Novosti 228

I OVOG LETA
Na poziv Turističke organizacije grada Trebinja, a u organizaciji Redakcije Turističke prizme i FIJET Srbija, turistički novinari Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su ovaj čudesni grad sunca, spomenika, platana i vina. Domaćini iz Uprave grada i Turističke organizacije potrudili su se da nam dočaraju duh, tradiciju, kulturu, lepotu i šarm ovog grada sa najviše spomenika u BiH, u kome vlada mediteranska klima sa 260 sunčanih dana, u kome je rođen jedan od najvećih srpskih pesnika Jovan Dučić, i u kome je duhovnost veoma snažna i sveprisutna.
Hercegovacka Gracanica, Trebinje, ISTN
TREBINJE je ostavilo snažan utisak na nas objedinjujući istok i zapad, kamen i vodu, ljude i prirodu, Trebišnjicu i Mediteran, sunce, vino i platane. Sve u njemu vri od života, ali na veoma opušten način. Posle svega što smo videli, doživeli i čuli od Mirjane Putice, direktorke Turističke organizacije Trebinja, a u skladu sa ovogodišnjom kampanjom Turističke organizacije koja glasi „I ovog leta – Trebinje te čeka” (uz haštag generatore #gotrebinje #ljetujutrebinju i #sviutrebinje), konstatujemo da je ovde sve različito, puno sadržaja i mogućih aktivnosti koje svakako TREBA PROBATI. Možda se dopadne pa pređe u naviku.
Trebinje, ISTN
ISTN reportažu sa putovanja po TREBINJU daje u rubrici PUTOKAZI.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA TREBINJA
+ 387 (0) 59 273-120
📧  gotrebinje@gotrebinje.com
💻  www.gotrebinje.com
TREBINJE TE ČEKA
I danju i noću TREBINJE se ogleda u nekada najvećoj ponornici Evrope – reci Trebišnjici koju premošćuju brojni kameni mostovi i u čijoj se smaragdnoj boji uživa i sa obale i iz kafića nadnetih nad vodu. TREBINJE smo doživeli i kroz Trg Platana, simbol grada koji je ujutru  živopisna pijaca a u toku dana i uveče letnja bašta u kojoj se okupljaju i domaći i stranci, kroz Stari grad čije zidine kriju Muzej Hercegovine, sa legatom Jovana Dučića, i „Anđelkinu kapiju“ koja vodi u roman Mir Jam „Ranjeni orao“, kroz Hercegovačku Gračanicu, turistički kompleks izgrađen kao ispunjenje želje Jovana Dučića da bude sahranjen na brdu iznad Trebinja, u crkvi nalik “onoj na Kosovu”, kroz Puteve vere i vina koji vode u manastir Tvrdoš, kroz Grad Sunca koji je izgradila kompanija “Swisslion”. TREBINJE, za koje slikari kažu “Sve je već gotovo, samo da se urami”, upoznali smo i kroz Puteve vina, pre svega autohtone vrste „Vranca“ i „Žilavke“, i gastronomiju sa autentičnim specijalitetima poput teletine i jagnjetine ispod sača, sira iz mešine, pršuta i domaće hercegovačke rakije.
Muzej Hercegovine u Trebinju, ISTN
Grad sunca, Trebinje, ISTN
RE-START
Da se turizam u Srbiji polako vraća u svoje okvire pokazuje nastojanje Turističke organizacije Srbije (TOS) da što pre na ove prostore dovede strane turiste bez kojih pravog razvoja turizma destinacija i nema. U tom smislu najpre je u maju potpisan memorandum o saradnji između TOS-a i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, prevashodno na temu promocije obe zemlje na dalekim tržištima poput Kine, SAD i Kanade, a potom je aktivnost nastavljena u junu sastankom sa delegacijom turističkog sektora Republike Albanije na kome se razgovaralo o kreiranju i promociji zajedničkih turističkih proizvoda koji bi bili plasirani na tržištima zemalja kao što su Kina, Japan, SAD i Kanada. U julu TOS i Mađarska turistička agencija zaključuju dugoročni sporazum o saradnji čiji je cilj unapređenje odnosa u turizmu, isticanje ekonomskog, kulturnog i društvenog značaja turizma i predstavljanje zajedničkih turističkih programa i ponuda na tržištima poput Kine i Rusije.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
SRPSKOG TURIZMA
Da bi na domaćem terenu dočekali strane goste na odgovarajući način Turistička organizacija Srbije, u saradnji sa Centrom za istraživanja i studije turizma, počela je sa organizacijom Programa edukacije ljudskih resursa u turizmu i to predavanjem na temu „Upravljanje destinacijom nakon krize, uloga regionalnih organizacija i destinacijskih marketing organizacija“. Edukacija je namenjena lokalnim i regionalnim turističkim organizacijama, predstavnicima privrede, hotelijerima i donosiocima odluka u lokalnim samoupravama. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, „Cilj edukacije je iznalaženje rešenja uz koje bi se turistički rezultati vratili na period pre pandemije, a jedno od takvih rešenja je unapređenje marketinga u turizmu“.
Program edukacije ljudskih resursa u turizmu započet na Zlatiboru, nastavlja se predavanjima u Donjem Milanovcu i Sremskim Karlovcima. Obuke traju do jeseni i njima će biti obuhvaćeni zaposleni u turizmu na teritoriji cele Srbije.
PRVI GLOBALNI SAMIT
OMLADINSKOG TURIZMA
Svetska turistička organizacija (UNWTO), u saradnji sa Ministarstvom turizma Italije i Italijanskom nacionalnom turističkom organizacijom, po prvi put organizuje Globalni samit omladinskog turizma (GITS) čiji je cilj promocija angažovanja mladih u turističkom sektoru, njihovo osnaživanje u vođenju održivog sveta i omogućavanje da mladi postanu deo jedinstvenog iskustva. Poručujući da UNWTO prepoznaje vitalni doprinos mladih u kontinuiranom razvoju društva, Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže “Deca i mladi nisu samo naši budući lideri, već i važni akteri sadašnjosti. Zato je GITS globalna serija međunarodnih događaja na kojima će se deca i mladi razvijati, na kojima će diskutovati o svojim inovativnim idejama, vizijama i predlozima za budućnost održivog turizma u globalnom okviru UN Agende 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja“.
Prvi Globalni samit omladinskog turizma, na kome će se deca i omladina od 12 do 18 godina susresti sa predstavnicima
UN, Vlade i turističke industrije, sa svetski poznatim ličnostima, turističkim stručnjacima i drugim akterima u turizmu, održaće se u Sorentu (Italija) od 23. do 25. avgusta 2021.godine.
Berlin, Deutschland, junge Frauen, Paar, Freundinnen, 20-30 Jahre, Brandenburger Tor, Pariser Platz
Informacije:
UNWTO
💻www.unwto.org
DO MIRA KROZ
Zlatibor, Tornik, ISTN
TURIZAM
Institut za mir kroz turizam (IMIT/IIPT Serbia), osnovan aprila 2021.godine kao deo Međunarodnog instituta za mir kroz turizam, i Turistička organizacija Srbije biće partneri u širenju ideje o ulozi turizma kao faktora mira. Predstavljajući ovaj Institut Jovan Popesku, osnivač i predsednik IMIT, kaže „Reč mir u imenu ovog Instituta ne odnosi samo na stanje bez rata, već i mir sa nama samima, sa sredinom u kojoj živimo, sa prirodom, sa prošlim i budućim generacijama. Cilj je širenje i olakšavanje inicijativa u okviru turizma koje doprinose međunarodnom razumevanju i saradnji, poboljšavanju kvaliteta životne sredine, zaštiti kulturnog nasleđa, smanjenju siromaštva, stvaranju osnova za bolje razumevanje i saradnju među ljudima i narodima, stvaranju mirnijeg i održivijeg sveta kroz razvoj turizma zasnovan na viziji da će turizam, kao najveća svetska industrija, postati i prva globalna industrija mira“.
Najavljujući predstojeće aktivnosti Instituta Popesku u prvi plan stavlja projekat osnivanja 
PARKOVA MIRA u najvažnijim turističkim destinacijama Srbije i širenje ideje o važnosti postizanja mira kroz turizam među studentima, za koje će biti organizovana takmičenja i pisanje radova na tu temu.
Informacije:
INSTITUT ZA MIR KROZ TURIZAM
📧.  office@iipt.rs
💻. www.iipt.rs
https://peacetourism.org/serbia/
Usce Save u Dunav Beograd ISTN
OBUKA  KAO  STANDARD
Dr Georgi Genov, HORES, ISTN
Udruženje hotelijera i restoratera Srbije – HORES, uz podršku projekta #EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska Unija i nemačko Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMC), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ),  otpočelo je obuku hotelskog osoblja u okviru sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“ koja podrazumeva primenu zdravstvenih i higijenskih protokola za sprečavanje širenja COVID-19. Na konferenciji za novinare u hotelu Mama Shelter u Beogradu (12.07.2021.) Aleksander Bec, vođa projekta #EU  zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ, podsetio je da je „EU, koja pomaže razvoj turizma u Srbiji, posebno u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, turističkim radnicima širom Srbije, hotelima, ugostiteljima, privatnom smeštaju i turističkim organizacijama, pred letnju turističku sezonu donirala opremu i dezinfekcione materijale u vrednosti od 662.000 evra“. Ova donacija je veoma značajna jer, kako reče dr Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma Srbije, „Ulazimo u fazu kada hotelijeri i ugostitelji moraju podići standarde na viši nivo da bi bili konkurentni sa zemljama u okruženju“. Očigledno je da pitanje zdravstvene bezbednosti na destinaciji postaje dominantno i za domaće i za strane turiste te Nada Gogić, rukovodilac službe razvoja turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, ističe da se u kampanji TOS-a „Biram Srbiju“ u prvi plan stavljaju smeštajni kapaciteti koji imaju pečat „Čisto i sigurno“.
Dr Georgi Genov, direktor HORES-a, predstojeću besplatnu obuku najavljuje najpre u najposećenijim turističkim centrima Srbije, u kojima je već oko 10.000 zaposlenih izrazilo interesovanje. “Budući da je preko 50% turističkih radnika vakcinisano očekujemo da se do maja završi ova obuka” kaže Genov i za Internet Serbia Travel News dodaje da “Obuka nije prošla idealno ali je dala veoma solidne rezultate”.
Podsećamo da Protokol za pečat „Čisto&Sigurno“ definiše celokupnu proceduru od dolaska gosta do njegovog ispraćaja, poštovanje propisane fizičke distance, načina posluživanja hrane, digitalizaciju brojnih usluga kao i dezinfekciju posle boravka gosta. Izdaje se na 6 meseci, sa mogućnošću oduzimanja ukoliko se ne poštuju predviđeni standardi. 200 hotela koji su ga već dobili uskoro ulaze u ponovnu proceduru.
Informacije: HORES
+ 381 112642341
📧.  direktor@hores.rs
💻. www.hores.rs
RIMSKIM
Međunarodni dan reke Dunav (29. Jun), koji se obeležava u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, u Srbiji je ove godine pored ekološkog, strateškog i turističkog aspekta, imao i arheološki i istorijski aspekt. U Arheološkom parku „Viminacijum” premijerno su predstavljeni novootkriveni lokaliteti na Dunavu pod nazivom ”Rimskim putevima Dunava”. Reč je o tablama sa rimskim natpisima, od kojih je Tiberijeva sa najstarijim carskim natpisom na teritoriji Srbije. Čak je 70 godina starija od čuvene Trajanove table, a istorijski je značajnija jer govori o prvim probojima rimske vojske u Đerdap.
Prisustvujući ovom događaju Tatjana Matić, Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, podsetila je da je “Viminacijum jedan od 10 najznačajnijih arheoloških parkova u svetu i jedan od simbola Srbije na svetskoj turističkoj mapi, da „Put rimskih careva“ povezuje 21 rimski lokalitet i 12 vinskih regiona u 5 zemalja, da razvija prekogranični turizam između Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Srbije, da doprinosi evropskom kulturnom nasleđu i kulturalnom identitetu kao i kreiranju jedinstvenog turističkog proizvoda i bolje pozicioniranosti na evropskom tržištu, a sve u skladu sa ciljevima Strategije razvoja turizma Srbije za period do 2025.godine“.
Razvoju turizma duž Dunava doprinosi i tura KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU  prilikom koje je ekipa Internet Serbia Travel News-a plovila brodom “Aquastar Maxim” pored Beogradske, Smederevske i Ramske tvrđave i lokaliteta Vinča, pravila izlete autobusom do jedinstvenih prerasta u kanjonu reke Vratne, istoimenog manastira i atraktivnog kompleksa Rajačkih pimnica, obišla  Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu, Hidroelektranu Đerdap, etno domaćinstvo Kapetan Mišin Breg, arheološko nalazište Lepenski Vir i tvrđavu Golubački grad. To je dobar način da se upoznaju Dunav i njegova istorija i mi ga preporučujemo.
Arheoloski muzej u Kladovu, Put Dunavom kroz istoriju, ISTN
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
PUTEVIMA DUNAVA
Viminacijum, ISTN
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
Dunav
u Srbiji
Aquastar Travel
+ 381 19 810810
📧 info@hotelkladovo.rs
💻
www.krstarenjedunavom.rs
💻
www.hotelkladovo.rs
PROŽIMANJE KULTURE I TURIZMA
Kulturnu ponudu zemlje, nezaobilazni deo moderne turističke ponude, upotpunjava Beogradska postavka izložbe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada izložbom „Muzički intermeco – kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog“. Ova izložba, kojom Spomen-zbirka obeležava 60 godina rada, i koja je premijerno prikazana u Novom Sadu (11.09.-18.10.2020.), realizovana je u saradnji sa Galerijom SANU. Po rečima Milane Kvas, direktorke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, “Izložba „Muzički intermeco“ prikazuje kolekcionarsku strast Pavla Beljanskog koja nije ograničena samo na likovnu umetnost, koja spaja duh građanskih salona i gramofonske ploče, kao jedan od kulturnih muzičkih fenomena 20.veka. Prvi put ovako postavljena zbirka svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici, ali i o kretanjima u muzičkoj industriji u periodu između dva svetska rata“.
Izlozba Muzicki intermeco Spomen zbirke Pavla Beljanskoig, Milana Kvas, ISTN
Izložbu, koja obuhvata 87 naslova ploča od šelaka kompanija „Kolumbija“, „Hiz masters vojs“, „Pate“ i „Polidor“ prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Izložba je otvorena do 22. avgusta 2021.godine a radno vreme Galerije
SANU u Beogradu je svakog dana od 10 sati do 21 sat, osim ponedeljkom, kada je Galerija zatvorena za posetioce, i četvrtkom, kada radi od 10 do 16 sati.
Eksponati izlozbe Muzicki Intermeco Spomen zbirke Pavla Beljanskog u galerijhi SANU, ISTN
Izlozba Muzicki Intermeco Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Milan Isakovic clan porodice, ISTN
Izlozba Muzicki intermeco Spomen zbirke Pavla Beljanskog, ISTN
Informacije:
Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2
  +381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs
💻  www.beljanskimuseum.rs
Ploce sa izlozbe Muzicki Intermeco, ISTN
LETO NA PANONSKI NAČIN
Nakon promovisanja turističke ponude Vojvodine u Novom Sadu (14.06.2021.) i Beogradu (21.06.2021.), kao i početka akcije “Najbolje u turizmu Vojvodine”, Turistička organizacija Vojvodine (TOV) predstavila je na svom sajtu mogućnosti odmora na Dunavu pod nazivom LETO NA PANONSKI NAČIN – PLAŽE NA DUNAVU. Pobrojane plaže su brojne, od Apatina, u čijoj blizi su marina, čarde, biciklističke staze EuroVelo 6, kamp Budžak i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, preko Bačke Palanke i jezera Tikvara, potom Beočina, Čortanovaca podno Fruške Gore, do Novog Sada, sela Gaj u Južnom Banatu sa plažom inspirativnog naziva Raj, i mnoge druge. Neke od plaža mogu se otkriti i u okviru projekta TOV-a  PANONSKA LETNJA AVANTURA koji je promovisan pred turističkim novinarima Srbije.
Da je turističko otkrivanje Vojvodine u punom jeku pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojima je u Vojvodini u prvoj polovini ove godine boravilo 43,5% više turista nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja porastao za 48%. Najposećenije destinacije su Subotica sa povećanjem od 44,6%, Sombor sa 70,9%, dok je rekorder Banja Vrdnik sa povećanjem broja gostiju od 77,2% u odnosu na isti period prošle godine. Novi Sad, koji Turistička organizacija ovog grada promoviše pod sloganom “Novi Sad – harmonija koja inspiriše i budi sva čula” u okviru kampanje koja se odvija u elektronskim medijima, na sajtovima i na društvenim mrežama Turističke organizacije Novog Sada, i kojom su obuhvaćeni i veliki turistički emitivni centri poput Moskve i Istanbula, beleži porast broja gostiju od 25% u odnosu na isti period prošle godine.
Novi Sad, Petrovaradin, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧  office@vojvodina.travel
💻  www.vojvodina.travel
Sombor, ISTN
Subotica, ISTN
Plaza Tikvara, ISTN
TURISTIČKA ORGANIZACIJA NOVOG SADA
☎ + 21 6617343

📧
tons@novisad.travel
💻
www.novisad.travel
KUPALISTA VOJVODINE
DA LI STE ZA AVANTURU – SKRIVENA SRBIJA
Činjenica da je novih 30.000 turističkih vaučera, podsticajna mera Vlade Srbije, planulo u nekoliko sati pokazuje da je odmor u Srbiji, na rekama i jezerima, u banjama i seoskim domaćinstvima, u kombinaciji sa aktivnim boravkom u prirodi, dominantan izbor domaćih gostiju kojih je u prvoj polovini ove godine 50% više nego prošle godine. Najtraženije su destinacije koje obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, mogućnostima brojnih izleta u okolinu, eko i gastro ponudom. Prepoznajući potrebu da vikend u Srbiji postane zadovoljstvo, da se otkrivaju njene lepote i skriveni krajolici, turistička agencija ROBINSON ADVENTURE TEAM iz Beograda osmislila je ponudu pod nazivom DA LI STE ZA AVANTURU – SKRIVENA SRBIJA (http://www.robinson.rs/skrivena-srbija/11). Za Internet Serbia Travel News Ljubiša Nešovanović, direktor Robinson Adventure team-a, kaže “Cilj nam je da na jedan nenametljiv ali stručan način dočaramo atrakcije Srbije, način života, gastronomiju i tradiciju. Ideje i rešenja za odmor u Srbiji, organizovane ture autobusima i krstarenje rekama objedinjujemo u uzbudljivu avanturu. Za svako putovanje je potrebno i malo adrenalina, bilo da je reč o raftingu, pešačenju ili jednostavno boravku i odmoru u prirodi. Smeštaj je kvalitetan, priroda netaknuta, domaćini ljubazni a sve je začinjeno i tradicionalnom gastronomijom”. 
U
SKRIVENOJ SRBIJI avantura se doživljava kroz RAFTING TAROM, koji se odvija najuzbudljivijim delom vodotoka Tare u dužini od 20 km i sa najvećom koncentracijom slapova, ili KRSTARENJEM DUNAVOM, koje kroz istoriju otkriva šta sve ova čudesna reka nudi, ili kroz program DIVAN JE KIĆENI SREM, sa obilaskom Sremskih Karlovaca, manastira Fruške Gore, lokaliteta Sirmijum i rezervata prirode Zasavica. Ipak, prava poslastica je KRSTARENJE DRINOM, koje obuhvata Sunčanu reku, Vrhpolje, Bajinu Baštu, plovidbu od Perućca do Višegrada sa pogledom na „Ćupriju na Drini“ i obilaskom Andrićgrada. 
Prilikom odabira ture treba oslušnuti svoj stepen željenog adrenalina jer, što Nešovanović kaže „Ako je Krstarenje Dunavom valcer, Krstarenje Drinom je marš“.
Informacije:
ROBINSON ADVENTURE TEAM
☎  +381 11 3346776
Beograd, Beogradska 29
📧. info@robinson.rs
💻
www.robinson.rs
KATAMARANOM KROZ EVROPSKI AMAZON
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
SOMBORA

+381 25 434350
📧. info@visitsombor.org
💻http://www.visitsombor.org

EKO-CENTAR
“KARAPANDŽA”
. +381 62 620233
Svi svetski i domaći pokazatelji ukazuju na činjenicu da re-start turizma podrazumeva potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi. U tom smislu Srbija ima šta da ponudi a jedna od takvih poželjnih destinacija je SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ,,GORNJE PODUNAVLJE“ u kome je uz prigodan program i sadržaje povodom Dana rezervata (11.07.2021.) organizovana šetnja stazom „Štrbac“ u Bačkom Monoštoru, a u Eko-centru "Karapandža" aktiviran je novi program vožnje katamaronom Bajskim kanalom uz upoznavanje autentičnog  biljnog i životinjskog sveta rezervata.
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ,,GORNJE PODUNAVLJE“ nalazi na krajnjem severozapadu Srbije, na tromeđi sa Mađarskom i Hrvatskom, zaštićeno je prirodno dobro I kategorije, i deo je velikog rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji čini “Evropski Amazon”. Predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, a upisan je u UNESCO svetsku listu  juna 2017.godine.
Prevodnica Backi Monostor, ISTN
Preporučujući posetu Eko-centru "Karapandža" iz Turističke organizacije Sombora ističu da se ovde, osim vožnje katamaranom, organizuju i brojne aktivnosti poput prezentacije rezervata, šetnje edukativnom stazom uz pratnju stručnog vodiča-čuvara zaštićenog područja ili vožnji biciklom. Predviđena je i poseta obližnjim naseljima Bezdanu i Bačkom Monoštoru, uz obilazak Spomen muzeja Batinske bitke i Brodske prevodnice iz 1856.godine. 
Eko-centar “Karapandža” je kapaciteta do 50 osoba, a planirani termini za
Bezdan, muzej Batinske bitke, ISTN