Novosti 221

KOJU STE VI AVANTURU
IZABRALI OVOG LETA?
Svetski dan turizma (27.septembar) ove godine obeležen je u sumornoj atmosferi budući da je pandemija Covid virusa, čiji se kraj još ne nazire, dovela do zatvaranja granica i uvođenja strogih ograničenja putovanja, a procenjeni ekonomski gubitak u turizmu iznosi oko 1.200 milijardi dolara. Ovogodišnja tema „Turizam i ruralni razvoj“, koju je Svetska turistička organizacija (UNWTO) najavila pre izbijanja pandemije, pokazala se kao dobar izbor jer se održivi razvoj turizma najbolje pokazao na turističkim destinacijama izvan gradova, u selima, na manje poznatim i posećenim mestima sa netaknutom prirodom, zdravom hranom i odsustvom gužve. „Seoski turizam postaje mesto za učenje novog načina povezivanja sa drugima i prirodom, očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva, materijalnog osnaživanja mladih ljudi i žena”, kaže se u saopštenju UNWTO.
U skladu sa temom i situacijom, ali i sa željom da prikupi utiske domaćih turista o destinacijama u Srbiji, Turistička organizacija Srbije (TOS) ovogodišnji Svetski dan turizma obeležila je objavom ankete na svom sajtu pod nazivom “Koju ste Vi avanturu izabrali ovog leta?”. Najavljujući anketu u etno selu Zornića kuća u Baćevcu, nadomak Beograda, Marija Labović, direktorka TOS-a, naglašava da “Budući da su domaći turisti tražili odmor u prirodi i najčešće se odlučivali za boravak u ruralnim područjima, planinama, banjama, okolini jezera ili reka, ova anketa treba da pomogne da se uvaže sugestije radi daljeg unapređenja turističke ponude”.
Jasno je da su velika posećenost turističkih destinacija Srbije, i avgustovski rast broja domaćih turista od 25%, dobrim delom izazvani činjenicom da se van zemlje i nije moglo, ali jasno je i da su odmor u ruralnim sredinama, boravak i aktivnosti u prirodi, postali novootkriveni i sada već sve traženiji vid odmora u Srbiji. Tome je doprinela i kampanja
TOS-a “IZABERI SVOJU AVANTURU!#VIDI SRBIJU” koja se sada nadgrađuje anketom “Koju ste Vi avanturu izabrali ovog leta?” koja treba da pomogne da se kroz utiske uvide šanse, da se unapredi postojeće i da se isprave greške.
Anketa se nalazi na linku https://www.srbija.travel/anketa
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE

☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU
Krstarenje rekama je jedan od najtraženijih svetskih turističkih proizvoda a Srbija zauzima važno mesto na Dunavskom putu od Nemačke do Crnog mora. Na 1433.km svoga toka Dunav ulazi u Srbiju, teče kroz nju 588 km, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Na putu do Crnog mora prolazi kroz čudesnu Đerdapsku klisuru, odredište svih turista koji kažu da se “Lepota Dunava ne može opisati, ali se može doživeti”. Prošle godine preko 100.000 stranih turista na kruzerima plovilo je Dunavom razgledajući i posećujući usputne atrakcije. Turiste na malim, privatnim brodovima niko i ne broji.
Na poziv agencije „Aquastar Travel“, koja iz Beograda ima redovnu i osmišljenu trodnevnu turističku turu pod nazivom
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU, ekipa Internet Serbia Travel News-a, zajedno sa turistima, krenula je (25.-27.09.2020.) na put koji obuhvata desetosatnu plovidbu brodom “Aquastar Maxim” pored Beogradske, Smederevske, Ramske i Golubačke tvrđave, Lepenskog vira, statue dačanskog kralja Decebala i Trajanove table, izlet autobusom do jedinstvenih prerasta u kanjonu reke Vratne, istoimenog manastira i putem vina i gastronomije do atraktivnog kompleksa Rajačkih pimnica, i povratak do Beograda kroz Nacionalni park "Đerdap" uz obilazak Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu, Hidroelektrane Đerdap, etno domaćinstva Kapetan Mišin Breg, arheološkog nalazišta Lepenski Vir i tvrđave Golubački grad.
Reportažu sa putovanja
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU, sa kojeg smo se i mi, kao i svi oni koji su tokom vekova prolazili tim putem i duž njega se kraće ili duže zadržavali, vratili sa očima punim lepote, srca punog utisaka i sa apetitima za novim  otkrivanjima, ISTN daje u rubririci REKE KOJE SPAJAJU.
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
Informacije: Aquastar Travel
☎. + 381 19 810810
📧 info@hotelkladovo.rs
💻 www.krstarenjedunavom.rs
💻 www,hotelkladovo.rs
DOBRODOŠLICA
KINESKIM
„Zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE) bogate su istorijom, kulturom i prelepim pejzažima, ali kineski turisti još uvek nisu iskoristili njihov potencijal“, izjavio je svojevremeno Ge Iujing, potpredsednik internet kompanije za putovanja u Kini – TUNIU, koja putem svoje veb stranice tuniu.com i mobilne platforme nudi preko 550.000 organizovanih i individualnih tura koje pokrivaju preko 140 zemalja širom sveta i sve popularne turističke atrakcije u Kini. Iz kompanije TUNIU, jedne od tri vodeće onlajn turističke agencije čija je aplikacija na kraju 2019.godine preuzeta 1,42 milijarde puta, i koja je organizovala oko 130 miliona putovanja, podsećaju da su “Kinezi željni putovanja i da pasoš ima preko 29 miliona Kineza”.
Iako su turistička putovanja iz Kine privremeno obustavljena zbog Corona virusa, cilj Srbije je da ostane prisutna na ovom tržištu i da kineski turisti planiraju da je posete. Promovišući  Srbiju kao poželjnu destinaciju za kineske turiste, i ojačavajući prisustvo brenda Srbije na tom tržištu, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije
(TOS), potpisala je Memorandum o saradnji sa Brusom Vangom, potpredsednikom kompanije Tuniu, i poručila „Dobrodošli naši čelični kineski prijatelji u Srbiju, nadamo se da ćemo vas uskoro videti ovde".
Podsećamo da je Srbija na vreme krenula u promociju na tržištu Kine tako da je na Alibabinoj turističkoj platformi "Fligi"(Fliggy) postala najbrže rastuća destinacija i u 2019.godini broj rezervacija za putovanje u Srbiju povećan je za čak 147%. To je rezultiralo ponudom za besplatnom promocijom na ovoj platformi. Iskustvo je pokazalo da turisti iz Kine u Srbiji najviše obilaze planine Zlatibor, Taru i Kopaonik, Šargansku osmicu, Drvengrad, banje, Beograd i mnogobrojne spomenike, pre svega one koji se nalaze na
UNESCO listi.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
TURISTIMA
SRBIJA-MOJA
Izlozba na Sava promenadi u Beogradu
Sarganska osmica, Mokra gora, ISTN
Merkur Vrnjacka banja
DESTINACIJA
Udruženje banja Srbije povodom 50 godina od osnivanja organizuje promociju turističke ponude Srbije kroz izložbu “Srbija- moja destinacija“ na otvorenom prostoru Sava promenade u Beogradu. Kako se zbog aktuelne epidemiološke situacije oktobarski sajam turizma u Novom Sadu ne održava, a pokazalo se da domaći turisti žele da putuju i upoznaju Srbiju, Udruženje Banja, kao najveći i iskusni izlagač, preuzelo je na sebe objedinjavanje i promovisanje turističke ponude. Pozivajući lokalne turističke organizacije, zimske centre, banjske i gradske hotele i atrakcije, seoska domaćinstva i etno komplekse, kao i sve ostale u lancu turističke ponude, da se prijave i promovišu, Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije, za Internet Serbia Travel News kaže „Projekat čiju realizaciju predlažemo smatramo najboljim načinom za brzu i efikasnu promociju domaćeg turizma, koji opravdano može biti naš strateški proizvod. Predstavljanje na ovom najposećenijem delu Beograda traje mesec dana, od 15.oktobra do 15.novembra i svi koji to žele mogu odmah da se prijave” .
Sama proslava 50. rođendana Udruženja banja Srbije počinje dan ranije (14.10.2020.) programom u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma sa početkom u 12.00 časova. Program obuhvata dodelu priznanja povodom jubileja Udruženja i predstavljanje dvojezične (srpski/engleski) Monografije pod nazivom „Prvih 50 godina“ za koju Vešković kaže “Ovo nije knjiga o banjama Srbije, nije vodič jer takve knjige već imamo. Mi smo na jednom mestu sakupili činjenice o tome kako smo nastali, ko nas je i zašto osnovao, šta smo radili i čemu smo stremili, šta smo planirali, šta smo od planiranog uradili, a šta nismo. I zašto nismo. Ova knjiga odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji, svi mi u banjama i za banje, obavljamo”.
ISTN u dodatku daje Informaciju Udruženja banja Srbije o izložbi „Srbija-moja destinacija“ na Sava promenadi u Beogradu, kao i Izlagačku prijavu.
Bajina Basta, reka Drina, ISTN
BW Expo Ponuda 2020
Prijava BW Expo 2020
Informacije:
UDRUŽENJA BANJA SRBIJE
. +381 36 611110,
+381 65 2020120
📧 udruzenjebanja@gmail.com
💻 www.ubas.org.rs
POČEO SA RADOM
Počeo je sa radom (1.10.2020.) sistem „E-turista“ koji sadrži podatke o svim objektima za smeštaj i ugostiteljske usluge u Srbiji i koji omogućava da se preko interneta prijave gosti, obračunaju boravišne takse i zatraži kategorizacija objekta. Preko novog sistema, koji je u početku bio testiran u šest lokalnih samouprava, zahtev za kategorizaciju može da se podnese na republičkom nivou za hotele, motele, turistička naselja i marine, kao i na lokalnom nivou za sobe, kuće za odmor, apartmane i seosko-turistička domaćinstva. Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam, naglašava „Svi ugostitelji koji pružaju usluge izdavanja smeštaja biće uneti u bazu podataka i zahvaljujući sistemu "E -Turista" svako neprijavljivanje turista biće vidljivo. Prvi put je obavezna i evidencija svih objekta koji po zakonu ne moraju da se kategorišu“.
Sistem „
E-turista“ je besplatan i povezuje ugostitelje, jedinicu lokalne samouprave, nadležno ministarstvo, MUP i lokalnu poresku administraciju koja će biti izvor zvanične statistike u ugostiteljstvu. Sistem je povezana i sa Republičkim zavodom za statistiku tako da će se znati tačan broj turista kako po smeštajnim jedinicama tako i na nivou cele destinacije.
Restoran Dom, ovcarsko kablarska klisura, Cacak, ISTN
SISTEM E-TURISTA
Etno selo Vrdnicka kula, Vrdnik, ISTN
Renata Pindzo, ISTN
Marina Apatin, ISTN
Kamp kucice Basta pustolova, Stari Banovci, ISTN
Hotel Gorski, Kopaonik, ISTN
Vila sa apartmanima Via, Becej, ISTN
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
#RESTART
TOURISM
Ovogodišnja poruka Svetske turističke organizacije (UNWTO) da treba raditi na postepenom popuštanju restriktivnih mera pod sloganom #RestartTourism obeležila je Svetski dan turizma (27.09.2020.) i na Adi Ciganliji u Beogradu gde je, pored Turističkih organizacija Beograda i regije Zapadna Srbija, Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Dunavskog centra za kompetenciju i drugih učesnika, Turistička organizacija Vojvodine (TOV) promovisala turističku ponudu destinacija kao i autentičnu vojvođansku gastronomiju (Krancla-Čurug, Klaster “Deliblatska peščara), kao i vina i rakije sa ovih prostora (Destilerija “Kalpak”-Vrbas, Vinarija “Tatalović”- Vršac).
Nataša Pavlović, direktorka
TOV, predstavila je i projekat ODMOR NA VOJVOĐANSKI NAČIN koji se realizuje na društvenim mrežama u cilju upoznavanja građana sa destinacijama i atrakcijama širom Vojvodine. Predstavnici TOV do sada su obišli Vršac, Apatin, Sombor, Inđiju, Kovin, Belu Crkvu, Novi Bečej i Bačku Topolu a njihovi saveti i preporuke mogu se naći na https://sr-rs.facebook.com/tovojvodine/rs i https://vojvodina.travel/multimedija/ .
Najveće atrakcije Vojvodine, osim najposećenijih Novog Sada, Subotice i Palića, mogu da se vide i u okviru turističkih paketa
VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA, sa obilascima dvoraca, muzeja, ergele Karađorđevo i specijalnog rezervata prirode Carka bara, LETNJA PANONSKA AVANTURA sa Dunavom i Tisom, rekom koja se nalazi i u strategiji razvoja turizma Srbije do 2025.godine, DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI, sa posetama manastirima i vinarijama, i ZIMA NA SALAŠIMA koji su popularni i u letnjem i u zimskom periodu.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
JEDINSTVENO MESTO SA NAJLEPŠIM POGLEDOM
Četrdeseta godišnjica Svetskog dana turizma pod nazivom „Turizam i ruralni razvoj“, obeležena u težoj situaciji po turizam nego ikada, u prvi plan je stavila značaj turizma za ruralne sredine budući da je on u njima glavni pokretač razvoja i očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva kao i ostajanja ljudi na selu.
Aktuelna epidemiološka situacija išla je tome u prilog jer su ovogodišnja turistička kretanja bila više usmerena ka lokalnim, domaćim destinacijama uz program “IZABERI SVOJU AVANTURU!#VIDI SRBIJU”, uz prostore u prirodi i uz dominantne prekrasne pejzažne motive. Ruralni turizam je neplanirano više nego ikada dobio na značaju.
Simbolično na svetski dan turizma i ekipa Internet Serbia Travel News-a posetila je (27.09.2020.)
EKO ETNO KOMPLEKS „Kapetan Mišin breg“ nadomak Donjeg Milanovca, jedinstveno mesto za odmor i uživanje u srcu Đerdapske klisure i
Nacionalnog parka "Đerdap"
. Smešten na uzvišenju (173 m.n.v.), sa najlepšim pogledom na Dunav, ovaj eko etno kompleks poznat je i po galeriji pod otvorenim nebom „bosonogog“ Živorada Stefanovića „Čovek, drvo, voda“, po muzeju vina, a pre svega po gastronomiji koju čine tradicionalno pripremljena jela poput pohovane koprive, proje, sira, jagnjetine, pita sa zeljem, sirom i bundevom, vanilica, domaćih vina, rakije medovače i soka od zove.
Informacije:
EKO ETNO KOMPLEKS
„Kapetan Mišin breg“

+381 30 590869
📧 info@kapetanmisinbreg.rs
💻 www.kapetanmisinbreg.rs
EKO ETNO KOMPLEKS „Kapetan Mišin breg“ raspolaže i sa smeštajnim kapacitetima i prostorom za kampovanje ali za Internet Serbia Travel News Živorad Stefanović kaže „U ovom trenutku ne primamo goste za boravak jer zbog Corona virusa poštujemo mere zaštite i distance, a ja ako nemam neposredan kontakt sa gostom ujutru uz kafu, med, slatko i razgovor, onda tu nema ni prave komunikacije. Nije sve u parama već u gostoprimstvu. Čekamo da ova pošast prođe“.
Dok ne prođe ovaj eko etno kompleks otvoren je za pojedince i organizovane grupe sa svojom jedinstvenom gastronomijom, nezaboravnim pogledom i, naravno, gostroprimstvom. Preporučujemo.
ISTN reportažu o EKO ETNO KOMPLEKSU „Kapetan Mišin breg“ daje u rubrici SEOSKI TURIZAM.
LETO SA POGLEDOM
Letnja sezona na Kopaoniku, jednoj od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji, je završena (4.10.2020.). Iz Skijališta Srbije saopštavaju da je ove godine oboren rekord posećenosti od kada postoje letnji sadržaji i da ih je 2.avgusta koristilo više od 4.300 turista. Posetioci su uživali u pešačkim turama, vožnji bobom na šinama, panoramskoj vožnji žičarom, letnjem skijanju, u avanturističkoj vožnji električnim biciklima, mountain bike-ovima i mountain cartovima. Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, najavljuje početak priprema za nastupajuću zimsku sezonu, 3 nove ski staze (Pančić, Duboka 2 i Pančić-Duboka), kao i izgradnju gondole Brzeće-Mali Karaman, dužine 3.700 metara i kapaciteta 1.600 putnika na sat, koja predstavlja značajni projekat za srpski turizam i koja bi mogla da bude završena pre roka i da proradi već za ovu zimsku turističku sezonu.
Pored aktivnosti na izgradnji noviteta u ski centru Kopaonik, Skijališta Srbije sa Skijaškim savezom Srbije uveliko pripremaju organizaciju Evropa kupa za skijašice u disciplinama slalom i veleslalom koji će se održati od 22. do 26.februara 2021.godine i koji se već nalazi  na kalendaru Svetske skijaške federacije
(FIS).
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
NA ZIMU
HIT CENE U
BANJI KANJIŽA
Banja Kanjiza, hotel Aquamarin, ISTN
Kanjiza, voznja biciklom pored Tise, ISTN
Informacije:
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
. +381 24 875163                    
📧 marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
Pod nazivom “Hit cene” u objektu “Abella” Banje Kanjiža gosti po promotivnim cenama od 2.300 do 2.600 dinara, u zavisnosti od vrste soba, od 1.oktobra do 1.novembra mogu uz odmor i rekreaciju da steknu uvid u svoje zvdravstveno stanje. Usluga podrazumeva propisane terapije, ishranu na bazi punog pansion kao i korišćenje bazena. U objektu „Aqumarin” deo smeštajnih kapciteta je rekonstruisan i od ovog meseca na raspolaganju je gostima koji žele visok nivo usluge smeštaja.
Svi gosti
SB „Banja Kanjiža“ mogu da koriste i aktuelne programe medicinske rehabilitacije, preventivne  programe za lečenje osteoporoze, kao i wellness programe. Pod sloganom “Kreirajte program po svojoj meri” turistima je, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponuđen boravak prevashodno orijentisan na prirodu uz organizovane šetnje “Stazom zdravlja”, rekreativne vežbe sa rekreatorom u parku banje, vožnje biciklom, plovidbu brodom po reci Tisi, obilazak same Kanjiže, izlete do Totovog sela i Ličke kuće Kravić u selu Velebit. Sportistima na pripremama i organizovanim grupama na raspolaganju je i multifunkcionalna sportska dvorana.
SRBIJA U
SRCU U NIŠU
Turistička organizacija Niša (TON) obeležava 25 godina rada kroz kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda Jugoistočne Srbije, uspostavljanje novog brenda za promociju turizma i potpisivanje Sporazuma o saradnji sa turističkim organizacijama Babušnice, Bele Palanke, Vranja, Lebana, Prokuplja, Ražnja, Knjaževca, Pirota, Surdulice i Bojnika, a sve sa ciljem razvoja i promocije turističke regije Jugoistočne Srbije. Na skupu sa predstavnicima turističkih organizacija gradova i opština, Turističkom organizacijom Srbije (TOS) i Kongresnim biroom TOS-a, pored uručenja zahvalnica izražena je i želja da Niš postane centar kongresnog turizma kako na jugoistoku zemlje tako i u Regionu.
U skladu sa jubilejom
TON je osmislila i turistički promotivni program razgledanja grada otvorenim autobusom “SRBIJA U SRCU U NIŠU”. Uz sve predviđene epidemiološke mere ova besplatna 18 km duga tura realizuje se iz turističkog autobusa za panoramsko razgledanje grada koji je opremljen audio-vodičem na srpskom i engleskom jeziku. Sa otvorene platforme turisti su u prilici da vide sve značajnije spomenike Niša poput Tvrđave, Koncentracionog logora iz II Svetskog rata, Ćele Kule, Medijane, zgrade Banovine, Oficirskog doma i centralnog gradskog jezgra.
Četrdesetominutne ture se organizuju do kraja oktobra u terminima 12:00, 14:00 i 16:00h.
Besplatne ulaznice su dostupne u Turističkim informativnim centrima
TON.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA NIŠA
.. +381 18 524 877
📧  info@visitnis.com
💻  www.@visitnis.org
DOPRINOS
Doprinos razvoju nautičkog turizma Srbije pružio je završetak projekta „Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja-Bezdan (BABECA), koji se realizuje od 2017.godine i koji je sproveden u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Svečano su puštene (25.10.2020.) u rad prevodnice i ustava Bezdan i Šebešfok, objekti izgrađeni u 19.veku, koji su zbog velikog kulturno-istorijskog značaja evidentirani kao nepokretnost pod zaštitom, tako da su sanacija i rekonstrukcija izvedeni po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Posle četvrt veka kroz bezdansku prevodnicu prošli su i prvi brodovi. Partneri na projektu su bili Direkcija za vodoprivredu Gornjeg Podunavlja (vodeći), JVP „Vode Vojvodine“ i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Ukupan budžet je bio oko 8 miliona evra, od čega je skoro 3,5 miliona uloženo u radove u Srbiji. Iz Voda Vojvodine istuču da je sada “Dat zamajac privredi regija Donjeg Podunavlja u Mađarskoj i Gornjeg Podunavlja u Srbiji, stvoreni su uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan, obezbeđena je puna operativna funkcija kanala što će u budućnosti imati i pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički”.
Podsećamo da po nekim podacima na svim svojim rekama Srbija ima blizu 2.000 kilometara plovnih puteva na kojima je preko 60.000 najrazličitijih plovila i 300.000 ljudi koji žive od reka.
Informacije:
JVP VODE VOJVODINE
.+ 381 21 4881 888
📧
office@vodevojvodine.rs
💻
www.vodevojvodine.com
RAZVOJU  NAUTIČKOG 
TURIZMA
Projekat BABECA
25.09.20
PUTEVIMA
TESLE I RUDARSTVA
U okviru događaja WORK it OUT koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine (ERIH), sertifikovani put kulture Saveta Evrope čiji su deo i kulturne rute posvećene Nikoli Tesli i rudarstvu, predstavljen je (13.09.2020.) Knežev arsenal u Kragujevcu. Na dan kada se u mnogim zemljama obeležava Dan evropskog nasleđa članovi ERIH-a, mreže koja obuhvata preko 1.800 lokacija i više tematskih industrijskih ruta u Evropi, zaplesali su istovremeno ispred 35 značajnih spomenika industrijske baštine u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Poljskoj, Belgiji, Češkoj, Ukrajini, Norveškoj i Srbiji. Ovaj kulturno-turistički događaj u Kragujevcu inicirao je Klaster puteva kulture, član ERIH mreže, koji razvija rute Putevima Tesle i Putevima rudarstva-Balkan kolevka metalurgije. Na mapu evropske industrijske baštine Klaster je upisao prvenstveno Muzej Nikole Tesle u Beogradu, kao i male stogodišnje hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, a ovoga puta u prvi plan je istaknut Knežev arsenal u Kragujevcu, kao jedinstveni vojno-industrijski i arhitektonski kompleks sa kraja 19. i početka 20.veka koji je proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja.
Iz Klastera puteva kulture, koji umrežava preko 50 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i fakulteta u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj i SAD, kažu da  “Priključivanjem ERIH-u trudimo se da skrenemo pažnju na vredno industrijsko nasleđe Srbije i Jugoistočne Evrope. Oslanjamo se na rezultate istraživanja koji su pokazali da je teritorija današnje Srbije kolevka svetske metalurgije. Prvo topljenje metala počelo je pre 7.000 godina u ataru sela Veliko Laole, zanimljiva su i stara rudarska okna u Đavoljoj varoši, potom tu je Bor, rudarski grad u kome postoji i Muzej rudarstva, rudnici kod Aleksinca i Knjaževca. Tako dobijamo neverovatno putovanje kroz razvoj rudarstva od praistorije do današnjih dana”.