Novosti 220

ČISTA I  
52 vikenda u Srbiji, brosura TOS
SIGURNA BUDUĆNOST TURIZMA
Statistika pokazuje da je u Srbiji popunjenost gradskih hotela manja ovog leta za 96% u odnosu na isti period prošle godine, broj dolazaka turista je manji za 50,5%, broj noćenja za 35,9% (stranih turista čak za 85,3%), a po oceni stručnjaka oporavak turizma ne treba očekivati pre marta 2021.godine. Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), očekuje da će pokretanje međunarodnog turizma i dolazaka stranaca u Srbiju biti šansa za oporavak turizma zemlje. Pružajući podršku projektu Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) – pečatu "Čisto&sigurno", sertifikaciji restorana i hotela kroz primenu novih standarda u skladu sa preporukama epidemiologa u cilju zdravstvene bezbednosti turista, ona smatra da „Kroz promociju Srbije u zemlji i svetu kao bezbedne destinacije, možemo u post Covid periodu da uverimo putnike i turiste da brinemo o njihovoj sigurnosti“.
Oslanjajući se na  istraživanje putničkog sajta "Trip advisor“, koje je pokazalo da 84% turista planira u narednom periodu da putuje isključivo u zemlje u kojima se oseća Covid-bezbedno, a 70% namerava da bira isključivo hotele za zdravstvenim sertifikatom, na predstavljanju (18.08.20230.) pečata "Čisto&sigurno" objašnjeno je šta sve on podrazumeva – obavezne mere dezinfekcije soba, ekološki paket za svakog gosta, otvaranje soba
QR kodom pomoću mobilnog telefona, što kraće zadržavanje na recepciji, digitalizaciju brojnih usluga, "higijensku torbu" sa peškirima u kupatilu, ormane bez vrata, frižider u sobi sa UV lampom, uklanjanje nepotrebne dekoracije i još mnogo drugih izmena. 
Iz Udruženja
HORES najavljuju da već uveliko traje prijavljivanje za pečat "Čisto&sigurno”. Dobiće ga oni koji ispune Protokol od 100 stavki a izgubiće ga svi koji prekrše i samo jednu. Članice Udruženja HORES ovaj pečat dobijaju besplatno, dok ostali objekti sami pokrivaju troškove dolaska komisije.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧
office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Informacije:
HORES
☎ +381 11 2642341
📧. direktor@hores.rs
💻. www.hores.rs
Hotel Moskva Beograd, recepcija, ISTN
Hotel Gorski, Kopaonik, ISTN
Banja Kanjiza, hotel Aquamarin, ISTN
Prolom banja, otvoreni bazen, ISTN
Restoran Srbijasume Beograd, ISTN
TURISTIČKO  OTKRIVANJE  SRBIJE
Povećano interesovanje domaćih turista za letovanje u Srbiji smanjilo je pad turističkog prometa te je on od maja, kada je bio 76% u odnosu na prošlu godinu, i juna sa 17%, u julu svega 3,2%. Prvi put se dogodilo, od kako je počela akcija sa vaučerima, da je više prijavljenih za subvencionisani smeštaj u kategoriji zaposlenih (42%), nego penzionera (41%). Domaći turisti su u julu najviše bili zainteresovani za banje Vrnjačku, Sokobanju (čak 20% više nego prošle godine), Gornju Trepču i Vrdnik, i za planine Kopaonik, Zlatibor, Taru, Divčibare i Staru planinu.
Iz Skijališta Srbije saopštavaju da je sezona na Kopaoniku (popunjenosti do 80%), i Zlatiboru (popunjenost do 96%), izuzetno dobra i da su ponuđeni sadržaji privukli toliku pažnju turista da je „Od početka letnje sezone broj prodatih karata za sadržaje Skijališta Srbije povećan za više od 2 puta“. Turisti koriste panoramsku vožnju žičarom, vožnje električnim biciklima, mauntin bajkovima i kartovima, avantura park, bob na šinama, zip line, letnju stazu za skijanje, paraglajding, jahanje i druge aktivnosti. Na Kopaoniku su posebno zanimljivi izleti do atraktivnih i manje poznatih lokaliteta i vodopada, raznovrsne pešačke i botaničke ture, posete obližnjim manastirima, seoskim gazdinstvima i vinarijama. Velikom interesovanju doprineli su i Promotivni vikendi Skijališta Srbije sa popustom od 15% na cenu karata.
Od 19.juna 2020.godine, kada je otvorena Letnja sezona na Kopaoniku, Turistička organizacija Srbije kroz kampanju “IZABERI SVOJU AVANTURU!#VIDI SRBIJU” ukazuje na raznovrsne mogućnosti ove planine ali predstavlja i ostale atraktivne ali manje poznate i posećene delove zemlje, one koji obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, mogućnostima brojnih izleta u okolinu, eko i gastro ponudom. A koliko je domaći turizam važan pokazuje činjenica da je ove krizne godine interesovanje domaćih gostiju veće nego ikada. Ta činjenica ne može, naravno, da izbriše pad turističkog prometa ali, kao što podaci pokazuju, može da ga smanji.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
leto na Zlatiboru, Tornik, ISTN
Leto na Torniku, Zlatibor, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
„Belgrade Waterfront Good Food & Wine festival“ 2020, KUD Abrasevic, OSTN
Informacije:
Centar
„SPEKTAR“
spektarcentar@gmail.com
www.putovanjaiturizam.com
OKUSI LJUBAV
NA RECI
Pod sloganom „OKUSI LJUBAV NA RECI“ održan je (28.08.-6.09.2020.) drugi Belgrade Waterfront Good Food&Wine Festival. U organizaciji Udruženja „Spektar“, i uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Sekretarijata za privredu Grada Beograda, promovisao je turističko-privredne potencijale Beograda i Srbije, Save i Dunava, tradicionalnu hranu i piće, kulturu i umetnost. Pod njegovim okriljem odvijali su se ove godine i osmi “Dani Vojvodine u Beogradu”.
Centralni festivalski događaj bio je Sajam tradicionalne hrane i vina (5.09.2020.) na Sava promenadi uz učešče oko 60 kompanija, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača tradicionalne hrane i vina iz regiona, uz degustacije, radionice i predavanja na temu hrane i pića, izložbu hleba pod nazivom „Hleb naš nasušni“ i dodelu priznanja najboljima. Tokom festivalske nedelje beogradski ugostitelji kreirali su za posetioce restorana uz popuste specijalni festivalski meni, a pripremljen je i nedeljni „Sunday brunch“ uz druženje sa kuvarima.
Podsećamo da je 2019.godine Beograd na gotovo svim turističkim top listama bio visoko pozicioniran, da je proglašen za drugu najbolju city break destinaciju (posle Talina), da je po cenama hotelskih soba zauzeo takođe drugo mesto (posle Bukurešta), koje je osvojio i po cenama hostela (posle Bugarske) ali ga je, na žalost, ovogodišnja pandemija Corona virusa teško pogodila. Baš zato, u periodu kada su gotovo sve manifestacije koje privlače turiste otkazane, sajam hrane, vina i turizma Srbije – Belgrade Waterfront Good Food&Wine Festival direktno utiče na ponovni razvoj i unapređenje turističke ponude i upotpunjava izazov pozicioniranja na turističkom tržištu. A sudeći po raspoloženju i broju učesnika i posetilaca festivala naš utisak je da su svi jedva dočekali vraćanje života u normalne tokove.
Good food&Wine Festival 2020, Dani Vojvodine u Beogradu, ISTN
ISTN prikaz „Belgrade Waterfront Good Food & Wine festivala“ daje u rubrici PUTEVI HRANE I VINA
ODMOR NA
Na osmim „Danima Vojvodine u Beogradu“, ovoga puta u okviru Good Food&Wine festivala na Sava Promenadi (5.09.2020.), Turistička organizacija Vojvodine (TOV), zajedno sa kolegama iz turističkih organizacija Vršca, Temerina, Pančeva, Bača, Zrenjanina, Novog Bečeja, Bečeja, Banatskog Karlovca, Čuruga, Subotice, PotisjaDeliblatske peščare, predstavila je turističku ponudu destinacija, gastronomske specijalitete poput štrudli od maka i oraha „Krancle“ iz Čuruga, fruškogorskog kulena, vinarije „Đorđe“ iz Deliblatske peščare, manifestacija „Čvarak Fest“ u Kaću i „Vinofest Potisja“ i još mnogo toga. „Dani Vojvodine u Beogradu“, koji se svake godine odvijaju na drugoj lokaciji, ovoga puta u izmenjenim okolnostima koje prate epidemiološku situaciju, bili su sadržajno okrenuti pre svega Beograđanima za koje Nataša Pavlović, direktorka TOV, ističe da su „Najznačajniji i najbrojniji domaći turisti“. 
Na „Danima Vojvodine u Beogradu“ predstavljen je i projekat
ODMOR NA VOJVOĐANSKI NAČIN koji TOV realizuje na društvenim mrežama u cilju upoznavanja građana sa destinacijama i atrakcijama širom Vojvodine. U razgovoru za Internet Serbia Travel News Nataša Pavlović kaže „Kao neka vrsta turističke patrole zaposleni u TOV obilaze turističke destinacije Vojvodine i preko društvenih mreža i sajta TOV iznose svoje utiske i savete šta videti, šta raditi, šta posetiti, da li se sprovode i poštuju epidemiološke mere, kakve su cene. Naročito proveravamo cene zbog informacija da je ove godine Srbija preskupa. Uverili smo se da u Vojvodini svako može da pronađe nešto za sebe, da ima i luksuznih i skupih objekata, ali i veoma atraktivnih i pristupačnih u kojima se cena noćenja sa doručkom kreće od 10 do 30 eura“.
Predstavnici
TOV do sada su obišli Vršac, Apatin, Sombor i Inđiju a njihovi saveti i preporuke mogu se naći na https://sr-rs.facebook.com/tovojvodine/rs i https://vojvodina.travel/multimedija/
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
VOJVOĐANSKI NAČIN
Turističkom sektoru u ovo krizno vreme svaka pomoć je dobrodošla. Hotelima Vlada Srbije pomaže bespovratnim sredstvima u iznosu od 350 eura po individualnom ležaju i 150 eura po smeštajnoj jedinici, pod određenim uslovima među kojima ističemo onaj da „Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u periodu od 15.08.2020. do 31.12.2020.godine“. Turističke agencije moraće da sačekaju da se svedu račini, i da se iskažu gubici, kako bi se šteta sanirala. Praktičnu pomoć usmerenu na ublažavanje ekonomskih posledica pandemije Corona virusa Evropska Unija (EU) dodelila je na teritoriji 12 gradova i opština Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja za realizaciju turističkih projekata kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja. Pod nazivom #EUzaTebe – EU za kulturno nasleđe i turizam za 120 projekata iz  Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara opredeljeno je milion eura. Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 eura po projektu, je u kategoriji pružalaca privatnog smeštaja (70), a podržani su projekti 21 restorana/keteringa, 8 hotela/hostela/pansiona, 8 turističkih agencija, 4 projekta iz pčelarstva, 3 kampa, 3 vinarije, 2 iz proizvodnje suvenira i 1 izletnički projekat sa lokalnim atrakcijama.
U okviru #
EUzaTebe – EU za kulturno nasleđe i turizam u narednom periodu biće objavljen još jedan projekat osmišljen kao paket bespovratne pomoći usmeren na male i porodične aktere u turističkom sektoru da bi mogli da investiraju u predstojeću zimsku turističku sezonu i da se pripreme za letnju sezonu 2021.godine. 

Spisak odobrenih projekata
možete videti na http://eu-za-kulturno-nasledje.euinfo.rs/wp-content/uploads/2019/09/Emergency-Grant-Call-Final-AWARDED.pdf
Informacije:
#EUzaTebe – „EU za kulturno nasleđe i turizam“
http://eu-za-kulturno-nasleđe.euinfo.rs/hitne-anti-covid-mere/
DOBRODOŠLA POMOĆ
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
PROGRAM PO MERI 
Pod sloganom “Kreirajte program po svojoj meri” u SB „Banja Kanjiža“ turistima je ponuđen boravak prevashodno orijentisan na boravka u prirodi uz organizovane šetnje “Stazom zdravlja” od banje do rečnog graničnog prelaza, rekreativne vežbe sa rekreatorom u parku banje, igranje tenisa za decu i odrasle, vožnje biciklom, plovidbu brodom po reci Tisi, obilazak same Kanjiže nazvane “Zelena oaza Vojvodine”, izlete do Totovog sela i Ličke kuće Kravić u selu Velebit, i brojne druge aktivnosti. Iz Banje Kanjiža podsećaju da su u ovom trenutku veoma povoljne cene BO dana u objektu “Abella”, a da je u objektu „Aquamarin” deo smeštajnih kapciteta rekonstrusan i od ovog meseca je na raspolaganju gostima koji žele visok nivo smeštaja. Inače u Banji Knjiža, u kojoj se dnevne cene u zavisnosti od vrste smeštaja i usluge kreću od 2.880 do 5.220 RSD, gostima je omogućeno da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje.a
GOSTA
Pregledi obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, korišćenje bazena i svih banjskih wellness i spa kapaciteta. U ponudi su i aktuelni programi medicinske rehabilitacije, preventivni  programi za lečenje osteoporoze, kao i wellness programi.
U skladu sa aktuelnim zdravstvenim preporukama iz Banje Kanjiža pozivaju sve zainteresovane da na sajtu Banje i na društvenim mrežama prate obaveštenja u vezi usluga, i da pre dolaska obavezno izvrše rezervaciju uz koju i počinje prijem gostiju.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“
.+ 381 24 875163                    
📧 marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
PROŽIMANJE
SPORTA I TURIZMA
Kroz profesionalnu, amatersku ili rekreativnu aktivnost turizam i sport se sve više prožimaju, tako da sport postaje čest i veoma važan sadržaj boravka na turističkim destinacijama u smislu sopstvenog učestvovanja kao faktora aktivnog odmora (skijanje, plivanje, jedrenje, splavarenje, trčanje, jahanje itd.), praćenja sportskih događaja ili pak sportista na pripremama. 
U prošlom izdanju Internet Serbia Travel News-a govorili smo o sportsko-turističkom događaju – TRCI KROZ SRBIJU (31.08. – 3.09.2020.) tokom kojeg su biciklisti vozili od Jahorine u Republici Srpskoj, preko Zlatibora, Mionice, Beograda, Požarevca i Zrenjanina do Novog Sada, a potom i od Beograda do Banjaluke (4.-7.09.2020.).  
Ovoga puta ukazujemo na Sportski savez Srbije koji svake godine kroz svoje akcije promoviše različite krajeve Srbije a ove 2020.godine preduzeo je i konkretne korake za poboljšanje sportskog turizma u zemlji i to potpisivanjem (25.08.2020.) Protokola o saradnji sa Hotelom Putnik na Kopaoniku. Iz Sportski savez Srbije poručuju „Želimo da promovišemo lepote i potencijale Srbije i tako doprinesemo razvoju sportskog turizma. Od proleća naredne godine sportistima će na Kopaoniku biti na raspolaganju i velika multifunkcionalna dvorana. I ostali ugostiteljsko-turistički objekti unutar Nacionalnog parka nude raznovrsne sadržaje za Saveze i sportiste, reprezentacije i klubove, ali i za rekreativce, turiste i avanturiste. Svojim kapacitetima i odličnim uslovima verujemo da su srpski hoteli interesantni i stranim sportistima pa se nadamo da će u budućnosti u što većem broju dolaziti upravo u Srbiju na pripreme“.
Internet Serbia Travel News će uvek podržati sve ovakve i slične aktivnosti.
Informacije: SPORTSKI SAVEZ SRBIJE
☎. + 381 11 322 42 69
📧 office@sportskisavezsrbije.rs
💻 www.sportskisavezsrbije.rs
12. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST, koji se u Srbiji (Veliko Gradište) organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova (CIFFT), ove godine se odvijao (30.08.-5.09.2020.) online, i tako postao jedna od retkih tradicionalnih turističkih i filmskih manifestacija koja se uopšte održala. Po rečima Boška Savkovića, Izvršnog direktora festivala, „SILAFEST za osnovnu smernicu ima ekološki i turistički film, ali ima i filmova kulturološkog turizma, o velikim i poznatim svetilištima i muzejima, filmova o vinu i vinskim podrumima, sportskih filmova, o banjama, skijalištima, ostrvima i egzotičnim destinacijama. Kako se sve više postavlja pitanje ekološki održivog razvoja turizma širom sveta veliki je broj filmova o ekološki čistim područjima“.
Od 196 pristiglih filmova iz Austrije, Litvanije, Norveške, Španije, Portugala, Hrvatske, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Indije, Srbije i drugih zemalja žiri, kojim je predsedavao Julian McDonalds iz Londona, prošlogodišnji dobitnik
GRAND PRIX SILAFEST-a, izabrao je 54 najbolja ostvarenja i zainteresovani iz celog sveta mogli su da ih vide na Youtube SILAFEST ONLINE 2020.
Dodela festivalskih nagrada održana je takođe online i za Najbolji turistički film izabran je film Boška Savkovića TVRĐAVA GOLUBAC – DREVNI ČUVAR GVOZDENE KAPIJE“ koji je, osim ZLATNOG TALASA, osvojio i ZLATNI PINCUM za Najbolji srpski turistički film (https://www.youtube.com/watch?v=KnBybGDHi4I ).
GRAN PRIX festivala pripao je filmu STAYCATION“ Qentina Uriela iz Francuske ( https://vimeo.com/389989479 ).
Podsećamo da je prošle godine na
SILAFESTU za najbolji turistički film proglašen promotivni film Turističke organizacije Srbije „SEE SERBIA“ koji prikazuje najbolje od onoga što Srbija u turističkom smislu nudi. (https://www.youtube.com/watch?v=Sk7FGRnMjGQ ) .
SILAFEST 2020 – NAJBOLJI
TURISTIČKI FILMOVI
NAGRADJENI FILMOVI
Informacije:
SILAFEST
.+ 381 65 3345060
📧
silafest@mail.com
💻
www.silafest.com
MLADOST JE PROLAZNA A LEPOTA JE VEČNA
Pod motom “Mladost je prolazna a lepota je večna”, DIVA LASER CENTAR se već 28 godina bavi estetskom i laserskom medicinom, naročito aktuelnom u ovom periodu. Uz sva ograničenja koja izaziva zdravstvena situacija, a sve u skladu sa preporučenim epidemiološkim standardima, u ovoj ustanovi na dve lokacije – Prote Mateje 9 u centru Beograda i Vladimira Popovića 52 na Novom Beogradu, svima koji brinu o sebi i svom izgledu nude se mezoterapija lica i kose, biorevitalizacija lica i vrata, hijaluronski fileri, botulinski toksin, uklanjanje fleka od sunca, epilacija, laserski lifting, PRP tretman i razne druge vrste terapija. Pacijenti se ovde tretiraju najsavremenijim laserima, pre svega inovativnom tehnologijom Alma lasera. Dr Anja Zmbov, lekar DIVA LASER CENTRA, kaže „Mi imamo najsavremenije aparate, vrsne stručnjake i najkvalitetnije materijale. Posvećeni smo svakom detalju, tragamo, istražujemo i usavršavamo se”. 
Iako se ovogodišnja letnja turistička sezona odvija pod senkom Corona virus, ekipa Internet Serbia Travel News-a uverila se da je veliki broj onih koji u
DIVA LASER CENTRU pronalaze razlog da uživaju u svom izgledu. U ovom trenutku aktuelni su brojni popusti a Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
Tel. +381 69 692692
📧 info@divalasercentar.com
💻 www.divalasercentar.com
💻 www.divadermatologija.rs
ZDRAVLJE NA
ENOTA ARHITEKTI  ORHIDELIA PODCETRTEK 2009
PRVOM MESTU
Evropsko udruženje banja (The European Spas Association – ESPA), koje okuplja vodeće spa i medicinske asocijacije, klastere i centre iz 21 zemlje, među kojima je i Srbija, upozorava da ZDRAVSTVENI, WELLNESS i SPA centri moraju biti spremni za nova rešenja, moraće da dokažu da su bezbedno okruženje sa strogim higijenskim kontrolama, sanitarnim aktivnostima i pregledom kako zaposlenih tako i posetilaca. Polazi se od pretpostavke da će turisti ubuduće više pažnje obraćati na svoje zdravlje i da će birati “Proverene banje i spa hotele sa terapijama i zdravstvenim uslugama”.
Korak sa ovim preporukama među prvima je uhvatila Češka Republika koja je osmislila projekat
„COVID Lazne“ (COVID Spa) i ponudila svim građanima Evropske Unije vaučere u vrednosti 4.000 Kc (oko 160 eura) pod uslovom da u nekoj od banja Češke borave najmanje 6 dana uz medicinske tretmane. Iz Slovenije, u kojoj svi punoleti građani za letovanje imaju pravo na iznos od 200 eura (deca 50 eura), stiže informacija da je najveći deo opredeljenog novca potrošen u banjama. Neke od njih se hvale da su sa ovom merom prošle bolje nego 2019.godine.
Ove i brojne druge informacije biće razrađivane i na 25.
ESPA Kongresu koji se od 5. do 7.maja 2021.godine, pod motom „Mislite zeleno, budite aktivni, ostanite zdravi“, održava u Moravskim Toplicama (Slovenija). Teme kongresa biće vezane za aktuelne izazove u oblasti zdravstvenog turizma, za održivost i poboljšanje zdravog načina života svih građana, za nove alate u inovacijama, medicinska istraživanja, za razmenu znanja vezanih za balneologiju i zdravstveni turizam, brendiranje destinacije, internetsku prodaju i digitalizaciju u zdravstvenom turizmu.
Informacije:
Evropsko udruženje banja – ESPA
📧 office@europeanspas.eu
💻 www.europeanspas.eu