Novosti 232

PRIZNANJE ZA NAJBOLJE
U godini kada je turizam u Srbiji počeo polako da se oporavlja, kada je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 10 meseci ukupan broj turista bio veći za 35% u odnosu na prošlu godinu, broj dolazaka stranih turista za 78% a noćenja za 84%, kada je američki turistički portal Conde Nast Traveller uvrstio Srbiju među 20 zemalja koje svakako treba posetiti u 2022.godini, kada je Svetska turistička organizacija (UNWTO) izabrala Mokru Goru za jedno od 44 najbolja svetska turistička sela, i kada je Srbija u Kini osvojila nagradu "2021 Stars Awards", Turistička organizacija Srbije (TOS), posle godinu dana pauze, dodelila je (16.12.2021., Madlenijanum) po 36. put svoje najveće priznanje – "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2021.godini.
Dodelom priznanja "Turistički cvet", za koje je stiglo preko 70 kandidatura i 20.000 glasova putem sajta TOS-a, simbolično je zaokružena 2021. godina i odmah je, samim tim, počelo i  takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2022.godinu.
Dobitnici nagrade Turistički cvet 2021, su:

1. Turistička organizacija – TO ČAČAK (https://turizamcacak.rs)

2. Turistička manifestacijaROŠTILJIJADA, Leskovac (https://rostiljijada.rs )

3. Receptivna turistička agencija – KONTIKI TRAVEL, Beograd
(https://www.kontiki.rs)

4.
Ugostiteljski objekat za smeštaj:
– Hotel „
KRALJEVI ČARDACI“, Kopaonik (https://kraljevicardaci.com)
– Etno selo „
SUNČANA REKA“, Banja Koviljača (https://suncanareka.rs)

5.
Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga:
GOLD GONDOLA, Zlatibor (https://goldgondola.rs)
RANKO MILANOVIĆ, Nacionalni park “Tara” (https://nptara.rs)

Ovogodišnje specijalno priznanje dodeljeno je Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede
HORES (https://hores.rs) i
Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija
YUTA
(https://yuta.rs).
ISTN kompletan prikaz dodele priznanja Turistički cvet 2021 daje u rubrici Manifestacije
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Dobitnici priznanja Turisticki cvet 2021, ISTN
Uručujući ovo priznanje Marija Labović, direktorka TOS-a, podsetila je da je, uprkos krizi izazvanoj Corona virusom, „TOS organizovao posete brojnih domaćih i inostranih novinara koji su obišli preko 20 turističkih destinacija Srbije, više od 1.000 turističkih radnika prošlo je edukaciju, letnja kampanja "Biram srcem, biram Srbiju" i sada zimska "Biram srcem, biram zimu u Srbiji" (https://www.youtube.com/watch?v=t__swZCl9Sk ) uvrstila je Srbiju u programe brojnih organizatora putovanja“. Marija Labović najavila je i novi turistički brend Srbije, koji će biti implementiran 2022.godine, kao i novu kampanju pod nazivom SRBIJA DOŽIVI
Subvencije u vidu turističkih vaučera date za razvoj domaćeg turizma i ublažavanje posledica koje je pandemija Corona virusa imala na sektor turizma i ugostiteljstva u 2021.godini dale su dobre rezultate. Ovogodišnjih 150.000 vaučera potrošeno je brže nego ikada od 2015.godine, kada su prvi put uvedeni. Sve je veći broj građana Srbije koji odlučuju da svoj odmor, ili jedan deo odmora, provedu u zemlji tako da je sada odnos domaćih i inostranih turista 70% prema 30%, u odnosu na 50% prema 50% pre pandemije. Podstaknuta time Vlada Republike Srbije ponovo je u svom predlogu budžeta za 2022. godinu opredelila sredstva za subvencionisanje odmora u Srbiji u iznosu od 500.000.000 RSD, što pokriva kvotu od 100.000 vaučera tako da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo ugostitelje i hotelijere u Srbiji da se što pre prijave radi realizacije šeme dodele vaučera za korišćenje usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima. Na osnovu prethodnog iskustva očekivanje je da će ova kvota vaučera biti potrošena u veoma kratkom vremenskom periodu, naročito na destinacijama poput Vrnjačke i Sokobanje, Zlatibora, Kopaonika, Divčibara, Stare planine, Tare, Uvca, Golupca, Dunava, Palića, Subotice, Kragujevca i drugih atraktivnih delova zemlje.
VAUČERI ZA ODMOR
Tara Perucac, ISTN
Podsećamo da se vaučeri u vrednosti od 5.000 RSD mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja, kao i da se celokupan postupak prijave, rezervacije i podnošenja zahteva za refundaciju sprovoditi preko centralno-informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista). Krajnji rok za korišćenje vaučera u nekom od preko 2.000 kategorisanih ugostiteljskih objeka u Srbiji je 20.novembar 2022.godine.
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
U SRBIJI
PROJEKAT UNWTO – NAJBOLJA TURISTIČKA SELA
Svetska turistička organizacija (UNWTO) proglasila je prilikom 24.zasedanja Generalne skupštine ukupno 44 sela iz 32 zemlje iz 5 svetskih regiona za NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA koja se ističu po prirodnim i kulturnim resursima, inovativnom delovanju i posvećenosti razvoju turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Tom prilikom je Zurab Pololikašvili, generalni sekretar UNWTO, istakao da ova “Inicijativa prepoznaje sela koja su izvanredan primer destinacije ruralnog turizma sa priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koja čuvaju i promovišu vrednosti, proizvode i način života na selu i koja su održiva u ekonomskom, socijalnom i ekološkom aspektu“. Kao takvo selo u Srbiji prepoznata je MOKRA GORA, smeštena nadomak Zlatibora, Tare, Perućca i Višegrada, sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističko-muzejskom železnicom u Evropi, i Drvengradom, čudesnim etno selom na brdu Mećavnik.
Sledeća stepenica UNWTO u okviru projekta NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA je PROGRAM NADOGRADNJE, koji je predviđen za još 20 kandidovanih sela koja nisu u potpunosti ispunila kriterijume za dobijanje priznanja ali zato dobijaju podršku od UNWTO koji nedostaju u procesu razvoja. Iz Srbije je u ovaj program ušlo selo GOSTILJE, čije su najveće atrakcije 22 metra visok vodopad i očuvana vodenica na reci Vrelo, rodna kuća Dimitrija Tucovića, ribnjaci pastrmke i prirodni ekosistemi vrhova Čigota i Borkovac u okviru Parka prirode Zlatibor.
Sva ova sela, njih 64, na kraju će biti umrežena radi razmene iskustava, dobre prakse, učenja i prepoznavanja mogućnosti. Nastavak programa
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA  predviđen je za februar 2022.godine.
Predstavljanje NAJBOLJIH TURISTIČKIH SELA SVETA nalazi se na linku
https://www.youtube.com/watch?v=Quw54I3oWsY
Informacije:
UNWTO
💻. www.unwto.org
Kako je boravak na otvorenom najtraženiji oblik turističkog putovanja, naš predlog je Krstarenje rekama. KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU, koje obuhvata plovidbu do Kladova, izlet do kanjona reke Vratne i Rajačkih pimnica, boravak u Eko etno kompleksu Kapetan Mišin breg“, povratak do Beograda autobusom uz obilazak lokaliteta poput Lepenskog vira, Golubačke tvrđave i Viminacijuma, plovidba SAVOM DO VINČE, centra kulture koja je trajala preko 1.000 godina, i arheološkog lokaliteta „Belo brdo“, i plovidba DrinomČAROBNI TURISTIČKI PRSTEN, doživljaj su koji se pamti.
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
Zdravstveni turizam na teritoriji opštine Kuršumlija pozitivan je primer spoja medicine i savremenih wellness i spa sadržaja u Prolom i Lukovskoj banji, uz posete Đavoljoj varoši i Kopaoniku..
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
DESTINACIJE SA PREPORUKOM
Polazeći od činjenice da nova post-covid stvarnost zahteva prilagođavanje opštih pristupa i planova u turizmu, analizirajući afinitete domaćih turista koji pre svega idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, ali i upoznavanja tradicije i gastronomije, Internet Serbia Travel News, kao svojevrsna novinarska turistička patrola koja je tokom cele godine sa kolegama obilazila destinacije Srbije, predlaže šta posetiti, obići i videti u godini pred nama.
Za ljubitelje turizma na vojvođanski način, uz preplitanje kulture, istorije, sportskih aktivnosti, etno ponude i gastronomije, naš predlog je ruta PUT SIRA I MEDA koja obuhvata naselja Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođince, Golf terene u Žablju, park prirode “Stara Tisa” i posete raznovrsnim domaćinstvima koja su otvorila vrata turistima.
Kulturni turizam u našem izboru čine obilasci ČAČKA sa Ovčarsko-kablarskim manastirima, koji je proglašen za prvu nacionalnu prestonicu kulture 2023.godine, i NOVOG SADA, evropske prestonice kulture 2022.godine, uz šetnju Petrovaradinom i sa posetom Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, koja je proslavila šezdesetogodišnji jubilej. Ova kombinacija čini da  provedeno vreme ispuni i duh i telo
Iako je ovogodišnja turistička sezona u Srbiji bolja od prethodne, oporavak turizma počiva na dugom štapu. A ima šta da se vidi, obiđe i proba. Preporučujemo!
VISINSKI POGLED NA SKI CENTRE SRBIJE
Početak zimske turističke sezone 2021/2022 u Srbiji okupio je zaljubljenike u zimske sportove, posebno na Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini. Na simboličnim otvaranjima sezone u ovim centrima Skijališta Srbije pokazala su da potpuno spremno dočekuju turiste, uključujući i mogućnost vakcinacije protiv Corona virusa na licu mesta. Kopaoniku, sa 64 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje, sistemom za veštačko osnežavanje koji pokriva 97% skijališta i gondolom Brzeće-Mali Karaman, koja od ove godine ima i brojne prateće sadržaje na izlaznoj stanici, Staroj Planini, sa 13 km staza, opremljenoj gondolom, četvorosednom žičarom, ski liftovima, pokretnom trakom za decu i početnike, kompletno pokrivenoj sistemom za veštačko osnežavanje, i Zlatiboru (Tornik), sa šestosednom žičarom kapaciteta 3.000 skijaša na sat i 4 staze kompletno prekrivene sistemom za veštačko osnežavanje, sasvim odgovara naziv kampanje Skijališta Srbije koji glasi POGLED SA VISINE“. Bez obzira na vremenske uslove i količinu prirodnog snega, preko 100 dana najboljeg zimskog provoda i odlično pripremljenih staza na ovim planinama je zagarantovano.
Skijaliste Kopaonik, ISTN
Ski centar Stara planina, ISTN
Podsećamo da do kraja zimske sezone 2022.godine za ove centre važi popust od 5% na cenu ski karata isključivo kupljenim „online“ i plaćenim platnim karticama.
Gondola Brzece Masli Karaman, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
I pored svih prepreka zbog pandemije Corona virusa, koje je u prehodne dve godine morao da preskoči, srpski turizam 2021.godinu završava sa rezultatima od preko 2,5 miliona turista koji su ostvarili oko 10 miliona noćenja, sa 5,4 milijarde dinara državne pomoći sektoru i sa preko 3.500 prikaza turističke ponude Srbije u inostranim medijima.
U 2022.godinu Srbija ulazi najpre sa učešćem na 5.Tematskoj nedelji Svetske izložbe ”Dubai Expo 2020” pod nazivom
PUTOVANJA I POVEZANOST (Travel and connectivity , 7.-15.01.2022.), tokom koje su planirani i prezentacija Turističke organizacije Srbije, potpisivanje nekoliko protokola o saradnji, poslovni susreti privrednika, kao i niz aktivnosti u cilju što bolje promocije Srbije kao turističke destinacije. Potom, posle godinu dana pauze, i Beogradski sajam, udruženim snagama svih relevantnih turističkih faktora u zemlji, a sve u skladu sa pravilima „nove realnosti“, organizuje 43.Međunarodni sajam turizma IFT od 24. do 27 februar 2022.godine, na kome planira učešće turističkih agencija i turoperatora, saveza i organizacija, hotela, turističkih centara, vazduhoplovnih kompanija i drugih učesnika u turističkoj ponudi i potražnji. Ovaj Sajam će, kako poručuju organizatori, “Biti usmeren ka oporavku i obnovi turističkog ambijenta, promociji trendova i inovacija koje treba da oblikuju budućnost turističke industrije, a fokus se stavlja na poslovne kontakte iz zemlje, regiona, kao i tradicionalnih tržišta na koje putuju ljudi iz Srbije i odakle u Srbiju dolazi najveći broj turista”.
SAJAM TURIZMA prate i sajmovi: 12. Međunarodni sajam vina BEOWINE (25. – 26.02.2022.), 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i 17. Sajam suvenira (24.–27.02.2022.)
2022.GODINA U ZNAKU
Informacije:
IFT 2022
+381 11 2655206
📧 turizam@sajam.rs
💻www.sajam.rs
SRPSKOG TURIZMA
Sajam HORECCA 2020, ISTN
Sajam suvenira 2020, ISTN
Sajam BEOWINE 2020, ISTN
VOJVOĐANSKO SELO
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 10 meseci ove godine Vojvodinu je posetilo 52,2% više turista nego u istom periodu prethodne godine. Od toga inostranih turista je bilo više 96,4% a domaćih 36,4%. Najviše inostranih turista dolazilo je iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Turske, Indije, Francuske i Mađarske, a najposećenije destinacije su bile Novi Sad, Subotica i Vrdnik.
Ovakvoj posećenosti svakako je doprinela i Turistička organizacija Vojvodine (
TOV) sa brojnim kampanjama realizovanim tokom proteklog vrema. Među njima ističemo projekte kao što su DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI, VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA i KUPALIŠTA I ČARDE VOJVODINE. Ove godine u prvi plan je došao projekat VOJVOĐANSKI RUČAK – Neodoljivi ukus ravnice u kome je gastronomija Vojvodine značajna tema sa stanovišta tradicije i kulture naroda koji naseljavaju ovu regiju i koja je jedan od važnijih motiva za turističku posetu Vojvodini. Sastavni deo ovog projekta je štampano izdanje kuvara Vojvođanski ručak koji vodi putevima salaša, čardi, restorana koji u svojoj ponudi imaju tradicionalnu vojvođansku hranu.
Novi projekat pod nazivom VOJVOĐANSKO SELO pokrenut je na društvenim mrežama Turističke organizacije Vojvodine. Polazi se od činjenice da Seoski turizam poslednjih godina beleži svoju ekspanziju, da se savremeni turista sve češće odlučuje za ovakav vid odmora, da seoska naselja predstavljaju spoj prirode i jedinstvenih ambijentalnih celina i pružaju posetiocima autentičan doživljaj. Odgovara na pitanja kao što su „Šta sve nude sela u Vojvodini“, „Da li je selo samo poljoprivreda“, „Koje je najveće, a koje najmanje selo u Vojvodini“, „Zašto Vojvodinu nazivaju dinamičnom i uzbudljivom ravnicom“ i mnoga druga. Autori kampanje poručuju „Uz ovakav vid odmora u Vojvodini možete uživati u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima, čarima prirode, možete se upoznati sa starim zanatima, običajima, tradicijom naroda koji žive u ovim naseljima ili se uključiti se u seoske poslove. Sela u Vojvodini se razlikuju po mnogo čemu, ali ono što ih spaja jeste srdačnost domaćina“.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
Vojvodjansko selo, Roka salas na Ludaskom jezeru, ISTN
Vojvodjansko selo Doroslovo, ISTN
Vojvodjansko selo Gospodjinci, ISTN
GASTRONOMSKO
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
BRENDIRANJE SRBIJE
Kako brojna svetska istraživanja pokazuju da 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, tako se i u rezultatima anketa sprovedenim među inostranim turistima u Srbiji izdvajaju kulturno-istorijsko nasleđe, priroda i gastronomija. To je podstaklo Turističku organizaciju Srbije (TOS) da inicira dolazak dva gastronomska vodiča Michelin i „Gault&Millau”. Marija Labović, direktorka TOS-a, ističe da „Moderan turista prati nove trendove ali istovremeno ceni i autentični doživljaj. Zato gastronomija postaje važan motiv dolaska na destinaciju, a upisivanje ugostitelja u ovakve vodiče predstavlja uspeh i potvrdu kvaliteta celokupne gastronomije zemlje“.
Nakon što je u februaru 2020.godine na Sajmu turizma u Beogradu premijerno predstavljen Le Guide Vert Week&GO, posebno izdanje čuvenih turističkih Michelin vodiča koji se bave kraćim boravcima u većim gradovima sveta, čiji su insprektori obišli Beograd, Novi Sad i okolna izletišta, i u kome su najviše ocene (čak 3*) dobili Narodni muzej i Hram Svetog Save u Beogradu, Michelinovi inspektori, koji su prepoznali kapacitete gastronomije Srbije, krenuli su u obilazak Beogradskih restorana. Posle godinu dana pauze zbog Corona virusa Michelin vodič, čiju porodicu čine 33 zemlje sveta, uvrstio je Beograd u svoju selekciju (https://guide.michelin.com/rs/en ) i restorani koji su svrstani u kategoriju
PREPORUČENIH su: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste i Bela Reka, dok je restoran Iva New Balkan Cusine dobio oznaku „Bib Gourmand“ koja ukazuje na odnos gastronomskog kvaliteta i uloženog novca.
Na tržište Srbije ulazi i Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, koji je 1965.godine pokrenut sa filozofijom "Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni”. Prisutan u 16 zemalja turiste upoznaje sa najboljim restoranima, vinarijama, pivnicama, seoskim domaćinstvima koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnicama i uopšte ukusima. Kome će pripasti priznanje „kuvarska kapica“ ovog vodiča saznaćemo u aprilu 2022.godine kada se očekuje prvo izdanje „Gault&Millau – Srbija 2022” na srpskom i engleskom jeziku.

Oba ova vodiča sigurno će uticati na podizanje kvaliteta
gastronomije Srbije, na razbuđivanje takmičarskog duha, na privlačenje turista a samim tim i na rast prihoda od turizma.
PRAZNIČNO OTKRIVANJE BEOGRADA
Promovišući Beograd kao turističku destinaciju, Turistička organizacija Beograda postavila je na svom portalu novu igricu "Pronađite turističke atrakcije glavnog grada"
(https://www.tob.rs/game/Belgrade.html ) putem koje svi zainteresovani mogu na srpskom i engleskom jeziku da upoznaju znamenitosti prestonice. Beograd se istražuje kroz Kalemegdan, Trg Slavija, Trg Republike, Skadarliju i Knez Mihajlovu ulicu, a zadaci su da se pronađu Terazijska česma, kula Gardoš, Avalski toranj, Most na Adi, čaša vina u Skadarliji i druge atrakcije.
Osim kroz igricu, Beograd se u narednom periodu može otkrivati i kroz program BEOGRADSKA ZIMA koji, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika, traje do kraja februara 2022.godine. Program obuhvata TRG OTVORENOG SRCA, sa drvenim kućicama u kojimа se prodаju trаdicionаlni novogodišnji proizvodi, liciderska srca, kuvana vina i domaće rakije, slatkiši i ostali „Darovi Srbije“, besplatno KLIZALIŠTE NA OTVORENOM na Trgu Republike, STAROGRADSKU ZIMU u parku vojvode Vuka, TRG BAJKI sa svakodnevnim  izvođenjem lutkarskih predstava i radionica, ULICU OTVORENOG SRCA koja se u kаrnevаlskoj аtmosferi, uz mnoštvo uličnih zаbаvljаčа, muzike, klovnovа, žonglerа, progrаmа zа decu, Dedа Mrаzа i suvenira, otvara 1.januara 2022.godine tačno u podne, proslavu PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA, prаznikа rođenjа Isusа Hristа i nаjrаdosnijeg dogаđаjа u hrišćаnskom svetu, koji se trаdicionаlno obeležаvа 7. jаnuаrа premа julijаnskom kаlendаru liturgijom u Hrаmu svetog Sаve nа Vrаčаru i doček PRAVOSLAVNE NOVE GODINE, koja se 13. jаnuаrа slavi po restoranima i klubovima a pre svega u boemskoj Skаdаrliji sа trаdicionаlnom kuhinjom, živom muzikom i аtmosferom zа pаmćenje.
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
+ 381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
TURISTIČKE ATRAKCIJE
INSPIRISANE KOSMOSOM
U okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu počela je realizacija projekta  "Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom – Electra" koji predvodi Fondacija astronomske opservatorije iz Baje. Po rečima učesnika u projektu “Uspostavljanje dugoročnog razvoja turističke ponude uključivanjem astronomskih posmatranja i edukacije na polju astronomije predstavlja inovativan pristup razvoju turističkih zanimljivosti na ovim prostorima. Cilj ovog pristupa je korišćenje netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač – Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu, i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona. Projekat bi trebalo da omogući posete lokalitetima kulturnog i prirodnog nasleđa, očuvanje kulturnog nasleđa i saradnju sa muzejima u pograničnom području Mađarske i Srbije. U okviru projekta predviđen je i zajednički edukativni programi za turističke vodiče“.
Kako saznajemo projekat "Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom – Electra" podrazumeva i saradnju sa turističkim organizacijama, kao i učešće na događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Predviđene su i radionice i astronomski kampovi na Fruškoj Gori. Projekat traje do februaru 2023.godine.
Informacije o Projektu dostupne su na adresama www.interreg-ipa-husrb.comwww.facebook.com/ipaelectra/.
 
Informacije:
Prirodno-matematički fakultet
Univerziteta u Novom Sadu

📧 info@pmf.uns.ac.rs
💻 www.uns.ac.rs