Novosti 231

BIRAM SRCEM, BIRAM SRBIJU
Marija Labović,
direktorka
Turističke organizacije Srbije,
za Internet Serbia Travel News
Na izmaku ove godine u kojoj je epidemija Corona virusa najteže pogodila turizam, sa Marijom Labović, direktorkom Turističke organizacije Srbije (TOS), razgovaramo o stanju u turizmu zemlje sa pogledom na godinu pred nama. U otežanim uslovima putovanja u inostranstvo domaći turisti su i ove godine “otkrivali” Srbiju tako da je odnos domaćih i stranih turista bio 70% prema 30%, za razliku od 2019.godine kada je taj odnos bio 50% prema 50%. Ali, iako je broj noćenja stranih turista veći za 84%, a dolazaka za 78% u odnosu na prošlu godinu, ipak je 55% manji u odnosu na rekordnu 2019.godinu. Sudeći prema pravcu kretanja vaučera za domaće turiste, za koje Marija Labović smatra da su “Dobra subvencionisana mera koja je dodatno skrenula pažnju na Srbiju kao destinaciju i nadomestila trošak", i najavljuje ih i za 2022.godinu, gosti su najviše boravili u Sokobanji, Vrnjačkoj i banji Vrdnik, na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarima i Staroj planini, u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Kragujevcu, na Paliću, a posebno su im se dopali Tara, Uvac, Dunav i Golubac. Ankete pokazuju da su turisti, podstaknuti preporukama prijatelja, instagram postovima, sajtovima, kao i kampanjom TOS-a "Biram srcem, biram Srbiju", uglavnom koristili privatne objekte za smeštaj i birali više manjih odmora.
Podstaknuti informacijom da je američki turistički portal Conde Nast Traveller uvrstio Srbiju među 20 zemalja koje treba posetiti sledeće godine, i istakao je kao zemlju aktivnog odmora, kulturno-istorijskog nasleđa i kvalitetne gastronomije, pitamo „Šta turisti najviše traže“ i dobijamo odgovor da je to DOŽIVLJAJ. Labovićeva kaže da turisti na terenu žele da im se organizuje slobodno vreme, da se popuni sadržajima poput obeleženih pešačkih i biciklističkih staza, vožnjama kvadovima, čamcima ili gondolom, šetnjom parkovima, jahanjem konja, organizovanim sadržajima za decu, te da TOS preporučuje lokalnim turističkim organizacijama da baš na to obrate pažnju. Složili smo se i da je važno što su mnogi smeštajni kapaciteti sertifikovani kao čisti i sigurni – što potvrđuje da ispunjavaju ne samo zakonske mere u Srbiji, već i dodatne mere koje su na snazi u svetu.
Iako je nedostatak poslovnih događaja i kongresa evidentan, što je šteta, interesovanje turista iz sveta za dolazak u Srbiju uliva nadu, te Marija Labović najavljuje i predstavljanje u nedelji turizma na sajmu ”Dubai Expo 2020” (11.01.2022.) sa prezentacijama destinacija i atrakcija, ukazivanjem na doživljaj, emocije koju budi, utiske koji se stiču. Složili smo se da je do smirivanja globalne epidemiološke situacije važno ostati prisutam na turističkom tržištu te je u tom smisli zimska kampanja TOS-a "Biram srcem, biram zimu u Srbiji", koja obuhvata i banjske i planinske centre, već aktuelna u Srbiji, Regionu kao i globalno na  kanalima Eurosport, Euronews i BBC.
Na kraju razgovora dotakli smo se i najznačajniju nagrade TOS-a “Turistički cvet” kojom se izdvajaju institucije i pojedinci sa izuzetnim doprinosom turizmu zemlje. Za ovo priznanje, koje prošle godine nije dodeljeno, stiglo je preko 70 kandidatura i preko 20.000 prijava putem sajta. Marija Labović veruje da će u velikoj i jakoj konkurenciji 16.decembra 2021.godine žiri nagraditi najbolje. To će sigurno biti jedan od načina da se turizam, teško pogođen u ovoj pandemiji, brže oporavi. Verujemo da se tome nadaju svi u lancu ponude baš zato da bi oni u lancu potražnje, koji biraju Srbiju, to uradili sa razlogom.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
+ 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
PUTOVANJA & POVEZANOST
“Koja su buduća rešenja za putovanja i povezivanje”, “Kako ćemo putovati u budućnosti”, “Kako će naši gradovi biti povezani” i “Kako će nam nova tehnologija pomoći da postignemo svoje ciljeve za održivu budućnost” neka su od pitanja koja će biti postavljena u panel diskusijama, događajima uživo i nastupima na 5.Tematskoj nedelji Svetske izložbe ”Dubai Expo 2020” pod nazivom ”PUTOVANJA I POVEZANOST” (Travel and connectivity) koja će biti održana od 7. do 15. januara 2022.godine u Dubaiju. Autori ove tematske nedelje polaze sa stanovišta da “Povezivanje ne samo da nas sve zbližava, već je i osnova zdravih i osnaženih društava, unapređenja u važnim sektorima poput transporta, putovanja i turizma”. Značaj ove teme podstakao je Privrednu komoru Srbije da pozove privrednike iz turističke i ugostiteljske industrije, institucije i organizacije iz oblasti turizma, sve koji žele da uspostave poslovnu saradnju prvenstveno na tržištu Emirata da se uključe i ostvare poslovne kontakte sa privrednicima iz celog sveta. Tokom ove tematske nedelje planirani su i prezentacija Turističke organizacije Srbije, potpisivanje nekoliko protokola o saradnji, poslovni susreti privrednika, kao i niz aktivnosti u cilju što bolje promocije Srbije kao turističke destinacije.
Podsećamo da je tema turizma Srbije već pokrenuta u Dubaiju i to na na biznis forumu u okviru tematske nedelje ,,Urbani i ruralni razvoj” na panelu ,,Urbanizacija ruralnih područja” kada je Tatjana Matić, ministarka Trgovine, turizma i telekomunikacija, govorila o razvoju digitalne infrastrukture u ruralnom turizmu Srbije u doba pandemije, i tom prilikom izjavila „Gotovo je izvesno da će seoski turizam kretati uzlaznom linijom. Usled pandemije postao je vodeći turistički proizvod i u manje razvijenim mestima. Upravo se sinergija sektora turizma i poljoprivrede najbolje oslikava u razvoju ruralnog turizma i mi kao resorno Ministarstvo prepoznajemo njegov potencijal i nastavljamo da kroz različite aktivnosti i projekte podstičemo njegov razvoj”.
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
☎ + 381 11 33 00 900
📧 turizam@pks.rs
💻 www.pks.rs
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
LET U SVET
Povodom uvođenja direktnog leta kompanije Anadolujet između Beograda i Ankare Turističke organizacije Beograda i Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), kompanijom Turkish Airlines i udruženjima Hores i Yuta, ugostili su (22.-25.11.2021.) prvu grupu turoperatora iz Ankare i centralne regije Turske. Na susretu u PKS iznet je podatak da su, posle gostiju iz Bosne i Hercegovine, turisti iz Turske najbrojniji u Srbiji i da ih je ove godine bilo 98% više nego prošle. I turisti iz Srbije sve više posećuju Tursku, pre svega Bodrum a u poslednje vreme i Kapadokiju. To je i bio povod da avio-prevoznik Turkish Airlines/Anadolujet dobije odobrenje za obavljanje redovnog avio-prevoza na ovoj liniji sa dva leta nedeljno od 23. decembra 2021. do kraja saobraćajne sezone zima 2021/22.
Da bi turoperatori iz Turske što bolje osmislili ponudu Beograda u Srbije za svoje područje, osim B2B susreta upriličene su i poste najznačajnijim turističkim atrakcijama grada poput Skadarlije, narodnog i muzeja Nikole Tesle, Zemuna, plovidbe Savom i Dunavom, kao i izleta do Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Prikazana im je i nova atrakcija Beograda –  panoramsko razgledanje grada iz zatvorenog, posebno brendiranog, dabl deker autobusa. Saobraćajno preduzeće Lasta Travel&Turism, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, osmislilo je program koji je u redovnoj ponudi svakog vikenda tokom jesenjih i zimskih meseci. Program obuhvata obilaske Starog i Novog dvora, Doma Narodne skupštine, Hrama svetog Save, Narodne biblioteke, Savskog trga, Trga Republike, Parka Kalemegdan, kao i Parka prijateljstva na Novom Beogradu, Muzeja savremene umetnosti, Palate Srbija, Mosta na Adi, Beograda na vodi i drugih prepoznatljivih lokacija i simbola grada.
Razgledanje se realizuje u dva termina – subotom u 16.00 i nedeljom u 12.00 časova, u pratnji turističkog vodiča, na srpskom i engleskom jeziku. Autobus polazi sa Trga Nikole Pašića, sa stajališta za turističke autobuse ispred Skupštine grada Beograda. Rezervacije karata mogu se izvršiti u Lastinoj turističkoj agenciji na Savskom trgu 1a (tel.+381 11 6641 251), a karte kupiti u autobusu pre početka razgledanja. Program razgledanja nalazi se na linku https://lasta.rs/nova-ponuda-lastine-turisticke-agencije-za-sezonu-jesen-zima-2021-2022/ .
SEZONA KOJA OBEĆAVA
Na tradicionalnom druženju sa novinarima uoči otvaranja nove ski sezone na planinama Srbije Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini, Skijališta Srbije najavila su niz novina za sezonu 2021/2022. Počela je pretprodaja ski karata putem internet prodavnice tako da svi zainteresovani mogu od 1. do 10.decembra da iskoriste popust od 10%, dok će od 11.decembra pa sve do kraja sezone važiti popust od 5% na cenu ski karata isključivo kupljenim „online“ i plaćenim platnim karticama. Pickup box aparati za podizanje karata nalaze se u radnjama Beosporta u Beogradu (Sava centar, tržni centri BEO i Ušće) i Novom Sadu (tržni centar Promenada). Turisti koji borave na Kopaoniku mogu po potrebi da urade dijagnostiku na Covid19 ili da se vakcinišu protiv ove bolesti.
Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, najavljujući novine u kategorijama ski karata, kaže da „Svi oni koji žele više puta da idu na skijanje tokom sezone, mogu da kupe kartu 20 u sezoni i da svoje skijaške dane rasporede onako kako im najviše odgovara. Takođe, od ove sezone su u ponudi i posebne karte koje uključuju noćno skijanje, a uvedena je i nova „baby“ karta namenjena deci do 5 godina. Skijaše i bordere čeka i 5 km duži sistem za veštačko osnežavanje,  a na izlaznoj stanici gondole Brzeće-Mali Karaman planirani su brojni prateći sadržaji“.
Skijališta Srbije uveliko pripremaju i organizaciju Evropa kupa za skijašice u disciplinama slalom i veleslalom (12.-13.02.2022.), obeležavanje Međunarodnog Dana snega (19.01.2022.), brojne humanitarne ski trke, kao i Treći Samim planinskih centara Centralne Evrope „MoReSCE 2022“ (30.03.-1.04.2022.).
Zvaničan početak skijaše sezone planiran je za period od 9. do 12. decembra 2021.godine na Kopaoniku, a nakom toga slede i otvaranja na Staroj planini i Zlatiboru.
Skijalista Srbije Ski opening, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
 
U organizaciji Centra za razvoj turizma Srbije, Turističke organizacije Beograda i Turističke prizme iz Novog Sada održan je (23.-24.11.2021.) Beogradski turistički & MICE forumWESTM 2021, poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Teme su bile vezane za Gradove regiona kao generatore razvoja turistitičke ponude i Saradnju u promociji turističkih proizvoda u Regionu. Đorđe Mihajlović, direktor i urednik “Turističke prizme” za Internet Serbia Travel News kaže:”Ove godine usmerili smo se na na Jugoistočnu Evropu i mogućnosti za bolje povezivanje u Regionu. Zbog loše zdravstvene situacije izazvane Covidom u čitavom svetu, odlučili smo da prvi put ne održimo B2B surete jer nismo bili u prilici da fizički dovedemo kvalitetne organizatore događaja iz Evrope na koje smo navikli naše klijente, ali smo procenili da će se veliki deo turističkog prometa okolnih zemalja odvijati unutar našeg Regiona pa su tako i odabrane teme kojima se bavimo“.
WESTM 2021 okupio je turističke poslenike iz Beograda, Ljubljane, Budve, Novog Sada, Niša,  Sarajeva, Tuzle, Rijeke i drugih gradova Regiona. Posebno su bile zanimljive teme „Kako su Pandemija i Nova generacija zajedničkim snagama promenili B2B komunikaciju”, “Umrežavanje na događajima u vreme Covida” i “Digitalna budućnost?”.
Poslovni skup
WESTM 2021 pratila je i tradicionalna dodela priznanja TURISTIČKA PRIZMA, koje je redakcija časopisa Turistička prizma osmislila još 1997.godine pokrenuvši akciju Za novi kvalitet u turizmu. Turistički novinari iz zemalja Regiona Jugoistočne Evrope su isključivi predlagači i donosioci odluka o izboru nagrađenih.
Turisticka prizma, Panel Saradnja u promociji turistickog proizvoda u regionu, ISTN
Ovogodišnji dobitnici TURISTIČKE PRIZME
po kategorijama:
– Eko i etno turizamZORNIĆA KUĆA, selo Baćevac, Srbija i etno naselje KOTROMANIĆEVO, Derventa, BiH
– Organizatori putovanja i događaja –
CROATIA OPEN LAND TOURS, Karlovac, Hrvatska
– Wellness i spa hotel – hotel
SUNCE, Sokobanja, Srbija
– Kongresni centri i hoteli – hotel
MEDITERAN HOTEL&RESORT, Budva, Crna Gora
– Destinacije, turističke zajednice i organizacije – Opština
VIŽINADA, Hrvatska 
– Mali i porodični hotelihotel
MAIVA, Ohrid, Severna Makedonija
– Restorani
GOSTILNA PRI LOJZETU, Vipavska dolina, Slovenija
– Prateće usluge u turizmu –
GOLD TRAVEL, Podgorica, Crna Gora
– Poslovni događaji i manifestacije –
SAJAM TURIZMA I EKOLOGIJE “LIST”, Lukavac, BiH
Informacije:
Turistička prizma Ltd
. +381 21 3006274
📧 office@turistickaprizmans.com
💻 www.turistickaprizmans.com
BALKAN TRAVEL
Informacije:
Udruženje Red Press – Izdavač časopisa Balkan Travel

+ 381 11 3622 407
📧 office@balkanmt.com
💻
www.balkanmt.com
– SRBIJA
Turističkim novinarima, poslenicima u turizmu i poznatim ličnostima koje vole putovanja u Beogradu je predstavljen (19.11.2021., hotel Metropol Palace) treći broj dvojezičnog (srpski i engleski) magazina „BALKAN TRAVEL“, koji je ovoga puta posvećen izuzetnim turističkim destinacija Srbije poput kanjona reke Uvac, Rtnja, Zlatibora, Požarevca i Ljubičeva, Bele Crkve, u kome se otkrivaju neobični podaci, zanimljivosti i predanja o Lepenskom Viru, Đavoljoj Varoši, Felix Romulijani, Vinči, Golubačkoj tvrđavi, Keltskom selu, Beogradskoj tvrđaviAvali, o manastirima Fruške Gore i drugim mestima o kojima se manje zna. Magazin „Balkan Travel – Srbija“, čiji je izdavač Udruženje Red Press, u formi je svojevrsnog vodiča u kojem poznati vode čitaoce kroz lepote Srbije na svoj način. Sa primesama ličnih doživljaja Princeza Jelisaveta Karađorđević priča o srpskom gostoprimstvu i kutku Beograda u kojem posebno uživa, o svojim omiljenim mestima u Srbiji govore zlatni, srebrni i bronzani olimpijci Jovana Preković, Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Damir Mikec, kao i glumci Branko Cvejić, Svetislav Bule Goncić, fotograf Brajan Rašić i mnogi drugi.
Uz Magazin „Balkan Travel – Srbija“ je i dodatak
„BANJE SRBIJE“ koji ovoga puta predstavlja Vrnjačku Banju koja je kao izvor zdravlja korišćena još u antičko doba. Čitaoci mogu da saznaju gde u ovoj banji da potraže posebne zdravstvene programe, poput post Covid rehabilitacije koja se pokazala izuzetno efikasnom u oporavku post Covid pacijenata, šta sve ova banja nudi gostima da bi se osećali kao da su u nekoj od ekskluzivnih turističkih destinacija svetskog ranga, kakav je spoj tradicije i modernog pristupa banjskom lečenju i rehabilitaciji i zadovoljstvima koja nude wellness i spa centri, kako najbolje iskoristiti spoj moćnih lekovitih voda, drevne istorije i okolne prirode, i još mnogo toga.
Novi broj magazina
„BALKAN TRAVEL – SRBIJA“ dostupan je na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.
LUKSUZ JE U
KVALITETU,
A NE U CENI
Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, koji su još 1965.godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau sa filozofijom "Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni”, ulazi na tržište Srbije. Prisutan u 16 zemalja „Gault&Millau”, jedan od tri najuticajnija gastronomska vodiča, prepoznatljiv je po kuvarskim kapicama koje dodeljuje (od jedne do pet) i načinu ocenjivanja koji je standardizovan za sve zemlje. Turiste upoznaje sa najboljim restoranima, vinarijama, pivnicama, seoskim domaćinstvima koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnicama i uopšte ukusima „Stavljajući u prvi plan ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj”, kako je to na konferenciji za novinare (17.11.2021.) objasnila Mira Šemić, urednica ovog Vodiča za Srbiju, dodavši da “Iskusni gastronomski inspektori ocenjuju u kojoj se meri u nekom restoranu koriste sveže, lokalne i sezonske namirnice, na koji način, kakva je prezentacija jela, da li je jelovnik dovoljno kreativan, informativan i razumljiv, i kakav je odnos cene i usluge. Vodič bira šefa godine, šefa budućnosti, najboljeg šefa tradicionalne kuhinje, mladog talenta, mesto koje je dostupno i starima i mladima i studentima i penzionerima, nezavisno od prihoda“.
Najavljujući realizaciju „Gault&Millau – Srbija 2022”, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije koja je i omogućila objavljivanje ovog vodiča, istakla je da „Gastronomija postaje veoma važan motiv dolaska na destinaciju tako da upisivanje ugostitelja u ovakav vodič predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije Srbije. Moderan turista prati nove trendove ali istovremeno ceni i autentični doživljaj, autohtoni, ponekad zaboravljeni recept te je ovaj vodič prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu“. 
Ko će ući u vodič, i kome će pripasti priznanje „kuvarska kapica“, saznaćemo u aprilu 2022.godine kada se očekuje prvo izdanje vodiča „Gault&Millau – Srbija 2022” na srpskom i engleskom jeziku.

Informacije:
Međunarodni gastronomski vodič
„Gault&Millau”, https://www.gaultmillau.com/
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
VOJVOĐANSKI RUČAK – NEODOLJIVI UKUS RAVNICE
Nakon kreiranja štampanog izdanja kuvara “Vojvođanski ručak”, sa brojnim autentičnim receptima tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta i preporukama salaša, čardi i restorana koji u svojoj ponudi imaju ovu vrst hrane, Turistička organizacija Vojvodine (TOV) pokrenula je digitalnu kampanju na društvenim mrežama (Facebook stranica TOV i instagram profil vojvodina.travel ) pod nazivom VOJVOĐANSKI RUČAK – NEODOLJIVI UKUS RAVNICE.
Kroz kampanju pratioci mogu da se upoznaju sa receptima autentičnih vojvođanskih specijaliteta i uživaju u video materijalima na kojima je na inspirativan i atraktivan način predstavljena vojvođanska gastronomija. Autori kampanje ističu da je “Vojvođanski ručak narodni brend, obrok koji ima gotovo ritualni status među stanovnicima Vojvodine. Čak i u današnje vreme, kada zbog tempa života članovi porodice ne mogu često da se okupe na ručku u toku radne sedmice, kult nedeljnog ručka izuzetno je jak. Podrazumeva autentična narodna jela, kao što su hleb namazan mašću i posut mlevenom paprikom i solju, supe od živinskog i junećeg mesa i čorbe od povrća, specijalitete od mesa, ribe i divljači, razna slana i slatka testa, gibanice, štrudle, kiflice, rezance i pogačice. Kompoti, slatko, pekmezi (među kojima je čuveni pekmez od dunja- kitnikez), raznovrsni kolači i torte, kompletiraju savršeni vojvođanski ručak”.
Nakon kuvara “Vojvođanski ručak” i kampanje na društvenim mrežama „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukus ravnice“, u narednom periodu biće kreiran i sajt www.vojvođanskiručak, koji će predstavljati objedinjenu bazu ugostiteljskih objekata (salaši, čarde, restorani, vinarije) na prostoru Vojvodine, koji u svojoj ponudi imaju tradicionalna vojvođanska jela.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
Pirotski kackavalj i njego
RE-START MANIFESTACIJA
Manifestacije, turistički brend Srbije, dugi niz godina privlače kako domaće tako i turiste iz celog sveta. Do pre pandemije Corona virusa godišnje su okupljale oko 2 miliona turista i prihodovale oko 30 miliona evra. Vremena su se promenila ali, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije, stidljivo su počele ponovo da se vraćaju na turističku svcenu. To se naročito odnosi na manifestacije vezane za gastronomiju. Jedna od takvih, koja tradicionalno okuplja i brojne učesnike i publiku, je Festival sireva Balkana na kome posetioci mogu da vide, probaju i kupe retke i neobične vrste sireva, proizvode od sira, suhomesnate proizvode, poslastice i vina. Posle godinu dana pauze ovaj Festival je održan u Beogradu po dvanaesti  put (6.-7.11.2021., Dom omladine). Zemlja počasni gost bila je Grčka. Predstavila je svoje sireve, vina, uzo, med, začinsko bilje, a sve sa akcentom na proizvode iz Epira, koji se smatra "majkom grčkih sireva". Prilikom otvaranja Festivala Georgios Đakofotakis, ambasador Grčke u Srbiji, podsetio je na bliskost srpskog i grčkog naroda, kao i na tradiciju proizvodnje sira u Grčkoj od antičkih vremena do danas.
Srba Jovanović, organizator Festivala, za Internet Serbia Travel News kaže da “Iako se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će Festival biti održan zbog epidemiološke situacije, želja učesnika da se pojave je bila velika“. Bilo je izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke, a posetioci su se, osim sa sirevima, upoznavali i sa turističkom ponudom krajeva iz kojih dolaze. Posebno su bili zanimljivi kozji sirevi iz srpskog srednjevekovnog manastira Draginac sa istoka Kosova i Metohije, kao i čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj napravljen po originalnoj recepturi koja podrazumeva staroplaninsko mleko i so kao osnovne sastojke ovog specijaliteta. Posetioci su na licu mesta mogli da saznaju da su ručna proizvodnja i višemesečno zrenje na ujednačenoj temperaturi glavne odlike njegovog prepoznatljivog ukusa.
Informacije:
BALKAN CHEESE FESTIVAL
(www.facebook.com/IzlozbaSira )
RECOVER & REDISCOVER – PRIRUČNIK ZA OPORAVAK TURIZMA
Svetska turistička organizacija (UNWTO) i Instagram udružili su snage da naprave Priručnik za oporavak turizma i tako pomognu destinacijama da iskoriste moć digitalnog i vizuelnog pripovedanja kako bi stekli novu publiku i vratili se u normalne turističke tokove. Iz UNWTO saopštavaju da “Ovo prvo partnerstvo sa Instagramom koristi moć digitalnih inovacija u cilju re-starta turizma, posebno lokalnog i održivog, a sve sa idejom da je bezbedno i odgovorno putovanje moguće“. U Priručniku se daju saveti kako da se koristi platforma na najbolji način, da se prikaže destinacija, kako da se koriste vodiči i drugi alati za ilustraciju i kako da se bezbedno i odgovorno dočekaju turisti. Istražuju se najbolji načini za podsticanje putovanja uz podizanje ekološke svesti, daju se saveti kako efikasno pripovedati turističke priče i predstavljaju studije slučajeva malih preduzeća i destinacija koje su tokom pandemije uspešno koristile Instagram za povezivanje sa turistima.
U svom predgovoru za Priručnik za oporavak turizma Zurab Pololikašvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Delovi sveta se ponovo počinju oprezno da otvaraju i vreme je da  budemo kreativni, da pokažemo zašto je turizam važan za pojedince, zajednicu i za našu planetu“, a Asia Kisliuk, menadžerka programa politike u Instagramu, naglašava „Znamo da su brojne destinacije spremne da svetu požele dobrodošlicu nazad na svoja vrata a Instagram je ponosan što pomaže da se to dogodi bezbedno i održivo“.
Informacije:
UNWTO
💻 www.unwto.org