Novosti 234

IZMEĐU PLANINA I MORA
Između planina, sela, banja, dalekih destinacija, manifestacija, lokaliteta, atrakcija i mora odlučivalo se na 43. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.), koji je nastavio tamo gde je stao 2020.godine, neposredno pre svetskog rasplamsavanja Covida 19. U sloganu Između planina i mora, u funkciji oporavka turističkog ambijenta i promovisanja turističke industrije, prepoznalo se 400 učesnika iz 25 zemalja. Najveća inspiracija Sajma ipak je bio domaći turizam te je Srbija sa svojom ponudom, objedinjenom pod novom kampanjom Turističke organizacije Srbije SRBIJA. Doživi!“, dominirala namerom posetilaca da uživaju u planinskom i zdravstvenom turizmu, prirodnim lepotama, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama.
Uzdržane i skeptične prema nastupu na Sajmu turizma brojne agencije i turoperatori ipak su našli svoj motiv da se pojave. Prodaja aranžmana, i sajamski popusti do 35%, na kraju i nisu dali tako loše rezultate. Turistička ponuda Srbije na Sajmu je isijala svu vitalnost i održivost kulture, tradicije, istorije, prirode, gastronomije, vizuelnog identiteta a pre svega inovativnosti destinacija i poslenika u turizmu.
Beogradski sajam turizma obeležila je i promocija budućnosti turističke industrije Srbije u znaku koncepta Srbija stvara, nacionalne platforme u čijem fokusu je podsticanje kulturnog, umetničkog, turističkog i trgovinskog povezivanja. Kada je turizam u pitanju rezultate tog povezivanje znaćemo već na Sajmu turizma sledeće 2023.godine.
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA
+ 381 2655206
📧 turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs
Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA okupio je neočekivano veliki broj kompanija, a sajam BEOWINE bio je mesto susreta, predstavljanja, degustacije i ocene ponude brojnih izlagača među kojima su, i ove godine, udruženi Vinari Vojvodine bili i najzastupljeniji i najveseliji.
Reportažu sa Sajma turizma u Beogradu ISTN daje u rubrici MANIFESTACIJE
TURIZAM JE
Destinacije Srbije na Sajmu turizma u Beogradu 2022, ISTN
Sajam turizma u Beogradu 2022, program Turisticke organizacije Srbije, ISTN
Sajam turizma Beograd 2022, atrakcije Turisticke organizacije Srbije, ISTN
Srbija na Sajmu turizma u Beogradu 2022, ISTN
EMOCIJA
Turistička organizacija Srbije (TOS) je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.), čija je najveća inspiracija bio domaći turizam, predstavila svoj novi logotip i brend SRBIJA. Doživi!“ ( „Experience! SERBIA“) oslanjajući se na ideju da Srbiju, kao turističku destinaciju, treba doživeti kroz emocije, utiske, lični odnos, kroz smenjivanje Kopaonika i Zlatibora, Dunava i Save, Beograda i Novog Sada, lokaliteta poput Viminacijuma, Lepenskog vira i Vinče, banja, sela, manifestacija i svih ostalih inspirativnih mesta i sadržaja. Kako stvari za sada stoje na globalnom nivou, mnogi turisti će se ove godine odlučiti da zaista dožive bogatu turističku ponudu Srbije te smo, u skladu sa tim, i razgovarali sa Marijom Labović, direktorkom TOS-a, koja kaže “Novi turistički imidž Srbije bazira se na emociji, jer je turizam emocija. Destinacije imaju smeštajne kapacitete, i brojne sadržaje, ali Srbija se izdvaja po gostoprimstvu koje kod turista budi baš emocije, a tako nastaju i kreiraju se i lepe uspomene”. Iako statistički podaci iz januara meseca ove godine pokazuju povećanje broja turista za 150% u odnosu na prethodnu godinu, aktuelna situacija u svetu u prvi plan stavlja putovanja uglavnom na bliske destinacije i oslanjanje na domaće goste. Najtraženiji će biti aktivan odmor u prirodi, planine, sela, banje, kulturno-istorijske znamenitosti, gastronomija.
U cilju umrežavanja Regiona turističke organizacije Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije planirale su zajedničke nastupe na trećim tržištima. Labovićeva ističe i pomoć koju
TOS pruža agencijama i organizatorima putovanja kako bi ostvarili kontakte i promovisali svoje programe. Sajam turizma bio je i mesto susreta sa lokalnim turističkim organizcijama u cilju osmišljavanja predstavljanja prirodne, društvene, kulturne, istorijske, gastronomske i avanturističke ponude doživljaja Srbije.
Podsećamo da je novi brend turističkog promovisanja „Srbija. Doživi!“ rađen u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara i da je kao takav u planovima predstvaljanja Srbije kao kandidata za domaćina svetske izložbe
EXPO 2027.
Susret turistickih organizacija Srbije na Sajmu turizma u Beogradu 2022
Marija Labovic, TOS, Sajam turizma u Beogradu 2022, ISTN
Turisticka ponuda Srbije, brosure, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Zimska turistička sezona još uvek traje na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini te su Skijališta Srbije napravila mobilnu aplikaciju ( https://www.skijalistasrbije.rs/sr/mobilna-aplikacija-skijalishta-srbije-sve-informacije-na-jednom-mestu ) namenjenu posetiocima ovih centara uz čiju pomoć se lako dolazi do svih  servisnih informacija, zvaničnih obaveštenja sa skijališta, informacija o vremenskim uslovima, o ski kartama, o atrakcijama koje su u ponudi, zabavnim sadržajima, parkingu i drugim temama.
Ekipa Internet Serbia Travel News-a (ISTN) posetila je Kopaonik koji je ove godine bio domaćin najvećeg sportskog događaja sezone – Evropa kupa za skijašice u disciplini velelslalom, i uverila se da su Skijališta Srbije mnogo učinila da ova destinacija zaista bude najatraktivniji zimski centar ne samo Srbije već i Regiona. I pored problema koje je izazvala epidemija Covida-19, i periodično neverovatnih gužvi, naročito na početnim ski stanicama, na izvanredno uređenim stazama čuju se brojni svetski jezici, u potpunosti je organizovan boravak najmlađih na snegu, u funkciji su i noćna staza i sankalište, rade sve instalacije namenjene skijašima, borderima i rekreativcima te je zabava u svakom smislu na vrhu. Snega ove sezone ima na pretek ali je sve spremno i za veštačko osnežavanje. Zahvaljujući ekipama Skijališta Srbije svaki novi dan počinje na opšte zadovoljstvo svih kategorija gostiju Kopaonika, a posebno onih iz Brzeća i okolnih mesta koji sada gondolom stižu pravo na Mali Karaman.
Prikaz ovogodišnjeg zimskog Kopaonika ISTN daje u rubrici Planinski turizam
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Internet Serbia Travel News upućuje sve pohvale Skijalištima Srbije koja su Kopaonik stavila rame uz rame sa najboljim evropskim ski centrima. Pohvala ne važi za brojne ugostitelje koji su cenovnom politikom svojih usluga sasvim relativizovali udoban boravak na ovoj planini. A pitanje izgradnje smeštajnih kapaciteta po Kopaoniku, infrastrukture koja to prati, a samim tim i kapaciteta samog skijališta, tek će se postaviti.
PREPLITANJE KULTURE I TURIZMA
Doprinoseći kulturnom turizmu izložba “Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965)” Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, nakon Beograda, Inđije, Lazarevca i Gospođinaca, gostovala je (15.–31.03.2022.) u Centru za kulturu Svilajnca. Izložbom u gradu u kome je Pavle Beljanski proveo detinjstvo, i u kome su živeli članovi njegove porodice koji su poginuli 1944.godine, obeležava se 130 godina od rođenja ovog diplomate i velikog srpskog kolekcionara, zadužbinara i darodavca. Postavka izložbe, čije su autorke Jasmina Jakšić Subić i Marta Đarmati, obuhvata i portrete Pavla Beljanskog, predmete iz lične i porodične zaostavštine, specijalno dizajniran materijal kojim se približava poreklo Pavla Beljanskog, atmosfera u njegovom stanu u Beogradu, prijateljski odnosi sa umetnicima, javni angažman u diplomatiji i kulturi, a posebno stvaranje kolekcije i otvaranje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.
Na otvaranju izložbe u Svilajncu Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, govorila je o ovoj značajnoj instituciji, a Milan Isaković, naslednik Pavla Beljanskog, i praunuk čuvenog svilajnačkog bankara, narodnog poslanika i veletrgovca Dimitrija Mite Isakovića, poklonio je Resavskoj biblioteci dve umetničke slike (rad slikara Jefte Perića ) iz svoje kolekcije, na kojima su predstavljeni njegovi preci – Anka Beljanski Isaković i Dr Milan Isaković, sestra i zet Pavla Beljanskog. Time su se simbolično, nakon skoro 80 godina, Anka i Milan Isaković vratili u Svilajnac, u svoju kuću u kojoj je danas smeštena biblioteka.
Kulturni turizam, iskazan kroz projekat “Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965)”, biće zaokružen Danima Pavla Beljanskog u Gospođincima, mestu u kome su živeli preci Pavla Beljanskog i generacijama bili pravoslavni sveštenici u Crkvi Svetog Stefana, u čijoj porti je Pavle Beljanski i sahranjen. Manifestacija je planirana za jun mesec 2022.godine a njen  program je u pripremi.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@pavle-beljanski.museum
💻 www.pavle-beljanski.museum

Informacije:
CENTAR ZA KULTURU SVILAJNAC
+ 381 35 321048
📧 kulturasvilajnac@gmail.com
💻 www.czksvilajnac.rs
 
OTKRIVANJE
Predlozi projekata za drugi ciklus Programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji predviđa skoro 1,9 miliona evra kako za promociju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, tako i za podsticanje razvoja turizma, kulturne i prirodne baštine dve zemlje, i koji se mogu  podneti do 8.Juna ove godine, bili su jedna od tema i na Sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.). Za Internet Serbia Travel News Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije, kaže da je “2021.godine bilo oko 25 do 30% manje turista nego 2019.godine ali je devizni priliv bio veći jer su se turisti više zadržavali i više trošili. Ove 2022.godine prilagođavamo se situaciji i menjamo tržišta, a u 2023.godini očekujemo potpuno vraćanje u normalu. Nova realnost su digitalizacija i Otvoreni Balkan. Ne postoje granice već destinacije”.
Severna Makedonija, koju su pred pandemiju Corona virusa posetili turistički novinari Regiona, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, planira, po rečima Janevskog, promociju zemlje kao OTKRIVANJE BALKANA i zato je u toku osmišljavanje turističkih tura od 7 i 14 dana za treća tržišta. 
BALKANA
Severna Makedonija je tako i koncipirala svoj nastup na ovogodišnjem Sajmu turizma pozivajući turiste na putovanje autentičnog i originalnog iskustva kroz Ohrid, grad pod zaštitom UNESCO-a, Demir Kapiju, Đevđeliju, prirodu i eko regije, istoriju, kulturu, tradiciju i  gastronomiju. Posebno je maštovito nastupila opština Dojran koja je, da podsetimo, prošle godine omogućila turistima iz Srbije koji su letovali na Dojranskom jezeru popust na boravak u turističko-ugostiteljskim objektima i besplatan parking za automobile, a sve u znak zahvalnosti Srbiji koja je poklonila zdravstvenom sistemu Severne Makedonije vakcine u vrednosti od 700.000 evra. Ango Andov, Gradonačelnik opštine Dojran, istakao je da je „Dojran turistička atrakcija Regiona, da živi od tranzitnog turizma i ostvaruje oko 150.000 noćenja na godišnjem nivou, da je Dojransko jezero omiljena destinacija srpskih turista na putu do Grčke, čuvena po lepoti i gastronomiji“. 
Informacije:
AGENCIJA ZA PROMOCIJU I PODRŠKU TURIZMA MAKEDONIJE
. +389 23 223101
📧 info@tourismmacedonia.gov.mk
💻
www.tourismmacedonia.gov.mk
PONUDA SATKANA OD
Marija Labovic, TOS, i Ana Tripkovic Markovic, TOCG, na Sajmu turizma u Beogradu 2022 potpisuju sporazum o saradnji
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, koja je sa Turističkom organizacijom Srbije potpisala Protokol o saradnji, zajedno sa turistički organizacijama Tivta, Kotora, Herceg Novog, Ulcinja, Podgorice, Gusinja, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Kolašina, Pljevalja, Andrijevice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja i Budve promovisala je ponudu Crne Gore, smeštene između planina i mora, na Sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.). Akcenat je stavljen na posebne segmente turističke ponude, na luksuzni, aktivni i porodični turizam.
Svoju ponudu posebno je predstavila Turistička organizacija Bara, jednog od najsunčanijih gradova Mediterana, sa 270 sunčanih dana godišnje, 44 km dugom obalom, jednom od najvećih jadranskih luka, brojnim hotelima, Starim gradom, obližnjim Skadarskim jezerom i Virpazarom, dvorcem kralja Nikole, bogatom turističkom tradicijom i izvanrednom gastronomskom ponudom, u šta se sve uverila i ekipa Internet Serbia Travel News-a prilikom studijske posete ovoj destinaciji. Nabrajajući adute Bara za turističko leto pred nama, Ivan Kovač, direktor Turističke organizacije Bar, ističe da “Više od 40% turista koji posećuju ovu destinaciju dolazi iz Srbije i pri tome ostvaruju preko 250.000 noćenja”. Saznajemo da Bar u ovu turističku sezonu ulazi sa 160 km uređenih pešačkih staza, sa 117 km dugačkom panoramskom turom, sa brojnim novim smeštajnim kapacitetima, tradicionalnim manifestacijama poput „Ljeta sa zvijezdama”, “Barskog đira” i nekoliko koncertima u periodu od 15. juna do kraja avgusta. Posebna pogodnost u ponudi su “Prolećni paketi” i popusti za letovanje koji idu i do 35%.
Stari grad Bar, ISTN
JEDINSTVA RAZLIČITOSTI
Crna Gora na Sajmu turizma u Beogradu 2022, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA CRNE GORE
+382 77 100 001
📧 info@montenegro.travel
💻 www.montenegro.travel

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BAR
+382 30 311633
📧 info@bar.travel
💻 www.bar.travel
HRANA I VINO NA VOJVOĐANSKI NAČIN
Na 43.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.) Turistička organizacija Vojvodine (TOV), koja je nastupila zajedno sa turističkim organizacijama Bečeja, Bele Crkve, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Kovina, Vršca, Sombora, Kovačice, Odžaka i Nove Crnje, premijerno je, uz degustaciju tradicionalnih vojvođanskih jela, najavila projekat „Škola kuvanja – Vojvođanski ručak“. Predstavljeni su i štampano izdanje kuvara Vojvođanski ručak, koji je nastao kao sastavni deo kampanje „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukus ravnice“, kao i web portal www.vojvodjanskirucak, na kome su pobrojani ugostiteljski objekti u Vojvodini koji u svojoj ponudi imaju tradicionalne vojvođanske specijalitete, a dati su i recepti nekih od njih. Milica Šušnić iz TOV-a za Internet Serbia Travel News kaže da je “Škola kuvanja nastavak kampanje, da se realizuje u saradnji sa Kulinarskom federacijom i Kuhinjicom, kao i da je predloženo agencijama i organizatorima putovanja da osmisle posete određenim destinacijama u cilju upoznavanja turista sa lokalnom gastronomijom, uz mogućnost da i sami nauče da kuvaju određena jela. Najmanji broj polaznika bio bi 7, a najveći 25“.
Kako uz hranu ide i vino Tomislav Varečka, vlasnik porodične vinarije Vinartos iz Bečeja, koja je sa još 5 vinarija udružena u obnavljanju vina sa peska Potisja, i koja je poznata po izvanrednom vinu „Tamjanika“, najavio je i obnavljanje starih vinskih sorti. Sa čuvenim vinom „Krokan“ izlazi na tržište već početkom 2023.godine. 
U cilju afirmisanja aktivnog turizma
TOV je na Sajmu, zajedno sa Pokrajinskim Sekretarijatom za privredu i turizam, promovisao i trodnevnu manifestacije „Tour de Fruška“ (27.-29.05.2022., Vrdnik), koja treba da objedini privredu, turizam i sport, kao i predstavljanje turistickih organizacija i turističke ponude Fruške Gore. U junu mesecu na Fruškoj Gori planiran je i događaj „Walk ’n’ wine“, koji podrazumeva šetnju kroz fruškogorske vinograde, upoznavanje turista sa vinarima, vinima i gastronomijom ovog dela Vojvodine. Šetnja će biti duga između 7 i 11 km, a uz put će biti postavljeni punktovi za degustaciju vina i hrane.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
Miodrag Popovic, TOB, Sajam turizma Beograd 2022, ISTN
Docek turista sa kruzera Viking Lif u luci Beograd 2022, ISTN
Kruzer Viking lif u luci Beograd 2022, ISTN
#GoBELGRADE
Iako su veliki gradovi, turistički centri u Evropi najteže pogođeni pandemijom Corona virusa, iz statističkih podataka zaključujemo da je Beograd, koji je 2021.godine posetilo duplo više turista nego prethodne godine, krenuo putem turističkog oporavka te je Turistička organizacija Beograda (TOB) na 43.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.) premijerno predstavila novu promotivnu kampanju za 2022. godinu. Kroz filmove, u kojima su prisutni lični i emotivni utisci Beograđana, klupe na Kalemegdanu, šetnja Nikole Tesle kroz Beograd, atmosfera i ukusi boemske Skadarlije, i još mnogo toga, kroz kulturu, istoriju i lokalni način života, istaknute su najznačajnije turističke atrakcije grada. Akcenat je stavljen na spomenike kulture, prostorno-kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta, na kulturna dobra koja, prostirući se na 17 gradskih opština, u velikoj meri određuju izgled prestonice. Miodrag Popović, direktor TOB-a, naglašava da su „Većina tih kulturnih dobara obavezne lokacije koje gosti Beograda posećuju i obilaze, poput Topčidera, Avale i Spomenika neznanom junaku, Saborne crkve, hotela „Moskva”, Knez Mihailove ulice, Skadarlije, Kalemegdana, Hrama Svetog Save, Zemuna, Kuće cveća, Narodne Skupštine i drugih“.
Neposredno pred početak Sajma turizma počela je i sezona kruzera, nautičkog turizma u Beogradu, i to uplovljavanjem (19.03.2022.) broda "Viking lif" sa 115 američkih turista i 40 članova posade. Za sezonu pred nama najavljeno je pristajanje 700 brodova sa oko 80.000 putnika i 30.000 članova posade. Dosadašnja iskustva pokazuju da su za krstarenje Dunavom najviše zainteresovani turisti iz Nemačke,
SAD, Švajcarske, Velike Britanije, Kanade, Austrije, Španije, Francuske, Italije, Skandinavije, ali i drugih država.
Informacije:
Turistička organizacija Beograda
+ 381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
Sajam turizma Beograd 2022, promocija Beograda, ISTN
ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM U POST-COVID PERIODU
Кlaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, član Evropskog udruženja banja (ESPA), uz podršku regionalnog međuvladinog foruma 17 zemalja Centralnoevropske inicijative čiji je Srbija član organizovao je u Beogradu 12. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE (3.03.2022., Hotel Metropol Palace) i okupio u hibridnom formatu 135 učesnika iz Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Кine, Francuske i Srbije. Forum se odvijao u četiri sesije: „Evolucija wellnessa u 21.veku“, „Mentalno zdravlje i mentalni wellness“, „Oporavak wellness i banjskog turizma“ i „Primeri dobre prakse i novih kompetencija evropskih medicinskih banja“. Oslanjajući se na istraživanja koja pokazuju da je Pandemija Covid-19 izazvala epidemiju kliničke depresije i anksioznosti, učesnici Foruma su se složili da je „Wellness kao zdrav i aktivan način života važniji nego ikada, pre svega kao prevencija hroničnih bolesti“. U tom smislu se i Nataša Ranitović, predsednica Кlastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, osvrnula na stanje u globalnoj wellness ekonomiji i na trendove do 2025.godine, i naglasila da je „Procenjena vrednost ove privrede 4,4 triliona USD, da su najviše pogođeni sektori wellness i banjskog turizma, da su tržišta koja najbrže rastu fitnes tehnologija i mentalni welness koji se odnosi na način razmišljanja, zdrave navike i ponašanje u svakodnevnom životu“.
Ucesce Kine na 12 CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS i SPA INDUSTRIJE
Koliko su teme 12. CEI REGIONALNOG FORUMA WELLNESS&SPA INDUSTRIJE bile aktuelne pokazuje i podatak da su prošle godine u evropskim i srpskim banjama uvedeni Postkovid programi rehabilitacije koje su u EU podržale i države i fondovi osiguranja.
Informacije: Klaster zdravstvenog,
wellness i spa turizma Srbije
+ 381 26 92746
📧. velnes.klaster@gmail.com
💻
. www.wellnessklaster.rs
Visegrad, Andricgrad, turisti, ISTN
U cilju oporavka turizma na globalnom nivou međunarodni projekat podsticanja turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DIGITOUR pruža finansijsku i konsultantsku podršku za oko 140 preduzeća iz 12 evropskih zemalja. Projekat u Srbiji sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansira ga Evropska komisija preko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), i to u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).
Arheolosko nalaziste Felix Romuliana, turisti
Planirano je da tokom 26 meseci trajanja projekat DIGITOUR stvori okruženje pogodno za inovacije, kako bi mala i srednja evropska turistička preduzeća bila spremna da koriste inovativne digitalne alate u skladu sa svojim specifičnim potrebama, kao i da, uz podršku stručnjaka, razviju nove ponude i poslovne modele.
Arheolosko nalaziste Lepenski vir, turisti, ISTN
INOVATIVNI
DIGITOUR
PROJEKAT
Manastir Kovilj, turisti, ISTN
Informacije o projektu
nalaze se na linku: https://www.facebook.com/
ClusterOfCulturalRoutes/
Informacije:
KLASTER PUTEVA KULTURE
+381 21 485 2835,
+381 64 175 9344
📧. office@cluster-culturalroutes.org
💻
. www.facebook.com/
ClusterOfCulturalRoutes/
U cilju povećanja konkurentnosti i otpornosti u borbi sa novim izazovima, projekat DIGITOUR će podržati mala i srednja preduzeća u turizmu kroz dve vrste vaučera: Vaučer za unapređenje digitalnih veština, koji je namenjen preduzećima koja žele kroz obuku i individualnu savetodavnu podršku da unaprede svoja znanja o digitalnim alatima i tehnologijama, i Inovacioni Vaučer za saradnju, koji je namenjen grupama malih i srednjih preduzeća koja žele da sarađuju na inovativnim nacionalnim ili transnacionalnim digitalnim projektima. Posebno će biti podstaknuta prekogranična partnerstva u turistickom sektoru, kao i međusektorska saradnja sa dobavljačima inovativnih, digitalnih rešenja i novih tehnologija.
Golubacka tvrdjava, turisti, ISTN