Novosti 233

                     SRBIJA , DOŽIVI !   ( EXPERIENCE ! SERBIA )
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Turizam Srbije 2022.godinu započeo je obećavajuće – devizni priliv od turizma u prvih 11 meseci 2021.godine iznosio je 1,4 milijardi evra, zemlju je posetilo 2,6 miliona turista, od čega su 900.000 stranci, što je 96% više nego 2020.godine. Iako se turistička ponuda u ovom trenutku najviše oslanja na domaće turiste i turiste iz Regiona, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), upoređuje Srbiju sa Evropom, čiji je rast turističkog prometa prošle godine bio svega 17% u odnosu na 2020.godinu, i naglašava da su rezultati Srbije ”Daleko bolji od proseka Evrope”. Republički zavod za statistiku beleži da su najposećenije turističke destinacije banje (Vrnjačka, Sokobanja i banja Vrdnik) i planine (Zlatibor i Kopaonik), a polako se oporavlja i turizam gradova (Beograd, Novi Sad, Subotica). Ipak najveći iskorak su zabeležile seoske sredine, budući da sve veće interesovanje vlada za boravak u prirodi, kvalitetnu gastronomiju, prirodnu i zdravu hranu.
Podržan ovkvim optimističkim podacima TOS je u okviru tematske nedelje turizma na EXPO DUBAI 2020, pored turističke i kongresne ponude zemlje, predstavio i novi turistički brend – Srbija, doživi! (Experience! Serbia), zasnovan na doživljaju destinacije kroz iskustva turista. Predstavnici turističke privrede Ujedinjenih Arapskih Emirata ugovarali su poslove sa predstavnicima hotela, receptivnih turističkih agencija i lokalnih turističkih organizacija Srbije, dok su se posetioci Paviljona Srbije informisali o turizmu zemlje kroz nagradnu igru. Posebno je korisno bilo i održavanje 3.Investicione konferencije Srbije „Spa&Wellness Real Estate“, koja je poslužila kao platforma da se široka grupa investitora upozna sa potencijalima sektora banjskog turizma, sa ponudom 28 banja i 19 klimatskih oblasti Srbije, a pre svega sa Ovčar, Slatinskom, Atomskom i Vranjskom banjom. 
Turističke destinacije Srbije, najznačajniji turistički proizvodi i novi turistički brend
SRBIJA, DOŽIVI! (EXPERIENCE! SERBIA) predstavljeni su i na sajmu EMITT 2022 u Istanbulu, na kome je Beograd dobio priznanje za dugogodišnje partnerstvo. Brend SRBIJA, DOŽIVI! detaljno će biti promovisan na predstojećem 43. Međunarodnom sajmu turizma IFT 2022 (24.-27.02.2022.).
BEOGRADSKI SAJAM
Ranije planirani termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma (24.-27.02.2022.) IFT 2022 zbog privremeno pogoršane epidemiološke situacije kako u zemlji tako i u okruženju pomeren je za mesec dana i, ako sve bude teklo po planu, biće održan od 24. do 27. marta 2022. godine. Sa Beogradskog sajma saopštavaju da posetioce ove godine očekuje veliki broj popularnih destinacija koje će predstaviti svoju ponudu, poput Turske, Crne Gore, Grčke,  Rusije, Tunisa, Maldiva, Bugarske, Slovačke, Alžira, Severne Makedonije, Rumunije, Malezije, Albanije, Indonezije i drugih zemalja. U saradnji sa poslovnim partnerima, Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, i zahvaljujući B2B poslovnom portalu namenjenom registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca, Sajam turizma će u
specijalnom prostoru
B2B Meetings“ (Hala 1) održati veliki broj sastanaka.
Sajam turizma IFT 2019, zemljhe ucesnici, ISTN
Sajam turizma IFT 2019, ponuda Zapadne Srbije, ISTN
TURIZMA U NOVOM
Sajam turizma IFT 2019, ISTN
Uzimajući u obzir kompletno stanje turizma u svetu, jasno je da će 43. Međunarodni sajam turizma u Beogradu biti usmeren ka oporavku i obnovi turističkog ambijenta, promociji trendova i inovacija, a posebno ka predstavljanju ponude Srbije kao turističke destinacije. Kako je Srbija, po podacima Turističke organizacije Srbije, prošle godine ugostila 2,6 miliona turista, što je 42% više nego 2020.godine, jasno je da će sajam biti dobro mesti za promociju ne samo postojećih kapaciteta, već i predstavljanja mogućnosti novih investicija u hotelsku industriju u gradskim, banjskim i planinskim centrima, ali i u razvoj seoskog turizma.
Sajam turizma IFT 2019, Srbija, ISTN
Informacije:
SAJAM TURIZMA IFT 2022
+ 381 2655206
📧
turizam@sajam.rs
💻
www.beogradskisajamturizma.rs
TERMINU
Zajedno sa SAJMOM TURIZMA IFT 2022 održavaju se i 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i SAJAM SUVENIRA (24.-27.03.2022.), kao i 12. Međunarodni sajam vina BEOWINE (25.- 26.03.2022.).
Kao i Sajam turizma pomeren je i Sajam nautike, lova i ribolova, sa specijalizovanim segmentima od kojih je jedan NAUTIČKI TURIZAM, i njegovo održavanje najavljeno je za period od 7. do 11. aprila 2022.godine.
SPORTSKO-TURISTIČKI DOGAĐAJ SEZONE
Najveći sportski događaj sezone – Evropa kup za skijašice u disciplini velelslalom, na kome su učestvovale 52 takmičarke iz 15 zemalja – Švajcarske, Slovenije, Švedske, Rusije, Nemačke, Austrije i drugih, održan je (8.-10.02.2022.) na Kopaoniku i time ovu planinu, sa 64 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje, i sa sistemom za veštačko osnežavanje koji pokriva 97% skijališta, promovisao kao najsavremeniju skijaško-turističku destinaciju. Skijališta Srbije su pokazala da su dorasla organizaciji ovako značajnog takmičenja koje Srbiji otvara put ka Svetskom kupu. To je pokazala i najveća ocena za pripremu staza za takmičenje (10/ 10), koju je Svetska skijaška federacija dodelila za pripremu staze Crna Duboka na Kopaoniku.
Kako je cela ova zimska sezona u znaku Kopaonika, Dejan Ćika, direktor Skijalista Srbije, ističe „Ove sezone prodato je 32% više ski karata i ostvaren je 75% veći prihod u odnosu na prošlu godinu. U proseku imamo 8.000 skijaša dnevno a tokom raspusta ih je bilo i 12.000. Najveća prošlogodišnja investicija – Gondola Brzeće-Mali Karaman radi sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat“.
Dejan Cika, direktor Skijalista Srbije, ISTN
Zimska sezona za skijaše i bordere u punom je jeku i na Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini a Skijališta Srbije nastavljaju da pomažu razvoj lokalnih skijališta, pa je tako Goč dobio žičaru koja će unaprediti skijašku turističku ponudu ove planine.
Podsećamo da do kraja zimske sezone 2022.godine za ove centre važi popust od 5% na cenu ski karata isključivo kupljenim „online“ i plaćenim platnim karticama.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Ski centar Kopaonik, ISTN
Ski centar Stara planina, ISTN
DOPRINOS RAZVOJU NAUTIČKOG TURIZMA SRBIJE
Uzimajući u obzir nautičke potencijale Srbije koji se ogledaju u mreži rečnih tokova od skoro 1.600 km dužine, prirodne uslove, atraktivnost, kulturno-istorijsko nasleđe i održivost, krajem prethodne godine završena je izrada Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi te je za ovaj vid razvoja nautičkog turizma određeno 9 lokacija, 5 na Dunavu, 2 na Savi i 2 u Beogradu. Kako gradovi, tvrđave, rimsko nasleđe i atraktivne manifestacije na obalama ovih reka privlače ljubitelje nautičkog turizma, zaključeno je da, osim Beograda, najveće mogućnosti za razvoj budućih marina imaju Golubac i Veliko Gradište, pre svega zbog neposredne blizine popularnih turističkih atrakcija. U skladu sa tim resorno Ministarstvo za turizam Srbije sa Agencijom za upravljanje lukama, opštinom Veliko Gradište i JVP „Srbijavode“ potpisalo je (2.02.2022.) Sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, sa uverenjem da će doprineti održivom razvoju nautičkog turizma u ovom delu Srbije, razvoju turizma na Srebrnom jezeru, većem broju turista sa privatnim luksuznim plovilima iz drugih zemalja a, samim tim, i povećanju vidljivosti stavljanjem na nautičku karte Evrope. Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, i u njenom sklopu planirani su objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.
Samo Veliko Gradište je turistička destinacija koja je prošle godine, i pored Corona virusa, zabeležila neverovatan porast broja turista. Turistički aduti Velikog Gradišta su Ramska tvrđava, sportsko-rekreativni objekti na Srebrnom jezeru, biciklistička staza koja se nalazi na mapi evropskih biciklističkih staza Evrovelo 6 i 13, šetačko-biciklistička staza od Rama do Zatonja i dalje prema Srebrnom jezeru, blizina Nacionalnog parka „Đerdap, arheoloških nalazišta Viminacijum i Lepenski Vir, kao i Golubačke tvrđave.
Što se pristana za velike turističke brodove tiče, podsećamo da u Srbiji postoji 6 međunarodnih putničkih pristaništa: Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo. Plan je da se u ovoj 2022.godini otvore još 2 nova na Dunavu, i to u Kostolcu i Zemunu.
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Agencija za upravljanje lukama
+ 381 11 6556531
📧
office@aul.gov.rs
💻 www.aul.gov.rs
Banjski centri Srbije, ISTN
ZDRAVSTVENI
POST-COVID
TURIZAM
Кlaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, član Evropskog udruženja banja (ESPA), uz podršku regionalnog međuvladinog foruma 17 zemalja Centralnoevropske inicijative čiji je Srbija član, organizuje u Beogradu 12. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE. Teme foruma, koji podržava razmenu i prenos znanja i iskustava iz zemlja članice EU, lidera u razvoju zdravstvenog turizma, su trendovi i primeri dobre prakse,  programi prevencije, post Covid oporavka i rehabilitacije u evropskim banjama, kao programi oporavka zdravstvenog, wellness i spa turizma u Evropi.
Nataša Ranitović, predsednica Кlastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije,
ističe da „Forum okuplja predavače i profesionalce iz oblasti zdravstvenog, wellness i banjskog turizma  iz 10 država članica Centralnoevropske inicijative i Francuske ( koja nije članica CEI)“.  Uvodničar i moderator je Csilla Mezosi, generalni sekretar
ESPA, a učesnici su podpredsednici ESPA iz Italije, Slovačke, Češke, Slovenije, Rumunije i Bugarske. Srbiju predstavlja Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje.12. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE održava se u hibridnom formatu 3. Marta 2022. godine u Beogradu (Hotel Metropol).
 
11. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE, ucesnici Foruma
Informacije:
Klaster zdravstvenog,
wellness i spa turizma Srbije
+ + 381 26 92746
📧 velnes.klaster@gmail.com
💻 www.facebook.com/wellness.klaster
NAJUTICAJNIJI EVROPSKI
PREDSTAVNICI DESTINACIJA
Slovenački "Kongres magazin" i online portal, koji je svojim delovanjem uticao da se region jugoistočne Evrope dobro pozicionira na globalnoj mapi kongresne industrije, organizovao je (10.12.2021-21.01.2022.) osmo po redu glasanje za najuticajnije evropske predstavnike destinacija u kongresnoj industriji. Najveći broj glasova i prvo mesto u top 10 kandidata osvojio je Dušan Borovčanin, zamenik direktora Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, dok je drugoplasirani Igor Kovačević, direktor Kongresnog biroa. Podsećamo da je Kongresni biro osnovan 2007.godine kao posebno odeljenje Turističke organizacije Srbije, i to sa misijom da razvija, promoviše i pozicionira Srbiju kao vodeću i najbrže rastuću destinaciju u Jugoistočnoj Evropi. Povodom priznanja Dušan Borovčanin izjavljuje da je ”Srbija tradicionalno dobro pozicionirana na kongresnoj mapi Evrope i da se u poslednjih 10 godina, prema rangiranju ICCA (International Congress and Convention Association), kontinuirano nalazi u 50 najbolje rangiranih destinacija na svetu”. Da bi učvrstio dobru poziciju Srbije Kongresni biro je u 2022. godinu ušao sa novim izdanjem svoje sveobuhvatne publikacije „Serbia Meetings & Events Planner’s Guide“ u kojoj su se, osim ažuriranih podataka za već postojeće MICE destinacije – Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zlatibor i Kopaonik, našli i Niš i Vrnjačka banja.
Svečana ceremonija dodele priznanja "The Meeting Star" biće organizovana za vreme održavanja sajma kongresnog turizma "Conventa Trade Show” 24. i 25.avgusta 2022.godine u Ljubljani. Ovaj tradicionalni, regionalni kongresno-turistički sajam – “Conventa Experience”, ima za cilj predstavljanje regiona Jugoistočne Evrope korporacijama i asocijacijama iz Evrope, nudeći visokokvalitetne usluge organizacije i smeštaja po daleko nižim cenama. Svojevremeno je na ovoj berzi, u kategoriji
NAJBOLJA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM, Beograd osvojio treće mesto i titulu „Kongresna zvezda“.
 
Kopaonik, ISTN
Informacije:
KONGRESNI BIRO SRBIJE
+381 11 6557101
📧 scb@serbia.travel
💻 www.scb.travel
„VOJVODINAMIČNO“
Da turizam u Vojvodini počinje polako da oživljava pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je prošle godine ovaj deo zemlje posetilo 59,4% više turista u odnosu na 2020.godinu. Najposećeniji su bili Novi Sad, Subotica i banja Vrdnik.
Fruska Gora, vinarija Deuric
Fruska Gora, vinarija Kovacevic
Ovakvoj posećenosti svojim aktivnostima doprinosi i Turistička organizacija Vojvodine (TOV) koja se u cilju afirmisanja aktivnog turizma, a pre svega cikloturizma, uključila u realizaciju trodnevne manifestacije „Tour de Fruška“, čije je održavanje planirano u Vrdniku u periodu od 27. do 29.maja 2022.godine. Iz TOV-a saopštavaju da je ovo „Prva međunarodna hibridna manifestacija rekreativnog e-biciklizma u Srbiji, da će obuhvatiti MTB maraton rekreativnog karaktera, prvi E-bike Balkan kup, Eliminator trku, Trail trku, „GurGur“ trku za najmlađe takmičare, Noćni bazar, prezentaciju gastronomije, razne kulturne manifestacije, predstavljanje turističkih lokaliteta i brojne izložbe“.
Turisticka ponuda Vojvodine, brosure
Obilazak biciklom manastira Fruske Gore
Fruskogorska lugarnica, ponuda za ciklo turizam, ISTN
Etno kompleks Vrdnicka kula, ISTN
U skladu sa ovogodišnjim sloganom TOV-a „VOJVODINAMIČNO“ na Fruškoj Gori u junu  mesecu planirana je i realizacija događaja „Walk ’n’ wine“, namenjenog ljubiteljima vina i prirode, sa idejom da se objedine aktivni odmor, vinski i eko turizam. Predviđeno je da posetioci šetaju kroz fruškogorske vinograde, posećuju lokalne vinarije, proizvođače i ugostitelje. Dužina trase za šetnju će iznositi od 7 do 11 km a na određenoj razdaljini biće postavljeni punktovi za degustaciju vina i hrane.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
ČAČANSKA
Pod kreativnim i radnim motom "Čačanska rodna", inspirisanim imenom sorte šljive koja je prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod, počele su pripreme za realizaciju programa „Prestonica kulture Srbije“, čiju su implementaciju potpisali Maja Gojković, ministarka za kulturu i informisanje, i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka. Dok je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.godine, za prvu nacionalnu prestonicu kulture 2023.godine izabran je ČAČAK, izuzetna destinacija koja kako u kulturnom tako i u turističkom pogledu zaista ima šta da ponudi, u šta su se uverili turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a. Kulturno-istorijsko nasleđe ČAČKA, jednog od najstarijih gradova u Srbiji, prepoznatljivog po očuvanoj arhitekturi, ambijentalnim celinama i vidljivim tragovima viševekovne istorije, najveći je turistički adut ovog grada. Rimske terme sa kraja 3. i početka 4. veka u samom centru grada, nešto mlađi lokalitet Gradina iz vremena cara Justinijana u 6.veku, spomenik na Ljubiću posvećen ustanicima iz 1815.godine, Muzej u najstarijoj zgradi u Čačku iz 1835.godine, umetnička galerija „Nadežda Petrović“, spomenik „Četiri vere“ u čijoj kosturnici počivaju srpski ratnici zajedno sa svojim neprijateljima, Ovčarsko-Kablarski manastiri u narodu poznati kao „Srpska Sveta Gora“, osnovni su deo kulturno-turističke ponude, koju upotpunjuju i Atomska i Ovčar banja, u funkciji zdravstvenog turizma, kao i gastronomija izražena kroz specijalitete Zapadnog Pomoravlja poput sira i kajmaka, kupusa u zemljanom loncu, sveže ribe i čuvene Čačanske rakije. U narednom periodu planira se i izgradnja još dva muzeja – Etnografskog i muzeja Košarke.
Program „Prestonica kulture Srbije“ u ČAČKU počinje prvog dana proleća 2023.godine, a imajući u vidu veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale za izbor Nacionalne prestonicu kulture, predviđen je i nastavak ovog projekta u narednim godinama.
RODNA
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ČAČKA
. .+381 32 342360
📧 toc@ptt.rs
💻
www.turizamcacak.org.rs
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o

Golubačku tvrđavu, na koju je pandemija Corona virusa uticala tako da je postala jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Srbije, i koja je, po rečima Iskre Maksimović, direktorke „Tvrđave Golubački grad“, "Tokom svoje sedam vekova duge istorije bila poklanjana, deo mirovnih ugovora ili prodavana, ali nikada vojno osvojena”, pokušaće 28.maja 2022.godine, u okviru četvorogodišnjeg projekta Red Bull Fortmaster 2022, koji podrazumeva da četiri srpske tvrđave budu poprište borbe za odličja, osvajaće savremeni vitezovi. Prošlogodišnje zidine Beogradske tvrđave ove godine su zamenjene srednjevekovnim zidinama Golubačkog grada. Savremeni vitezovi, učesnici Red Bull Fortmaster događaja, srešće se sa preprekama dostojnim najvećih srednjovekovnih vitezova i pokazaće svoju spremnost i veštine u kompleksu Golubačkog grada, trkajući se u 2 staze i u 3 konkurencije.
Golubačka tvrđava, koju je ekipa Internet Serbia Travel News-a obišla u okviru turističkog programa Krstarenje Dunavom kroz istoriju, deo je evropskog Projekta
DVORCI I REGIONI (https://castlesregions.eu/ve ), a Pošta Srbije, u okviru prigodnog filatelističkog izdanja „Turizam u Srbiji“, stavila ju je na marku sa idejom da ljude širom sveta upozna sa turističkom ponudom ovog dela Srbije.
NOVA TVRĐAVA – NOVI IZAZOVI
Informacije:
Tvrđava Golubački grad d.o.o
☎ +381 66 8877551, +381 12 638798
📧
  tvrdjavagolubac@gmail.com
💻
www.tvrdjavagolubackigrad.rs
SNAGA MLADIH U SVETSKOM TURIZMU
Poslednji podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju da je turizam na globalnom nivou doživeo porast od 4% u 2021.godini u odnosu na 2020.godinu (415 miliona turističkog prometa prema 400 miliona). Ali međunarodna turistička putovanja i dalje su manja za 72% u odnosu na 2019.godinu, na period pre pandemije Corona virusa. U cilju pronalaženja načina da se krene u oporavak turizma UNWTO od 27. juna do 3. jula ove godine u Sorentu (Italija) organizuje prvi GLOBALNI OMLADINSKI TURISTIČKI SAMIT. Najavljujući ga Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO, kaže “Želimo da okupimo mlade iz celog sveta, da im damo platformu da podele svoje vizije oporavka i razvoja turizma. Želimo da im omogućimo da se povežu sa liderima iz sveta politike i biznisa, da ih učinimo delom procesa donošenja odluka kako da turizam ispuni svoju Agendu održivog razvoja do 2030. godine. Turizam je definitivno dokazani izvor mogućnosti za mlade ljude iz svih obrazovnih sredina, i u gradovima i u ruralnim zajednicama, u svakom globalnom regionu“.
Pokretanje
GLOBALNOG OMLADINSKOG TURISTIČKOG SAMITA poklapa se sa EVROPSKOM GODINOM MLADIH (#EuropeanYearOfYouth!) koja će obuhvatati uključivanje mladih u kreiranje politike, kampanje podizanja svesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, sprovođenje istraživanja o položaju mladih u EU, organizaciju vebinara na temu turizma i održivosti, kulturi i gastronomiji, inovacijama, klimatskim akcijama i drugim relevantnim temama.

Informacije:
UNWTO
💻  www.unwto.org