Novosti 227

BIRAM SRBIJU
Dok na BBC Global News-u, Eurosport-u, Travel Channel-u, Trip Adviser-u, Kultur portalu i Ve Kontakt-u Turistička organizacija Srbije (TOS) promoviše Srbiju kroz bogatu, dinamičnu, živu i raznovrsnu ponudu, manifestacije, seoski turizam, gastronomiju, Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture 2022.godine, i životni stil koji podrazumeva uživanje u malim stvarima, dotle na domaćem terenu kroz letnju kampanju “BIRAM SRBIJU” predstavlja atraktivne i posećene delove Srbije sa ciljem da domaćim turistima predstavi lepote sopstvene zemlje i da ih motiviše da makar deo odmora provedu u njoj. Tome pomažu i podsticajne mere Vlade Srbije kroz vaučere te raste broj i domaćih turista i smeštajnih kapaciteta. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je do sada bilo 27% više domaćih turista na destinacijama nego u istom periodu prošle godine. Kako je odmor u seoskim domaćinstvima, u kombinaciji sa aktivnim boravkom u prirodi, dominantan izbor domaćih gostiju, u fokusu su destinacije koje obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, banjama, mogućnostima brojnih izleta u okolinu, eko i gastro ponudom. Ovo su neke od njih  po izboru TOS-a:
Lider po broju prijavljenih za korišćenje vaučera i broja objekata za smeštaj koji primaju vaučere, u periodu od 2014. do 2020.godine ostvarila je rast od 207% u broju realizovanih noćenja. Turisti najviše obilaze izletište Lepteriju, crkvu Rođenja presvete Bogorodice, Amam, letnju pozornicu ,,Vrelo“, banju Jošanicu, selo Vrmdža koje se pozicionira u okviru projekta ,,Srbija–otvorena kancelarija“, vodopad Ripaljku i izletište Kalinovica na Ozrenu.
Drvengrad-Mecavnik, ISTN
UŽICE
Posetioci mogu da izaberu obilazak hidrocentrale na Đetinji i spomen kompleksa na Kadinjači, povratak u istoriju Šarganskom osmicom, posetu Drvengradu-Mečavniku, u Zlakusi razgledanje grnčarije koja se nalazi na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine, izlete do Tare,  i Potpećke pećine, a sve začinjeno gastronomskim specijalitetima poput pršute, pečenja, sira, kajmaka i rakije šljivovice koja takođe čeka svoj UNESCO red.   
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
+ 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Srpska Sveta Gora“ – Ovčarsko-kablarska klisura sa manastirima, vidikovac na Kablaru, Narodni muzej i galerija “Nadežda Petrović“, banja Gornja Trepča, lokalitet Gradina kao i jezero Međuvršje sa restoranima u kojima se nude gastronomski specijaliteti kraja samo su deo ponude ove destinacije.
Manastir Raca, Tara Bajina Basta, ISTN
Poseta Nacionalnom parku Tara, plovidba Drinom, pešačenje, obilazak Perućca, Bajine Bašte i manastiru Rača izuzetan su doživljaj. Ovde je sve prilika je za avanturu, odmor, relaksaciju i isprobavanje lokalnih specijaliteta. Putovanje kroz vreme, prirodu i istoriju izuzetan su doživljavaj kroz program „Čarobni turistički prsten“.
Mesto podizanja Prvog srpskog ustanka – Orašac, u čijem je spomen kompleksu posetiocima dostupna digitalizovana izložba „Ustanici govore“ koja oživljava junake ovog perioda kroz mobilnu aplikaciju, pećina Risovača, park Bukovičke Banje sa skulpturama, Karađorđev grad, mauzolej sa crkvom Svetog Đorđa na Oplencu, kao i kraljevska vinarija, aduti su ove turističke destinacije.
Na poziv Turističke organizacije Herceg Novog (TOHN), a u organizaciji Redakcije Turističke prizme i FIJET Srbija, turistički novinari Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su ovu izuzetnu destinaciju Crne Gore.
Sahat kula u Herceg Novom, ISTN
Kanli kula, Herceg Novi, ISTN
Herceg Novi, plaza, ISTN
ISTN reportažu sa putovanja po HERCEG NOVOM daje u rubrici PUTOKAZI.
Turisticki novinari Regiona u Herceg Novom, na Rosama, ISTN
HERCEG NOVI nas je dočekao okupan suncem i osmesima naših gostoprimljivih domaćina iz TOHN. Odmah smo se sprijateljili sa uskim ulicama i kaldrmisanim prolazima koji odišu šarmom i elegancijom, šetalištem, mirisom mora i prijatnom mediteranskom klimom. Posetili smo Forte Mare, Kanli kulu sa letnjom pozornicom, što spada u rituale prilikom boravka u HERCEG NOVOM, dotakli prošlost šetnjom kroz Titovi vilu „Galeb“, svesni da se još nismo sasvim odredili prema tom delu sopstvene istorije, prošli “Topljansku turu“, koja obuhvata Njegoševu školu, kuću Ive Andrića i gradski muzej Mirko Komnenović, plovili Hercegnovskim zalivom, boravili na obližnjim Rosama, nekada ribarskom naselju a danas turističkoj atrakciji, osetili čari neverovatnog sela Žlijebi u zaleđu Herceg Novog, uz autentične gastronomske specijalitete, spuštali se starogradskim sokacima i stepenicama sve do Škvera, ukotvljenih barki u marini i restorana „Feral“ sa plodovima mora. 
Duh i dah sadašnjeg trenutka oličen je u novim hotelima brojnih svetskih lanaca, marinama i luksuznim apartmanima, poput Lazure hotel&Marine u Meljinama, ali i u sve kvalitetnijem privatnom smeštaju. Naše izvaredne domaćice Natalija Terzić i Bojana Živković, iz Turističke organizacije Herceg Novog, čija se ovogodišnja letnja kampanja odvija pod sloganom
GRAD KOJI VAM NEDOSTAJE, kažu da su cene ove sezone i za 30% niže nego ranije. Na Coronu smo počeli uveliko da zaboravljamo. Bilo, ne povratilo se. A u HERCEG NOVOM je veoma lako početi sa takvim razmišljanjem i planiranjem letovanja.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
HERCEG NOVOG
+ 382 31 350820
📧 info@hercegnovi.travel
💻 www.hercegnovi.travel

U cilju upoznavanja sa turističkom ponudom destinacije (naselja Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođinci), smeštene u srcu Vojvodine, Turistička organizacija opštine Žabalj osmislila je rutu “PUT SIRA I MEDA” na koju su krenuli (26.05.2021.) turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a. Urađena po uzoru na slične projekte u nekim evropskim zemljama, ova ruta obuhvata oko 20 domaćinstava koja su otvorila vrata turistima. Za Internet Serbia Travel News Marija Čupić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj, kaže “Proizvodnja sira i meda u Žablju ima dugu tradiciju. To je domaća zdrava i kvalitetna hrana sa starim i novim ukusima, koja turistima pomaže u otkrivanju kulture, običaja, tradicije, prirodnih lepota i atrakcija. Put je zamišljen kao trasa od tridesetak kilometara kojom se može putovati automobilom, autobusom ili biciklom, i ne mora sve odjedamput da se obiđe već svako kreira put prema svom interesovanju i željenom vremenu zadržavanja”.
PUT SIRA i MEDA
PUT SIRA I MEDA
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
OPŠTINE ŽABALJ

+ 381 21 831688
📧 info@visitzabalj.org
💻 www.visitzabalj.org
Put kojim smo mi krenuli podrazumevao je posete Pčelarstvu Vladisavljević u Gospođincima, Zanatskoj radnji “Bombonica”, gazdinstvu "Radišić" koje proizvodi sir “Farmer“ i vinariji Botić u Čurugu, obilazak crkve Vaznesenja Gospodnjeg i Muzeja Racija 1942.godine u Čurugu, boravak u parkovima prirode “Stara Tisa” i “Jegrička”, savladavanje tehnike golfa u Golf centru u Žablju, i degustaciju gastronomskih specijaliteta u čardi “Debeli lad”.
Turistička ruta
“PUT SIRA I MEDA” nalazi se na sajtu Turističke organizacije opštine Žabalj i može se dogovoriti ne samo sa Turističkom organizacijom već i sa domaćinstvima direktno. Marija Čupić ističe da postoji i mogućnost smeštaja u nekom od kategorisanih domaćinstava koja se bave izdavanjem ležajeva u njima se cena po osobi kreće od 10 do 15 eura.
Reportaža sa ovog putovanja sa kojeg se vraća sa očima punim lepote, sa puno utisaka, saznanja i ukusa, i koje
PREPORUČUJEMO, nalazi se u rubrici TURISTIČKE DESTINACIJE.
NAJBOLJA
Edam, Holandija, ISTN
TURISTIČKA SELA
Po podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) turistički promet opao je za 83% ali pokazuje i znake oporavka. To se pre svega odnosi na aktivan odmor u prirodi i seoskim domaćinstvima u ruralnim sredinama. Ovaj podatak motivisao je UNWTO da krene širom sveta u potragu za selima koja su posvećena održivom razvoju kroz turizam, očuvanju svog kulturnog nasleđa i inovativnim pristupima turizmu. Tim povodom Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže “Turizam može biti pokretač pozitivnih promena za ruralne zajednice širom sveta. Želimo da prepoznamo jedinstvenost svakog sela i predstavimo ona koja su najviše doprinela razvoju turizma u ruralnim oblastima. Sada kada ponovo pokrećemo turizam nastojimo da nam sela ne ostanu zanemarena“.
Projekat
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA UNWTO podrazumeva IZBOR najboljih turističkih sela, PODRŠKU selima kojima malo nedostaje da zadovolje sve kriterijume za izbor, i EDUKACIJU za one koji žele da razviju turizam u svojim ruralnim područjima. Države članice UNWTO mogu da predstave do tri sela koja će procenjivati Komisija. Prijavljivanje traje do  31.jula 2021.godine. Koja su sela odabrana biće objavljeno u oktobru 2021.godine, povodom 24.zasedanja Generalne skupštine UNWTO (Marakeš, Maroko, 12.-15.10.2021.).
Prijave za
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA UNWTO nalaze se na sajtu https://www.unwto.org/tourism-villages/en/
– UNWTO
Amazonija, Peru, ISTN
Grimaud, Francuska, ISTN
Metsovo. Grcka, IATN
Motovun, Hrvatska, ISTN
LETO JE BOLJE NA PLANINI
Pod sloganom “Leto je bolje na planini” u organizaciji „Skijališta Srbije“ od 16.juna 2021.godine na Zlatiboru (Tornik) i 17.juna 2021.godine na Kopaoniku zvanično je počela letnja sezona. Turisti ovog leta na Kopaoniku„Najbolje čuvanoj skijaškoj tajni“, kako su ovu planinu zimus nazvali novinari biznis travel magazina sa sedištem u Švedskoj "Milestone" (www.milestonemagazine.com/skiing-in-serbia-eastern-europes-best-kept-secret/)mogu da voze elekrične bicikle, e-bike, da isprobaju posebne staze napravljenje za mountin bike i mountin cart, kao i avantura park, bob na šinama, zip lajn i tjubing, kao i da koriste najdužu stazu za letnje skijanje i sankanje u Evropi, dugu preko 900 metara. Ove godine za panoramsko razgledanje spremna je i gondola Brzeće- Mali Karaman, duga 3,6 kilometara.
Posetioci Zlatibora mogu da koriste vožnje panoramskom žičarom i bobom na šinama, avantura park, zip lajn, tjubing stazu za letnje sankanje, multifunkcionalni teren za košarku, tenis i mali fudbal, teren za mini golf, veštačku stenu za penjanje, teretanu na otvorenom, dečije igralište, uređene biciklističke i pešačke staze..
Svi ovi sadržaji će tokom leta na Torniku raditi svakog dana od 10 do 17 časova, dok će na Kopaoniku raditi od ponedeljka do četvrtka od 9 do 15 časova, a od petka do nedelje od 10 do 17 časova. U određenim terminima „Skijališta Srbije“ odobravaće popuste i do 20% za sve omiljene planinske aktivnosti.
letnja ponuda aktivnosti na Torniku, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
☎ +381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻. www.skijalistasrbije.rs
Tornik, letnje aktivnosti, ISTN
BEOGRAD ZA POČETNIKE I STARE MAJSTORE
Beograd, koji je na takmičenju turističkog brenda UZAKROTA, u kategoriji “Najbolja gradska turistička destinacija”, osvojio (5.02.2021.) drugo mesto, sve je interesantniji sa svojom ponudom RAZGLEDANJA GRADA. Sem sporadično prošle godine zbog epidemiološke situacije nije bilo organizovanih šetnji, ali RAZGLEDANJE BEOGRADA iz godine u godinu ima sve više poklonika, sve više stranih i domaćih turista dolazi u srpsku prestonicu, a sve je više i zanimljivih turističkih tura. Ture su svakako brži i bolji način da se upozna sa nekim gradom a Beograd ima tridesetak organizovanih turističkih tura, od pešačkih do onih brodom, otvorenim i zatvorenim autobusom, segvejevima ili trčanjem.
Turisti obilaze Trg Republike u Beogradu, ISTN
PEŠAČKE TURE
Upoznavanje istorije i arhitekture
– Trg Republike, Narodno pozorište, Palata „Albanija“, Terazije sa hotelom  „Moskva“, Parlament, Skupština, Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka, Narodna banka, Hram Svetog Save,  Beogradske priče – kroz Topčider, Botaničku baštu „Jevremovac“, Adu Ciganliju, Otkrivanje – najstarije stambene kuće, ko su bili beogradski Romeo i Julija, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić, u kojoj ulici su otvoreni prva knjižara, prva apoteka i prvi hotel u Beogradu, romantični Zemun, podzemni Beograd, Šetnja Antičkim Singidnumom – vraća u same početke nastanka Beograda, i priča o tome kako je grad izgledao u doba Rimljana, Kuda ćemo večeras? – kroz boemsku Skadarliju, uz priče o važnim kafanama, noćnim zabavama, cirkusima, Dorćol placu…
Turisticki autobus na Avali, ISTN
TURE TURISTIČKIM AUTOBUSOM
Kroz centar grada, preko mostova i Novog Beograda ili do Avale
SEGWAY TURA
Kroz Knez Mihajlovu pa kroz Kalemegdan
Turistička organizacija Beograda objedinila je sve ove ture na svom sajtu www.tob.rs/sr/razgledanja
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
Turisticki obilazak Beograda, ISTN
Razgledanje Hrama Svetog Save u Beogradu iz otvorenog autobusa, istn
Turisti razgledaju Beograd sa vode, ISTN
BRODOM „NAJBOLJI NAČIN DA OTKRIJETE I DOŽIVITE BEOGRAD SA REKA“
Mostovi Beograda, Sava i Dunav, pogled na Kalemegdan sa reke, Zemun i Milenijumska kula
RAZNE TURE: Razgledanje trčanjem, Pivska tura, Dvorski kompleks, Zoološki vrt
ZDRAVSTVENI
Banja Kanjiza, hotel Aquamarin, ISTN
POSTCOVID TURIZAM
Već dve godine svaka priča o turizmu počinje i završava sa posledicama pandemijske krize i planovima za oporavak. U prethodnom periodu turizam u Srbiji opstajao je pre svega zahvaljujući domaćim turistima koji su, u nemogućnosti da putuju izvan granica, “otkrivali” sopstvenu zemlju i odmor provodili u njoj. Pandemija Corona virusa neke turističke pravce je privremeno zatvorila ali i neke nove otvorila pre svega u zdravstvenom turizmu. Veliki broj ljudi uspešno je izlečen od Corona virusa ali su ostale posledice i potrebna im je “Postcovid rehabilitacija”. U tom pravcu se, u organizaciji TOPS Klaster centra Beograd, kretalo (25.-26.05.2021., Vrnjačka Banja) i savetovanje o “Zdravstvenom turizmu za vreme i posle Corone” i “Postcovid rehabilitaciji u banjama Srbije”. 
Jedna od banja u kojoj se može oporavljati je
BANJA KANJIŽA. Uz sve predviđene epidemiološke mere gostima je, u dužem boravku ili vikendom, omogućeno da uz odmor i rekreaciju steknu uvid u svoje zdravstveno stanje, da se rehabilituju uz prirodni lekoviti faktor termomineralne vode, uz savreme terapijske procedure, uz hidro, peloido, elektro i kineziterapije, kao i ručne masaže. Po rečima menadžmenta Banje Kanjiža “Kupanje u našim zatvorenim bazenima u termomineralnoj vodi, terapijske procedure, kao i autentičan program pod nazivom “Zdravi&Lepi uz pomoć prof dr Duška Ilića” pogoduju i fizičkom i psihičkom zdravlju“.
Sve aktivnosti u Banji Kanjiža sprovode se uz obavezne konsultacije i kontrolu lekara.
Informacije:
Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“
. +381 24 875163                    
📧 marketing@banja-kanjiza.com
💻 www.banja-kanjiza.com
Veliko Gradište, turističku destinaciju koja je prošle godine i pored Corona virusa imala veliki broj turista, od 2015.godine, pa zaključno sa ovom godinom, Ministarstvo turizma ulaže 180 miliona dinara za različite vrste projektnih aktivnosti. Tatjana Matić, Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je nedavno posetila ovu opštinu, podsetila je da Ministarstvo, pored Ramske tvrđave, bisera u svetu sve traženijeg kulturnog turizma, finansira i sportski i nautički turizam, izgradnju pristana za brodove podno tvrđave, sportsko-rekreativnih objekata na Srebrnom jezeru, biciklističke staze koja se nalazi na mapi evropskih biciklističkih staza Evrovelo 6 i 13, kao i šetačko-biciklističku stazu od Rama do Zatonja i dalje prema Srebrnom jezeru. Na ovaj način Veliko Gradište, Golubac i Požarevac objedinjuju svoju turističu ponudu u kojoj su i selo Kisiljevo, koje već 300 godina čuva tajnu o Petru Blagojeviću, prvom vampiru o kome je ostavljen pisani trag, reka Pek koja je, osim po zlatu, poznata i po izletištu Jaz uređenom za potrebe kupača, manastir Nimik, šetalište duž Dunava (2,7 km) koje spaja grad sa Srebrnim jezerom, ali i Nacionalni park „Đerdap“, arheološka nalazišta Viminacijum i Lepenski Vir, kao i Golubačka tvrđava.
U Turističkoj organizaciji Veliko Gradište nadaju se da pandemija Corona virusa prolazi, da se turistički život polako vraća u normalu, te se nadaju i održavanju 13. Međunarodnog Festivala turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova (CIFFT). Ovaj festival, koji okuplja autore ne samo iz Evrope već i iz celog sveta, predviđen je za period od 29.avgusta do 4.septembra 2021.godine.
SA RASTOM PONUDE RASTE I BROJ TURISTA
Informacije:
Turistička organizacija
VELIKO GRADIŠTE
+381 12 663179
📧 turistickagradiste@yahoo.com
💻 www.tovg.org
GRAD VINA I VINSKOG
Turistička organizacija grada Vršca, člana Asocijacije vinskih gradova Evrope RECEVIN, najavljuje ponovno održavanje manifestacije VINOFEST. Vršac, koji je u saradnji sa Banatskim vinskim redom „Sveti Teodor“, osnovanim u dane berbe grožđa 2005.godine, postao prvi i za sada jedini grad u Srbiji koji je član Mreže evropskih gradova proizvođača vina RECEVIN (Red Europeade Ciudadesdel Vino), u vreme ove manifestacije poseti preko 2.500 ljudi. Grožđe, vino, vinogradarstvo i vinski turizam postali su brend Vršca i uveli ga u društvo najvećih vinskih gradova Evrope. Brojne turističke agencije i organizatori putovanja realizuju obilazak grada kroz PUTEVE VINA, a Turistička organizacija Vojvodine osmislila je posetu Vršcu i okolnim turističkim atrakcijama, poput Vršačke kule, manastira Mesić, prve apoteke i muzeja Paje Jovanovića, Vladičanskog dvora ili crkve Svetog Teodora Vršačkog kroz turu DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI.
Na
VINOFESTU, sajmu izložbenog, prodajnog i takmičarskog karaktera, vinarije će na Trgu Sv.Teodora Vršačkog, uz brojna druga dešavanja, predstavljati svoju ponudu od 9. do 11.jula 2021.godine.
TURIZMA
Slika Paje Jovanovica, berba grozdja u Vrscu
Manastir Mesic, Vrsac, ISTN
Vrsac, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VRŠCA
+381 13 832 999
📧 toovrsac013@gmail.com
💻 www.to.vrsac
BOSTANDŽIJSKA I POVRTARSKA TURISTIČKA TURA
Svi svetski i domaći pokazatelji ukazuju na činjenicu da restart turizma podrazumeva rastuću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, porast „domaćeg turizma“ i potragu za „sporim putovanjima“. U tom smislu Turistička organizacija opštine Žabalj, pored ture „Put sira i meda“, predlaže i turu “Čuruški špacirung” koja traje 4 sata i obuhvata šetnju kroz Čurug, obilazak uz degustacije po jednog domaćinstva koje proizvodi med, sir i vino, posetu muzeju Racija 1942.godine i crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, kao i boravak u parku prirode “Stara Tisa”. Turisti sami biraju rutu, vreme obilaska i slobodno vreme. Cena ove ture je 1.200 RSD po osobi.
Brosura Curiski spacirung
Park priode JEGRICKA, ISTN
Sve informacije o ovim turama, sa preporukama kome se obratiti, gde rezervisati, kako stići, gde odsesti, šta jesti i ostale blagovremeno će biti objavljene na sajtu Turističke organizacije opštine Žabalj, kao i na društvenim mrežama.
Park prirode STARA TISA, ISTN
Brosura Djurdjevo i Gospodjinci
Marija Cupic, TO Zabalj, i turisticki novinari, ISTN
Optimistički gledajući na nastupajuću letnju sezonu, u razgovoru sa turističkim novinarima Marija Čupić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj, najavljuje i dve nove ture. Jedna je vezana za ĐURĐEVO, srpsko-rusinsko mesto poznato po bostanu, izvrsnim i slatkim lubenicama, ali i po rusinskoj i srpskoj crkvi, muzeju i likovnoj koloniji. Druga tura vodiće u GOSPOĐINCE, povrtarsko mesto u kome se svakog 15.avgusta obeležava Slava, kada se vozi kočijama, posećuje crkva Svetog Stefana i ide do Parka prirode „Jegrička“.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABALJ
+ 381 21 831688
📧 info@visitzabalj.org
💻 www.visitzabalj.org