Turističke destinacije

 

 

početna strana

   
  ŠTA ČINI NACIONALNI PARK ĐERDAP

Tri klisure: Golubačka, Gospođin vir i kanjon Velikog i Malog kazana

Tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska

Deset rezervata prirode: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman-Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok, Kanjon Boljetinske reke-Greben.

IZAZOV KROZ VEKOVE

U severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom, nalazi se jedinstven evropski rezervat prirode - Nacionalni park "Đerdap", mesto prožimanja svetova na kopnu i u vodi. Njegova površina iznosi oko 63.000 ha a prostire se duž 100 km desne obale Dunava, od Golupca do Karataša kod Kladova.
Budući da značajan deo Đerdapa čini Dunav, ceo ovaj kompleks nazivaju "rečnim nacionalnim parkom", a samu grandioznu Đerdapsku klisuru,  najdužu i najveću klisuru probojnicu u Evropi, "samoniklom botaničkom baštom". Celo područje pruža izvanredne uslove za sve vidove turizma. Kao i u ostalim rezervatima prvog stepena zaštite, posetioci do najviše tačke, odakle "puca" pogled na sve strane, mogu samo u pratnji vodiča.

  ŠTA OBIĆI

GOLUBAC
Golubac u 1. veku podižu Rimljani, u njemu boravi i car Dioklecijan, uništavaju ga Huni, obnavlja ga car Justinijan. Dominantno mesto na nepristupačnoj steni zauzima tvrđava Golubački grad. Nedaleko od Golupca je manastir Tumane.

LEPENSKI VIR
Prema legendi, Lepenski Vir je, posle potopa, osnovao jedan od Nojevih sinova. Ovo naselje, staro preko 8.000 godina, obuhvata ostatke kuća sa kamenim ognjištima  i 54 skulpture ribolikih glava koje pripadaju jednoj od najstarijih civilizacija u Evropi.
DONJI MILANOVAC
Na mestu gde je Dunav najširi ( čak 2 kilometra) "usidrio" se Donji Milanovac, geografsko središte Đerdapske klisure i istoimenog nacionalnog parka i rezervata prirode. Kroz istoriju, grad je tri puta preseljavan. U blizini je Majdanpek sa  Rudnom glavom, rudnikom nastalim 5.000 godina p.n.e., mestom na kome je Evropa pre 7000 godina iskoračila iz kamenog u - metalno doba.
VELIKI I MALI KAZAN
150 metara širok prolaz - Veliki kazan u kome je Dunav najdublji (90m) i Mali Kazan, širok 300 metara, posebna su atrakcija. U ovom delu naspram Trajanove table, Rumuni su sa svoje strane u stene uklesali lik dačanskog kralja Decabela koji je sa Trajanom vodio teške borbe.
TRAJANOVA TABLA
Trajanova tabla na izlaznom delu iz Kazana svedoči o naporima ljudi u savlađivanju divljine đerdapskog klanca. 103.godine n.e.postavio ju je car Trajan a uklesani tekst na latinskom glasi: "Imperator Cezar, božanstvenog Nerve sin, Nerva Trajan, Augustus Germanik, vrhovni sveštenik, zastupnik naroda po IV put, otac domovine, konzul po IV put, savladavši planinske i dunavske stene, sagradio je ovaj put."
HIDROELEKTRANA ĐERDAP I
Nizvodno, u blizini hidroelektrane "Đerdap I"(pete po veličini u svetu) nalaze se  ostaci utvrđenja Diana koje je podigao Trajan, dogradili ranovizantijski vladari, delimično spalili Goti, obnovio car Justinijan a razrušila avarsko-slovenska plemena.
KLADOVO
Kod Kladova je pronađen niz Dioklecijanovih kastruma povezanih putevima koji se i danas koriste. Gradom dominira tvrđava Fetislam "zaštita islama", a u muzeju Đerdapa je i kopija reljefa sa Trajanovog stuba na kojoj je prikaz i najimpozantnijeg arhitektonskog dela onog vremena - Trajanovog mosta.
  FLORA I FAUNA

Na prostoru Parka opstaje preko 1.100 biljnih vrsta, izrazito reliktnog karaktera, među kojima su mečja leska, koprivić, orah, jorgovan, srebrna lipa i drugo bilje.

Fauna takođe nosi obeležje reliktnosti, te se na ovom prostoru mogu sresti medved, ris, vuk, šakal, suri orao, sova ušara, crna roda kao i mnoštvo drugih vrsta. Vrtlozi i virovi pogoduju mnogim vrstama ribe, naročito somu koji dostiže težinu i do 100 kg.

Do sada je evidentirano oko 180 vrsta ptica od kojih se 120 tu i gnezdi.

  TURISTIČKA PONUDA
Obilazak mnogobrojnih kulturno istorijskih spomenika, arheoloski lokalitet "Lepenski vir", rezervati prirode, pećine "Rajkova", "Gradašnica", "Dubočka", "Ceremošnja" i "Ravništarka", spomenici prirode "Vratnjanske kapije" i "Valja prerast", lovište "Đerdap", škola u prirodi, biciklističke i staze zdravlja, foto safari, izleti brodom, posete hidroelektrani Đerdap i druge atrakcije.

Nacionalni park Đerdap

+ 381 30 590788, Fax +381 30 590877
office@npdjerdap.org
www.npdjerdap.org