Veliko Gradiste

Reke koje spajaju

NIZ LEPI PLAVI

DUNAV

VELIKO GRADIŠTE (1.056 km)

Veliko Gradište je od Beograda udaljeno oko 110 km, samo sat vožnje. Ugnjezdilo se u podnožju Karpata i Homoljskih planina, na ulasku u Đerdapsku klisuru, u zagrljaju plavog Dunava i zlatonosnog Peka. Nazivaju ga predvorjem Đerdapa. Ne zna se kada su Rimljani na prostoru današnjeg Velikog Gradišta osnovali naselje Pinkum, čiji se ostaci vide na samoj obali, ali se zna da je svoj procvat kroz istoriju Veliko Gradište, zahvaljujući rudnicima bakra, doživelo za vreme vladavine cara Hadrijana kada se u njemu kovao poseban bakarni novac.
Kod Velikog Gradišta u Dunav se uliva zlatnosna reka Pek. Oblast oko nje vekovima je za Srbiju bila što i Kalifornija za Ameriku u vreme zlatne groznice. U vreme cara Uroša I srednjevekovni rudari Sasi pronalazili su zlato preostalo iza starih Rimljana. Pouzdano se ne zna otkuda gradu ovo ime. Postoji legenda koja kaže da je u grad na ušću Peka iz jednog od obližnjih sela svakodnevno dolazila dvokolica natovarena kožom i drugom robom.

Na pitanje da li mora svaki dan da ovako dolazi, stizao je odgovor: “Moram, veliki grad ište!”. Tako je od ove dve reči, navodno, ostao naziv – Veliko Gradište.Ovde je rođen violinista svetskog glasa Vlastimir Pavlović Carevac. Nadomak Velikog Gradišta, u selu Kurjače, nalazi se ženski manastir Nimnik podignut 1371. godine. Pored crkve posvećene Svetom Nikoli je kapela u koju mnogi dolaze verujući da pomaže bolesnima.

Na 1433.kilometru svoga toka Dunav ulazi u Srbiju, teče kroz nju 588 kilometara, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Blizina Tise, Morave i Drine kao i brojnih doživljajem. Teče od Panonske Ravnice na severu do Đerdapa, najveće rečne klisure u Evropi. Uz njegove obale smenjuju se carstva netaknute prirode, kulture stvarane vekovima, gradovi sa svojim osobenostima. Dunav na putu kroz Srbiju upoznaje putnike sa nastankom i nestankom civilizacija, približava im narode i njihove običaje.

Internet Serbia Travel News uplovljava u Veliko Gradište

Danas je Veliko Gradište pristanište za sve strane brodove koji Dunavom dolaze iz crnomorskih luka na putu za Beč i obratno. Osnovu turisitičke ponude čini Srebrno jezero koje je nekada bilo rukavac Dunava, a sada je zatvoreno dvema branama. Okruženo plažama dugo je 14 km i 300 m široko. Zbog obilja ribe (som, smuđ, šaran, amur) pravi je raj za ribolovce, a pruža i dobre mogućnosti za brojne sportove na vodi. U Srebrnom jezeru je ulovljen šaran koji je zbog svoje težine (44kg) uvršten u Ginisovu knjigu rekorda.

Manifestacija “Alaske večeri” je preko 30 godina autentična turistička ponuda ovog kraja a sada će to postati i Međunarodni festival turističkog, ekološkog, sportskog i kulinarskog filma – MEFEST 2008. Smeštajne kapacitete ovog kraja čine Hoteli Srebrno jezero, Srpska kuća i Dunavski cvet, Vila Lago, Pansion Stević i brojni objekti privatnog smeštaja.

Turistička organizacija Veliko Gradište

+ 381 63 1512714

velebit@kanjiza.rs , toovg@yahoo.com

www.srebrnojezero.com

www.tovg.org