Deliblatska peščara

Clanovi FIJET Srbija, medju kojima i ekipa ISTN, u Deliblatu, ISTN
JUŽNOBANATSKA
TURISTIČKE DESTINACIJE
DOBRODOŠLICA
Petar Stamenovic, menadzer Klastera Deliblatska pescara i vlasnik firme Turisticost doo, ISTN
Domaćin turističkim novinarima, članovima FIJET Srbija, Petar Stamenović, menadžer Klastera Deliblatska peščara i vlasnik firme Turisticost doo, kojoj pripadaju etno kompleks i Deliblatska čarda, ističe značaj ove turističke mikrodestinacija koja objedinjuje seoske sredine naslonjene na ovaj rezervat prirode, ukazuje na činjenicu da je Deliblatska peščara izuzetan rezervat flore i faune s pojedinim endemskim vrstama, sa koncentracijom ozona jednakoj onoj na Zlatiboru, i preporučuje Južnobanatski špajz odnosno proizvod koji podrazumeva autentičnu domaću tradicionalnu hranu i piće u ponudi restorana na teritoriji Južnog Banata.
Stamenović je na peščanim padinama pored sela Gaj novinarima premijerno predstavio i projekat izgradnje muzeja na otvorenom koji će se zvati "Muzej banatske vojne granice", autora Ivana Radića iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice, posvećenog Vojnoj krajini koja je vekovima imala značajnu ulogu u odbrani Habzburške monarhije od Osmanskog carstva.
Deliblatska peščara, Selo Deliblato, etno kompleks i Deliblatska čarda, uz zaštićeno materijalno i nematerijalno kulturno i prirodno nasleđe, po našem mišljenju dobitna su kombinacija i odličan izbor za vikend u prirodi.
Članovi srpskog ogranka Svetske Asocijacije Turističkih Novinara FIJET, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetili su (12.09.2023.) selo Deliblato u Južnom Banatu, etno kompleks i Deliblatsku čardu, kao i Deliblatsku peščaru, koja najvećim delom pripada opštini Kovin i naslanja se na reku Dunav. Ovaj Specijalni rezervat prirode koji se prostire na 350 km2, poslednja je i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije, važan centar biodiverziteta u Evropi premrežen dobro obeleženim pešačkim i biciklističkim kružnim stazama na potezu Čardak, jedinstveni park prirode i jedina pustinja u Evropi. Reljefom peščare dominiraju dine obrasle travom čija je prosečna visina oko 70 metara. Klima u peščari je sa velikim temperaturnim razlikama od -20 do čak +40 stepeni C, a košava ume da duva brzinom od preko 100 km/h. Plovili smo i jezerom Kraljevac koje jedino u Srbiji, pored Vlasinskog jezera, ima tzv. "plutajuća ostrva". Ova destinacija pruža i izuzetan gastronomski doživljaj poput banatskog fruštuka i čobanskog gulaša.
Deliblatska pescara, ISTN
Informacije:
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
Informacije:
KLASTER DELIBLATSKA PEŠČARA
+ 381 61 203 5678
📧 turistico2018@gmail.com
💻 www.turisticost.rs