60. Dani berbe grožđa u Vršcu

Putevi hrane i vina

“GROŽĐEBAL”
U VINSKOM GRADU U SLAVU VINA

U Vršcu su održani 60. DANI BERBE GROŽĐA (14. – 17.09.2017.), u narodu poznati  kao “GROŽĐEBAL”. Ova manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda, ima dugu tradiciju i organizuje se svake godine, trećeg vikenda u septembru. Tada u Vršcu vlada prava festivalska atmosfera, ulice su pune vinara, roštiljdžija, prodavaca suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Ovogodišnji, jubilarni, “GROŽĐEBAL” koji su posetili i turistički novinari Srbije i Rumunije, pratila su brojna dešavanja: Uručivanje ključeva grada Vinku Loziću, izložba grožđa, vina i voća – “Banatski kolaž”, Boulder fest, freeclimbing na vršačkim stenama kod kluba “Izazov”, izbor za mis berbe, ulične trke, brojna sportska takmičenja, koncerti umetničke, zabavne i narodne muzike.

Ipak, za sve posetioce najatraktivniji deo Grožđebala je KARNEVAL u kome je ove godine učestvovalo 20 grupa. Predstavili su se učesnici iz Zrenjanina, Srpske Crnje, Pančeva, Leskovca, Vršca i drugih mesta. U povorci su se našli i VITEZOVI VINA, predvođeni Alanom Brydenom, predsednikom vinskih redova sveta i direktorom vinarstva u Parizu, kulturno-umetnička društva, sportski klubovi, klub mačevalaca, klub ljubitelja Vespa motora i mnogi drugi.

Nakon boravka na ovoj manifestaciji koju je, po proceni organizatora, posetilo preko  100.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, kao i susedne Rumunije, nametnuo nam se utisak da je, pored dobre organizacije, sjajna atmosfera ono što je njena najznačajnija odlika. Posećenost sledećih – 61. DANA BERBE GROŽĐA, GROŽĐEBAL-a” ( 13.-16.09.2018.) već sada je osigurana.

ISTORIJA VRŠAČKOG GROŽĐEBALA

Prvi pisani dokument o vinu iz VRŠAČKOG VINOGORJA datira iz 1494. godine, kada je zabeleženo da je za bure vršačkog vina dvor mađarskog kralja Vladislava II platio 10,5 dukata. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine.

Maskota ove vinske manifestacije je Vinko Lozić, “direktni potomak boga Bahusa”, čiji je literarni otac veliki srpski pisac Jovan Sterija Popović. Na svečanom otvaranju “GROŽĐEBALA” gradonačelnik Vršca predaje ključeve grada Vinku Loziću, koje ovaj, nakon trodnevne “vladavine”, vraća na svečanom zatvaranju.

Zaštitni znak “GROŽĐEBALA” je otvaranje “Vinske ulice” na trgu Svetog Teodora Vršačkog u kojoj svi mogu da vide kako se proizvodi vino i da ga probaju.

Posebne atrakcije su: nagradna igra BACANJE GROŽĐA IZ AVIONA, kada se iz aviona bacaju paketići sa grožđem i kuponima sa brojnim nagradama, i veliki PLINSKI ROŠTILJ na kome se peku “Grožđebalske kobasice”.

Po rečima Julkice Mitrašinović, direktorke Turističke organizacije Vršca, “Brojni posetioci manifestacije imaju priliku da se tokom četiri dana u Vršcu upoznaju sa tradicijom vinogradarstva i vinarstva ovog kraja, kao i da uživaju u brojnim programima koji se organizuju na različitim gradskim lokacijama. Budući da je Vršac i zvanično postao prvi vinski grad u Srbiji, značajan je svake godine i nastup Vitezova vina”.

Turistička organizacija opštine Vršac

+ 381 138 32 999

toovrsac013@yahoo.com

www.to.vrsac.com