Tunis

SA KOFEROM KROZ SVET

DVERI TUNISA

Jedna od retkih zemalja koja je turistima interesantna u svako doba godine je Tunis. Između ostalog i zbog toga što se u ovu severnoafričku zemlju ulaz bez viza. U ovoj najmanjoj zemlji severne Afrike svega ima u izobilju. Od brdovitog i zelenog severa, preko mediteranskog plavog središnjeg dela, do saharskog juga, prostire se zemlja bujnih nasada urminih palmi, oranžerija, vinograda i razvijenih poljoprivrednih regiona. Tunis je jedna od najliberalnijih islamskih zemalja u kojima se žene slobodno kreću bez obaveze skrivanja lica i u kojima se alkoholna pića služe u hotelima i restoranima.

Tunis se prostire na 164.000 m2 i ima oko 9.200.000 stanovnika. Najpopularnija turistička mesta su raspoređena duž 1.400 km duge Sredozemne obale sa brojim peščanim plažama od kojih su najpopularnije one u Hamametu, Nabelu, Port el Kantuiu, Susu i Mahdii.

U Tunisu koji su 814.godine pre nove ere osnovali Feničani predvođeni kraljicom Didom, kroz koji su prošli Rimljani, Vandali, Vizantinci, Arapi, Turci i Francuzi, čije je slikarstvo francusko, muzika arapska a amami turski, turista se nalazi se negde između drevne prošlosti i modernog doba čija se, pre svega arhitektura, prilagođava prostoru.

Iako je u Tunisu zvaničan jezik arapski, svi govore francuski a u turističkim mestima solidno se služe i engleskim jer je turizam jedna od najznačajnijih privrednih grana.

Do Tunisa se najlakše stiže avionom. Aerodrom Kartagina udaljen je 8 km od glavnog grada Tunisa – Tunisa i put do njega je pun intenzivnih boja, od azurnog neba, preko mora u svim mogućim tonovima plave, do belih fasada seoceta Sidu Bu Saida i neverovatnih boja cveća i rastinja. Sve je u Tunisu u znaku turizma. Nabel je poznat po grnčariji i najlepšim plažama, a Sus, stari feničanski grad Hadrumet, ima Medinu sa ulicama punim šarenila tradicionalnih nošnji, blještavih izloga zlata, mirisa parfema, kože i orijentalnih začina. Port el Kantui, sa marinom u kojoj se ljuljuškaju jahte milionera, prava flota malih čamaca, katamarani, gusarski brofovi zan iznajmljivanje i mini podmornice, najluksuznije je letovalište Tunisa. Monastir sa velelepnim mauzolejom Habiba Burgibe i Mahdia, nekadašnja prestonica Fatmida, biseri su ntuniskog turizma. Hamamet, bivše ribarsko mesto, u kome su boravili i Vinston Čerčil, Antoni Idn, Andre Židi i drugi, danas ima novi deo, najmoderniji u Tunisu, građen po uzoru na Azurnu obalu.

Sam grad Tunis najviše je uskladio staro i novo. Do srca grada, Medine i stare zgrade engelske ambasade danas poznatoj po tome što je u njoj sniman čuveni film “Engleski pacijent” stiže se duž avenije sa modernim tržnim centrima i hotelima od kojih najveći pripada lancu “El Muradi”.

Tunis je bezbedna zemlja u kojoj se boravi u odličnim hotelima, kupa u toplom moru, jede zanimljiva hrana sa dosta začina, piju sjajna vina, pravljena po francuskoj recepturi, kupuju raznorazne drangulije i dobre kožne tašne i jakne, noću zabavlja u restoranima sa trbušnim plesom. Istorija oličena u Kartagini, osećaj avanture za vreme boravka u Sahari i preplitanje tradicije orijenta sa ostatkom sveta, sastavni su deo Tunisa koji treba doživeti. Makar jedanput.