Vrnjačka banja

Zdravstveni turizam

ZDRAVLJE I LEPOTA

VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je najposećenija i najpopularnija banja u Srbiji, sa pravom nazvana “Kraljicom banjskog turizma”. Sa 140 godina dugom tradicijom lečilišta, ona je svoj imidž izgradila i kao privlačan turistički centar za odmor, zabavu i rekreaciju. Statistika kaže da se broj mladih turista povećava svake godine i da joj se gosti stalno vraćaju, specijalno u vreme brojnih turističkih manifestacija.

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji. Udaljena je 200 km od Beograda, drumskim i železničkim saobraćajnicama je dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a obližnje planine Kopaonik, Stolovi i Goč zaokružuju njenu bogatu ponudu. Ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Raspolaže sa sedam mineralnih izvora, u kojima su se nekada, još u II veku, “banjali” rimski legionari: Topla (mineralna voda jedinstvena u svetu po tome što ima temperaturu ljudskog tela 36,5°C), Snežnik (17°C), Jezero (27°C), Slatina (14°C), Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo.

Mogućnosti aktivnog odmora u Vrnjačkoj Banji su velike. Ljubitelji prirode biraju brojne pešačke ture (jedna od najlepših je do veštačkog jezera na Goču), a zaljubljenici u biciklizam koriste nekoliko uređenih staza. U prolećno/letnjoj sezoni turistima su na raspolaganju i kočije i vozići koji vode u raznim pravcima. Nezaobilazna atrakcija je i Most ljubavi. U želji da sačuvaju svoju ljubav turisti kupuju specijalne katance, na njih ispisuju svoja, i imena svojih dragih, vezuju za ogradu i ključeve bacaju u reku. Vrnjačka Banja ima i jedan od najlepših parkova u Srbiji, u sklopu koga je Japanski vrt sa vodopadom, jezercetom, mostićem, kamenom stazicom i kapijom. Znamenitost Banje je i Zamak kulture, nekadašnji letnjikovac porodice Belimarković, jedna od najstarijih zgrada, građena po uzoru na dvorce u severnoj Italiji, koja je danas Zavičajni muzej.

Vrnjačka Banja je premrežena smeštajnim kapacitetima sa preko 15.000 ležajeva. Od toga je oko 5.000 u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, oko 850 je u specijalizovanom centru za lečenje “Merkur”, i oko 10.000 je u domaćoj radinosti. Banja raspolaže sa nekoliko kongresnih dvorana, od kojih najveća ima kapacitet oko 1.200 sedišta, te je ovaj turističko-zdravstveni centar bio domaćin Berzi i Kongresa banja. Brojni hoteli imaju zatvorene bazene i wellness centre, a na raspolaganju turistima je i Sportski centar.

Turistička organizacija Vrnjačka Banja

+381 36 611 106, 611 107

office@vrnjackabanja.co.rs

www.vrnjackabanja.co.rs

ŠTA OBIĆI

Šira oblast Vrnjačke Banje predstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije. Ovde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Iz Vrnjačke Banje turisti mogu organizovano da posete obližnje manastire Studenicu, Žiču, Gradac, Sopoćane, Đurđeve stupove, i ostatke tvrđava Ras, Maglič, Brvenik i Koznik. Takođe, mogu da poseter i Župske podrume u okviru organizovanih izleta “Vinska tura”.

OAZA ZDRAVSTVENOG, WELLNESS I KONGRESNOG TURIZMA

SB “Merkur”, jedan od stožera zdravstvenog turizma Srbije, oaza je zdravlja, opuštanja, zdravstvenog i kongresnog turizma Vrnjačke Banje. U njemu zdravstvene usluge pruža oko 50 lekara, specijalista i subspecijalista. Poseduje savremenu medicinsku službu za prevenciju, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti, te ima status Nacionalnog centra za prevenciju, edukaciju i lečenje dijabetesa. U sklopu “Merkura” postoje termomineralno kupatilo sa mineralnim izvorima, ambulantno-polikliničko odelenje sa specijalističkim službama, Wellness centar “Fons Romanus”, Peloid centar “Limus Romanus” i Aqua centar “Woterfall”. Objekti “Merkura” su “Merkur” novi i stari, “Mirko Tomić” i “Šumadija”, kapaciteta oko 850 postelja.
U okviru SB “Merkur” otvoren je i Centar medicinske estetike (CME), jedinstven u Srbiji, sa tri programa – lečenje gojaznosti, preoblikovanje tela i anticelulit i relaks program.

Na osnovu želja i očekivanja, programi obuhvataju prijem, pregled i procenu zdravstvenog stanja, kreiranje personalizovanog programa boravka, jelovnika na bazi organske hrane, kao i programa treninga/šetnji sa rekreatorima i ličnog terapeuta koji je na raspolaganju 24h.

Specijalna bolnica “Merkur” Vrnjačka banja

+381 36 611 626 office@vrnjcispa.rs www.vrnjcispa.rs