52. Međunarodni sajam turizma u Novom sadu

Manifestacije
Informacije: NOVOSADSKI SAJAM
Tel. +381 21 4830000
E.
info@sajam.net
www.sajam.net
U terminu koji je mogao biti još bolje iskorišćen, u Novom Sadu je održan 52. Međunarodni sajam turizma (3.10.- 6.10.2019., Master hala Novosadskog sajma), čija je ovogodišnja vrlo aktivna zemlja-partner bila Mađarska. Organizovan u okviru sajmova LORIST (lov i ribolov, turizam, ekologija i sport), sadržajno je prevashodno bio posvećen banjskom, spa i wellness turizmu. U tom smislu je, otvarajući sajam, Rasim Ljajić, ministar turizma u Vladi Republike Srbije, ukazao na istraživanje koje je pokazalo da Vojvodina ima 50 lokacija za razvoj wellness i spa turizma i to na teritoriji 33 lokalne samouprave. Ovaj vid turizma bio je i tema investicione konferencije pod naslovom “Koliko vredi, a koliko košta ulaganje u zdravo društvo”, koju je Novosadski sajam realizovao sa Udruženjima banja Srbije i Mađarske, kao i radionica sa temama “Zdravstveni turzam, banje i značaj za zdravlje“, “Ritam zdravlja”, “Moj stav je da budem zdrav“ i drugim. Ponudu zdravstvenog turizma Srbije na Sajmu su predstavljale Vrnjačka, Atomska, Kanjiža, Niška, Ribarska, Vranjska, Gamzigradska i druge banje. Prisutni su bili i Regija Zapadna Srbija, Kopaonik, Tara, Beograd, Novi Sad, Niš, Požarevac, Bor, Pirot, Jagodina, Zaječar, Novi Bečej i druge destinacije. Turistička organizacija Srbije u prvi plan je stavila aktivni turizam dok je Turistička organizacija Vojvodine objedinila nastup 30 gradova i opština ovog dela zemlje (Subotica, Palić, Sombor, Bački Petrovac, Zrenjanin, Kovačica, Vršac, Bač i drugi), kao i Republike Srpske, i osmislila eno-gastronomsku izložbu sa najboljim vinima i hranom koje Vojvodina nudi. Kulturni turizam bio je zastupljen kroz nastup Viminacijuma, Etnografskog muzeja Istre i Manufakture Historike, a nacionalne izložbe pripremile su Mađarska i Crna Gora.
U okviru Hosted Bajer programa Novosadski sajam je organizovao dolazak turoperatora  zainteresovanih za turističku ponudu Dunavskog regiona, poslovni B2B susreti odvijali su se u okviru Regionalnog biznis foruma, u Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje osmišljeni su „Dani karijere u turizmu“, a Udruženje turističkih vodiča najavilo je treći skup turističkih vodiča pod nazivom „Saradnja i problemi turističkih vodiča na Balkanu“ i konvenciju Svetskog udruženja turističkih vodiča u Novom Sadu 2021.godine.
Po oceni učesnika, i po našem mišljenju, prateći sadržaji ovogodišnjeg sajma bili su vrlo raznovrsni, ali ne možemo se oteti utisku da nešto i dalje nedostaje u ukupnom profilu Sajma turizma, pre svega u izlagačkom delu, koji, u ovo doba godine, treba da ima zastupljeniju zimsku ponudu. Iako je ovoga puta bilo nešto više turističkih agencija, članica Nacionalne asocijacije YUTA i Udruženja receptivnih agencija URA, a prvi put su nastupili i ponuđači individualnih aranžmana u Srbiji pod okriljem Serbia Adventures portala, i dalje je primetno odsustvo agencija sa „first minute“ zimskom ponudom. A domaći turisti već uveliko imaju naviku da svoje destinacije rezevišu unapred i ponudu, prirodno, traže na sajmu turizma Dobitna kombinacija su, kao i svake godine, Gastro izazovi – Međunarodno takmičenje u pripremanju i serviranju hrane, u funkciji promocije razvoja vinske kulture i kulinarstva kroz degustacioni turizam u Vojvodini, i Gastro regioni – prodajna izložba autentične hrane i pića Vojvodine.