Krf

Sa koferom kroz svet
Krf, drugo po veličini grčko ostrvo u Jonskom moru, koje se nalazi u blizini obala Albanije, u grčkoj regiji Epir, Vizantijci su nazivali Korfio, a Grci mu čuvaju staro ime Kerkira, po istoimenoj nimfi koju je bog mora Posejdon oteo i doneo na ovo ostrvo. Mnogo toga na ostrvu podseća na antičke Grke, na Veneciju, na Francuze i Engleze, jedino ništa ne podseća na Turke jer oni Krf nikada nisu uspeli da osvoje.
Krf je jedinstvena turistička destinacija na kojoj turisti biraju između Guvije, mesta  usred nekadašnje venecijanske pomorske baze a danas najpopularnije marine za jahte, Dasije, poznate po gastronomskim specijalitetima, Kasiopija, ribarskog sela sa brodićima i tavernama, Sidarija, sa “Kanalom ljubavi”, Ipsosa, Glifade i drugih mesta. Turisti se po Krfu raspoređuju po afinitetima – zapadna obala je vetrovita i voda je hladnija, istočna obala ima toplije more, na severu su plaže kamenite, šljunkovite su u srednjem delu i peskovite na jugu. Sve je različito, samo su Grci svuda podjednako ljubazni.
Obilazeći ostrvo Krf ekipa Internet Serbia Travel News-a se uverila da je ipak “Centar sveta” ovog ostrva sam grad Krf čije je staro gradsko jezgro na UNESCO listi svetske kulturne baštine.
SRBI NA KRFU
Krf sa razlogom zauzima posebno mesto u srcima Srba budući da su prve asocijacije na njega luka u Guviji, Srpska kuća u gradu Krfu i ostrvo Vido. Spomen-ploča na pristaništu u Guviji podseća da su se tu januara 1916. godine, posle Albanske golgote, iskrcali prvi srpski vojnici. U Srpskoj kući, u kojoj su Konzulat i Muzej "Srbi na Krfu od 1916. do 1918.", izložene su  originalne fotografije srpske vojske, dokumentacija, zastave, uniforme, oružje, posuđe, kao i posmrtnica koju je Austrougarska izdala za Srbiju. U palati Ahilion, koju je podigla austrijska carica Elizabeta-Sisi, lečili su se srpski oficiri. Ostrvo Vido, na kome je 1938.godine podignut Mauzolej, mesto je dostajanstva, sećanja i pamćenja. Kada na njemu više nije bilo mesta, u moru pored ostrva, u “Plavoj grobnici”, sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika i regruta zbog čega ga i nazivaju „Srpski Jerusalim“.
Informacije: Internet Serbia Travel News
Tel. +381 11 2434204, +381 63 8383955
E. office@istnews.com
www.istnews.com
Arhitektura oslikava istoriju – posle Vizantije, Krfom su vladali Venecijanci, potom Francuzi, pa Englezi, koji su mu 1864.godine dali nezavisnost i omogućili da se pripoji matici. Simboli grada su uske popločane ulice, kamene zgrade, trg Espijanada, drugi po veličini u Evropi, Liston, natkriljeni kompleks starih zgrada koji su sagradili Francuzi u 19.veku, moćna Tvrđava, 37 crkava od kojih je najpoznatija Svetog Spiridona zaštitnika grada, iz 1590. godine, nekadašnja Kraljevska palata, neoklasični zamak u kome je danas Muzej azijske umetnosti, i brojne druge značajne i prelepe građevine.
Živopisno ostrvo Krf motiv je i za nebrojene i najraznovrsnije suvenire.Podrazumeva se da se kući ponese i nešto domaće a to je, pored maslinovog ulja, i kumkvat, najmanji agrum na svetu, od koga se proizvode slatkiši, likeri, džemovi i slatka. Naravno da nismo odoleli. Ali, pre i iznad svega nismo odoleli ljubaznim i srdačnim ljudima koji se trude da se osećate dobro. I da poželite da se opet vratite.
ŠTA OBIĆI
PALATA AHILION – Podigla ju je austrijska carica Elizabeta-Sisi u čast Ahila, čija se 11,5 metara visoka statua nalazi u parku palate
OSTRVO PONTIKONISI i obližnji manastir VLAHERNA – Prema legendi, Posejdon je pretvorio Odisejev brod u ovo ostrvo
PALEOKASTRICA – živopisno mestašce sa predivnim plažama, pećinama, kristalno čistim morem i manastirom iz 12. veka
TVRĐAVA – Podigli su je Vizantinci u 10.veku i zauzima čitavo ostrvce istočno od grada Krfa
NE PROPUSTITI-OSTRVA PAXSOS I ANTIPAXSOS
Izlet brodom sa Krfa do Paxsosa i Antipaxsosa je obavezan. Na sat i po plovidbe su ova ostrva koja i za Grke predstavlja neotkrivenu teritoriju. Kombinacija su divljine i neodoljivog, autentičnog šarma. Gaios je luka i glavni grad, centar dešavanja, života, trgovine i gastronomije. Mnoge lokalne turističke agencije nude obilazak ovih susednih ostrva, kupanje na nepristupačnim plažama i uplovljavanje u tajanstvene pećine. Doživljaj za nezaborav.