Stopića pećina

Čudesna Srbija

PEĆINA U KOJOJ SE KUPAJU VILE

Prirodno dobro – Stopića pećina, jedna od najlepših u Srbiji, nalazi se na severoistočnoj strani Zlatibora, na levoj obali reke Prištavice, na nadmorskoj visini od 711 metara. Ova pećina, iznad koje prolazi magistralni put Užice – Sirogojno, smeštena je između sela Rožanstva i Trnave. Od Beograda je udaljena 250 km, od Užica 30 km, a od turističkog centra Zlatibora 19 km.

Stopića pećina je rečna pećina i kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizontal, duga je oko 2000 metara i ima impresivan ulaz visine 18 i širine 35 metara. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m. Prvi pisani izvori o Stopića pećini potiču iz 1901. godine iz zapisnika Srpskog geološkog društva, a početna istraživanja uradio je poznati srpski naučnik Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine.

Prvi istraživači Stopića pećine bili su češki speleolozi koji su, uz pomoć posebne ronilačke opreme, 1984. godine ustanovili da se pod zemljom nalaze hodnici i pet celina koje su danas nazvane : “Svetla dvorana”, “Tamna dvorana”, “Velika sala sa kadama”, “Kanal sa kadama” i “Rečni kanal”.

Iako nije naročito bogata pećinskim ukrasima, Stopića pećina ima veoma zanimljive bigrene kade koje se izdvajaju svojom veličinom i dubinom koja ide i do 7m. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera. Od dela pećine sa bigrenim kadama, staza vodi do podzemnog vodopada nazvanog “Izvor života”, visokog oko 10 metara, koji je pravo oličenje stvaralačke moći prirode.

Za posetioce je otvoren ulazni deo u pećinu dužine nekoliko stotina metara, koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama. Sam pristup pećini, u kojoj se po legendi kupaju vile, nedavno je potpuno uređen, izgrađeni su prilazni put, veliki parking i staza koja vodi pravo u ulaz a zatim, preko mostića, u unutrašnjost pećine koja je osvetljena.

Turistička organizacija Zlatibor
+ 381 31 841 646
info@zlatibor.org.rs
www.zlatibor.org.rs