Novosti 224

2020. – NAJGORA GODINA
Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je podatak da je „2020.godina najgora u istoriji turizma“, da je izgubljeno milijardu međunarodnih putovanja zbog nezabeleženog pada potražnje i široko rasprostranjenih ograničenja putovanja. Pad prometa od 74% u odnosu na prethodnu godinu (Evropa 70%) doveo je u pitanje i opstanak između 100 i 120 miliona direktnih poslova u turizmu, od kojih su mnogi u malim i srednjim preduzećima. Procenjeni gubitak prihoda od izvoza iznosi oko 1,3 biliona USD, 11 puta više nego što je ikada zabeleženo. Zurab Pololikashvili, Generalni sekretar UNWTO kaže “Iako je mnogo učinjeno na omogućavanju sigurnih međunarodnih putovanja, kriza još uvek nije gotova. Zbog prirode pandemije mnoge zemlje ponovo uvode stroža ograničenja putovanja, što uključuje obavezno testiranje, karantine i, u nekim slučajevima, potpuno zatvaranje granica. Postepeno uvođenje COVID-19 vakcine trebalo bi da doprinese ublažavanju ograničenja putovanja i pomogne normalizaciji“.
Najnovija istraživanja
UNWTO pokazuju da 45% ispitanih turističkih stručnjaka predviđa bolje izglede za 2021.godinu, 25% očekuje sličnu situaciju kao prehodne godine a 30% sluti pogoršanje. Polovina ispitanika procenjuje oporavak tek 2022.godine a polovina mu se nada već sada. Ono u čemu se svi slažu jeste da će re-start turizma podrazumevati rastuću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, porast „domaćeg turizma“ i potragu za „sporim putovanjima“.
43% turističkih stručnjaka
, koji su učestvovali u anketi
UNWTO, koja je u skladu sa situacijom predložila da tema ovogodišnjeg Dana turizma bude „PREISPITIVANJE  TURIZMA“, ne vidi povratak turizma na nivo pre pandemije pre 2023.godine, dok 41% očekuje da će se povrak na nivo iz 2019.godine dogoditi tek 2024.godine ili kasnije.
Informacije:
Svetska turistička organizacija – UNWTO
www.unwto.org
U ISTORIJI TURIZMA
Marija labovic, direktorka Turisticke organizacije Srbije, ISTN
2021. – GODINA KOJA DAJE NADU
Nakon 2020.godine, po podacima UNWTO „Najgore u istoriji turizma“, Mariju Labović, direktorku Turističke organizacije Srbije (TOS), pitamo Kakva je situacija u Srbiji sada na početku ove 2021.godine. Uz podsećanje na podatke Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je u periodu januar/decembar 2020.godine u Srbiji boravilo 51% manje turista u odnosu na isti period prošle godine (domaćih 25% a inostranih 76%), da je ostvareno 38% manje noćenja (domaćih 19% a inostranih 68%), i da su najposećenija mesta i dalje Vrnjačka i Sokobanja, Kopaonik i Zlatibor, Beograd i Novi Sad, Labovićeva za Internet Serbia Travel News izražava nadu da će ili vakcina ili prestanak pandemije vratiti turste i da će “Poruke o higijeni i prostornom distanciranju biti od presudnog značaja i imaće visoki prioritet za posetioce Srbije kao destinacije koja vodi računa o zdravstvenim merama, kako u smeštajnim objektima i restoranima, tako i prilikom obilazaka atrakcija kao što su muzeji i slično. Zato je TOS i podržao HORES koji je kreirao pečat „Čisto & sigurno. Tako ćemo znati ko se  pridržava higijenskih i zdravstveno-bezbednosnih propisanih standarda. A sve radi sprečavanja širenja i kontrole virusa COVID–19, i drugih mogućih infekcija”.
Činjenica da gotovo nema putovanja u druge zemlje otvara šansu srpskim turističkim destinacijama da ih “otkriju” domaći gosti, te nas interesuje Koliko je domaći turizam iskoristio pruženu priliku na domaćem terenu. “Period „zaključavanja“ i uvođenja restriktivnih mera radi ulaska u druge zemlje doveo je do toga da je domaći turizam doživeo razvoj, pogotovo u letnjem periodu, te se slična situacija ponavlja i ove zimske sezone. U avgustu 2020.godine ostvareno je 25.3% više dolazaka domaćih gostiju u odnosu na avgust 2019.godine, a u septembru je domaćih gostiju bilo više za 8.9% u odnosu na prethodni septembar. Specifičnost pandemije stavila je u prvi plan boravak turista u neurbanom okruženju, tako da je odmor u seoskim domaćinstvima, u kombinaciji sa različitim oblicim aktivnog boravka u prirodi, bio dominantan izbor domaćeg gosta” kaže Marija Labović.
Kako mnogi putnici strepe da od putovanja u inostranstvo neće biti ništa, već sada planiraju kratka i vikend putovanja. Zato je do ovog trenutka već podeljeno svih 100.000 planiranih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji u 2021.godini. Podsećamo da je tokom cele 2020.godine podeljeno 300.000 vaučera, što je najveći broj podeljen tokom jedne godine. U resornom Ministarstvu ističu da su najtraženije turističke destinacije prošle godine bile Vrnjačka, Ribarska, Gornja Trepča, Prolom, Koviljača, Sijarinska, Sokobanja i banja Vrujci, Zlatibor, Kopaonik, Tara i Divčibare. Podatak o već potrošenih 100.000 vaučera dovoljno govori sam po sebi, a nastavak godine je tek pred nama.
Informacije o vaučerima mogu se naći na sajtu https://mtt.gov.rs/vauceri-za-odmor-u-srbiji/
Bajina Basta, reka Drina, ISTN
Selo Zlakusa, ISTN
Banja Koviljaca, ISTN
Ovcarsko kablarska klisura, Cacak, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE

☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Zlatibor, El Paso City, ISTN
Kosjeric, selo Stojici, ISTN
Sarganska osmica, Mokra gora, ISTN
NA PUTOVANJE UZ PEČAT
"ČISTO&SIGURNO"
Prolom Banja, spa centar, ISTN
Informacije:
HORES
+381 112642341
📧 direktor@hores.rs
💻 www.hores.rs
Hotel Moskva Beograd, recepcija, ISTN
Podaci Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES pokazuju da je prosečna okupiranost hotela u Srbiji na dan 14.januara 2021.godine bila 24,99%, da je za februar potvrđeno 9,16%, a za mart 3,35% rezervacija. Procenti variraju po destinacijama te je tako u januaru u Beogradu popunjenost bila 17,66% (2,94% za februar i 2,47% za mart), u Novom Sadu 12,93% (1,71% za februar i 2,14% za mart), u Nišu 13,66% (2,44% za februar i 0,27% za mart). Situacija je bolja na aktuelnim turističkim destinacijama poput Kopaonika sa 73,14% u januaru (43,37% za februar i 20,7% za mart) i Zlatiboru sa 62,45% u januaru (12,48% za februar i 2,68% za mart). Procenjeno je da je na nivou cele zemlje popunjenost hotela u januaru bila manja za oko 60 % u odnosu na januar 2020.godine.
Po ugledu na evropske članice
HOTREC-a, a oslanjajući se na istraživanje putničkog sajta "Trip advisor“, koje je pokazalo da 84% turista planira da putuje isključivo u zemlje u kojima se oseća Covid-bezbedno, a 70% da bira isključivo hotele za zdravstvenim sertifikatom, HORES je kreirao pečat „ČISTO&SIGURNO“ („Clean & Safe“) koji predstavlja potvrdu da su hoteli i ostali ugostiteljski objekti ispunili određene standarde, da primenjuju higijensko-zdravstveno-bezbednosne mere i da garantuju gostima bezbedan boravak. Georgi Genov, direktor HORES-a, ističe da “Protokol za pečat „Čisto&Sigurno“ definiše celokupnu proceduru od dolaska gosta pa do njegovog ispraćaja, poštovanje propisane fizičke distance, načina posluživanja hrane, što kraće zadržavanje na recepciji, digitalizaciju brojnih usluga kao i dezinfekciju posle boravka gosta“. 
Sertifikat za pečat
„ČISTO&SIGURNO“ izdaje se na 6 meseci, sa mogućnošću oduzimanja ukoliko se ne poštuju predviđeni standardi. Dobijaju ga oni koji ispune Protokol od 100 stavki, a gube ga svi koji prekrše i samo jednu.
Iz
HORES-a saopštavaju da su od 28.juna 2020.godine, kada je u Srbiji počela sertifikacija hotela i restorana, do sada sertifikovana 123 hotela i 224 restorana. Oni koji su ga dobili pečat „ČISTO&SIGURNO“ mogu da ga koriste na društvenim mrežama i sajtovima, na ulazima u hotele i restorane.
Hotelo Kempinski Porec, ISTN
WILD
SOUL  OF  EUROPE 
U periodu opšte turističke krize svi se u svetu slažu da će re-start turizma podrazumevati rastuću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, porast „domaćeg turizma“ i potragu za „sporim putovanjima“. Ali kao ni sam turizam, tako ni njegova promocija više ne idu lako. Za Internet Serbia Travel News Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, kaže „Organizatori turističkih sajmova su se prilagodili novonastaloj situaciji i najvažniji međunarodni sajmovi se održavaju virtuelno. Na virtuelnim štandovima prikazuju se fotografije, video materijali, brošure i promotivne poruke, a data je i mogućnost za online sastanke sa predstavnicima turističke privrede i medija. Sadržaji su  usmereni  ka prirodi, zdravlju, aktivnostima na otvorenom, obilasku manje poznatih mesta, a sve u potrazi za autentičnim doživljajem”.
Ovakvom načinu promocije prilagodile su se Nacionalne turističke organizacije Srbije i Crne Gore koje su već krajem prošle godine započele kampanju pod nazivom
WILD SOUL OF EUROPE – SLOW ADVENTURE. Ova kampanja, čiji je cilj da zainteresuje one koji traže putovanja u prirodu, i to u predele koji nisu toliko turistički eksploatisani, realizuje se u SAD, Kanadi i Kini, a sve u okviru projekta udruženog marketina Evropske turističke komisije. Među 20 zemalja sveta koje su dobile priliku da se ovako promovišu, poput Francuske, Nemačke, Malte ili Finske, su i Srbija i Crna Gora. Vrednost pojedinačne objave po destinaciji iznosi oko 250.000 EUR.
U Kini se projekat
WILD SOUL OF EUROPE – SLOW ADVENTURE promoviše u saradnji sa platformom Sina Weibo, jednom od najvećih i najuticajnih u Kini, sličnoj Twitteru. Digitalni baneri su postavljeni i na 14 glavnih metro stanica u Pekingu. Projekat je predstavljen i u  kompaniji/internet platformi Qyer, koja promoviše putovanja i životni stil sa idejom da navede kineske turiste da otkrivaju svet kroz sopstveno iskustvo. Predviđeno je da kampanja traje i na platformama Mafengwo, Tuniu (do aprila 2021.goddine) i Dragon Trail (do novembra 2021.godine).

Kampanju WILD SOUL OF EUROPE – SLOW ADVENTURE možete pogledati na sajtu www.wildsoulofeurope.com
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE

☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
CRNE GORE
+ 382 77 100001
📧 info@montenegro.travel
💻 www.montenegro.travel
SLOW  ADVENTURE
PODSTICAJ RAZVOJU ZIMSKOG TURIZMA SRBIJE
Na najposećenijem skijaškom centru Srbije Kopaoniku, pušten je u rad prvi završeni projekat iz programa razvoja "Srbija 2025" gondola Brzeće-Mali Karaman. Žičara je duga 3,6 km, ima 28 stubova, 74 kabine sa po 10 mesta, i može da preveze 1.600 osoba na sat. Uz važeće ski-karte vožnja je besplatna, a za panoramsko razgledanje karta za decu košta 600 dinara, 800 za penzionere i 1.000 za odrasle. Vožnja od Brzeća, koje već ima infrastrukturu, hotele i apartmane, do vrha Mali Karaman traje 12 do 15 minuta, zavisno od vetra i opterećenosti. U ovu gondulu, čija izgradnja ima izuzetan značaj za razvoj cele teritorije opštine Brus, JP Skijališta Srbije uložila su 27 miliona evra, dok je resorno Ministarstvo turizma u poslednjih 5 godina u cilju razvoja turizma na Kopaoniku za različite infrastrukturne projekte uložilo 122 miliona dinara.
Kopaonik je ove godine (22.- 25.02.2021.) po prvi put trebalo da bude i domaćin izuzetno značajnog sportsko-turističkog događaja – evropskog takmičenja u skijanju Evropa kupa 2021 u disciplinama slalom i veleslalom za žene. Dejan Ćika, direktor JP Skijališta Srbije, ističe da Kopaonik stoji rame uz rame sa evropskim ski centrima, da se rad i adekvatna ulaganja u skijašku infrastrukturu višestruko isplaćuju, da daju odlične rezultate, da se stavljanjem na mapu Međunarodne skijaške federacije predstavlja kao o
zbiljna, odgovorna, sigurna i bezbedna destinacija, što je veoma važno za turističku promociju, i da bi smo “U skoroj budućnosti mogli da dovedemo i Svetski kup na neku od naših planina”. Uz informaciju da se na Kopaoniku poštuju i sve mere epidemiološke zaštite, a uvedena je i COVID garancija koja podrazumeva povraćaj novca od neiskorišćenih ski dana u slučaju vanrednog zatvaranja skijališta zbog epidemiološke situacije, Ćika naglašava da je, i pored činjenice da inostranih gostiju nema, ako se izuzmu skijaši iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na Kopaoniku posećenost u januaru bila bolja za 12% nego u istom periodu prošle godine. 
Kako je zimska sezona na Kopaoniku u punom jeku podsećamo da sedmodnevna cena ski karte za odrasle iznosi 17.500 dinara, za decu 11.220 dinara, da kopaonička ski karta 10 u sezoni važi i u ski centrima Tornik (Zlatibor) i Stara planina i košta 25.550 dinara, a da Skijališta Srbije odobravaju i brojne popuste tokom cele ski sezone.
Ski centar Kopaonik, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Kada je u Beogradu održan (10.03.2020.) Uzakrota Travel Samit, jedan od prestižnijih turističkih dođađaja u svetu, niko od oko 600 prisutnih turističkih profesionalaca nije slutio koliko će osnovne teme ovog skupa „Sadašnjost i budućnost onlajn platformi“, „Digitalni marketing u industriji putovanja“ i slične za nekoliko dana biti aktuelne. Pandemija Corona virusa blokirala je ceo svet i poslovi se odvijaju preko onlajn platformi, a informacije i promocije se šire preko društvenih mreža. Turistička organizacija Beograda, koja je i bila domaćin Uzakrota Travel Samita, sada na Facebooku, na profilu Visitbelgrade, promoviše prestonicu u kojoj je popunjenost hotela u januaru iznosila 17,66%, dok je broj potvrđenih rezervacija za februar 2,94% a za mart 2,47%. Ipak, budućim turistima Beograd se predstavlja kroz Kalemegdan, hram Svetog Save, Dvorski kompleks, Adu Ciganliju, Avalu, Botaničku baštu, Topčider, Skadarliju, Zemun, Zoološki vrt, Dorćol, Narodni muzej, plovidbu rekama Savom i Dunavom i druge atrakcije. Početkom januara ove godine je Turistička organizacija Beograda, koja je na novoj atrakciji grada – Savskom trgu na kome spomenik Stefanu Nemanji i renovirana železnička stanica čine atraktivnu ambijentalnu celinu, postavila interaktivni panel na kome turisti mogu da se na srpskom i engleskom jeziku informišu o turističkoj ponudi grada, ili koji mogu uz vodiče Muzeja grada Beograda da besplatno obiđu ovaj deo grada (https://enterbelgrade.rs/program/obilazak-spomenika-stefanu-namanji-2482), kandidovala Beograd za nagradu u kategoriji Najbolja turistička gradska destinacija u okviru takmičenja "Best of the year" koje organizuje Uzakrota. Beograd se takmičio sa Buenos Ajresom, Izmirom, Njujorkom, Kuala Lumpurom, Dubaijem, Kejptaunom, Marakešom i Meksiko Sitijem. Nakon registrovanih 182.475 glasova proglašeni su (5.02.2021.) pobednici u 45 kategorija. U kategoriji Najbolja gradska turistička destinacija BEOGRAD je osvojio DRUGO MESTO, odmah iza Izmira, a ispred Njujorka i ostalih predloženih gradova. Najatraktivnija turistička destinacija su FILIPINI, dok je u kategoriji kongresnog turizma pobedio ISTANBUL
Nagrade će Beogradu i ostalim pobednicima biti dodeljene na Globalnom Uzakrota samitu u Istanbulu 2.Decembra 2021.godine. Zvanično saopštenje i lista pobednika u svim kategorijama nalaze se na linku https://www.uzakrota.com/awards/
Informacije: Turistička organizacija Beograda
+ 381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
AKTIVAN ODMOR
DUŽ DUNAVA
Dunavski centar za kompetenciju (DCC), osnovan 2010.godine kao asocijacija akcionara svih 10 podunavskih zemalja – Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Ukrajine sa zadatkom da podstakne razvoj i promociju održivog turizma u dunavskoj regiji i jačanje ekonomskog razvoja zajednica duž ove reke koja spaja 80 miliona ljudi, organizovao je krajem prošle i početkom ove godine online kampanju pod nazivom Happy Holidays&Welcome to 2021 Joy of Danube Outdoors u okviru koje je objedinjena turistička ponuda duž celog Dunava. Aktivan odmor je izabran kao jedna od glavnih tema budući da je pandemija Corona virusa u velikoj meri uticala na svakodnevni život ljudi i izmenila način korišćenja odmora. Procenjeno je da ovaj vid odmora ima najviše šansi da se najpre normalizuje u odnosu na ostale oblike putovanja, može da bude individualan i u manjim grupama, a odvija se i na otvorenom.
U kampanji
Happy Holidays&Welcome to 2021 Joy of Danube Outdoors Nemačka je ponudila biciklističke ture, Slovačka se pohvalila galerijom Dunava u Bratislavi, Mađarska gastronomijom i biciklističkom strazom EuroVelo 6, Rumunija deltom Dunava, Ukrajina  Odesom, dok je Srbiju Turistička organizacija Srbije promovisala kroz film „Dunavom kroz Srbiju“ i kroz brošuru “Aktivni odmor u Srbiji: pešačenje i biciklizam”, Turistička organizacija Vojvodine kroz atraktivne destinacije ovog dela zemlje, poput Sremskih Karlovaca, a Turistička organizacija Beograda kroz ponudu grada sa akcentom na Savu i Dunav, Zemun, Savamalu, Kalemegdan i Avalu. A sve zajedno začinjeno je gastronomijom.
Reportažu sa putovanja „Krstarenje Dunavom kroz istoriju“ Internet Serbia Travel News daje u rubrici „Reke koje spajaju“, a u dodatku su i film „Dunavom kroz Srbiju i brošuraAktivni odmor u Srbiji: pešačenje i biciklizam”.
Informacije:
DUNAVSKI CENTAR ZA KOMPETENCIJU
💻 www.danubecc.org
DVORCI VOJVODINE – DOBAR
Dorinos re-startu turizma zemlje dala je konferencija “Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine” održana online (5.02.2021.) u organizaciji Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije i kompanije Color Media Communications, na kojoj se govorilo o očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa, o njegovoj ulozi u savremenom turizmu i to sa akcentom na dvorce Srbije. U kulturnoj ponudi, nezaobilaznom delu moderne turističke ponude, posebno mesto pripalo je dvorcima Vojvodine, u kojima su se odmarali veleposednici Austrogarske monarhije, u njima obavljali svoje tajne poslove i sklapali sporazume. Građeni u 18., 19. i 20.veku, neki očuvani, neki restaurirani, a neki sasvim oronuli i zapušteni, podsećaju na vremena iz kojih potiču i svoje vlasnike. Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine (TOV), predstaljajući značaj kulturnog nasleđa, a u okviru njega i dvoraca za afirmisanje turističke ponude Vojvodine, ističe da su “4 dvorca proglašena za dobro od izuzetnog značaja, 21 je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja, 3 su značajna kulturna dobra i preko 20 su oni koji čine samo nasleđe Vojvodine.“ Posebno su interesantni Fantast u Bečeju, Dunđerski u Čelarevu, dvorci u Kulpinu i Čeneju, Kaštel Panonija i Kaštel Ečka, preuređen u luksuzni hotel, u kome je prilikom otvaranja 1820.godine svirao devetogodišnji Franc List. 
Kako je zbog pandemije Corona virusa izvesno da će i dobar deo ove godine biti okrenut domaćem turizmu i upoznavanju sa ponudom domaćih destinacija, podsećamo na projekat
ODMOR NA VOJVOĐANSKI NAČIN koji TOV realizuje na društvenim mrežama u cilju upoznavanja građana sa destinacijama i atrakcijama širom Vojvodine. Osim najposećenijih Novog Sada, Subotice i Palića najveće atrakcije Vojvodine mogu da se vide i u okviru turističkih paketa VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA, sa obilascima dvoraca, muzeja, ergele Karađorđevo i specijalnog rezervata prirode Carska bara, LETNJA PANONSKA AVANTURA sa Dunavom i Tisom, rekom koja se nalazi i u strategiji razvoja turizma Srbije do 2025.godine, i DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI, sa posetama manastirima i vinarijama.  
ISTN u dodatku daje brošuru Turističke organizacije Vojvodine  
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
MOTIV ZA TURISTIČKO PUTOVANJE
Dvorac Dundjerski u Beceju, ISTN
Dvorac Dundjerski u Kulpinu, ISTN
Kastel Ecka, ISTN
SB Banja Kanjiža u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i ove godine podržava akciju dodele vrednosnih vaučera od 5.000 RSD, ali je poziv proširen i na studente. Uz sve predviđene epidemiološke mere gostima Banje Kanjiža omogućeno je da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje, da se edukuju na teme zdravlja, kao i da naprave izlete do Totovog sela, jednog od Top 10 sela Srbije, do pecare i Ličke kuće Kravić u selu Velebit ili da se voze brodom po Tisi. U ponudi su i aktuelni programi medicinske rehabilitacije kao i wellness programi. Za Internet Serbia Travel News Snežana Adžić, direktorka Banje Kanjiža, kaže:“ Kod nas je balneološki faktor-lekovito blato, kao prirodni lekoviti činilac, po svom sastavu i načinu apliciranja, jedinstven u Srbiji. Kupanje u našim zatvorenim bazenima u termomineralnoj vodi, kao terapijska procedura, pogoduje i fizičkom i psihičkom zdravlju“.
Pored boravka u kompletno renoviranim sobama, korišćenja bazena i svih banjskih wellness i spa kapaciteta, programa „Produženi vikend“, poslovnih ili sportskih jednodnevnih ili višednevnih tim bildinga, gostima Banje Kanjiža na raspolaganju je autentičan program pod  nazivom “Zdravi&Lepi uz pomoć prof dr Duška Ilića” koji obuhvata smeštaj na bazi punog pansiona sa redukcionim programom ishrane po recepturi Dr Duška Ilića, preglede, programiranu svakodnevnu fizičku aktivnost sa različitim ritmovima hodanja, vežbama u vodi i sali, edukativnim predavanjima na temu zdravih navika i pravilne ishrane.
Lečenje i terapije u Banji Kanjiža, poput hidro, peloido, elektro i kineziterapije, kao i ručnih masaža, sprovode se uz obavezne konsultacije i kontrolu lekara. 
Informacije:
Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“
. +381 24 875163
📧 marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
OGRANIČENJA NE VAŽE ZA LEPOTU I ZDRAVLJE
 
Iako zdravstveni turizam Srbije trpi posledice pandemije Corona virusa kao i ostali vidovi turizma, ipak je zbog perioda izolacije i epidemioloških mera narasla potreba za estetskom negom. Uz sva ograničenja putovanja, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedinije, Austrije i brojnih gradova Srbije dolaze pacijenti u Beograd u DERMATOLOŠKI LASER CENTAR DIVA, koji se već 30 godina bavi estetskom i laserskom medicinom naročito aktuelnom u ovom periodu. Ovaj centar, koji se nalazi na dve lokacije – Prote Mateje 9 u centru grada i Vladimira Popovića 52 na Novom Beogradu, nudi mezoterapiju lica i kose, biorevitalizaciju lica i vrata, hijaluronske filere, botulinski toksin, uklanjanje fleka od sunca, PRP tretmane i razne druge vrste terapija. Prvi je u Regionu uveo u upotrebu lasere sa kojima se rade lifting, epilacija, podmlađivanje lica i šaka, lipoliza, zatezanje i oblikovanje tela. Pacijenti se tretiraju najsavremenijim laserima (4 D i 5 D laserski lifting) a pre svega inovativnom tehnologijom Alma lasera. Za Internet Serbia Travel News Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, kaže „Ovu najnapredniju, inovativnu tehnologiju, ultrazvučnu i radiotalasnu energiju, odobrenu od strane FDA, za zatezanje, konturiranje i poboljšanje kvaliteta kože lica i tela, kojom se postiže selektivno (ciljano) dejstvo energije na dublje slojeve kože, dopunili smo DERMATOKOZMETIKOM. Ova ručno rađena, 100% prirodna kozmetika namenjena mladoj, zreloj i problematičnoj koži, specijalno je rađena za DIVU, posebno je vezana baš za lasere i deluje u kombinaciji sa njima.“
U ovom trenutku u
DERMATOLOŠKOM LASER CENTRU DIVA aktuelni su brojni popusti a Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.
Informacije:
DIVA LASER CENTAR
+381 69 692692
📧 info@divalasercentar.com
💻 www.divalasercentar.com
💻 www.divadermatologija.rs
ŠANSA ZA TURIZAM
FRUŠKE GORE
Međunarodni Interreg V-B ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom „Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima (PRONACUL)“ ,
koji obuhvata 8 zemalja: članice
EUItalija, Slovenija, Hrvatska i Grčka, kandidati za ulazak u EUSrbija, Albanija i Crna Gora, i potencijalni kandidat za ulazak u EUBosna i Hercegovina, naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i podržava razvoj strategije za zajedničko promovisanje jadransko-jonskog područja ADRION kao turističke destinacije. Države partneri imaju mnoge znamenitosti, neke od njih su pod zaštitom UNESCO-a ili programa Natura 2000, dok neke u budućnosti treba da postanu zaštićene u okviru pilot područja PRONACUL. Metodologija projekta će biti testirana i primenjena u 14 pilot područja, a krajnji rezultat je identifikacija zajedničke regionalne turističke rute.
Partner iz Srbije ovog projekta, koji treba da bude realizovan do 30. septembra 2022.godine, i čiji ukupan budžet iznosi oko 1.800.000 EUR, je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu odakle saopštavaju da su se „Povezali sa turističkim organizacijama, regionalnim razvojnim agencijama, privrednim komorama, asocijacijama preduzetnika, javnim institucijama, opštinama i centrima za promociju iz šest država, a sve u cilju i identifikacije regionalne rute turističkih proizvoda“.
Pilot područje projekta
PRONACUL u Srbiji je FRUŠKA GORA, što ovoj destinaciji, sa njenim izletištima Iriški venac, Stražilovo, Andrevlje, Borkovac i Popovica, Fruškogorskim manastirima i vinarijama, otvara mogućnost još bolje turističke promocije na evropskom i ostalim tržištima.
ISTN u dodatku daje Turistički vodič FRUŠKE GORE u izdanju Turističke organizacije Vojvodine.
Informacije:
Projekat PRONACUL
💻
http://www.dgt.uns.ac.r/pronacul-lat/
KONGRESNO-
Tradicionalni regionalni kongresno-turistički sajam Conventa Experience u Ljubljani, čiji je  cilj predstavljanje regiona Jugoistočne Evrope korporacijama i asocijacijama iz Evrope nudeći visokokvalitetne usluge organizacije i smeštaja po daleko nižim cenama, odložen je za avgust ove godine, a u prvobitnom terminu (21.-22.01.2021.) održan je putem Zoom aplikacije online događaj – Conventa Trend Bar New Europe pod sloganom „Regionalno znanje za globalni Re: Start“. Vebinarima su dominirale teme “Kako se prodaje bez prodaje”, “Kako izgraditi tim na mreži” i “Kako se vratiti u posao turističke industrije koja je stala”. Ceo događaj bio je usmeren ka regionalnim kongresnim biroima Slovenije, Srbije, Hrvatske, Slovačke, Italije, Grčke, Austrije, Bugarske i Poljske, koji su predstavili  kreativne primere kako se nositi sa krizom u industriji kongresa i turizma, uspešne projekte iz prošle godine i studije slučaja. Stručni žiri (80%) i online publika (20%) najboljima su dodelili priznanje Best Event Award 2020. Učesnici iz Srbije M2Communications i DMC Vekol nagrađeni su u najvećem broju kategorija: B2B događaj, CROSSOVER događaj, DIGITALNI događaj, AGENCIJA za organizaciju događaja kao i KREATIVNA agencija.
Naredna međunarodna kongresna berza u Ljubljani
CONVENTA 2021, na kojoj je svojevremeno Beograd u kategoriji NAJBOLJA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM osvojio treće mesto i titulu „Kongresna zvezda“, zakazana je za 25. i 26.avgust 2021.godine.
Informacije: CONVENTA
+386 (0)4305103
💻 www.conventa.si
TURISTIČKI RE-START