Bela Crkva

Turističke destinacije

BELA CRKVA

TURISTIČKO SRCE BANATA

Na jugoistoku Banata, u dolini reke Nere, smestila se Bela Crkva, jedan od najsunčanijih gradova Srbije. Do ove lepe varoši na samoj granici sa Rumunijom, 100km udaljene od Beograda, stiže se iz dva pravca: jedan put vodi preko Pančeva i Kovina, a drugi preko Alibunara i banatskih Karlovaca. Bela Crkva leži u živopisnoj kotlini okružena Vršačkim i Banatskim planinama, uzvišenjem Lokve i Deliblatskom peščarom otvorenom prema Panonskoj ravnici.

Ova varoš puna parkova, predivne prirode i starih ulica, ima burnu istoriju. Preko nje su prešli Kelti, Rimljani, Goti, Germani, Avari, Sloveni, Nemci…Na raskrsnici dvaju puteva samo mesto osnovao je 1717. godine austrougarski grof Klaudije Florimunt Merci. Danas su u Beloj Crkvi najupečatljivije živopisno obojene fasade baroknog stila i teške, velike kapije divno reljefno ornamentisane, nijedna nalik drugoj. Gotovo da nema terase ili prozora bez cveća. Svojom arhitekstonskom lepotom ističu se zgrade opštine, nekada sedište Magistrata, zgrada Parohije Rumunske pravoslavne crkve, apoteka podignuta još 1804. godine, ali i mnoge privatne kuće.

Bela Crkva je grad cveća, karnevala, zelenila, voća i posebno bistrih jezera koja su zaštitni znak ove varoši. Nastala su eksploatacijom šljunka i ima ih desetak. Šest su pogodna za kupanje a najinteresantnija su Glavno i Vračevgajsko. Kristalno bistra plavičastio zelena voda stvrstana je u prvu kategoriju. Turisti mogu da biraju jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedodirnutom prirodom, ili da se odluče za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža: restorani, kafići, tuševi, sportski tereni, vodeni sportovi, pedoline i jedrilice za rentiranje.

Bela Crkva je opština sa najviše voda u Vojvodini, u njenoj blizini su reke Nera, Karaš i Dunav pa je poznata kao pravi ribolovni raj. I lovišta u okolini Bele Crkve su bogata i imaju puno divljači, naročito na prostoru Deliblatske peščare, poznate pod nazivom “Evropska Sahara”.

Živopisna okolina Bele Crkve, bogatstvo vodenih površina, jedinstvena flore i faune, obilje voća a posebno jabuka, manifestacije poput “Karnevala cveća” i “Bele Crkve u jabukama”, gostoprimstvo i ljubaznost domaćina, ovo područje svrstavaju među najlepše u Vojvodini, posebno Banatu, te s pravom zaslužuje naziv “Turističko srce Banata”.

ŠTA OBIĆI

Pravoslavna crkva, sagrađena 1780. godine bila je zajednička i za Srbe i za Rumune sve do 1868. godine. U njoj se venčala Čučuk-Stana, udovica Hajduk-Veljka, koja je sa gušenjem ustanka prebegla u Belu Crkvu gde se venčala sa grčkim herojem Georgisom Jorgosom. Danas postoji i Rumunska pravoslavna crkva.

Veoma je upečatljiva i Ruska crkva izgrađena početkom prošlog veka.

Muzej, najstariji u Vojvodini, osnovan 1877. godine.

Vidikovac “Tri krsta” i stoletni gradski park sa centralnim prostorom za svečanosti i okupljanja.

Posebnu atrakciju čine etno sela: Češko selo i Stara Palanka.

Skelom preko Dunava stiže se do starog rimskog utvrđenja Ram i obližnjeg arheološkog nalazišta Viminacijum.

Deliblatska peščara (“Evropska sahara”) jedinstvena u Evropi, nalazi se na 15 km od Bele Crkve.

GDE ODSESTI

Turistički kompleks “Rafaelo” sa bazenom, hotel “Royal”, depandansi “Jezero”, privatni pansioni “Laguna” i “Villa Marija”, apartmani u vikend naselju na Gradskom jezeru (vile “Emilija”, “Ljiljana”, “Besi”, “Raviojla”, “Mima”.), vila “Oaza”, sobe, stanovi i kuće u domaćoj radinosti i sve vrste privatnog smeštaja.