Fruškogorska turističko-vinsko-gastronomska šetnja

FRUŠKOGORSKA TURISTIČKO
-VINSKO-GASTRONOMSKA ŠETNJA
PUTEVI HRANE I VINA
Turistička organizacija Vojvodine (TOV) odavno je prepoznala značaj vinskog turizma i zajedno sa Pokrajinskom vladom, Opštinom Irig i Udruženjem fruškogorskih vinara osmislila rutu „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“ čija je realizacija predviđena za 2023.godinu. Obuhvata inspirativnu šetnju kroz fruškogorske vinograde, upoznavanje sa vrhunskim vojvođanskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima. Predviđena dužina trase za šetnju, duž koje su na određenoj razdaljini postavljeni punktovi za degustaciju vina i hrane, iznosi od 7 do 11 km.
Na predstavljanju ovog projekta turističkim novinarima promotivna „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“ počela je od „Prestonice Fruške Gore“ – Iriga, mesta koje se prvi put pominje u ranom 13.veku, koje je u 15. i 16. veku važno središte srpskih despota, među kojima i Zmaja Ognjenog Vuka, kojim je u 18.veku prodefilovao Evgenije Savojski, i koje se razvija i prosperira zahvaljujući zasadima vinove loze i voća. Danas je Irig destinacija koju pohode kako hedonisti koji vole vrhunska vina i gastronomske specijalitete kraja, tako i turisti koji uživaju obilazeći fruškogorske manastire Krušedol, Novo i Staro Hopovo, Vrdničku Ravanicu, Veliku i Malu Remetu, Grgeteg i Jazak, banju Vrdnik, etnoselo Vrdničku kulu, Perkov salaš, jezera Međeš i Šelevrenac i druge atrakcije. Centar Iriga, sa Nikolajevskom crkvom i okolnim ulicama sa građevinana čije su fasade ukrašene elementima različitih stilova  baroka, klasicizma, eklektike ili secesije, zaštićen je kao kulturno dobro od velikog značaja. A Ribarski trg svakog 14. februara na dan Svetog Trifuna zaštitnika vina i vinogradara, kada je i krsna slava samog mesta, postaje vinska ulica.
Natasa Pavlovic, direktorka TOV, promocija orijekta Fruska walk an wine, ISTN
Turistički novinari su promotivnu „Fruškogorsku vinsku šetnju – Fruška Walk & Wine 2023“, u skraćenom izdanju od 5 km, počeli u Irigu od srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz“, člana Asocijacije šefova-kuvara Srbije, nastavili je šetnjom kroz staro jezgro grada i obilaženjem punktova sa degustacijama gastronomskih „pudarskih“ specijaliteta i fruškogorskih vina iz vinarija Deurić, McC, Mačkov podrum, Vinčić, Molovan i Fruškogorski vinogradi. Doživljaj vinograda upotpunjen je i branjem grožđa na Savinom salašu i posetom jednom od najznačajnijih fruškogorskih manastira iz 15. veka Novo Hopovo. Sugerišući mogućnost da Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk & Wine“ može da traje i drugi dan obilaskom destinacije, TOV je novinare upoznao i sa turistički atraktivnim Vrdnikom, sa novim objektom Pannonia Gourmet Centar koji, osim što ima smeštajne kapacitete, nosi i oznaku “Eat Pannonia”, sa manastirima Jazak i Mala Remeta, vinarijama Kovačević i Deurić, veoma zanimljivom Fruškogorskom lugarnicom, pogodnom za porodične izlete sa decom, kao i sa salašem 137 na kome je u vreme našeg boravka trajao Bean festival.
Za Internet Serbia Travel News Nataša Pavlović, direktorka TOV, kaže „Fruška gora, isprepletena čokotima vinove loze, idealna je lokacija. Sa jedne strane su gastronomija i degustacija vina koja se već uveliko nalaze na vinskim kartama prestižnih evropskih restorana, a sa druge uživanje u kulturno-istorijskim i turističkim atrakcijama Fruške gore, “Srpskog srednjovekovnog Atosa”, koja sa svojih 17 manastira čini posebnu celinu. To smo već prikazali i kroz naš projekat "Duša Vojvođanske jeseni". Kroz manifestaciju Fruška Walk & Wine želimo da objedinjujemo aktivan odmor, vinski i eko turizam“.
Spoj aktivnog odmora, vina i gastronomije, prirode, kulture i tradicije zaista je dobitna kombinacija. Zato Internet Serbia Travel News sa nestrpljenjem očekuje punu verziju Fruškogorske vinske šetnje „Fruška Walk & Wine“. Uz preporuku još jednog dana plus za obilazak destinacije. Sa ovakvim sadržajima, ljubaznim domaćinima i dobrim raspoloženjem i to je kratko.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
WYSIWYG Web Builder