Crna Gora

PUTOKAZI
SPOJ PRIRODE,
TRADICIJE I LJUBAZNIH LJUDI
 
Na poziv Turističkih organizacija BARA i ULCINJA turistički novinari Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Rusije obišli su ove izuzetne destinacije Crne Gore koje povezuju duge peščane plaže, stogodišnji maslinjaci i raskošna mediteranska vegetacija. Upoznali smo prirodne lepote i kulturno-istorijsko nasleđe, a domaćini su nam bili vredni, dobronamerni i ljubazni ljudi. Ovo su naši utisci sa puta:
BAR, jedan od najsunčanijih gradova Mediterana, sa 270 sunčanih dana godišnje, 44 km dugom obalom, jednom od najvećih jadranskih luka i brojnim hotelima, može da se pohvali bogatom turističkom tradicijom. Kroz istoriju je bio arhiepiskopsko sedište, prestonica dukljanskih kraljeva i mesto nastanka prve crnogorske hronike. Pripadao je Vizantiji, pa Dalmaciji, bio je Mletački, pa Otomanski. U njegovom okrilju, na brdu Mirovica, je 2.244 godine stara MASLINA, najstarije stablo u Evropi, zasađeno pre Hristovog rođenja. Oko ovog simbola grada kroz istoriju su se okupljale zavađene porodice na mirenju. Celo područje Bara poznato je po maslinovim stablima, kojih ima više od 100.000, i za koje je vezano kazivanje da “Ni jedan mladić nije mogao da se oženi ako prethodno ne zasadi određeni broj maslinovih mladica”. 
STARI GRAD BAR, srce destinacije, podignut na kamenom uzvišenju nepristupačnom sa tri strane, po najnovijim arheološkim nalazima, bio je ilirsko naselje u periodu od 6. do 8.veka p.n.e. Na ovom mestu čudesne lepote minulih vremena, i gotovo opipljive energije, očaravajuće su gradska kapija iz 11.veka i obnovljena Episkopska palata.
SKADARSKO JEZERO prepoznatljivo je obeležje Barske opštine. Smaragdna voda, rascvetali lokvanji, ptice u letu i raskošna priroda, živopisna varošica Virpazar sa srednjevekovnim utvrđenjem Besac, crkve, manastiri i fortifikacija Grmožur, čine ovaj prostor jedinstvenim. Krstarenje Skadarskim jezerom, uz posluženje sa priganicama, sirom, medom, lozovom rakijom i vinom iz Crmnice, postojbine “Vranca” i najpoznatijeg vinogradarskog kraja, kao i posetom lokalnoj vinariji, čine ovaj izlet nezaboravnim.
U Baru su obavezni i poseta jednom od njegovih simbola – Dvorcu kralja Nikole, šetnja uz more i degustacija gastronomskih specijaliteta, pre svega zaista sveže ribe i plodova mora. Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije Bara, za Internet Serbia Travel News kaže “Turisti ovde prepoznaju harmonični sklad i suživot mnogih kultura i religija. Raste i broj turista i broj dana koje ovde provedu. Činimo sve na unapređenju naše ponude te u Regionalnoj ponudi visoko vidimo svoje mesto”.
Nakon boravka u Baru, i obilaska destinacije, možemo reći da ga i mi vidimo.
Informacije: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BAR
tel. +382 30 311633
E.
info@bar.travel
www.bar.travel

BAR – GRAD JEDINSTVA RAZLIČITOSTI


ULCINJ – GRAD PLAVETNILA, MISTIKE I SERVANTESA

ULCINJ, najjužniji grad crnogorskog primorja, nekada slavan i moćan gusarski centar sa vekovnom tradicijom, danas je grad sa jednom od najdužih peščanih plaža u Evropi, čistim morem, rekom Bojanom i Šaskim jezerom, a za ljubitelje aktivnog odmora mesto za kite surfing. Na ovoj destinaciji, na kojoj su u 17. i 18.veku gusari iz Tunisa, Malte i Alžira bili strah i trepet, plave se nebo i more, mističan je Lika Ceni, najčuveniji gusarski starešina, a verovanje da je u Ulcinju, krajem 16.veka, robovao slavni španski pisac Migel de Servantes, daje svemu neodoljivi šarm. Glavna junakinja njegovog romana “Don Kihot”, Dulcineja od Toboza, prepoznata je kao Ulcinjanka, a Servantesova bista postavljena je u prostoru hotela “Palata Venezia”.
STARI GRAD ULCINJ
25 vekova je svedok različitih civilizacija i kultura. Živopisne, uske i krivudave ulice, sa zbijenim dvospratnim i trospratnim kamenim kućama i elementima baroknog i renesansnog stila, dvori Balšića, Palata Venezija i Pijaca robova kriju priče vekova koje su ostavili iza sebe.
Za kupače u Ulcinju ima dovoljno mesta. Za one koji vole sitan pesak VELIKA PLAŽA je idealna. A i pesak, kažu, pomaže problemima sa kičmom. Zbog sumporno-mineralnog izvora ŽENSKA PLAŽA se preporučuje kao prirodna terapija pri lečenju steriliteta. U periodu od maja do oktobra na nju isključivo mogu doći žene. Šljunkovitom plažom raspolaže UVALA VALDANOS koja je proglašena spomenikom prirode.
ADU BOJANU treba videti i doživeti i sa kopna, i sa reke i sa mora. Sa dve strane je  zapljuskuje voda reke Bojane, koja izvire iz Skadarskog jezera, a sa treće more. Prirodni je rezervat biljnog i životinjskog sveta, i već decenijama omiljeno mesto ljubitelja nudizma.
Ulcinj je na nas ostavio utisak bisera koji tek izviruje iz školjke. Na naše pitanje o njegovoj konkuretnosti u odnosu na ostale destinacije Crne Gore, Fatmir Gjeka, direktor Turističke organizacije Ulcinja, kaže “Iako je ovaj južni deo zapostavljen, naša statistika pokazuje ozbiljno povećanje broja pre svega inostranih gostiju. Aktivni turizam i netaknuta priroda su naši najveći aduti”.
Pridružujemo se takvom razmišljanju i eto povoda za istraživanje i nove letnje avanture.
Informacije: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ULCINJ
Tel.+38230412333
E.
info@ulcinj.travel
www.ulcinj.travel