Duša Vojvođanske Jeseni

Turističke destinacije

DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI

Nakon letnje promotivne ture po Vojvodini pod nazivom PANONSKA LETNJA AVANTURA< ,  Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (28.09.-30.09.2018.) promotivno putovanje za turističke novinare pod nazivom DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI sa željom da predstavi kulturni i vinski turizam, da predloži pojedincima, organizovanim grupama i turističkim agencijama kako da osmisle jesenji vikend u Vojvodini sa posetama manastirima i vinarijama.
Da je jesen nešto što treba doživeti u Vojvodini ističe i Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, i za Internet Serbia Travel News kaže “Želimo da prikažemo ponudu verskog i vinskog turizma. Duhovno blago Vojvodine iskazano kroz manastire je neprocenjivo, to je riznica kulturnog nasleđa. A jesen je doba manifestacija u čast vina i berbe, te je to dobra zajednička priča”.

I tako smo mi krenuli putevima duhovnosti i vina, sa odredištima na dve vojvođanske destinacije – Vršačkim planinama i Fruškoj gori. Obilazili smo manastire i probali čuvena banatska i fruškogorska vina, poznata širom sveta. Bila je to zaista dobitna kombinacija. Zato, u skladu sa idejom da DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI bude trodenevni izlet, i Internet Serbia Travel News ovo živopisno putovanje doživljava na takav način.

I Dan

DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI započinje u Vinariji Đorđe u Banatskom Karlovcu, u dodiru sa kombinacijom tradicije i moderne tehnologije, prepoznatljivim ukusima vina sa peska poput “Fresce”, “Portugiesera” i “Traminca”, i začecima vinskog turizma u okviru “Send risorta”. Odatle put vodi do Vršca, jednog od najstarijih banatskih gradova, u kome se prožimaju kultura, istorija i prirodne lepote, i koji se prepoznaje po Vršačkoj kuli, simbolu grada, Vladičanskom dvoru, Staroj apoteci, Sterijinoj kući, kapeli Svetog.

Krsta, muzejima, Katedrali Svetog Gerharda, najvećoj rimokatoličkoj crkvi u Srbiji. Ovo putovanje obuhvata i obilazak Manastira Mesić iz 15.veka, posvećenog  rođenju Svetog Jovana Krstitelja, kao i posetu atraktivno živopisanoj Crkvi Svetog Teodora Vršačkog, podignutoj u čast vršačkog vladike Teodora Nestorovića koji je 1594. godine podigao  Banaćane na ustanak protiv Turaka.

Vinski i gastronomski deo putovanja protiče u etno kući Dinar, autentičnom restoranu sa specijalitetima domaće kuhinje, kao i u Vinariji “Vinik”, prvoj registrovanoj vinariji u Vršcu, poznatoj po vinu “Vržole” i svom vlasniku Nikoli Cuculju, Velikom majstoru banatskog vinskog reda “Sveti Teodor”. Novinari su se uverili da je dobra atmosfera ovde zagarantovana.

II Dan

DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI nastavlja posetom manastiru Kovilj, o kome nema mnogo podataka i koji je prema jednom predanju podigao sveti Sava 1216.godine, a po drugom  srpski kralj Dragutin. A onda sledi odlazak na Frušku Goru, “Srpski srednjovekovni Atos”, koja sa svojih 17 manastira čini posebnu kulturno-istorijsku celinu.
Dobar izbor za posetu je Manastir Novo Hopovo, koji se prvi put pominje u spisima iz 1451.godine, čije je fresko slikarstvo jedno od najznačajnih na balkanskom umetničkom području i koji, zajedno sa Crkvom Svetog Nikole, po svojoj arhitektonskoj vrednosti predstavlja najznačajniju sakralnu građevinu svoje epohe na ovim prostorima. Budući da nam je Vrdnik odredište, posećujemo istoimeni Manastir iz 16.veka, koji su naselili monasi manastira Ravanica bežeći pred Turcima tokom Velike seobe Srba, i u kome su mošti kneza Lazara ležale sve do 1942.godine kada su prenete u Sabornu crkvu u Beogradu.

Obraz vinskog turizma osvetlala je Vinarija Kovačević u Irigu, poznata po vinima “Aurelisu”, “Bermet”, “Orpheline” i drugima, a posebna atrakcija je boravak u etno selu Vrdnička kula, smeštenom na samoj granici sa Nacionalnim parkom “Fruška gora”.

III Dan

DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI poslednjeg dana počinje posetom Manastiru Mala Remeta ili Remetica, koji je osnovao kralj Dragutin Nemanjić, i u kome se čuvaju dve vredne knjige, rukopisi iz manastira Rače iz 17 veka, a nastavlja obilaskom Vinarije Deurić, prepoznatljivoj po vinima “Enigma”, “Probus”, “Marselan” i drugima, ali i
po zasadima jabuka od kojih se proizvodi rakija “Jabukovača”. “Fruškogorska lugarnica”, etno restoran sa prenoćištem i slobodnim prostorom za uživanje u selu Mala Remeta na obroncima Fuške Gore, otkrio nam je sve čari etno – gastro turizma sa specijalitetima od divljači, prednosti porodične tradicije i inicijative, i kako to izgleda u praksi kada uživaju i domaćini i gosti.

Sve ovo što su turistički novinari doživeli, videli, čuli i probali jeste dobar razlog da se svi koji žele da aktivno provedu slobodno vreme u jesenjem periodu upute u Vojvodinu putevima duhovnosti i vina. Dejan Veselinov, vlasnik agencije Veselinov Tourism Consulting-a (www.vtc.rs), koja je ovu jesenju, kao i prethodnu letnju turu za novinare i realizovala, predlaže turističkim agencijama da ovakav, ili slično osmišljen program, i  uvrste u svoju ponudu, a Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, najavljuje da će u 2019.godini Turistička organizacija Vojvodine postaviti i holograme za rutu VRDNIK,  namenjen fruškogorskim manastirima, kao i rutu SREDNJEVEKOVNI SREM, koji će biti predstavljen kroz manastire. Još jedna dobrodošlica za turiste.

Turistička organizacija Vojvodine

+ 381 21 452910

office@vojvodinaonline.com

www.vojvodinaonline.com

ISTN u dodatku daje brošure “Kulturno nasleđe Vojvodine” i “Putevi vina Vojvodine”