Nacionalni park Sutjeska

Putokazi

KAD SE PRIRODA I
ISTORIJA SPOJE

Na poziv domaćina iz Nacionalnog parka “Sutjeska” (BiH) turistički novinari i turoperatori iz Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Rusije, posetili su ovu izuzetnu destinaciju koju, osim odnosa prema istoriji, bez obzira na njeno trenutno tumačenje, odlikuju lepota i raznovrsnost pejzaža. Na 380 km od Beograda i 93 km od Sarajeva, u planinskom području u jugoistočnom delu Republike Srpske, na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, smenjuju se pitome doline, gusti šumski kompleksi, pašnjaci i planinski masivi.

NP “Sutjeska”, najstariji i najveći nacionalni park u BiH, koji postaje turistički sve interesantniji, obuhvata područje Sutjeske sa prirodnim rezervatom Perućica, delove planina Maglić (najviši planinski vrh u BiH), Volujak, Vučevo i Zelengora, kanjone reka Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, vodopad Skakavac, kao i 8 planinskih jezera glacijalnog porekla – “gorske oči”. Park se prostire na površini od 17.250 ha, a njegov najatraktivniji deo je prašuma PERUĆICA (1.291 ha), najpoznatija prašuma Evrope u kojoj je izričito zabranjena bila kakva ljudska intervencija. Mirjana Radović, rukovodilac sektora za razvoj i unapređenje NP “Sutjeska”, kaže “Proglašen za nacionalni park 1962. godine, NP “Sutjeska” je najraznovrsniji kompleks eko sistema u BiH i jedan od najrazličitijih u jugoistočnoj Evropi. Bogat je biljnim i životinjskim svetom i vrstama od kojih su mnoge endemske”. Saznajemo i da NP “Sutjeska” gazduje i lovištem “Zelengora” (53.240 ha) koje obiluje medvedima, divokozama, srnama, tetrebima i divljim svinjama.

Ipak, nije samo priroda atrakcija ovog kraja. Značajno mesto zauzima i istorija. Tu su i nadgrobni spomenici – stećci, koji datiraju još od pre 700 godina. Interesantni su i katuni koji podsećaju da se narod ovog kraja oduvek bavio stočarstvom. Zato su za turiste i izgrađene moderne i udobne verzije ove vrste smeštaja. Novija istorija oličena je u spomeniku iz Drugog svetskog rata koji priča svoju priču o Bici na Sutjesci i stradanju naroda ovog kraja. Tolike godine su prošle od Pete ofanzive, generacije sve manje znaju o njoj, tumačenja su sve različitija, ali je Spomenik u memorijalnom kompleksu Tjentište, sa spomen sobom “Bitka na Sutjesci” (1943.g.) i zidnim freskama, ipak podsećanje na jedno vreme koje je mnogima i motiv za turističku, ili hodočasničku, posetu ovoj destinaciji.

U jednom trenutku magazin Gear patrol uvrstio je NP “Sutjeska” među 25 najboljih svetskih destinacija koje treba posetiti, nazvavši ga “Josemiti Balkana”, po jednom od najposećenijih parkova u Kaliforniji. Zato Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”, i kaže “Mesto NP “Sutjeska” je u vrhu svetskih elitnih destinacija. Renovirali smo smeštajne kapacitete, imamo ekskluzivne vile, hrana su nam organski proizvodi otkupljeni od lokalnog stanovništva. Iako je ovo nekada bilo okupljalište mladih, sada je akcenat na dovođenju gostiju iz inostranstva, ne samo iz Evrope nego i sa drugih kontinenata. Mi smo prirodna oaza sa zdravstveno-turističkim centrom koji ćemo pokrenuti. Planiramo i izgradnju nove staze za skijanje sa žičarom zarad oživljavanja zimskog turizma”.

Sve u svemu, NP “Sutjeska” – Tjentište je zaista turistička destinacija za preporuku. Ponudi doprinosi i Sportsko-rekreativni centar sa terenima za gotovo sve vrste sportova, kao i otvoreni bazen (16.000 m2). Plus istorija sa ili bez sentimenta na bivša vremena. I, po mišljenju ekipe Internet Serbia Travel News-a, eto dobitne kombinacije.

PEŠAČKE STAZE

Pešačenje je obavezan deo turističke ponude, staze su brojne, raznovrsne i uzbudljive, a savet je zajednički za sve – dobra obuća i telesna kondicija

MAGLIĆ (2386 m) – staza ima nekoliko varijanti – Borovno, Dragoš sedlo, Maglić, Prijevora Trnovačko jezero, Suha.

ZELENGORA – Bare, Orlovačko jezero, vidikovac Borić.

VOLUJAK – Suha, vrh Volujak, Trnovačko jezero koje nazivaju i Volujačko jezero jer se nalazi u kompleksu Volujak-Maglić i pripada teritorijalno Crnoj Gori.

BICIKLISTIČKE STAZE

Turistima su na raspolaganju profesionalni bicikli za brdski turizam i vožnju na trasiranim biciklističkim stazama koji se mogu iznajmiti u Info centru.

ZELENGORA – Tjentište – Milin klade – Hrčavka – Donje Bare – Hrčavka – Dobri do – Ljubin grob – Crno Jezero – Stari katun Videž – Zavidež – Džafer potok – Orlovačko jezero

MAGLIĆ – Trnovačko jezero – Suha

SMEŠTAJ

Smeštaj je raznovrstan, za sve ukuse, uzraste i dubinu džepa.

HOTEL “MLADOST” (164 ležaja) – Tjentište. Kompletno je renoviran i prilagođen gostima i sportskim grupama koji borave u parku ili samo prolaze kroz njega

APARTMANI, PAVILJONI, BUNGALOVI

PLANINSKE KUĆE : DONJE BARE, DOBRE VODE i ORLOVAČKO JEZERO, na kome je reditelj Emir Kusturica snimao scene za svoj film “Na mliječnom putu” sa Monikom Beluči

PLANINSKE KOLIBE – KATUNI

RESTORAN NACIONALNE KUHINJE “KOMLEN”