Parenzana Train

Sa koferom kroz svet

PUTOVANJE NA KOME
SVA ČULA UŽIVAJU

U organizaciji agencije “Parenzana Train” iz Poreča, autora jedinstvenog programa obilaska Istre turističkim vozom, pod naslovom “Putovanje unutrašnjom Istrom nadahnuto prošlošću”, Kempinski hotela Adriatic, smeštenog u neposrednoj blizini Savudrije, nadomak Umaga, i turističke agencije “Adriatic” iz Beograda, realizatora putovanja, grupa turističkih novinara iz Srbije putovala je Istrom.

Boravak je obuhvatao PUT VINA I GASTRONOMIJE – “Vino, maslinovo ulje i tartufi”, kao i turističke programe – “Put Velog Jože” i “Put čarobnog Muškata”. Ovi programi, namenjeni kako individualnim turistima, tako i organizovanim grupama i organizatorima putovanja, podrazumevaju atraktivnu vožnju turističkim vozom – “Parenzana Train” koji se, umesto kod nekadašnjih stanica, zaustavlja kod vinarija.

Parenzana je nekada bila pruga uskog koloseka, duga 123 km, kraće nazvana TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro), koja je povezivala 33 istarska mesta od Trsta do Poreča. Pruga je puštena u promet 1902. godine i tada su se, uz putnike, prevozili i so iz solana Pirana i Sečovlja, maslinovo ulje iz Buja i Motovuna, voće, povrće, istarski kamen, drvo, brašno i vino. 1935. godine pruga je ukunita, a šine i vagoni uklonjeni.

Danas, putem nekadašnje pruge, kroz ovaj prekrasni deo Istre, bogato ispunjen kulturnom i prirodnom baštinom, ide turistički voz. Prilikom obilaska, turisti mogu i da posete muzej posvećen Parenzani i vide maketu nekadašnjeg voza. Po rečima Dragice Ćubelić, iz agencije “Parenzana Train”, “Kada krenemo na ovo putovanje, zavirujemo u istoriju, oživljavamo legende, vozimo se kroz tunele i prelazimo vijadukte, stičemo nova iskustva, posećujemo prekrasna mesta Srednje Istre, degustiramo autohtona jela sa tartufima, i pijemo istarska vina napravljena od sorti “Teran” i “Malvazija”. Istra je pravi simbol vrhunskog eno-gastronomskog odredišta”.

Poseta Srednjoj Istri pod nazivom PUT VINA I GASTRONOMIJE u znaku je Buja, Huma, Buzeta, Vižinade, a pre svega Motovuna koji, zbog svojih kulturno-istorijskih spomenika i povoljnih klimatskih uslova, postaje sve traženije turističko odredište.

Poseban doživljaj na ovom putovanju je poseta tartufarskoj porodici Karlić iz Paladina, u blizini Buzeta, koja je posao sa tartufima započela još 1966. godine.

Beli i crni tartufi sa ovog području smatrani su za najkvalitetnije u Istri. Porodica Karlić, uz pomoć pasa svakodnevno odlazi u lov na tartufe, na koji vodi i svoje goste. Brojne su i vinarije na ovom putu, a svakako treba posetiti vinariju “Tomaz”, poznatu po “Istarskoj Malvaziji”, “Teranu”, “Merlou” i “Muškatu”.

Izvanredan domaćin novinarima iz Srbije, koji su se upoznavali sa projektom “Parenzana “Train”, bio je Kempinski Hotel Adriatic, smešten u neposrednoj blizini živopisnog ribarskog mesta Savudrije, nadomak Umaga. Okružen maslinjacima i vinogradima, sa jedinstvenim pogledom na Jadransko more, Kempinski Hotel Adriatic je luksuzna hotelska oaza i idealno polazište za otkrivanje Istre.

Turtistički program “Parenzana Train”, sa posetom atraktivnim destinacijama Srednje Istre, i degustacijom autohtonih jela i vina, doživljaj je koji se pamti. Zato novinarski zaključak sa ovog putovanja glasi – PREPORUČUJEMO.

PROGRAMI “PARENZANA TRAIN”
PUT VELOG JOŽE

Legenda o divu Velom Joži i malim ljudima koji se prema njemu nisu lepo ponašali, vezana je za Motovun, atraktivni srednjevekovni gradić, simbol istarske unutrašnjosti.

Put turističkim vozom vodi kroz bajkovite predele, šume i vinograde. Započinje u Vižinadi, gradiću koji se izdiže nad dolinom reke Mirne. Uz zvuke istarske narodne muzike nastavlja do Rakotula, gde domaćini za turiste pripremaju domaći hleb uz maslinovo ulje i vino. Poseban delikates je “Istarska supa”, spravljena od najboljeg “Terana”. Trasom “Parenzane”, preko Karojbe, stiže se do Motovuna.

PUT ČAROBNOG MUŠKATA

Program počinje u Momjanu, poznatom po vrhunskim vinima, a posebno po “Muškatu”. Turiste na početku dočekuju piće dobrodošlice i istarska muzika. “Parenzana Train” najpre vozi do vinarije Kabola, poznatog vinara čija su vina u amforama u zemlji, kao nekada kod starih Rimljana. Uz istarski pršut i sir, služe se vina “Malvazija unica” i “Momjanski muškat”, jedinstvena, autohtona sorta. Put vina dalje vodi do vinarije Sinković, i potom do vinarije Prelac, poznatoj po “Malvaziji” i maslinovom ulju od autohtonih sorti maslina. Uz muziku, put se završava u konobi “Marino” u Kremenju.

PARENZANA TRAIN
+385 52 496068
info@parenzana.hr
www.parenzana.hr
KEMPINSKI HOTEL ADRIATIC
+385 52 707000
reservations.adriatic@kempinski.com
www.kempinski.com
Turistička agencija ADRIATIC
+ 381 3162499
adriatic949@gmail.com
www.adriatic.rs