njenog zaleđa, delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, na listu jednog od 15 novih Geoparkova u svetu (UNESCO GLOBAL GEOPARКS). Ovaj prvi Geopark u Srbiji, koji je 1974.godine proglašen za Nacionalni park, prostire se na 1.330 km2, obuhvata izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera, izuzetno prirodno i kulturno nasleđe. Najprepoznatljiviji deo Geoparka je najduža klisura u Evropi (100km) – Đerdapska klisura, koja se sastoji od četiri manje klisure (Golubačka, Gospođin vir, Kazanska i Sipska) i tri kotline (Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska). Najatraktivniji spomenici prirode ovde su prerasti u kanjonima Vratne i Zamne, kao i Šuplja stena, bigrena akumulacija kod manastira Tumane i Beli Izvorac, kao i Rajkova pećina. Starost krečnjačkih stena veća je od 160 miliona godina. Ovde je naseljeno 100 biljnih vrsta, što je jedinstveno za Evropu i svet. Svoj pečat ostavile su brojne civilizacije – Lepenski Vir, najstariji rudnik u Evropi Rudna Glava kod Majdanpeka, Trajanova tabla, tvrđave Golubački grad i Fetislam, lokalitet Diana
Sa turističke tačke gledišta ulazak na listu Geoparkova u svetu otvara području Đerdapa, i do sada najtraženijem turističkom proizvodu Srbije, još veće mogućnosti u kojima je aktivan odmor u prirodi glavni deo turističke ponude. Brojne pešačke staze koje izlaze na vidikovce, vode kroz kanjone i do pećina, u šta se uverila i ekipa Internet Serbia Travel News-a, mogućnost obilaska parka terenskim vozilima, najava izgradnje  prilaska Trajanovoj tabli sa kopna, promocija i prodaja lokalnih proizvoda, ali i nedostatak pristana za male brodove koji krstare rekama, velika su šansa koju i na lokalu, ali i na nivou Srbije, treba pametno iskoristiti. A to je, pokazalo se, uvek najteži deo posla.
Inače, da podsetimo, u Srbiju su pod zaštitom
UNESKO-a, još dva rezervata prirode-biosfere: Bačko Podunavlje i Golija koja je, kao kombinacija kulture i prirode udružena sa manastirom Studenica.
Djerdapska klisura, ISTN
Krstarenje Dunavom kroz istoriju, Lepenski vir, ISTN
Prerast reke Vratne, ISTN
Trajanova tabla, ISTN
Lokalitet Dijana, ISTN
Informacije:
NACIONALNI PARK ĐERDAP
☎.+381 11 302150070
📧 office@npdjerdap.rs
💻 www.npdjerdap.rs
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
#EUzaTEBE – „EU ZA
KULTURNO NASLEĐE
I TURIZAM“
Rajacke pimnice, Negotin, ISTN
Tvrdjava Fetislam, Kladovo, ISTN
Zlotska pecina, Bor, ISTN
Pod naslovom #EUzaTebe-„EU za kulturno nasleđe i turizam“ trajao je (7.-21.07.2020.) konkurs za realizaciju projekta usmerenog na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Ovaj projekat koji finansira Evropska Unija (EU), sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, usmeren je na ublažavanje ekonomskih posledica pandemije Corona virusa na teritoriji 12 gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar. Bespovratna sredstva u iznosu od milion eura treba da pruže podršku lokalnom privatnom sektoru da poboljša kvalitet turističkih usluga, da se modernizuju smeštajni i ugostiteljski objekati, da se renoviraju, adaptiraju, prošire i unaprede, da se nabavi neophodna oprema, da se uvedu novi turistički proizvodi i usluge, novi prodajni kanali i drugi turistički sadržaji, a posebno da se region promoviše kao bezbedna i atraktivna turistička destinacija.
Podsećamo da je projekat
#EUZATEBE, usmeren ka ekonomskom razvoju Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, koji EU finansira sa 15 miliona eura a Nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona eura, prvobitno ozvaničen još na Sajmu turizma IFT 2020. u Beogradu. Ovaj projekat, iskazan kroz kulturu Lepenskog vira, tragove Rimskog carstva na Đerdapu, tvrđave Golubac i Fetislam, manastire Tumane i Bukovo, Negotinske pimnice i drugu ostavštinu, najneposrednije je usmeren na lokalitete kulturnog nasleđa kao jednog od faktora u funkciji unapređenja turističke aktivnosti regiona kao što su Feliks Romuliana, Fetislam tvrđava, Rajačke pimnice i Narodno pozorište u Beogradu.
Felix Romuliana, Zajecar, ISTN
Etno park Tulba, Pozareevac, ISTN
Etno selo Srna, Knjazevac, ISTN
NASTAVI SA UKRCAVANJEM
Jedna od najpogođenijih grana privrede zbog pandemije Corona virusa i u svetu i u Srbiji je turizam. Svetska turistička organizacija (UNWTO) procenjuje pad obima turizma za 80% u odnosu na prethodnu godinu. Gubici u srpskom turizmu su oko 300 miliona eura u prvih šest meseci ove godine. Najugroženiji su hotelijeri i ugostitelji u Beogradu , Novom Sadu i drugim većim gradovima, dok turistička mesta, banjski centri i seoski turizam znatno bolje posluju. Po podacima Udruženja hotelijera Srbije (HORES) popunjenost u gradskim hotelima sa 4* i 5* je do 2%, dok je nešto bolja situacija u onima sa manje zvezdica koji mogu da se „Prenamene u poslovni prostor ili porodične hotele". Da li će sertifikacija hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u organizaciji HORES-a, Turističke organizacije Srbije i resornog ministarstva – pečat „Clean & Safe“, smišljena u cilju ispunjavaja svih bezbednosnih protokola kako bi bi se gosti osećali bezbedno, poboljšati stanje pokazaće praksa. A čekaju se i mere države.
Za sada konkretna pomoć stuže od Air Serbie koja je pokrenula program pod nazivom Keep Boarding („Nastavi sa ukrcavanjem“) da bi tokom boravka u Beogradu i Srbiji svojim putnicima omogućila atraktivne popuste na hotelski smeštaj, usluge u restoranima i kafićima, turističke atrakcije, posete muzejima i prevozne usluge. Za ostvarivanje popusta putnicima je potrebna originalna bording karta sa leta Air Serbie koju, u roku od nedelju dana od dolaska u Srbiju, zajedno sa ličnim dokumentom, pokazuju na izabranom mestu. Na ovom projektu umrežavanja i jačanja turističke ponude Beograda i Srbije nacionalnoj avio-kompaniji se već uveliko pridružuju brojni partneri. Informacija o projektu “Nastavi sa ukrcavanjem”, i partnerima koji nude popuste, nalaze se na https://www.airserbia.com/informacije/pre-leta/keep-boarding .
Informacije:
HORES
☎ +381 11 2642341
📧. direktor@hores.rs
💻. www.hores.rs
Informacije:
AIR SERBIA
. 0800 111 528,
+381 11 3112123

📧 callcenter@airserbia.com
💻 www.airserbia.com
KREIRAJTE PROGRAM
Kanjiza, voznja biciklom pored Tise, ISTN
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
..+ 381 24 875163                    
📧. marketing@banja-kanjiza.com
💻
. www.banja-kanjiza.com
PO SVOJ MERI
SB „Banja Kanjiža“, koja je započela rekonstrukciju smeštajnih kapciteta, što podrazumeva da će deo soba u objektu „Aqumarin“ biti adaptiran na nivou 4*, i od septembra ove godine biti dostupan turistima, pod sloganom “Kreirajte program po svojoj meri” ponudila je brojne sadržaje.
Snežana Adžić, direktorka “Banje Kanjiža“, ističe da gostima omogućavaju da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje, da pregledi u ovoj banji obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, korišćenje bazena i svih banjskih wellness i spa kapaciteta, da su svima koji to žele na raspolaganju aktuelni programi medicinske rehabilitacije, preventivni  programi za lečenje osteoporoze, kao i atraktivni wellness programi.
Gostima su ponuđene i šetnje Kanjižom, nazvanom “Zelena oaza Vojvodine”, stazom zdravlja od banje do rečnog graničnog prelaza, vežbe u parku banje sa rekreatorom, tenis, vožnja biciklom, plovidba brodom po reci Tisi i još brojne druge aktivnosti. U skladu sa aktuelnim zdravstvenim preporukama iz Banje Kanjiža pozivaju sve zainteresovane da na sajtu Banje i na društvenim mrežama prate obaveštenja u vezi usluga, i da pre dolaska obavezno izvrše rezervaciju uz koju i počinje prijem gostiju.
PET-FRENDLI
SRBIJA
Turizam je jedna od oblasti koja diktira trendove na globalnom nivou, a Pet-frendli turizam je sve popularnija grana u svetu. Istraživanje grupacije Pet travel Advisor pokazalo je da 53% putnika na odmor odvodi svoje kućne ljubimce, 52% odseda samo u pet-frendli objektima, 31% namerava sa njima da putuje više puta godišnje, dok je 37% odustalo od putovanja da bi ostalo kod kuće sa svojim ljubimcem. 78% anketiranih više putuje sada nego ranije, a otprilike 2 miliona domaćih životinja, mahom pasa, svake godine se ukrca na komercijalne letove. U trenutno posustaloj turističkoj industriji Pet-frendli turizam otvara nove poslovne mogućnosti te mnogi nastoje da ga uklope u svoju poslovnu politiku. Verovatno podstaknuta ovim podacima Turistička organizacija Srbije (TOS), zajedno sa magazinom "Pas", a pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Srbije, objavila je Vodič za letovanje sa kućnim ljubimcima pod nazivom „Pet-frendli Srbija”. U Vodiču se nalaze  destinacije, apartmani i hoteli koji pružaju uslugu smeštaja kućnih ljubimaca, kao i spisak veterinarskih ambulanti i salona za negu na pomenutim lokacijama. Vodič sadrži i korisne savete za putovanje poput odgovora na pitanja „Kako da ga zaštitite od sunca i toplotnog udara“, „Kako da lako podnese vožnju automobilom“, „Kako ga naučiti da pliva“, „Gde je plivanje sa psima bezbedno i dozvoljeno“ i na mnoga druga.
Vodič „Pet-frendli Srbija“ možete preuzeti na ovom linku https://www.srbija.travel/files/PET%20FRIENDLY%20Brosura%20-%20Final.pdf
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
TOUR DE SERBIE – I SPORT I TURIZAM
Pozrevac, ISTN
U vreme kada su mnogi sportski i turistički događaji otkazani zbog Corona virusa TRKA KROZ SRBIJU je među prvima uspela da uđe u kalendar Svetske biciklističke federacije (UCI) tako da je do sada prijavljeno učešće više od 150 vozača iz 30 najrazvijenih biciklističkih zemalja sveta. Jubilarna 60. Međunarodna biciklistička Trka Kroz Srbiju, koja je uspostaljena još 1939.godine, pored sportskog ima i turistički aspekt budući da je cikloturizam ozbiljna turistička šansa Srbije. Po rečima organizatora “Koliko "Tur de Frans" znači za promociju Francuske, Italije i Španije, toliko je sada prilika i za prikazivanje turističke ponude Srbije i Republike Srpske”.
TRKA KROZ SRBIJU, duga oko 450 km, voziće se od 31.avgusta do 3. septembra 2020.godine. Drugu godinu za redom startuje iz Republike Srpske, iz Istočnog Sarajeva. Biciklisti kreću sa Jahorine, prolaze kroz Višegrad, i stižu do Zlatibora. Druga etapa se vozi od Mionice, preko Beograda, do Požarevca, dok je treća od Zrenjanina do Novog Sada gde je cilj na Trgu Slobode. Lokalne turističke organizacije uveliko se spremaju da iskoriste priliku i prikažu turističku ponudu gradova i opština kroz koje trka prolazi.
Odmah nakon ove sportsko-turističke trke, od 4. do 7.septembra 2020.godine biće vožena i 14. trka Beograd – Banjaluka
Informacije:
Trka kroz Srbiju – Tour de Serbie
💻 www.facebook.com/tourdeserbia/
TEHNOLOGIJE PUTOVANJA I PAMETNE DESTINACIJE
Jedan od najvećih godišnjih događaja za svetske turističke profesionalce – sajam turizma FITUR, koji svake godine u Madridu okupi turističke poslenike iz celog sveta, optimistički najavljuje svoje održavanje od 20. do 24.januara 2021.godine. TEHNOLOGIJE PUTOVANJA, osnovna tema sajma, biće okrenuta inovativnim rešenjima za sledeću generaciju putovanja, ponudi novih alata za jačanje i reaktiviranje turističke industrije, specijalizovanim sadržajima koji ističu tehnologija kao ključ budućnosti turističkih kompanija i kao jedan od faktora koji u narednim godinama treba da uspostavi glavne trendove putovanja. Da je tehnološki napredak od suštinskog značaja u tekućoj transformaciji turističke industrije pokazuju i podaci FITUR-a po kojima u poslednje četiri godine raste broj izlagača specijalizovanih za tehnologije u turizmu, onih koji se bave digitalnim transformacijama koje su neophodne za rast i napredak poslovanja i održivosti turizma. Poseban akcenat biće dat na tremu „Tehnologije i održivi turizam u odnosu na razvoj pametnih turističkih destinacija“.
Organizatori, koji optimistički pristupaju oporavku turizma nakon pandemije Corona virusa, najavljuju i brojne programe  prezentacije proizvoda koje nude izlagačke kompanije, okrugle stolove i konferencije.
Informacije:
Sajam turizma FITUR 2021
💻 www.ifema.es/en/fitur