Pećina Risovača

Čudesna Srbija

PODZEMNI MUZEJ PALEOLITA

Na ulazu u Aranđelovac, iz pravca Topole, sa desne strane rečice Kubršnice, nalazi se brdo Risovača sa istoimenom pećinom, među naučnicima poznatom pod nazivom “Podzemni muzej paleolita”. Pećina Risovača otkrivena je slučajno, 1953. godine, rušenjem 20 metara ulaznog dela. Tada su počela arheološka ispitivanja i otkriveni su fosili pećinskog medveda, mamuta, runastog nosoroga, bizona, pećinskog lava, jelena, leoparda i drugih životinja koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele u okolnim stepama.

Otkrivene su i kamene i koštane alatke koje potvrđuju da je Risovačka pećina u srednjem razdoblju starijeg kamenog doba bila stanište neandertalskih lovaca. U njoj se danas nalaze rekonstrukcije pračoveka, praistorijskog lovca tipa neandertalca, urađene u prirodnoj veličini, figure koje predstavljaju porodicu okupljenu oko vatre, čiji se članovi bave uobičajenim poslovima u to vreme. Jedan čovek se vraća iz lova, drugi glača kamen i izrađuje neko oruđe, a žena donosi drva za ognjište. Duž glavnog pećinskog kanala postavljene su figure pećinskog medveda i pećinskog lava.

Pećina Risovača dugačka je 135 metara, a sa bočnim kanalima gotovo 190 metara. Najbolje je arheološko-paleontološko-speleološki istražena od svih pećina u Srbiji i, budući da su u njoj pronađeni listoliki nož, šiljak, koštani bodež i glačalo, smatra se da je jedna od pet pećina na Balkanu gde je živeo pračovek nenadertalac kao lovac.

U pećini Risovači pronađen je i poludragi kamen mermerni oniks, nastao radom mineralnih voda koje su ovuda proticale. Pre 110 hiljada godina kada su stvarale pećinu bile su hladne, kasnije su usledile tople vode koje su se taložile i bile u fizičko-hemijskim procesima iz koga je nastao ovaj kamen. Danas su te vode poznate pod nazivom “Knjaz Miloš”. U pećini ima i aragonita, kamena koji se retko nalazi u prirodi. Njegova karakteristika je da grupiše kristale u suprotnosti od sile gravitacije.

U poslednjoj zoni pećine nalazi se i Koralna ili Snežna soba koju karakteriše izgled ukrasa u vidu snežnog korala. U niši je i pećinski nakit u nekoliko boja, koje potiču od različitih vrsta minerala.

Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti Pećina Risovača je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Uređena je po svim principima savremene prezentacije i godišnje primi hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Radno vreme pećine

Svakog dana, osim 01. januara od 09 – 17 časova

Narodni muzej Aranđelovca
+ 381 34 712415, 722883
muzejar@ptt.rs
www.muzej-arandjelovac.org