Kapetan Mišin breg

Seoski turizam
JEDINSTVENO MESTO
SA NAJLEPŠIM POGLEDOM
Eko etno kompleks „KAPETAN MIŠIN BREG“ udaljen je 184 km od Beograda i 6 km od Donjeg Milanovca. Smešten je na uzvišenju (173 m.n.v.) sa kojeg se pruža najlepši pogled na Dunav, i sa kojeg je čuveni trgovac Miša Anastasijević, predsednik Skupštine kneževine Srbije, veliki dobrotvor srpskog naroda, humanista, i jedan od najbogatijih ljudi tog doba, rođen nedaleko od ovog mesta početkom 19.veka, gledao da li pristižu njegove drvene barke.
Eko etno kompleks „KAPETAN MIŠIN BREG“, jedinstveno mesto za odmor i uživanje u srcu Đerdapske klisure i
Nacionalnog parka "Đerdap"
napravio je Živorad Žika Stefanović stotinak metara od mesta gde mu je 1956.godine, kada je imao pet godina, rodna kuća izgorela do temelja. U znak sećanja na to vreme Žika i danas ide bos. Buduću da je svojevremeno radio u šumi, shvatio je koliko je drvo plemenit materijal, zato sakuplja pojedine delove koje je priroda započela, oplemenjuje ih i raspoređuje po prostoru. Figura u drvetu ima preko 400, te je ovaj prostor „Bosonogog Žike“ poznat kao galerija pod otvorenim nebom „Čovek, drvo, voda“.
Ekipa Internet Serbia Travel News-a simbolično je posetila kompleks na svetski dan turizma u okviru turističke ture “Krstarenje Dunavom kroz istoriju”. Osim po galeriji i pogledu, kompleks je poznat i po muzeju vina, a pre svega po srpsko-vlaškoj gastronomiji koju čine tradicionalno pripremljena jela poput pohovane koprive, proje, sira, jagnjetine, pita sa zeljem, sirom i bundevom, vanilice, domaća vina, rakija medovača i sok od zove. A sve to začinjeno gostoprimstvom i zvukom frule koji se nadvija nad Dunavom.
Eko etno kompleks „KAPETAN MIŠIN BREG“ ima i nevelike smeštajne kapacitete i prostor za kampovanje, a odavde se mogu praviti izleti po Nacionalnom parku "Đerdap", do Rajkove pećine, arheološkog nalazišta „Lepenski vir“, Golubačke tvrđave, kanjona i manastira Vratne i Rajačkih pimnica. Uz prethodnu najavu kompleks je otvoren za pojedince i organizovane grupe.
Preporučujemo.
Informacije:
EKO ETNO KOMPLEKS
„Kapetan Mišin breg“

☎ +381 30 590869
📧 info@kapetanmisinbreg.rs
💻 www.kapetanmisinbreg.rs