Novosti 247

SRPSKA TRANS DINARICA
Web portal za putovanja „Lonely Planet“ objavio je listu 50 najboljih svetskih destinacija za putovanja u 5 kategorija. Srbija se našla među najboljih 10 regija koje treba posetiti u narednoj godini („Best in Travel 2024“ ) sa programom “Western Balkans Trans Dinarica Cycling Route“. Trans Dinarica je prva i jedina biciklistička ruta koja povezuje sve zemalje Zapadnog Balkana – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju. Obilazi nacionalne parkove, UNESCO lokacije, sela i oblasti koje pokrivaju različita interesovanja. Plan je da ova nova biciklistička ruta, duga oko 2.000 km, omogući biciklistima da voze stazama koje prolaze kroz planinske predele, uz obale reka, obilaze nacionalne parkove, stižu do spomenika kulture i drugih zanimljivosti, a sve sa pogledom na održivi razvoj turizma regiona.
Novi Pazar, ISTN
Srpska Trans Dinarica počevši od grada Tutina kreće ka Novom Pazaru, potom ide ka Sjenici i Specijalnom rezervatu prirode Uvac, produžava ka Zlatiboru i turističkom centru etno-arhitekture u Mokroj Gori, i put završava obalom reke Drine u Bajinoj Bašti. Obuhvata 7 glavnih etapa (sa nekoliko alternativnih mogućnosti), skoro 350 km puta i oko 800 metara dnevne promene nadmorske visine. Ruta se kreće i po popločanim i neasfaltiranim delovima pružajući i iskusnim i novim biciklistima raznolikost i mogućnost pristupa zajednicama širom regiona. U planu je da se tokom 2024.godine pristupi obeležavanju same rute adekvatnom signalizacijom. Iz Turističke organizacije Srbije saopštavaju da je za Srbiju značajno to što staza ne vodi kroz velike gradove već ruralne predele i da će lokalne zajednice na tom putu imati najviše koristi od ovog projekta. Na mapi će se naći i lokalni pansionski smeštaj i kontakti sa biciklističkim vodičima koji mogu da pomognu.
Podsećamo da prema podacima Evropske biciklističke federacije doprinos evropskoj ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno cikloturizam čini jednom od najbrže rastućih grana turizma na svetu.
Kanjon reke Uvac, ISTN
Srbija se na na Web portalu „Lonely Planet“ nalazi se na linku https://www.lonelyplanet.com/serbia
Mokra Gora, Drvengrad, ISTN
Bajina Basta, reka Drina, ISTN
Zlatibor, pogled sa Tornika, ISTN
ISTN u dodatku daje brošuru Turističke organizacije Srbije PEŠAČENJE I BICIKLIZAM
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
VINSKO-TURISTIČKA VIZIJA BALKANA
U okviru inicijative Otvoreni Balkan drugi po redu Sajam vina, hrane i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana održan je (16.-19.11.2023.) na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom Vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Ova vinsko-gastronomsko-turistička manifestacija okupila je više od 570 izlagača iz 28 zemalja (260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije) i kupce iz 48 zemalja među kojima su oni iz Kine, Velike Britanije, Rusije, Holandije, Belgije, Nemačke, Švajcarske i Regiona. Uz vino išla je i rakija kao nezaobilazan segment balkanske autentičnosti, uz posebno podsećanje da je srpska šljivovica uvrštena na UNESKO listu kulturnog i istorijskog nasleđa.
Vinska vizija Otvorenog Balkana 2023, promocija turizma Srbije, Severne makedonije i Albanije, ISTN
Vinska vizija otvorenog Balkana 2023, promocija sajma EXPO 2027, ISTN
Program ovogodišnje Vinske vizije Otvorenog Balkana bio je veoma bogat i obuhvatio je i   takmičenje Open Balkan Wine Trophy i Food Vision by Open Balkan, gastronomski spektakl sa najboljim regionalnim kuvarima koji su predstavili tradicionalne ukuse i lokalnu gastronomiju Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i sa učešćem mladih kuvara među kojima su najzapaženiji bili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Katedre za gastronomiju. Sve zajedno začinjeno je turističkom ponudom zemalja iz kojih dolaze izlagači. Turistička organizacija Srbije i predstavnici promocije turizma iz Severne Makedonije i Albanije, iskoristili su sajam za dogovor o predstavljanju jedinstvene zajedničke ponude za turiste koje bi motivisali da dolaskom u jednu od zemalja produže svoj boravak obilazeći i druge dve.
Podsećamo da najnoviji svetski pokazatelji ukazuju na podatak da će globalni prihod od vinskog turizma do kraja 2023. godine iznositi 85.145,2 miliona dolara a da se dugoročno procenjuje da će tržište vinskog turizma dostići oko 292.538,4 miliona dolara u 2033. godini. Stoga je jasno da je vinski turizam rastući segment globalne turističke industrije, vođen sve većim interesovanjem za vino i jedinstvenim iskustvima putovanja, i da vinske regije ulažu u turističku infrastrukturu kako bi povećale broj posetilaca.
Tokom sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana uključen je i sat koji odbrojava vreme do početaka svetske izložbe
EXPO 2027 koja će se održavati u Beogradu 2027. godine. 
Open Balkan 2023, Food vision, ISTN

Informacije:
Vinska vizija Otvorenog Balkana
☎ + 381 11 / 26 55 239
📧
ob-winefair@sajam.rs
💻 www.fair.openbalkan.com
ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
U organizaciji Centra za razvoj turizma Srbije, Turističke organizacije Beograda i Turističke prizme iz Novog Sada održan je (20.-21.11.2023.) Beogradski turistički & MICE forumBTMF 2023, poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Centralne teme ovogodišnjeg foruma bile su "Snaga u saradnji, umrežavanje gradova u turizmu”, “Turizam velikih gradova i održivi razvoj”, “Razvoj infrastrukture i povezanost”, “Trendovi i održivost u MICE industriji (iz ugla organizatora i sa pogledom na Beograd kao centar MICE industrije Jugoistočne Evrope)” i druge. Panelisti iz Velike Britanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije usmerili su se na mogućnosti za bolje povezivanje, kvalitetniju saradnju i razmenu znanja a sve u cilju osmišljavanja turističkih proizvoda.
Poslovni skup BTMF 2023 pratila je tradicionalna dodela priznanja TURISTIČKA PRIZMA, koje je redakcija časopisa Turistička prizma osmislila još 1997.godine pokrenuvši akciju Za novi kvalitet u turizmu. Đorđe Mihajlović, direktor i urednik “Turističke prizme” za Internet Serbia Travel News kaže ”Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja Regiona Jugoistočne Evrope, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Novinari  članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagrađenima budući da je ideja vodilja da se na poseban način doprinese podizanju nivoa turističkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi“.
Ovogodišnji dobitnici
TURISTIČKE PRIZME
po kategorijama:
  Destinacijska menadžment organizacija      (DMO)
TO Grada Novog Sada (Srbija),
TO Opštine Kotor (Crna Gora)
TZ Kantona Sarajevo (BiH)

  Zdravstveni turizam
Daruvarske Toplice, Hrvatska

  Wellness i Spa centri i hoteli
Hotel “Borovi” Sjenica, Srbija
                                                                                                                                      

  Nautički turizam

Biograd na moru, Hrvatska

  Poslovni hoteli
Hotel “Jelena” Banja Luka, BiH

  Mali hoteli
Hotel “Rozga” Krvavec, Slovenija

  Manifestacioni turizam
TO Opštine Kučevo, Srbija

  Prateće delatnosti i usluge u turizmu
Info center
SOS Proteus Kranj, Slovenija
Informacije:
Turistička prizma Ltd
☎ + 21 541936
📧 turisticka.prizma@gmail.com
💻 www.turistickaprizma.rs
PROŽIMANJE
KULTURE I TURIZMA
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, ovogodišnjem kandidatu za nagradu Turističke organizacije Srbije Turistički cvet za doprinos unapređenju turističke ponude i promociji turizma, jednoj od najznačajnijih muzejskih ustanova koja je postala važna tačka na kulturnoj i turističkoj mapi Vojvodine i cele Srbije, po 56. put dodeljena je (20.10.2023.) nagrada za najbolji diplomski/master rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Povodom uručenja nagrade ovogodišnjem laureatu Veljku Goganoviću za master rad „Ciklus Bogorodičinog akatista u srpskom slikarstvu u doba obnovljene patrijaršije (1557–1690)“, odbranjen 2022. godine, Mr Milana Kvas, direktorka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, podsetila da je „Ova nagrada, jedinstvena u zemlji, nastala zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965.godine, kada ju je kolekcionar ustanovio poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha Bukovca „Velika Iza“ iz 1882. godine čime je zaokružio institucionalni rad svog Legata“.
Sastavni deo programa svečanosti dodele nagrade bili su i nastup Anje Janješ, violinistkinje Internacionalnih susreta violinista i violista, kao i uručenje zahvalnica saradnicima za unapređenje programa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 2023. godini.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs/
💻 www.beljanskimuseum.rs/
DOŽIVLJAJ
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2023/2024.
ZIME
Sa sloganom “Doživite zimu sa nama” Skijališta Srbije spremna su za početak zimske turističke sezone 2023/2024 u planinskim centrima Srbije Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini. Planirane su brojne nove aktivnosti na Kopaoniku poput veštačkog osnežavanja ski staza Krčmar i Karaman greben, izgradnje ski staze Bela reka 3, izrade panoramskih platoa na Pančićevom vrhu i na Malom Karamanu. Zlatibor treba da dobije sankalište u samom podnožju Tornika u blizini Avantura parka, vidikovac na vrhu Tornika u neposrednoj blizinu izlazne stanice gondole Zlatibor, a planirana je i rekreativna staza koja će omogućiti posetiocima da sa vrha Tornika lako dođu do podnožja gde su skoncentrisani sadržaji Skijališta.
Pretprodaja ski karata putem web shopa uveliko traje. Popust na karte kupljene na ovaj način do 3.decembra iznosi 10% a od 11. decembra 2023.godine pa do kraja sezone u 2024.godini 5%. Skijališta Srbije spremna su i za tradicionalni “Ski opening”, manifestaciju koja na simboličan način obeležava otvaranje ski sezone i koja je postala pravi turistički brend. Na Kopaoniku je “Ski opening” planiran za period od 7. do 10. decembra 2023.godine i tada skijaše, kao i prethodnih godina, očekuje besplatan prvi dan skijanja, dok će ostalih dana važiti popust od 30%.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Ski centar Stara Planina, ISTN
TURISTIČKI UZLET
Kako se približava kraj godine procena Ministarstva turizma i omladine je da će ove 2023. godine  prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju u Srbiji. Prema podacima Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (CIS), turistički promet u odnosu na proteklu godinu povećan je 9% kako u ukupnim dolascima, tako i u noćenjima. Broj stranih gostiju premašio je broj domaćih, i to u odnosu 50,1% prema 49,1% . U prvih osam meseci ove godine devizni priliv od turizma je iznosio 1,6 milijardi evra i bio za 9% veći u odnosu na isti period protekle godine koja je po prihodima od stranih turista bila rekordna. t
Najposećenija turistička destinacija Srbije i dalje je Beograd koji je, prema poslednjim podacima Sekretarijata za upravu – sektor statistike, u prvih devet meseci posetilo 1.012.498 turista što je za 21% više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja turista, 874.488 je gostiju iz stranih zemalja, i to za 25% više nego u 2022. godini, a među najbrojnijima bili su gosti iz Turske, Rusije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kine, Rumunije, SAD, Grčke, Bugarske i drugih zemalja.
BEOGRADA
Usce Save u Dunav Beograd ISTN
Turistima je u Beogradu na raspolaganju preko 8.500 ugostiteljskih objekta, među kojima je oko 6.000 restorana i kafana i preko 2.100 kafića. Beograd raspolaže sa preko 30.000 ležajeva i oko 500 hotela. Statistika pokazuje da u Beogradu turisti najčešće biraju hotele sa 4*. Rekonstrukcijom Sava centra Beograd je ponovo vraćen na mapu kongresnih destinacija sveta te sada na oko 100.000 m2 može da bude domaćin svih vrsta događaja i skupova sa više od 5.000 učesnika.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
TURIZAM OTVARA UMOVE
Trinidad, Kuba, ISTN
Amazonija, Peru, ISTN
Park prirode Calanques, Francuska, ISTN
Jance, Makedonija, ISTN
Svetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je novu globalnu inicijativu „Turizam otvara umove“ osmišljenu da ujedini i podstakne nacije, lidere turističkog sektora i potrošače da budu otvoreniji kada biraju destinaciju za putovanje, da krenu u istraživanje neotkrivenih krajeva sveta. Prema barometru UNWTO globalni turizam je na putu da povrati između 80% i 95% međunarodnih dolazaka do kraja 2023.godine, ali istraživanja sugerišu i da samo manji broj turista namerava da traži nove ili različite destinacije kada ponovo počne da putuje. 66% turista veruje da je važno putovati na mesto koje je blizu, a nešto manje od polovine se oseća neprijatno kada putuje na mesta o kojima malo zna. Ipak 83% ispitanika se slažu da se sa putovanja na nepoznatu destinaciju vraćaju sa izmenjenom ili proširenom perspektivom.
Baš zato najavljena tokom proslave Svetskog dana turizma 2023 inicijativa „Turizam otvara umove“ usmerena je na ulogu koju turizam ima u premošćavanju kultura i promovisanju međusobnog povezivanja u svetu. Zurab Pololikašvili, generalni sekretar
UNWTO, poručuje “Učinite manje poznate destinacije prijatnijim i pristupačnijim,budite otvoreniji prema novim kulturama i destinacijama”.
Na proslavi Svetskog dana turizma promovisan je i simbol inicijative „Turizam otvara umove“. Inspirisan bojama zastava svake zemlje na svetu sugeriše moć turizma u negovanju kulturnih veza i održivog rasta za sve.
Informacije:
UNWTO
💻
www.unwto.org
EUROCLUSTER
RURALNI
TURIZAM
Ruralni turizam, obuhvatajući dve važne privredne grane poljoprivredu i turizam koji formiraju specifičan oblik turističkog proizvoda, podržava očuvanje lokalnog identiteta, tradicije, običaja i održivog razvoja. Sve više turista želi da boravi na ruralnim turističkim destinacijama, sve više njih se odlučuje za kraća putovanja i boravak u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve, sa željom da upozna kulturu različitih delova Srbije i da uživa u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima.
To je prepoznala i Evropska Unija (EU) pa je kroz projekat EuroCluster Ruralni Turizam  obezbedila podršku malim i srednjim preduzećima u sektoru turizma za unapređenje digitalnih, ekološki održivih i mekih/društvenih veština radi boljeg plasmana na međunarodnom tržištu. Onima koji učestvuju u programu pomažu kvalifikovani konsultanti u oblastima delovanja poput digitalizacije procesa u MSP, digitalnog marketinga i promocije, marketing strategije zasnovane na podacima „Zeleno i održivo“, upravljanja CO2 i smanjenja radi suočavanja s klimatskim promenama, gastronomije i hrane na temelju lokalnih lanaca snabdevanja, inkluzivnog turizma za posetioce sa posebnim potrebama, integracije sa lokalnom zajednicom i drugih.
Program finansijske podrške u obliku paketa usluga u vrednosti od 5.000 evra odabranim preduzećima počeo je u oktobru 2023.godine i traje 9 meseci
NOVA TURISTIČKA ŠANSA ZA ZLATIBORSKA SELA
Istraživanja Svetske turističke organizacije (UNWTO) pokazala su da se turizam oporavio 86% u odnosu na period pre pandemije i da turisti sada više traže ekološki zdrave sredine i odmor u prirodi. 59% članica UNWTO zalaže se za povećanje ulaganja u ruralni turizma u svojim zemljama. Srbija, kao članica UNWTO, počela je sa realizacijom ove ideje tako da Uredba koju pripremaju Vlada Republike Srbije i Ministarstvo turizma i omladine treba da omogući da sva registrovana domaćinstva na Zlatiboru, koja budu ispunjavala uslove i registrovala se dok traje konkurs, dobiju subvencije u iznosu do 3 miliona dinara. Ove subvencije se odnose na  izgradnju drvenih turističkih objekata, proširenje kapaciteta i mobilijara za turizam, na pokretanje proizvodnje i pakovanje brendiranih rakija i drugih poljoprivrednih proizvoda za turističku ponudu. U Ministarstvu smatraju da Zlatibor ima idealne uslove za realizaciju ove inicijative koja doprinosi raznolikosti turističke ponude i očuvanju tradicije . Turistima su za sada na raspolaganju smeštajni kapaciteti u zlatiborskim selima Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci, Ribnici i drugim, saobraćajna povezanost među njima je dobra, restorani autentične nacionalne kuhinje su brojni, ponuda aktivnosti poput planinarenja obeleženim stazama, vožnji biciklima kroz šumu, ribolova po planinskim potocima, jahanja, organizovanih izleta do Starog sela Sirogojno, Stopića pećine ili Mokre gore, vožnje gondolom i drugih su raznovrsne.
Uredba Vlade Srbije je u pripremi i na snazi će biti od Nove godine, a do tada će sva seoska domaćinstva moći da se registruju i ispune uslove koje ova Uredba zahteva.
Zlatibor, Staro selo Sirogojno, ISTN
    MINISTARSTVO
    TURIZMA I OMLADINE
    Sektor za turizam
    ☎ + 381 11 3122855
    📧 turizam@mto.gov.rs
   💻 www.mto.gov.rs
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA 2023
Edam, Holandija, ISTN
Nakon pilot projekta NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA pokrenutog 2021.godine, kojim promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sredina, zajedno sa njihovim prirodnim i kulturnim dobrima, raznolikošću, stilom života, lokalnim vrednostima, aktivnostima i gastronomijom, Svetska turistička organizacija (UNWTO) svake godine poziva države članice da predstave svoje kandidate. Ove godine od prijavljenih skoro 260 sela izabrana su 54 sela iz svih regiona, a još 20 sela se pridružilo Programu nadogradnje. Tim povodom Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO, kaže „Ova inicijativa odaje priznanje selima koja su iskoristila turizam kao katalizator za svoj razvoj i blagostanje”.
Podsećamo da je 2021. godine
UNWTO proglasila ukupno 44 sela iz 32 zemlje iz 5 svetskih regiona za Najbolja turistička sela sveta (od preko 170 prijava). Kao takvo selo u Srbiji prepoznata je MOKRA GORA, a još 20 sela je odabrano za učešće u Programu nadogradnje, u koji je iz Srbije ušlo selo GOSTILJE
Motovun, Hrvatska, ISTN
Grimaud, Francuska, ISTN
Mreža sela se svake godine proširuje i ima za cilj da postane najveća globalna ruralna mreža. Poziv za podnošenje prijava za četvrto izdanje biće upućen početkom 2024. godine čime se otvara mogućnost ruralnim destinacijama da se predstave na svetskom tržištu.
Spisak Najboljih turističkih sela sveta – Best Tourism Villages 2023 nalazi se na linku
https://www.unwto.org/news/unwto-names-its-best-tourism-villages-2023
Metsovo. Grcka, IATN
Informacije:
UNWTO
💻  www.unwto.org