Dunavom kroz istoriju

Reke koje spajaju
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU
Krstarenje rekama je jedan od najtraženijih svetskih turističkih proizvoda a Srbija zauzima važno mesto na Dunavskom putu od Nemačke do Crnog mora. Po dužini (2.850 km) i razgranatosti sliva (120 pritoka), Dunav je jedna od većih svetskih reka, kroz istoriju važan vodeni put ali i granica među narodima. U 10 zemalja Evrope više od 80 miliona ljudi živi na njegovim obalama, govori razne jezike, pripada različitim religijama i neguje svoja različita istorijska nasleđa. Dunav svaki narod na svom jeziku različito zove ali, kako za Evropljane tako i za prekookeanske turiste, predstavlja izazov sa gotovo neograničenim mogućnostima.  
Na 1433.km svoga toka Dunav ulazi u Srbiju, teče kroz nju 588 km, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Susret sa Savom u Beogradu, blizina Tise, Tamiša, Morave i Drine kao i brojnih unutrašnjih kanala i jezera, rečnih ostrva i rukavaca, čini plovidbu jedinstvenim doživljajem. Na putu do Crnog mora prolazi kroz čudesnu Đerdapsku klisuru, odredište svih turista koji kažu da se “Lepota Dunava ne može opisati, ali se može – doživeti”.
Na poziv agencije „Aquastar Travel“, koja ima redovnu i potpuno osmišljenu turističku ponudu pod nazivom
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU ekipa Internet Serbia Travel News-a, zajedno sa turistima, krenula je na trodnevni put koji obuhvata plovidbu brodom “Aquastar Maxim”, smeštaj u hotelu “Aquastar Danube” (4*) u Kladovu, izlet do kanjona reke Vratne i Rajačkih pimnica, kao i povratak do Beograda autobusom uz obilazak brojnih lokaliteta i atrakcija.
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
PRVI DAN
Krstarenje započinje podno Beogradske a u pravcu Smederevske tvrđave, najveće očuvane ravničarske tvrđave Evrope. U visini Pančeva plovimo pored jedinih svetionika na Dunavu, podignutih 1909.godine na ušću Tamiša u Dunav, a potom i pored ušća reke Morave u Dunav. Delom gde je Dunav u Srbiji najširi dominira restaurirana Ramska tvrđava iz 15.veka. Iza obale se naziru Srebrno jezero i Veliko Gradište. Proplovljavanjem pored Golubačke tvrđave ulazimo u područje Nacionalnog parka Đerdap. Gvozdena kapija, Veliki i Mali kazan i 3 klisure – Golubačka, Gospođin vir, sa lokalitetom Lepenski vir,  i Sipska, na prostoru od nekoliko desetina kilometara koji dele Rumuniju i Srbiju, najlepši su deo Dunava koji svedoči o ostacima jednog od najstarijih naselja u Evropi. Prolazak pored Donjeg Milanovca, statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala, a zatim i pored Trajanove table, mesta gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag u steni, čine ovu plovidbu, koja traje oko 10 sati, nezaboravnom.
DRUGI DAN
Izlet počinjemo odlaskom do kanjona reke Vratne  i obilaskom tri najviša prirodna kamena mosta-prerasta u Evropi do kojih se stiže obeleženim planinarskim stazama. Šetnja je zahtevna, štapovi za oslanjanje preporučljivi, ali se napor isplati. Podno ovog prirodnog fenomena, okružen poljem lavande i ruzmarina, ušuškan je ženski manastir Vratna iz 14.veka posvećen Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan), poznat po čudotvornoj ikoni Bogorodice koja, kažu, “sve leči”. Put duhovnosti nastavljamo putem vina posetom Rajačkim pimnicama, atraktivnom kompleksu od preko 160 ukopanih objekata koji služe za proizvodnju i skladištenje vina. Iako kompleks čeka bolje dane kroz buduća ulaganja države i već odobrena sredstva EU, vina i gastronomskih specijaliteta ima na pretek.
TREĆI DAN
Ka Beogradu se duž Dunava kreće autobusom. Prva stanica je Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu koji svedoči o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu, a potom sledi obilazak Hidroelektrane Đerdap koja je od 1974. godine, kada je sagrađena, promenila položaj Dunava, okolnih naselja i kulturno-istorijskih spomenika. Posebna atrakcija je Kapetan Mišin Breg, izuzetan etno kompleks sa najlepšim pogledom na Dunav i okolinu, spoj umetnosti Živorada Stefanovića iz njegovog opusa „Čovek, drvo, voda“, autentičnih gastronomskih specijaliteta i gostoljubivosti. Put nastavljamo obilaskom arheološkog nalazišta Lepenski Vir, jednog od najstarijih urbanih naselja koje predstavlja najveći domet kulture srednjeg kamenog doba (6.500. p.n.e.). i tvrđave Golubački grad iz 14. veka, graničnog utvrđenja između Srbije, Ugarske i Turske, čije ime srednjevekovne legende vezuju za devojku Golubanu i golubove. Do Beograda se stiže sa očima punim lepote i srca punog utisaka.
Arheoloski muzej u Kladovu, Put Dunavom kroz istoriju, ISTN
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU je turističko putovanje koje zaokružuje uživanje u  prirodi, kulturi, istoriji, tradiciji, gastronomiji i udobnosti. Ekipa Internet Serbia Travel News-a, svaki put ispočetka očarana Dunavom i njegovom okolinom, preporučuje da se na ovaj put krene otvorenih čula, spremnih na izazov. Dugo se pamti i otvara apetite za novim otkrivanjima. Ali tako je to duž Dunava bilo i kroz istoriju.
Informacije:  Aquastar Travel
☎ + 381 19 810810
📧
info@hotelkladovo.rs
💻
www.krstarenjedunavom.rs
💻
www,hotelkladovo.rs