Prolom banja

Banje

PRIRODNI FENOMENI, ZDRAVLJE I LEPOTA

Prolom banju, smeštenu na jugu Srbije, 23 km jugoistočno od Kuršumlije, udaljenu 85 km od Niša i 284 km od Beograda, priroda je obilato nagradila izvorima lekovite vode čija se temperatura kreće od 26 do 31,5 oC. Lekovite vode Prolom banje, koje pripadaju vrlo retkim vodama visokih balneoloških vrednosti, leče bolesti bubrega, organa za varenje, kože, perifernih krvnih sudova kao i vanzglobni reumatizam. Da su voda, blato, klima i prekrasni prirodni ambijent vekovima lekoviti, pokazuju i iskopine koje svedoče da su na toplim vrelima još rimski legionari vidali svoje rane.
Gosti Prolom banje odsedaju u hotelu “Radan” u čijoj blizini je nova fabrika vode koja sa dubine od 220 metara, bez ikakvih fizičkih i hemijskih promena, flašira čuvenu, veoma zdravu Prolom vodu. Boravak u Prolom banji podrazumeva šetnje stazama zdravlja, obilazak Lukovske i Kušumlijske banje, kao i izlete do crkve Lazarice i Đavolje varoši.

Boravak u Prolom banji podrazumeva i uživanje u gastronomskim specijalitetima od kojih su najatraktivniji oni u “Etno krčmi” koja neguje pripremu hrane po originalnim, starim receptima iz ovih krajeva.

Znamenito mesto i prirodni fenomen

3 km od Prolom banje, na proplanku, pored potoka sa bistrom vodom i šumom u zaleđu, nalazi se crkva brvnara – Lazarica, stara preko 600 godina. Po predanju, ovde je uoči bitke na Kosovu, deo vojske cara Lazara stao da se pričesti. Liturgija je obavljena u hodu oko Hrama, u voćnjaku.
Na taj događaj podseća prirodni fenomen, šest uvijenih stabala šljiva koje tako ne rastu nigde drugde osim ovde. Po legendi, prateći pravac liturgije, uvijale su se šest puta oko svoje ose i ostale tako čekajući da se vojska vrati pa da se odvrte u suprotnom smeru. Budući da se vojska nikada nije vratila, nastavile su tako da rastu. Stara stabla su nestajala, nicala su nova uvijajući se uvek u istom smeru. I uvek ih je bilo samo šest. Izneta iz dvorišta crkve Lazarice, gube ovo svojstvo i rastu kao i svako drugo drvo. Hram sa voćnjakom postao je znamenito mesto i prirodni fenomen

Đavolja atrakcija

U ataru sela Đake, 27 km od Prolom banje, prostire se Đavolja varoš, spomenik prirode jedinstven ne samo u Srbiji već i u svetu. To je skup od preko 200 zemljanih piramida čija se visina kreće od 2 do 15 metara. 1959. godine Đavolja varoš je stavljena pod zaštitu države, a 1995. godine postaje dobro od izuzetnog značaja I kategorije.
Ova čudesna prirodna i turistička atrakcija, za koju su vezane brojne legende i koja je kandidovana je za svetsko čudo prirode, premrežena je novoizgrađenim stazama i vidikovcima koji omogućavaju prilaz lokalitetu sa svih strana.

Informacije

Turistička organizacija Kuršumlije

+ 381 27 380 963

kursumlija@nadlanu.com

www.kursumlija.co.rs