Novosti 251

DESTINACIJE SA PREPORUKOM
Na početku prolećne turističke sezone Internet Serbia Travel News, kao novinarska turistička patrola koja tokom cele godine sa kolegama obilazi destinacije Srbije, predlaže šta posetiti, obići i videti.
Predlažemo obilazak Fruške Gore“Srpskog srednjovekovnog Atosa” na kojoj je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira, od kojih je sačuvano 17 koji čine posebnu kulturno-istorijsku celinu. Manastiri Krušedol, Staro i Novo Hopovo, Grgeteg, Velika i Mala Remeta, Vrdnik (Sremska Ravanica), Jazak, Šišatovac, Petkovica, Bešenevo, Divša, Kuveždin, Vranjaš, Rakovac, Beočin i Privina glava, smešteni na padinama Fruške Gore, svojom burnom istorijom, arhitekturom i likovnom lepotom, a pre svega ulogom duhovnog središta srpskog naroda, zauzimaju značajno mesto u kulturno-istorijskom nasleđu Srbije. Podignuti su u kasnom srednjem veku, u vreme povlačenja pred najezdom Turaka. Najviše manastirskih crkava sagrađeno je pod uticajem moravske i raške graditeljske škole. Tokom vekova crkve su obnavljane i menjane te su u unutrašnjosti izrađeni izvanredni barokni ikonostasi koje su oslikali najbolji srpski slikari tog vremena. Posebno su interesantni manastiri Mala Remeta ili Remetica, koji je osnovao kralj Dragutin Nemanjić, i u kome se čuvaju rukopisi iz manastira Rače iz 17. veka, i Novo Hopovo iz 15.veka, čije je fresko slikarstvo jedno od najznačajnih na balkanskom umetničkom području.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
Manastiri Fruske Gore, Jazak, novinari u obilasku, ISTN
Obilazak manastira obuhvata i vinski i gastronomski deo putovanja. Predlažemo posete vinarijama Kovačević u Irigu, poznatoj po vinima „Aurelisu“, „Bermet“ i „Orpheline“, Deurić, prepoznatljivoj po vinima „Enigma“, „Probus“ i „Marselan“, vinarijama McC, Mačkov podrum, Vinčić, Molovan, Fruškogorski vinogradi i drugima.
Ukoliko za spoj obilazaka manastira i vinsko-gastronomskog turizma Fruške Gore odvojite barem dva dana preporučujemo kao posebnu atrakciju boravak u etno selu Vrdnička kula, smeštenom na samoj granici sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“ ili u Pannonia Gourmet Centru koji, osim što ima smeštajne kapacitete, nosi i oznaku “Eat Pannonia”. Ništa manje interesantna nije i „Fruškogorska lugarnica“, etno restoran sa prenoćištem i slobodnim prostorom za uživanje u selu Mala Remeta nadomak Iriga. U njoj otkrivate sve čari etno – gastro turizma sa specijalitetima od divljači i prednostima porodične tradicije i inicijative.
Obilazak manastira i vinarija Fruške Gore preporučujemo preko cele godine a posebnu draž ima u junu mesecu kada Turistička oirganizacija Vojvodine na ovom prostoru organizuje Fruškogorsku vinsku šetnju „Fruška Walk & Wine“.
LET U SVET
Na ovogodišnjem sajmu turizma u Berlinu ITB 2024 (5.–7. 03.2024.) Turistička organizacija Srbije (TOS) promovišući zemlju stavila je akcenat na predstojeću privredno-turističku manifestaciju EXPO 2027. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS, koja je na ovom sajmu primila priznanje "Celebrating Her" za osnaživanje žena u turizmu, “Srbija je celogodišnja destinacija i zato se predstavlja sa celokupnom svojom ponudom, ističući u prvi plan aktivan odmor i boravak u prirodi. Odmor u gradovima i gastronomija uvek su privlačni stranim turistima. Ipak ove godine naglasak smo stavili na EXPO 2027 kao izuzetno važan događaj za turizam Srbije”.
Kao i ostale zemlje sveta i Srbija se ove godine nada povećanom broju turista iz Kine. Stručnjaci Kineske turističke akademije očekuju da 2024.godine stanovnici ove zemlje ostvare više od 260 miliona putovanja u inostranstvo. Domaći turizam u Kini već je u 2023. godini zaeležio godišnji rast i prihoda i broja turista od preko 100%, čime je dostigao 80% učinka iz  2019. godine, koju svi uzimaju kao parametar. U tom smislu važna je informacija Udruženja hotelijera i restoratera Srbije
HORES u kojoj se kaže da su u okviru balkanskih tura dva najveća kineska turoperatora Caissa Group i Utour Group Co. Ltd od aprila do juna ove godine već najavila dolazak prvih 1.000 kineskih turista u Srbiju.
Prema podacim Republičkog zavoda za statistiku broj stranih turista u Srbiji od početka godine povećan je za 11%. Turisti iz Rusije, Severne Makedonije, Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja najviše su boravili u Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj banji, na Kopaoniku, Zlatiboru i drugim destinacijama. 
Kineski turisti u Beogradu, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
POGLED SA VISINE
I pored vremenskih „ne-prilika“ u vidu odsustva veće količine pravog snega skijaška turistička sezona na Kopaoniku još uvek traje. Ekipa Internet Serbia Travel News-a ga je posetila i uverila se da Skijališta Srbije čine sve da ova destinacija zaista bude najatraktivniji zimski centar ne samo Srbije već i Regiona. I pored problema koje su izazvali vremenski uslovi, visoke temperature i nedostatak snega, ali i periodično neverovatne gužve naročito na početnim ski stanicama, na uređenim stazama čuju se brojni svetski jezici, u potpunosti je organizovan boravak najmlađih na snegu, u programu je 20 staza i 11 ski puteva namenjenih skijašima, borderima i rekreativcima, sistemi za veštačko osnežavanje su aktivni, te je zabava, u punom smislu te reči, na vrhu. Zahvaljujući ekipama Skijališta svaki novi dan počinje na zadovoljstvo svih kategorija gostiju Kopaonika, a posebno onih iz Brzeća i okolnih mesta koji gondolom stižu pravo na Mali Karaman. U završnici sezone korigovane su i cene te skijaši mogu za ski karte, od poludnevnih do sedmodnevnih, da iskoriste popust od 30%
Kopaonik maart 2024, osnezavanje staza, ISTN
Internet Serbia Travel News upućuje sve pohvale Skijalištima Srbije koja su Kopaonik stavila rame uz rame sa najboljim evropskim ski centrima. Pohvala ne važi za brojne ugostitelje koji su cenovnom politikom svojih usluga sasvim relativizovali udoban boravak na ovoj planini. Pitanje izgradnje smeštajnih kapaciteta po Kopaoniku, infrastrukture koja to prati, a samim tim i kapaciteta samog skijališta, odavno se postavlja.
Priča o zimskom centru Kopaonik nalazi se u rubrici Planinski turizam
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
Podršku ruralnom turizmu pruža i IPARD II programa koji upućuje javni poziv za IPARD Meru 7 za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje smeštajnih objekata, kao i pratećih ugostiteljskih kapaciteta. Prema planu konkurs će biti raspisan 10.juna i trajaće do 9.avgusta 2024.godine. Razvoj ruralnog turizma podržava i Turistička organizacija Vojvodine (TOV) koja je na svom sajtu objavila digitalni Priručnik za razvoj ruralnog turizma. Namenjen je onima koji započinju svoj biznis u ovoj grani turizma, onima koji žele da unaprede svoje poslovanje, ugostite turiste na imanju i na taj način promovišu bogato nasleđe Vojvodine. Predstavljajući ovaj priručnik na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2024 Nataša Pavlović, direktorka TOV, najavila je i održavanje Prvog kongresa ruralnog turizma koji treba da omogući upoznavanje sa osnovnim pojmovima u ruralnom turizmu, zakonskim okvirom i određenim pravilnicima, da predoči iz kojih izvora je moguće finansirati biznis ruralnih privrednih subjekata, načine za najbolje uređenje domaćinstava, mogućnosti plasmana sopstvenih proizvoda i promocije celokupne ponude. U organizaciji Centra za ruralni razvoj Vojvodine Prvi kongres ruralnog turizma biće održan 30. i 31.maja 2024.godine u Irigu (Fruškogorska lugarnica, Mala Remeta).
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA
Kako ruralni turizam ima veliki potencijal da stimuliše lokalni ekonomski rast, doprinosi BDP-u i otvaranju radnih mesta, Svetska turistička organizacija preporučila je Srbiji da se što više bavi ovom vrstom turizma koji u svetu, pre svega u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj, beleži najveći rast. Ruralni turizam se u Srbiji tokom pandemije nametnuo kao prioritetan turistički proizvod, čemu u prilog svedoči i podatak da je u informacionom sistemu e-turista trenutno evidentirano preko 700 gazdinstava koja se njime bave. Razvoj ovog vida turizma  Vlada Republike Srbije podržava sa 2,9 miliona dinara sredstava podsticaja za seoska turistička domaćinstva, salaše i etno kuće za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.
WYSIWYG Web Builder
JEDINSTVO
Priča o NOVOM PAZARU nalazi se u rubrici DESTINACIJE.
SUPROTNOSTI
Tragom podatka da je u poslednje dve godine NOVI PAZAR posetilo preko 47.000 turista ekipa Internet Serbia Travel News-a obišla je ovu destinaciju na kojoj je od početka godine broj dolazaka turista, u odnosu na prethodnu godinu, veći za 8,3% a broj noćenja za 3,9%. Na oko 270 km od Beograda riznicu kulturno-istorijskog nasleđa pronašli smo u ovom izuzetnom multietničkom prostoru u kome se susreću i prepliću zapadna i istočna civilizacija, staro i novo, Islam i Hrišćanstvo, i koji možemo kratko definisati kao „Jedinstvo suprotnosti“. Vreme provedeno u Novom Pazaru, koji je bio prestonica Nemanjićke države Raške i sedište Otomanskog Novopazarskog Sandžak, u kome spoj starog i novog doprinosi da ceo grad postane svojevrsna atrakcija sa uskim i krivudavim ulicama kroz koje je, zajedno sa automobilima, gotovo nemoguće probiti se do centra grada, pravi je doživljaj. Upoznavanje 830 godina starih Đurđevih stupova pod UNESCO zaštitom, Petrove crkve, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture u Srbiji, Altun Alem Džamije, jedne od najstarijih i najlepših džamija na Balkanu, manastira Sopoćani, koji je UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine, nadgradili smo i lokalnim gastronomskim specijalitetima mantijama, ćevapima u lepinji i baklavama, ratlukom i drugim specijalitetima. Prolazak pored brojnih zlatara i obilazak prodavnica odeće i obuće, sa čuvenom Malom i Velikom pijacom,obavezan su deo boravka u Novom Pazaru, iako cene više nisu onako povoljne kao nekada.
U prilog preporuke da se ova destinacija obavezno poseti, podsećamo da je NOVI PAZAR 2017.godine bio pobednik nacionalnog izbora za „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), koji je Turistička organizacija Srbije organizovala na temu KULTURNI TURIZAM.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
ERA KULTURE
Sa prvim danom proleća (21.03.) Užice je zvanično postalo Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu preuzevši ovu titulu od Čačka. Organizatori saopštavaju da je “Umetnički koncept projekta razvijen pod motom svetlosti, utemeljenim u tradiciji i činjenici da je Užice među prvima u Evropi imalo hidrocentralu, zasnovanu na principima Nikole Tesle”. Programski sadržaji realizuju se pod sloganom „Era kulture“, kroz četiri tematske oblasti – „Lučonoše“, „Pla(e)menite baklje“, „Šarena svetla reflektora“ i „Sajber era“.
Užice, ovogodišnja Prestonica kulture Srbije, i u turističkom smislu ima šta da ponudiod  Starog grada, o kome prvi pouzdani podaci potiču iz sredine 14. veka, Narodnog muzeja sa oko 70.000 muzejskih jedinica, Hidrocentrale, preko Jokanovića kuće, unikatne zgrade iz druge polovine 19. veka, Spomen Kompleksa Kadinjača, Klisure reke Đetinje, Crkve Svetog Marka i Svetog Đorđa, Bele crkve u Karanu, Manastira Rujno, u kome je odštampana prva knjiga na ovim prostorima, poznata kao Rujansko Četvorojevanđelje, do najvećih turističkih atrakcija ovog dela zemlje Zlatibora i Mokre Gore.
Od Užica titulu Prestonice kulture Srbije za 2025.godinu preuzeće Zrenjanin koji je svoju kandidaturu predstavio pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike.

Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA UŽICA
+ 381 31 513 485
📧
toursuzice@mts.rs
💻 www.turizamuzica.org.rs
Pod sloganom "Kurs može biti samo jedan" na Beogradskom sajmu održan je (4.-8.04.2024.) Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna manifestacija namenjena ljubiteljima nautičkog turizma, sportova na vodi i ronjenja, korisnicima svih vrsta plovila, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme. Do skora poprilično zanemaren Nautički turizam kao privredna grana predstavlja veliki potencijal Srbije ali su pomaci spori iako se u regionu centralnog Dunavskog basena nalazi 76 reka dužih od 50 km, 50 reka kraćih od 50 km, 610 km kanala, 9 većih i 114 manjih jezera, 26 mrtvaja, 120 peskara i šljunkara i 1.680 km plovnih puteva na kojima je preko 60.000 najrazličitijih plovila i pored kojih je oko 300.000 ljudi koji žive od reka. Sajam nautike, čiji je jedan od ciljeva i promocija nautičkog, ribolovnog i lovnog turizma, pored brojnih i vrlo raznolikih eksponata, kroz prateći program prikazao je i razvoj nautičkog turizma u Srbiji, koja ima 10 međunarodnih putničkih pristaništa, 7 na Dunavu i 3 na Savi (Šabac, Sremska Mitrovica, Beograd, Novi Sad, Zemun, Smederevo, Kostolac, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo). Razvoju ove privredne grane doprinosi i projekat „Zaplovi Srbijom“ koji predviđa izgradnju marina, pristaništa, pontona za međunarodni i domaći linijski vodni saobraćaj, kao i nabavku eko čamaca za prevoz turista.
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM
sajam nautike, lova i ribolova
☎ + 381 2655931
📧 nautika@sajam.rs
💻  www.sajam.rs
Prateći program Sajma nautike obuhvatio je i predstavljanje nautičkog turizma Engleske, Holandije i Kvarnera, regata i manifestacija Srbije i Regiona, sve zastupljenijeg kruzerskog turizma, kao i prezentaciju Grupacije za nautičku privredu i turizam pri privrednoj komori Srbije – NATUS. Predstavljena je i nautička literatura poput Atlasa Dunava, Save i kanala Vojvodine, knjige Krste Paškovića „Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije“ i izdanja Radomira Ječinca „Plovidba u poznato i nepoznato“. Posebno je bilo inspirativno pokretanje već duže vreme aktuelne teme Gradskog, javnog vodnog transporta putnika u svetu sa mogućnostima razvoja u području Beograda.
Beogradski sajam nautike, lova i ribolova, ponuda lovnog turizma, ISTN
dOCEK TURISTA SA KRUZERA U lUCI bEOGRAD, istn
Turiste koji u Beograd dolaze kruzerima ili drugim prevoznim sredstvima Turistička organizacije Beograda poziva da grad razgledaju i iz otvorenog turističkog autobusa koji saobraća od 23.marta 2024.godine. Tura „Beograd vaš domaćin”, u trajanju od 70 minuta, polazi subotom i nedeljom u 11 i 13 časova sa Trga Nikole Pašića. Dostupni jezici su srpski, turski, ruski, engleski, kineski, nemački, francuski, italijanski i grčki.
Turisti autobusom razgledaju Beograd programom Beograd vas domacin, Hram Svetog Save, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
BEOGRAD VAŠ DOMAĆIN
U Beograd, koji je prema zvaničnim statističkim podacima Sekratarijata za upravu Grada, prošle godine posetilo oko 1.2000.000 starnih turista, uplovljavanjem (16.03.2024) kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises sa oko 180 putnika i zvanično je otvorena nautička sezona. Na ovom sedmodnevnom krstarenja od Mađarske do Rumunije pod nazivom „Prolaz ka istočnoj Evropi“, prilikom proplovljavanja kroz Srbiju turisti pristaju u Beogradu, Golupcu i Donjem Milanovcu, dok je u okviru drugog programa predviđeno zaustavljanje i u Novom Sadu. Za ovu nautičku sezonu već je najavljeno 610 pristajanja, što je za 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Iako nautička sezona okvirno traje do oktobra meseca, prvi put prošle godine u Savsko pristanište su 21., 29. i 31. decembra uplovili brodovi koji su krstarili za Božić i Novu Godinu. Najveći broj turista sa ovih brodova je iz Nemačke, SAD, Velike Britanije i Kanade a kompanija “Viking River Cruise“ uvrstila je Beograd i Srbiju u programe za kinesko tržište tako da se krajem godine očekuje da u Luku Beograd prvi put uplove kruzeri sa kompletno kineskim gostima i većinski kineskom posadom.
Turisticke atrakcije Beograda, ISTN
Razgledanje Beograda autobusom programom Beograd vas domacin, ISTN
JEDNA KARTA –
MNOGO POGODNOSTI
Sombor, centar grada, ISTN
Gradska uprava Sombora, Turistička organizacija Sombora i platforma Visit-Serbia.online, zajedno sa lokalnim partnerima koji doprinose razvoju održivog turizma, realizovali su Kartu grada Sombora (SOMBOR CITY CARD), koja u vidu digitalnog vaučera objedinjuje turističku ponudu ove destinacije. Promovisan u Beogradu na Sajmu turizma IFT 2024 ovaj projekat, koji se temelji na 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, omogućuje zainteresovanima različite usluge, pogodnosti i popuste kroz pristup raznim turističkim atrakcijama, poput Gradskog muzeja Sombora, Muzeja Podunavskih Švaba, zgrade
Županije sa atraktivnom slikom “Bitka kod Sente”, Narodnog pozorišta Sombora, Galerije “Milan Konjović” kao i različitim kulturnim događajima. 
SOMBOR CITY CARD je dostupna na platformi domaćeg turizma Visit-Serbia.online, kao i na interaktivnim terminalima sa beskontaktnim plaćanjem raspoređenim po lokacijama u Somboru. Autori projekta naglašavaju da se u okviru SOMBOR CITY CARD nalaze i registrovani pružaoci ugostiteljskih usluga za smeštaj i ishranu, kao i da su sve online kupovine sa SOMBOR CITY CARD fiskalizovane i svaki kupac dobija račun elektronskim putem.

Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOMBORA
+ 381 25 434350
📧
info@visitsombor.org
💻 www.
visitsombor.org

VISIT-SERBIA ONLINE d.o.o.
📧
office@visitonline.rs
💻 www.
visitonline.rs
Sombor, ISTN
Sombor, galerija Milan Konjovic, ISTN
Sombor, Narodno pozoriste, ISTN
Sombor, Magistrat, ISTN
PLANINSKI TURIZAM PRED IZAZOVIMA
Klimatske promene, a pre svega globalno zagrevanje, motivisale su Svetsku turističku organizaciju (UN Tourism) da na 12. Svetskom kongresu o snežnom, planinskom i wellness turizmu održanom u Andori (21.03.2024.) pokrene teme ključnih izazova na ovim destinacijama, osmišljavanja novih trendova u datim uslovima, zaštite planinskog ekosistema i očuvanja lokalne zajednice i njenog nasleđa. Preko 300 učesnika iz 14 zemalja predlagalo je  kako pomoći planinskim centrima i razviti turizam na održiv i odgovoran način. Održan u okviru petogodišnje akcije Ujedinjenih nacija za razvoj planinskih regiona, Kongres se fokusirao na na zdravstveni (medicinski i wellness) turizam sa idejom da bi na planinama njegov razvoj mogao da postane veoma konkurentan, da bude u skladu sa potražnjom današnjih turista preko cele godine.
Etno selo Srna, Knjazevac, Stara planina, ISTN
Informacije:
UN TURIZAM
💻 www.unwto.org
Jelenov greben, Podcetrtek, Slovenia, ISTN
Osim na zdravstveni turizam učesnici Kongresa fokusirali su se i na ruralni razvoj kao dobru perspektivu opstanka planinskog turzma uz očuvanje lokalne kulture i vrednosti planinskih zajednica. Sa tom idejom na Kongresu su učestvovali i predstavnici 3 najbolja turistička sela po izboru UN turizma – Saas-Fee iz Švajcarske (2021.), St. Anton am Arlberg iz Austrije (2023.) i Ordino iz Andore (2023.). Ova sela su predstavila kako na inovativan i održiv način rešavaju probleme uticanja promene klime na turističku sezonu. Podsećamo da i ove godine UN Turizam nastavlja projekat izbora Najboljih sela sveta koji u prvi plan stavlja kulturne i prirodne resurse, ekonomsku, socijalnu i održivost životne sredine, infrastrukturu, povezanost, zdravu sredinu, bezbednost i druge sadržaje. Prijave su otvorene do 24. aprila 2024. godine, a izabrana sela će biti objavljena u trećem kvartalu godine.