Novosti 223

U
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Svetska turistička organizacija – UNWTO
www.unwto.org
IŠČEKIVANJU OPORAVKA
Na osnovu najnovijih pokazatelja u Svetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) procenjuju da će do kraja 2020.godine ukupan pad turističkog prometa biti oko 70% (81% u julu i 79% u avgustu). Uprkos tome smatraju da ovo predstavlja relativno poboljšanje jer su neke destinacije, pre svega u Evropskoj Uniji, počele ponovo da se otvaraju za međunarodni turizam. Pad turističkog prometa izražen kroz cifre izgleda ovako – 700 miliona manje međunarodnih putovanja u poređenju sa 2019.godinom, što čini gubitak od 730 milijardi dolara prihoda od izvoza, a to je sve zajedno 8 puta veći gubitak nego u vreme globalne ekonomske krize 2009.godine. Po regionima – Azija i Pacifik, prva regija koja je pretrpela uticaj pandemije, zabeležila je smanjenje turističkog prometa od 79%, Afrika i Bliski Istok 69%, Evropa 68% a Amerika 65%. Iako je potražnja za međunarodnim putovanjima i dalje skromna, upadljivo jača domaći turizam na tržištima poput Kine i Rusije. Zurab Pololikashvili, Generalni sekretar UNWTO, poručuje “Ograničenja putovanja su glavna prepreka za oporavk međunarodnog turizma i njegovo ponovno pokretanje. Za podsticanje oporavka biće potrebno angažovano učešće svih sektora. Turizmu je potrebna podrška vlada i međunarodnih organizacija da bi ponovo narastao i postao jači i otporniji”. Oporavak međunarodnog turizma većina eksperata UNWTO očekuje do trećeg kvartala 2021.godine, dok  povratak na nivo pre pandemije ne vide pre 2023.godine.
Podaci
Evrostata su nešto optimističniji i pokazuju da je u EU broj turista opao za oko 50%, dok se pad broja noćenja kreće od 29% u Holandiji do 77% u Grčkoj. Što se Srbije tiče po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/oktobar bilo je 48% manje turističkih dolazaka nego u istom periodu prethodne godine, dok je broj noćenja manji za 36%. Tatjana Matić, ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Republike Srbije, procenjuje da je šteta u oblasti domaćeg turizma oko milijardu evra.
Ipak, i pored svih ograničenja, turizam u Srbiji nije stao. Pored domaćih turista ima i onih iz Bosne i Hercegovine, Turske, Ruske Federacije, Rumunije, Crne Gore, Kine, Hrvatske, Nemačke, Severne Makedonije, Bugarske i Izraela. Za sada to je priprema za vreme kada više ne bude pandemije, kada će putovanja biti moguća, kada će se ponovo uspostaviti turistički tokovi i kada će turisti opet početi da razmišljaju o konkretnim putovanjima i rezervacijama. To vreme čekamo sa nestrpljenjem.
PUTUJ ODGOVORNO!

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, za Internet Serbia Travel News

Na izmaku ove godine u kojoj je epidemija Corona virusa najteže pogodila turizam, sa Marijom Labović, direktorkom Turističke organizacije Srbije (
TOS), razgovaramo o stanju u turizmu zemlje sa pogledom na godinu pred nama. U nemogućnosti putovanja u inostranstvo domaći turisti su u letnjem periodu “otkrivali” Srbiju i najviše su, barem po broju noćenja, boravili u Sokobanji, Vrnjačkoj i Gamzigradskoj banji, banjama Gornja Trepča i Vrdnik,  na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarima i Staroj planini, u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Kragujevcu, a posebno su im se dopali Tara, Uvac i Golubac. Anketa sprovedena na sajtu www.srbija.travel pokazala je da su turisti, podstaknuti preporukama prijatelja, instagram postovima, sajtovima, kao i kampanjom TOS-a "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju", najviše koristili privatne objekte za smeštaj i birali jedan višednevni odmor. “Uz #vidisrbiju i # seeserbia turisti su podelili na hiljade fotografija i video snimka sa svojih odmora” kaže Labovićeva i podseća da je TOS izradio za turiste i poseban Informator o putovanjima u zemlji tokom pandemije Covid 19. Na temu zimskog odmora u Srbiji Labovićeva kaže “Naša očekivanja su da ćemo se svi ponašati odgovorno ukoliko epidemiološka situacija dozvoli putovanje. U tom slučaju veći broj ljudi zimovao bi u našim planinskim centrima koji bi mogli da zabeleže rezultate bar približno dobre kao prošle godine”.
Ovogodišnje zamiranje poslovno-turističkih aktivnosti među organizatorima putovanja,  agencijama, gradskim hotelima, vodičima i ostalim učesnicima u lancu turističke ponude  obesmislilo je i najznačajniju nagradu
TOS-a “Turistički cvet” kojom se izdvajaju institucije i pojedinci sa izuzetnim doprinosom turizmu zemlje. U tom smislu Labovićeva naglašava “Budući da je ovo godina u kojoj je turizam najviše stradao, a i zbog perporuka u vezi sa epidemiološkom situacijom, odlučili smo da se “Cvet” ove godine ne dodeljuje. Ista je situacija i sa MICHELIN gastronomskim vodičem. Prinuđeni da prilagode svoje aktivnosti širom sveta, odložili su otkrivanje nekih selekcija restorana za 2021.godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji“.
Iako podaci Zavoda za statistiku Srbije pokazuju pad turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, broj poseta i noćenja domaćih turista, i pored epidemije, uliva nadu za narednu godinu te Marija Labović u cilju pomaganja turistima da što bolje osmisle svoja putovanja po Srbiji, čim epidemiološke mere to dozvole, optimistički najavljuje unapređenje načina kreiranja i plasiranja sadržaja putem web stranice i društvenih mreža, sa fokusom na pratioce iz Srbije i regiona.  Svi zajedno se nadamo da će se to dogoditi što pre.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE

☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
#VIDI SRBIJU
reka Uvac, Sjenica, ISTN
Etno selo Vrdnicka kula, Vrdnik, ISTN
Bajina Basta, reka Drina, ISTN
Turisticki centar Kopaonik, ISTN
Zlatibor Tornik, ISTN
Marija Labovic, direktorka TOS, ISTN
SLOW  ADVENTURE  BUDUĆNOSTI
Usmeravajući pogled na period nakon završetka pandemije Corona virusa magazin „Forbs“ turistima preporučuje nove destinacije među kojima se, zajedno sa Letonijom, Slovačkom, Crnom Gorom i Moldavijom nalazi i Srbija. „Forbs“ posebno ističe srpske banje Vrnjačku i Ribarsku, potom gradove Niš i Novi Sad, a posebno Beograd. Podstaknuti ovom informacijom, a svesni da u dogledno vreme neće biti organizovanih sajmova i prezentacija, Mariju Labović, direktorku Turističke organizacije Srbije (
TOS), pitamo kakav je plan promocije Srbije u inostranstvu u narednom periodu. “U novonastaloj situaciji najvažniji međunarodni sajmovi se održavaju virtuelno. Na virtuelnim štandovima prikazuju se fotografije, video materijali, brošure i promotivne poruke, a u okviru sajmova data je mogućnost za online sastanke sa predstavnicima turističke privrede i medija. TOS će nastaviti i sledeće godine da učestvuje na ovim virtuelnim sajmovima jer je to dobar način da se ostvare novi kontakti i da se Srbija predstavi potencijalnim partnerima. Za sada se pre svega šalju poruke da je Srbija destinacija koja vodi računa o zdravstvenim merama, naročito u vezi sa boravkom u smeštajnim objektima i restoranima, ali i prilikom obilaska atrakcija kao što su muzeji i slično. Online prezentacije predviđene su i na najvažnijim emitivnim tržištima (EU, Rusija, Kina, SAD), promocije na kanalima BBC, CNN, Euronews, Discovery, Eurosprt, National Geographic, Travel Channel, kao i na portalima specijalizovanim za putovanja poput  Trip Advisor-a” kaže Labovićeva. Nakon pandemije ona najavljuje ponovno dovođenje u Srbiju medija i organizatora putovanja, i za 2021.godinu stavlja akcenat na turizam vezan za aktivan odmor u prirodi i za proizvode ruralnog turizma, takozvani “Slow Adventure proizvod”, budući da istraživanja pokazuju da će trendovi tražnje zbog pandemije ići u tom pravcu. Očekuje se i da će turisti uglavnom ići na destinacije koje su im dostupne automobilom, pa se naglasak stavlja na zemlje regiona.
Zaključujući razgovor Labovićeva u prvi plan ističe Srbiju kao destinaciju za siguran boravak i bezbedan odmor smatrajući da će poruke o higijeni i prostornom distanciranju biti od presudnog značaja za posetioce u 2021.godini. Podsećamo i da je
TOS podržao kreiranje pečata „Čisto & sigurno“ kako bi se u prvi plan stavili hoteli, smeštajni objekti i restorani koji se pridržavaju higijensko-zdravstveno-bezbednosnih propisanih standarda, ne samo radi sprečavanja širenja i kontrole Covid virusa već i drugih mogućih infekcija u budućnosti.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE

☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
ŠANSA KOJU TREBA ISKORISTITI
Nakon što je Izvršni savet Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu–UNESКO upisao (10.07.2020.) područje Đerdapske klisure i njenog zaleđa, na listu jednog od 15 novih Geoparkova u svetu i tako otvorio području Đerdapa, Nacionalnom parku Đerdap, i do sada najtraženijem turističkom proizvodu Srbije, još veće mogućnosti u kojima je aktivan odmor u prirodi glavni deo turističke ponude, u novom Prostornom planu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture akcenat je na razvoju turizma, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture. U planu stoji da područje prostornog plana predstavlja deo turističke destinacije Donje Podunavlje, a njen razvoj zasnivaće se na ključnim postojećim i potencijalnim atrakcijama kao što su Đerdapska klisura sa Lepenskim virom, Trajanovom tablom i mostom, tvrđavom Dijana i utvrđenim gradovima Golupcem i Fetislamom, kao i sam plovidbeni sistem Đerdapa kao jedna od najatraktivnijih turističkih zona Dunava.
U funkciji razvoja turizma destinacije grupa obrađivača na čelu sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, koja je i izradila Prostorni plan Nacionalnog parka Đerdap, predvidela je i podsticanje razvoja proizvodnje organske hrane, autentičnih etno-proizvoda i tradicionalnih zanata, unapređenje ponude sadržaja na Putu Rimskih imperatora, modernizaciju i izgradnju prateće infrastrukture na međunarodnom plovnom putu, razvoj plovnog saobraćaja kao i linijskog taksija, uređenje evropske biciklističke staze broj 6 i evropske pešačke staze broj 4, izgradnju i uređenje aerodroma Bor za prihvat manjih i srednjih letelica, kao i razvoj mreže lokalnih puteva.
Krstareći Dunavom kroz istoriju, obilazeći Nacionalni park Đerdap, i posećujući atrakcije poput Lepenskog vira, tvrđave Golubački grad, Kapetan Mišinog brega i Rajačkih pimnica, i ekipa Internet Serbia Travel News-a uverila se u izuzetne mogućnosti ove destinacije ali i nedostatke poput više smeštajnih kapaciteta, pristana za male brodove koji krstare rekama, bolje lokalne mreže puteva ili vodosnabdevanja. Novi plan mogao bi da bude šansa koju i na lokalu, ali i na nivou Srbije, treba pametno iskoristiti. A to je, pokazalo se, uvek najteži deo posla.
Informacije: NACIONALNI PARK ĐERDAP
+381 30 2150072
📧 office@npdjerdap.rs
💻 www.npdjerdap.rs
BEZBEDNO ZIMOVANJE
Dejan Cika, direktor Skijalista Srbije, ISTN
Akcijom prodaje ski karata putem web shopa i simboličnim otvaranjima u ski centrima Skijališta Srbije najavila su početak zimske sezone na planinama Srbije Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini. Četiri nove staze su samo neke od novina na Kopaoniku, ubrzano se radi i na izgradnji gondole Brzeće-Mali Karaman, a zamenjen je i sistem za kontrolu ski karata sa kojim će sada biti olakšan prolaz skijaša, poboljšana sama kontrola i korišćenje ski karata. Naglašavajući da će tokom sezone biti poštovane i sve mere epidemiološke zaštite, a uvedena je i COVID garanciju koja podrazumeva povraćaj novčanih sredstava od neiskorišćenih ski dana u slučaju vanrednog zatvaranja skijališta zbog epidemiološke situacije, Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, kaže “Ove sezone organizujemo korisnicima beskontaktno preuzimanje ski karata preko pickup box aparata,  omogućavamo im da kupljenu kartu mogu da koriste više sezona i da u toku iste sezone na veoma jednostavan način dokupe dane skijanja. Do kraja sezone skijaši će isključivo online kupovinom karata putem web shopa ostvarivati popust od 5%, a na ovaj način mogu da kupe i Depo ski kartu bez određenog početnog datuma koja se aktivira prvim prolaskom kroz kapiju žičare. Sedmodnevna cena ski karte za odrasle je 17.500 dinara a za decu 11.220 dinara. Odobravaćemo i brojne druge popuste tokom cele ski sezone”.
Podsećamo i da Skijališta Srbije sa Skijaškim savezom Srbije uveliko pripremaju i organizaciju Evropa kup za skijašice u disciplinama slalom i veleslalom. Ovaj značajni skijaški događaj, koji je već u kalendaru Svetske skijaške federacije
(FIS), održava se na Kopaoniku od 22. do 26. februara 2021.godine, i okupiće najbolje evropske i svetske skijašice.
Ski centar kopaonik, ISTN
Stara planina, skijaliste, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
ISKORAK IZ VEČITIH POTENCIJALA NAUTIČKOG TURIZMA
Nautički turizam kao privredna grana predstavlja veliki potencijal Srbije ali su pomaci veoma spori i svode se uglavnom na izgradnju pristana poput onih u Kladovu, Smederevu, Zemunu, Velikom Gradištu, kod Golubačke tvrđave. Po podacima Privredne komore Srbije u regionu centralnog Dunavskog basena nalazi se 76 reka dužih od 50 km, 50 reka kraćih od 50 km, 600 km kanala, 9 većih jezera (više od 4 km2), 114 manjih jezera, 26 mrtvaja, 120 peskara i šljunkara i 1.890 km plovnih puteva na kojima je preko 60.000 najrazličitijih plovila i pored kojih je oko 300.000 ljudi koji žive od reka. Aktuelni pokušaj da se ubrza razvoj ove perspektivne privredne grane, o kojoj se stalno govori kao o “potencijalu”, je upravo objavljena knjiga o nautičkom turizmu pod nazivom „Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije“ kojom njen autor, inženjer Krsta Pašković, predsednik Udruženja “Dunavski propeler”, kako sam kaže „želi da skrene pažnju na jednu novu privrednu oblast koja svoju ekspanziju doživljava krajem prošlog i početkom ovog veka“, da interesovanja čitalaca usmeri na segment nautike koji ima veze sa rekreacijom, uživanjem, zabavom, avanturizmom i ljubalju prema plovidbi, a pre svega da ukaže na nautičke potencijale Srbije. Pašković kreće od opšteg pristupa nautici deleći je na komercijalnu i nekomercijalnu, daje svoju definiciju nautičkog turizma, ističe mogućnosti kontinentalnog nautičkog turizma kojima Srbija raspolaže a ne koristi ih dovoljno, ukazuje na nautičku industriju, skreće pažnju na to da Srbija raspolaže bogatom mrežom reka i kanala, ali i peskara i šljunkara koje su u mnogim državama Centralne Evrope iskorišćene kao posebni nautički resursi (Holandija, Austrija, Nemačka, Mađarska), a koje bi Srbiji itekako bile korisne u razvoju kontinentalnog nautičkog turizma. U knjizi se Pašković oslanja na svoje učešće na svetskim nautičkim konferencijama, na reportaže sa destinacija poput Liverpula, Kingstona, Groningena, Genta, Lajpciga, Milana, na boravak na regatama i takmičenjima, na posetama međunarodnim sajmovima i kongresima.
Pokrovitelj ovog obimnog izdanja, kome je sam autor dao podnaslov „Životna priča jednog nautičkog zanesenjaka“, a koje je više od toga jer otvara mnoštvo tema za razmišljanje i primenu u praksi, je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija a izdavač je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja univerziteta u Beogradu na kome se, kao i u Udruženju “Dunavski propeler” i putem sajta
http://www.nauticki-magazin.com/, knjiga može nabaviti.

Informacije: Danube Propeller   
+381 63 7162495 
📧 propeller_danube@yahoo.com
ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
Priznanja Turisticka prizma 2020
U organizaciji “Turističke prizme” iz Novog Sada održan je (15.-18.11.2020.) po prvi put  online WESTM – 7.Winter Events & Spa Travel Market, poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Učesnici su imali priliku da čuju predavanja stručnjaka poput Hectora Venegasa, jednog od 100 najuticajnijih ljudi u industriji događaja u svetu, Jamesa Filtza, predsednika Nacionalne asocijacije za Ketering i Događaje USA, Barbare Neuhofer, profesorke i dizajnerke doživljaja sa univerziteta u Salcburgu, Carrie Abernathy, organizatorke događaja i osnivača Asocijacije za žene u događajima USA, sa temama kao što su „Kako se pozitivno postaviti u stresnim vremenima“, „MICE trendovi pre i posle pandemije“, „Budućnost događaja u vreme transformacije“ i drugim. Održani su i Beogradski turistički i MICE forum, kao i panel pod nazivom Turizam u regiji Jugoistočne Evrope u 2021. godini sa panelistima iz Srbije i zemalja u okruženju a sve u funkciji bolje saradnje u vreme i neposredno nakon pandemije.
Poslovni skup
WESTM 2020 pratili su tradicionalna dodela priznanja „TURISTIČKA PRIZMA“, koje je redakcija časopisa „Turistička prizma“ osmislila još 1997.godine pokrenuvši akciju „Za novi kvalitet u turizmu“, i promocija godišnjaka “Turistička prizma 2021” (  https://westm.rs/official-magazine/).
HOTEL HILTON, Podgorica, Crna Gora, HOTEL THERMANA PARK, HOTEL HILTON, Podgorica, Crna Gora, HOTEL THERMANA PARK, 
  Laško, Slovenija i HOTEL TORNIK, Zlatibor, Srbija
Ovogodišnji dobitnici „TURISTIČKE PRIZMEpo kategorijama:

– Kongresni centri i hoteli –
HOTEL HILTON, Podgorica, Crna Gora,
HOTEL THERMANA PARK,
  Laško, Slovenija i
HOTEL TORNIK, Zlatibor, Srbija

– Eko i etno turizam
NACIONALNI PARK UNA, Bihać, Bosna i Hercegovina

– Poslovni hoteli –
HOTEL COURTYARD BY MERRIOTT, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

– Rizorti
FRUŠKE TERME, Vrdnik, Srbija

– Mali i porodični hoteli
HOTEL VINOTEL GOSPOJA, Vrbnik, Hrvatska

– Restorani –
RESTORAN DP – MREŽNIČKA KUĆA, Donji Zvečaj, Hrvatska

– Vinski turizmam –
ZALOŠČAN VINA DE ADAMI, Dornberk, Slovenija
Informacije:
Turistička prizma Ltd
+ 381 21 3006274
📧 info@westm.rs
💻 www.westm.rs
www.turistickaprizmans.com
PROŽIMANJE KULTURE I TURIZMA
Usled pogoršane epidemiološke situacije u zemlji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, jednoj od najznačajnijih i naposećenijih kulturno-turističkih atrakcija Srbije i Novog Sada, odložena je 53. dodela Nagrade za najbolji diplomski/master rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za laureata je proglašena istoričarka umetnosti Jelena Gačić, za master rad „Posleratna arhitektura u Kruševcu (1945–2000)“. Po rečima Mr Milane Kvas, direktorke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, „Ova nagrada je jedinstvena u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965.godine, kada ju je kolekcionar ustanovio poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha BukovcaVelika Iza“ čime je zaokružio institucionalni rad svog Legata“.
Zahvaljujući praksi uvedenoj 2000.godine da pojedini nagrađeni radovi budu realizovani u vidu izložbe i pratećeg kataloga, a doprinoseći prožimanju kulture i turizma, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u ovom trenutku traje izložba “Delatnost grupe
ŽIVOT na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20.veka” autorke msr Marijane Vaščić, realizovana prema master radu nagrađenom prošle godine,. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije, čime je formirana celina radova i omogućena analiza ideologije ove grupe.
Uz predviđene mere epidemiološke zaštite izložba traje do 27.decembra 2020. godine. 
Informacije:
Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2
  +381 21 4729966
📧 kontakt@pavle-beljanski.museum
💻 www.pavle-beljanski.museum
ZDRAVO I SIGURNO
Uz sve predviđene epidemiološke mere u Banji Knjiža, koja od prošlog meseca nudi smeštaj u kompletno rekonstrusanim sobama, gostima je omogućeno da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Pregledi obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, korišćenje bazena i svih banjskih wellness i spa kapaciteta, koji su na raspolaganju isključivo gostima hotela „Aquamarin“ i „Abella“.
U ponudi su i aktuelni programi medicinske rehabilitacije, preventivni programi za lečenje osteoporoze, kao i wellness programi. Posebno interesovanje vlada za autentičan program pod  nazivom “Zdravi&Lepi uz pomoć prof dr Duška Ilića” koji obuhvata smeštaj na bazi punog pansiona sa redukcionim programom ishrane po recepturi Dr Duška Ilića, preglede, programiranu svakodnevnu fizičku aktivnost sa različitim ritmovima hodanja, vežbama u vodi i sali, edukativnim predavanjima na temu zdravih navika i pravilne ishrane. 
Iz Banje Knjiža poručuju da gosti mogu da se osećaju sigurno, tokom celog dana o njima brine iskusan tim lekara i sestara a preduzimaju se i sve zaštitne mere.
Banja Kanjiza, hotel Aquamarin, ISTN
Informacije:
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
. +381 24 875163                    
📧 marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
TEHNOLOGIJE PUTOVANJA I
I pored pandemije Corona virusa, optimistički gledajući na narednu godinu, iz Španije stiže najava jednog od najvećih godišnjih događaja za svetske turističke profesionalce – sajma turizma FITUR, koji uz podršku Svetske turističke organizacije (UNWTO) treba da bude održan od 19. do 23.maja 2021.godine. Ovaj sajam u Madridu, gradu koji je osvojio svetsku turističku nagradu za 2020.godinu  – World Travel Awards 2020 pobedivši u kategoriji destinacija – Europe’s Leading Meetings&Conference Destination, za osnovnu temu ima TEHNOLOGIJE PUTOVANJA okrenute inovativnim rešenjima za sledeću generaciju putovanja, ponudi novih alata za jačanje i reaktiviranje turističke industrije, specijalizovanim sadržajima koji ističu tehnologije kao ključ budućnosti turističkih kompanija i kao jedan od faktora koji u narednim godinama treba da uspostave glavne trendove putovanja. Poseban akcenat biće dat na teme: „Tehnologije i održivi turizam u odnosu na razvoj pametnih turističkih destinacija“, “Pametni hoteli”, “Pametna platforma za razvoj ekosistema turizma i akcelerator rešenja za e-trgovinu”, “Održive i efikasne destinacije”, “Održiva mobilnost urbanog turizma” i “Sajber bezbednost”.
Organizatori najavljuju i brojne programe  prezentacija proizvoda koje nude izlagačke kompanije, okrugle stolove i konferencije.
Informacije: Sajam turizma FITUR 2021
www.ifema.es/en/fitur
PAMETNE DESTINACIJE