IFT 2018

Manifestacije

KREATIVNOST, KONTINUITET,
KVALITET I KOMUNIKACIJE

40. Međunarodni sajam turizma – IFT 2018 (22.-25.02.2018., Beograd), održan je pod sloganom “Odmor te čeka”. U šest izložbenih hala okupilo se oko 1200 izlagača iz 55 zemalja sveta i predstavilo turističku ponudu, kulturu, običaje, vina i gastronomske specijalitete. Bile su tu zemlje sa svih kontinenata, gradovi, regije, turističke organizacije, hoteli, planinski i banjski centri, razne destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatori. Svoje turističke potencijale predstavile su, pored Srbije, Grčka – ovogodišnja zemlja partner, kao i Turska, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Indija, Nemačka, Španija, Tunis, Kipar, regioni Ruske Federacije i druge, a po prvi put Maroko, Južnoafrička Republika, Palestina i Kamerun.

O uzlaznoj liniji kojom ide turizam zemlje domaćina – Srbije, govorio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, podsećajući da je u toku rebrendiranje Srbije, da turizam već godinama beleži dvocifren rast, da je 95% stranaca potpuno zadovoljno boravkom u Srbiji, da su odlučujući dobar odnos cene i kvaliteta, bezbednost i laka dostupnost destinacije”. Na ovogodišnjem Sajmu turizma vladalo je neuobičajeno veliko interesoivanje baš za odmor u Srbiji koju je u 2017. godini posetilo 1,5 miliona stranih turista (17% više nego prethodne godine), broj domaćih turista povećan je za 8%, a devizni priliv od turista iznosio je 1,1 milijardu evra (13% više nego godinu pre). Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), kaže da je “Nastup na Sajmu turizma u Beogradu poseban događaj, jer od ukupnog broja turista 51% su domaći”. Zato su posetioci na štandu TOS-a mogli da vide vinjete sa kojima se promoviše turizam Srbije na Travel channel-u (Nature, Culture, City Break), video spot “Serbia – The place to be”, koji se emituje na kanalu BBC World, interaktivnu aplikaciju ,,Vidi Srbiju…na klik od savršenog odmora”, fotografiju za poneti “Vidi Srbiju.pronađi svoj savršen odmor”, mobilnu aplikaciju “Audio vodič kroz Srbiju”, da se oprobaju u kvizu znanja “Vidi Srbiju. izaberi svoju omiljenu destinaciju”, kao i da se upoznaju sa novom brošurom “Pešačenje i biciklizam”.

Predstavljanje Srbije na sajmu turizma upotpunili su Beograd, koji je pod sloganom GO BELGRADE poručio “Beograd vas očekuje otvorenog srca”, Zapadna Srbija, kao najpopularniji deo zemlje koji je predstavio promotivni program “Čarobni prsten 2018”, a svoje prednosti prikazali su i Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina, Tara, Vrnjačka Banja, Banje Kanjiža, Junaković, Prolom, Bukovička, Vrdnik i druge, Knjaževac, Zaječar, Pirot, Novi Sad, Vršac, Subotica, Palić, Sombor, Sremski Karlovci, Kragujevac, Novi Pazar, Nacionalni park “Đerdap” i Golubačka tvrđava, i drugi lokaliteti i destinacije.

Zajedno sa Sajmom turizma organizovani su i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, Sajam vina BeoWine i Izložba suvenira.

FIRST MINUTE PUTOVANJA

“First minute” ponude putovanja obuhvatale su letovanja krajem maja i početkom juna, odnosno krajem avgusta i u septembru, kada se cene aranžmana u Grčkoj i Turskoj kreću od 39 pa do 250 evra. U Crnoj Gori cene privatnog smeštaja kretale su se od 6 do 50 evra. Sa popustom i do 50% bilo je putovanja za egzotične destinacije Maldive i Sejšele. Sve su traženija i putovanja za Zanzibar, Vijetnam, Laos, Kambodžu, Kubu, Kinu, Gruziju, Azerbejdžan i druge zemlje.

ZEMLJA PARTNER – GRČKA

Zemlja partner – GRČKA, ostvarila je zapažen nastup predstavljajući 16.000 km obale, 100 ostrva, 3.000 starih, autentičnih sela, bogatu istoriju i kulturu, prirodu, more i sunce, doživljaje, krstarenja, sport i rekreaciju, luksuzna putovanja, gastronomiju, šoping i wellness, kao i cene od 39 pa do više stotina eura.

Elena Kontura, ministarka turizma Grčke, rekla je da je “Prošle godine u Grčkoj letovalo 850.000 srpskih turista, 15% više nego godinu pre, rani buking je ove godine bolji za 30%, a najviše Srba se odmara na severnoj obali i na ostrvima”. Na večeri Grčke u Beogradu iznela je i podatak da je “Turizam najveći prioritet grčke vlade. U njemu je zaposleno milion ljudi, a udeo u BDP-u iznosi 20%. Postigli smo rekordne rezultate sa 30 miliona turista godišnje”.

Sledeće, 2019. godine zemlja partner Sajma turizma IFT 2019 biće BUGARSKA.
IFT 2018

Tel. + 381 11 2655377
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs