Novosti 229

TURIZAM STVARA IDEJE
Od početka pandemije turizam je u svetu među najviše stradalim sektorima u privredi i oporavak ove industrije, iako je ova letnja sezona znatno bolja od prošlogodišnje, na dugom je štapu. Podaci Eurostata pokazuju da je u junu u EU bilo čak 67% noćenja turista manje nego u istom mesecu pre dve godine, dok je u julu pad sveden na 37% u odnosu na jul 2019.godine. 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je u prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na 2020. godinu, broj dolazaka turista veći za 37%, a broj noćenja za 31%. Od ukupnog broja gostiju 70% su domaći turisti. Podsticajna mera Vlade Srbije u vidu 150.000 turističkih vaučera, i kampanja Turističke organizacije Srbije
(TOS) “Biram srcem – Biram Srbiju”, koja je kroz medijske prikaze obuhvatila Sokobanju, Čačak, Užice, Taru – Bajinu Baštu, Aranđelovac-Topolu, Vrnjačku Banju i druge centre, i pored povećanja cena na nekim destinacijama i primedbi na račun higijene, doprinela je ovakvom povećanju. 
Uzice, ISTN
Palic, ISTN
Tara, jezero Perucac, ISTN
Promocija turizma Srbije kroz bogatu, dinamičnu, živu i raznovrsnu ponudu, manifestacije, seoski turizam, gastronomiju, životni stil, destinacije koje obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, banjama, mogućnostima brojnih izleta u okolinu i eko ponudom, odvijaće se i na Svetskoj izložbi u Dubaiju pod naslovom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”. Izložba EXPO 2020 Dubai“ održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022.godine sa temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.
Cacak, Ovcarsko-kablarska klisura, ISTN
Budući da odmori još nisu završeni, analiziramo šta domaći turisti u Srbiji najviše posećuju. Po nekim istraživanjima stariji se opredeljuju za banje, porodice za jezera i reke, a mlađi za aktivan odmor u prirodi. Najposećenije destinacije su Vrnjačka i Sokobanja, Kopaonik i Zlatibor, na kome boravi i po 25.000 gostiju dnevno. Skok u broju turista beleže i Vrdnik, Sijarinska banja, Tara i Divčibare, a iz Velikog Gradišta saopštavaju da su kapaciteti na Srebrnom jezeru rezervisani i u oktobru. Slična je popunjenost kapaciteta i hotelskog i privatnog smeštaja i na Paliću. Shodno raspoloživim kapacitetima gosti traže i Staru planinu, Goliju i Zlatar. „Otkrivanje“ Srbije 2020.godine, kada su granice drugih zemalja uglavnom bile zatvorene, pomoglo je razvoju turizma u seoskim područjima. Po podacima TOS-a popunjenost kapaciteta u ovim sredinama je oko 60%. Najtraženija su etno domaćinstva u kanjonu reke Uvac, na jezeru Perućac, u okolini Valjeva, u Ljuboviji, Kosjeriću, nadomak Bele Crkve, kao i na vojvođanskim salašima u blizini Dunava. Što se tiče popularnih krstarenja rekama, najtraženije su plovidbe Dunavom i Drinom.
Mauzolej porodice Karadjordjevic na Oplencu, ISTN
Kosjeric, selo Stojici, ISTN
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
ZEMLJA VEČITOG PLAVOG
Tvrdjava Svetog Petra u Bodrumu, ISTN
Ovog leta, neizvesnog zbog Corona virusa i primenjivanih epidemioloških mera, Turska je bila jedna od najtraženijih inostranih destinacija srpskih turista. Po nekoliko aviona dnevno poletalo je sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu put ove zemlje, te se i ekipa Internet Serbia Travel News-a uputila u tom pravcu. Odabrali smo Bodrum koji je još Homer, opčinjen tirkizno-plavim i kristalno čistim morem, opisivao kao “Zemlju večitog plavog”. Ovaj lučki grad danas se naziva i “Turski Sen Trope" zbog velikog broja luksuznih hotela, klubova na otvorenom, sjajne gastro ponude i mnoštva superjahti koje krstare njegovim vodama. Podsećamo da su Conde Nast Traveler i Bloomberg proglasili 2019.godine Bodrum za jedno od najboljih mesta za putovanje, a Architectural Digest ga je 2020.godine nazvao jednom od najboljih turističkih destinacija sveta.
Krstarenje plazama Bodruma turistickim brodovima, ISTN
Bazar u Bodrumu, ISTN
Reportaža o BODRUMU, destinaciji koju apsolutno preporučujemo, nalazi se u rubrici Sa koferom kroz svet.
Bodrum, ISTN
Najlepse plaze Bodruma, ISTN
U Bodrumu, antičkom Halikarnasu, u kome je rođen otac istrorije Herodot, poznatom i po jednom od sedam svetskih čuda “Mauzoleju” i tvrđavi Svetog Jovana, danas letovalištu koje posećuju svetski jet set, kraljevske porodice, državnici i milijarderi, poput Jeffa Bezosa čija je superjahta „Flying fox“ primećena u vodama pokrajine Mugla, ove godine bilo je, iako manje no inače, turista iz celog sveta, a pre svega iz Rusije i Skandinavskih zemalja.
Naše iskustvo je da se epidemiološke mere u velikoj meri poštuju. U hotelima, muzejima i zatvorenim objektima su obavezne maske koje se besplatno dele svuda i na svakom mestu a u tržne centre se ulazi uz proveru sertifikata koji se pokazuje već na ulasku u zemlju. Lokalno stanovništvo je ljubazno, mada se sve manje govore strani jezici, cene su veoma pristupačne zbog trenutnog kursa turske lire, a i požari, kojih je bilo u vreme našeg boravka, brzo su i efikasno stavljani pod kontrolu.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
TURIZAM I
Polazeći od činjenice da pandemija Covid 19 ima ogroman društveni i ekonomski uticaj, da  podaci pokazuju da su svetske turističke destinacije ove godine zabeležile 147 miliona manje međunarodnih dolazaka, da su pogođene i razvijene i ekonomije u razvoju, da su marginalizovane grupe i najugroženiji najteže pogođeni, kao i da će re-start turizma pomoći globalni oporavak, Svetska turistička organizacija (UNWTO) odlučila je da se ovogodišnji SVETSKI DAN TURIZMA (27.septembar ) fokusira na Turizam za Inkluzivni rast. Tim povodom Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže “Ovo je prilika da pogledamo dalje od turističkih statistika i priznamo da iza svakog broja stoji osoba. Zato UNWTO poziva svoje države članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, preduzeća i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma da osigura da niko ne zaostaje dok se svet ponovo otvara i gleda u budućnost“.
Ovogodišnja poruka Svetskog dana turizma, koji u svojoj osnovi ima ideju jačanja svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje održivom razvoju, glasi „Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zato turizam mora biti otvoren da svako može da uživa“.
Informacije:
UNWTO
www.unwto.org
INKLUZIVNI RAST
DESTINACIJA ZA SVE SEZONE
Ski centar Kopaonik, koji je prošle godine po prvi put trebalo da bude domaćin izuzetno značajnog sportsko-turističkog događaja – Evropskog takmičenja u skijanju Evropa kupa 2021 u disciplinama slalom i veleslalom za žene, otkazanom zbog Corona virusa, posetila je (31.08.2021.) FIS delegacija i izvršila prospekciju staze. Iz Skijališta Srbije saopštavaju da je „Delegacija zadovoljna pripremama koje su već izvršene na Kopaoniku tokom prethodne sezone, nastavljaju se dalje aktivnosti u organizaciji ovog takmičenja, a Evropa kup će biti održan 12. i 13. februara 2022. godine“. 
Stavljanjem na mapu Međunarodne skijaške federacije ski centar Kopaonik predstavljen je kao ozbiljna, odgovorna, sigurna i bezbedna destinacija, što je veoma važno za turističku promociju. Ali u turističkom smislu Kopaonik je i leti jedna od najtraženijih turističkih destinacija, što ova sezona i pokazuje. U organizaciji Skijališta Srbije turisti mogu da voze elekrične bicikle, e-bike, da isprobaju posebne staze napravljenje za mountin bike i mountin cart, kao i avantura park, bob na šinama, zip lajn i tjubing, kao i da koriste najdužu stazu za letnje skijanje i sankanje u Evropi, dugu preko 900 metara. Trke „3stranekopa“, sa više od 300 takmičara, „Trailracekopaonik” i tradicionalna trka „3S”, u kojoj se takmičari nadmeću u disciplinama: vožnja bicikla, trčanje i spust mountain cart-om, organizacija Nurdor kampa i vožnja gondolom Brzeće- Mali Karaman, dugom 3,6 kilometara, posebne su atrakcije ovog leta.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Vojvodinu je u prvoj polovini ove godine posetilo 47,4% više turista u odnosu na isti period 2020.godine. Najveći turistički promet ostvarili su Novi Sad, Subotica i banja Vrdnik. Domaćih turista je 59,3% više a inostranih 21,4%. Strani turisti najviše dolaze iz zemalja Regiona, a među njima četvrto mesto po zastupljenosti zauzimaju gosti iz Slovenije. To je jedan od razloga što je Turistička organizacija Vojvodine (TOV), zajedno sa svojim suizlagačima iz turističkih organizacija Subotice i Vršca, kao i gostima iz Privredne komore Vojvodine i Klastera Deliblatska peščara, treći put za redom organizovala DANE VOJVODINE U SLOVENIJI, i to 23. avgusta u Ljubljani i 24.avgusta u Kopru.  Uz neposredan kontakt predstavljeno je sve ono po čemu je Vojvodina poznata i privlačna za turiste, prikazan je promotivni film „Vojvodina lifestyle“, degustaciju vojvođanskih vina i gastronomskih specijaliteta pratila je muzika tamburaša. Dr Nataša Pavlović, direktorka TOV, ističe da je „Ponuda bila fokusirana na turiste koji pre svega vole aktivni odmor, šetnje, planinarenje, ciklo i enogastronomski turizam“. Naglasila je i da turizam u Vojvodini ni jednog trenutka nije stao i najavila Projekat prekogranične saradnje koji je odobrila EU a odnosi se na razvoj preduzeća koja se nalaze na obali Dunava i promocije njihovih turističkih proizvoda.
LET U SVET
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
RE-START
KONGRESNOG
TURIZMA
Nakon što je u junu mesecu ove godine u Beogradu, posle duže pauze izazvane posledicama Corona virusa, održan skup predstavnika kongresne industrije Srbije, Kongresni biro Turističke organizacije Srbije učestvovao je (24.-27.08.2021.) u Ljubljani na trinaestoj po redu Međunarodnoj kongresnoj berzi „Convent Experience“, koja ima za cilj predstavljanje regiona Jugoistočne Evrope korporacijama i asocijacijama iz Evrope i sveta, nudeći visokokvalitetne usluge organizacije i smeštaja po nižim cenama. Svoju ponudu, mogućnosti i interesovanja prikazalo je 20 kongresnih biroa, 10 turističkih organizacija, 17 kongresnih dvorana, 40 hotela i desetak različitih organizatora i pružalaca usluga. Predstavnici Kongresnog biroa Srbije, nakon promovisanja ponude i kapaciteta zemlje, zadovoljni su postignutim rezultatima i najavljuju bolje dane za kongresni turizam i njedgovo oživljavanje. 
Pred pandemiju Corona virusa kongresni turizam u Srbiji bio je u velikom porastu u poslednjih nekoliko godina, što je otvaralo prostor za dalji razvoj i pozicioniranje na mapi svetske kongresne industrije. Prema podacima Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije
ICCA (International Congress and Convention Association) po broju održanih međunarodnih kongresa Srbija se već nekoliko godina nalazi među prvih 50 destinacija u svetu a Beograd je u kategorijiNAJBOLJA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM2016.godine osvojio titulu „Kongresna zvezda“.
Ovogodišnja kongresna berza „Convent Experience“ pokazala je da se današnji trendovi u organizaciji kongresa i skupova sve više pomeraju iz velikih gradova ka planinskim i banjskim destinacijama, kao i da se ide u pravcu održavanja skupova u prirodnom, mirnijem i zdravijem okruženju koje nudi veći stepen relaksacije i prijatnije okruženje za rad. Tu Srbija zaista ima šta da ponudi.
Informacije:
KONGRESNI BIRO
TURISTIČKE ORGANIZACIJE SRBIJE

. +381 11 6557100
💻 www.scb.travel
karneval brodova 2021, brod vatrogasac, ISTN
Tradicionalna manifestacija BeogradaKARNEVAL BRODOVA, koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav i njihovo ušće, koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini ono po čemu je Beograd prepoznatljiv, posle pauze od godinu dana zbog Corona virusa, održana je šesnaesti put (28.08.2021.) ispred Savske promenade, u akvatorijumu između Tramvajskog mosta i Gazele. Na ovogodišnjem Karnevalu pod naslovom “Budi kao reka”, kojim se Beograd, koji je za prvih šest meseci ove godine imao preko pola miliona noćenja, simbolično oprašta od leta, i pored kiše koja je padala čitavo poslepodne, učestvovali su malobrojni čamci iz beogradskih marina sa svojim hrabrim posadama, brodovi „Vatrogasac“ i „Topčiderka“, kao i brod “Kej” za turističko razgledanje grada sa vode. I pored lošeg vremena ova manifestacija, čiji kvalitet po našem mišljenju opada poslednjih nekoliko godina, okupila je veliki broj posmatrača. Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, “Karneval brodova je jedna od najuzbudljivijih manifestacija koja privlači ne samo domaće posetioce, već i strane turiste. Predstavlja jedinstveni događaj porodičnog karaktera koji afirmiše rekreativno-sportske aktivnosti na vodi, aktivira nautički turizam grada i doprinosi da se Beograd vrati svojim rekama sa kojih je i krenuo”.
Karneval brodova 2021, koncerti, ISTN
Širi prikaz KARNEVALA BRODOVA, koji su pratili i koncerti, defilei i bazar različitih domaćih proizvoda, dajemo u rubrici Beograd. 
Karneval brodoiva 2021, ucesnici, ISTN
Karneval brodova 2021, Miodrag Popovic TOB, ISTN
Karneval brodova 2021, brod Topciderka, ISTN
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
+ 381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
JUBILEJ  „TURISTIČKE PRIZME“
Javno snimanje 1200 emisije Turisticka prizma, ucesnici i novinari, ISTN
Jedna od najdugovečnijih turističkih radio emisija –Turistička prizma“ proslavila je u hotelu „Sheraton” u Novom Sadu (19.08.2021.) svoje hiljadudvestoto izdanje. Ova jednosatna emisija, koja je počela pre gotovo 24 godina da se emituje na Pan radiju, ostavila je iza sebe oko 1.200 sati programa i više od 7.200 priloga vezanih za turističke destinacije Srbije i sveta. Za Internet Serbia Travel News Đorđe Mihajlović, autor i urednik emisije, kaže „Kroz emisiju „Turistička prizma“, koju prate i istoimeni časopis, turistička berza i nagrada za novi kvalitet u turizmu, prošlo je preko 2.500 gostiju, a oko 2.000 slušalaca putovalo je posredstvom nagradnih igara ove emsije“.
Javno snimanje emisije Turisticka prizma, ISTN
Među gostima slavljeničkog izdanja „Turističke prizme“ bili su Georgi Genov, direktor HORES-a, Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e, Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, Slobodan Unković, pomoćnik direktora Turističke organizacije Beograda, Dalibor Sekulić, direktor Elitte Palića, i drugi turistički radnici. Gosti „Turističke prizme“ bili su i turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a.
Dodela nagrade Turisticka prizma za novi kvalitet u turizmu 2019, ISTN
ISTN kolegama iz „Turističke prizme“ ČESTITA JUBILEJ, uz podsećanje da se emisija sluša na preko 40 radio stanica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a preuzima je i nekoliko intenet radio emisija. Dostupna je na portalu https://turistickaprizma.rs/radio-emisija/
Emisija Turisticka prizma, Djordje Mihajlovic i Georgi Genov, HORES, ISTN
Djordje Mihajlovic, urednik Turisticke prizme, na snimanju 1200 emisije, ISTN
Informacije: Turistička prizma Ltd
. +381 21 3006274
📧 office@turistickaprizmans.com
💻 www.turistickaprizma
PROŽIMANJE EKOLOGIJE I TURIZMA
Od 196 pristiglih filmova iz Austrije, Litvanije, Norveške, Španije, Portugala, Hrvatske, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Indije, Velike Britanije, Australije, Japana, Meksika, Grčke, Italije, Crne Gore, Slovenije, Srbije i drugih zemalja žiri, kojim je predsedavao Julian  McDonnell reditelj i producent iz Londona, jedan od ranijih dobitnika nagrade Silafesta, izabrao je 55 najboljih ostvarenja.
Na 13.Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST 2021 turizam je kao tema pokazao svu svoju održivost u odnosu na pandemiju Corona virusa. Ovaj festival, koji se u Srbiji (Veliko Gradište) organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova (CIFFT), ove godine se odvijao (29.08.- 3.09.2021.) i „uživo“ i „online“. Po rečima Boška Savkovića, Izvršnog direktora festivala, „SILAFEST za osnovnu smernicu ima ekološki i turistički film, ali ima i filmova kulturološkog turizma, o velikim i poznatim svetilištima i muzejima, filmova o vinu i vinskim podrumima, gastrononiji i sportu. Sve više se postavlja pitanje i ekološki održivog razvoja turizma širom sveta“.
Ovogodišnji učesnici festivala, autori, tvorci turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta, kao i turistički radnici, uživali su i u turističkoj ponudu Velikog Gradišta, plovili Dunavom, posetili tvrđave Ram i Golubački grad, takmičili se u ribolovu na plovak i degustirali gastronomske specijalitete destinacije.
Takmičarski filmovi festivala SILAFEST 2021 nalaze se na linku https://www.youtube.com/channel/
UCcQuENNhwBhzG6hm0eCiYZw/videos
Informacije:
SILAFEST
.+ 381 65 3345060
📧
silafest@mail.com
💻
www.silafest.com
ZELENA TURA
Zlatibor, Staro selo Sirogojno, ISTN
El Paso, Zlatibor, ISTN
ZLATIBORA
Na Zlatiboru, koji ovog leta beleži posetu i do 25.000 turista dnevno, realizuje se projekat „Pokreni zelenu turu“ čiji je cilj podizanje svesti na temu zaštite životne sredine i održivog razvoja. Želeći da opština Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji, Turistička organizacija Zlatibor, u saradnji sa firmom „Vozim na struju“, omogućila je posetiocima da obilaze planinu vozilima koja su 100% na struju, kao i biciklima koji imaju elektro asistenciju, a mogu da se koriste i kao obični bicikli. Vozila se iznajmljuju za ture koje podrazumevaju obilazak Sirogojna, Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Ljubiša, tematskog parka El Paso,
Mokre Gore
sa Šarganskom osmicom i Drvengrada. Ulaznice za ove atrakcije su uključene u cenu aranžmana. Vozila se mogu angažovati i po principu rent-a-cara, a ture se mogu i samostalno osmisliti, na primer do Gold gondole, najveće aktuelne atrakcije Zlatibora, ili do ski centra Tornik. Za iznajmljivanje je zadužena Turistička organizacija Zlatibora.
Sastavni deo ponude boravka u zdravoj prirodi je i Zlatiborski auto kamp, nezaobilazna stanica zapadnoevropskih kamping turista na proputovanju kroz zemlje Balkana. Posle godinu dana pauze zbog Corona virusa, ove godine na Zlatibor su stigli članovi jedne od najvećih kamping asocijacija u Holandiji
"ASCI". Sa 15 vozila na Tić polju boravili su turiste iz Holandije, Nemačke, Engleske, Češke, Slovenije i drugih zemalja, a za sledeću godinu već je ugovorena poseta nekoliko velikih grupa kampera.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ZLATIBOR
. +381 31 841646
📧  zlatibor@zlatibor.org.rs
💻  www.zlatibor.org.rs