Novosti 243

SARADNJOM
Da se turizam u Srbiji definitivno oporavio pokazuje podatak da je prošle godine bilo tek za nijansu manje turista nego rekordne 2019.godine. Jedina primetna razlika je ta što je tokom te godine bilo podjednako domaćih i stranih gostiju, dok je prošle godine kroz Srbiju prošlo 1,9 miliona domaćih i 1,6 miliona stranih turista. Sve njih na posetu motiviše Turistička organizacija Srbije (TOS) i to pod sloganom „SRBIJA Doživi!“ („Experience! SERBIA“). To je i bio povod da na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2023 pitamo Mariju Labović, direktorku TOS, šta se turistima u Srbiji dopada a šta ne. “Najveći broj njih prevashodno zanimaju aktivan odmor i boravak u prirodi, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomija, naročito sada kada je šljivovica ušla na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine“ glasio je odgovor. Iako je mobilnost kroz Srbiju sve bolja, turistima se ipak ne dopa što transport predugo traje, što higijena nije na zavidnom nivou a žale se i na usluge taksista. Najveći broj turista u Srbiju dolazi iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, zemalja Ex YU, Grčke, Nemačke, Italije, Španije, Kine, SAD i Turske. Strance najviše interesuju Beograd (preko 60%), Novi Sad, Subotica, Niš, Kopaonik i Podunavlje, dok su domaći turisti više okrenuti ka banjama.
Dok sopstvenim snagama motiviše turiste iz bliskih zemalja da posete Srbiju, u cilju povećanja broja turista i osvajanja dalekih tržišta TOS je okrenut okolnim partnerima tako da je na Sajmu turizma ITB u Berlinu (7.-9.03.2023.) pod pokroviteljstvom USAID-a potpisan memorandum „Mystic Balkans – Marketing Collaborative“ o saradnji sa turističkim organizacijama Crne Gore, Republike Srpske, Visit Sarajevo i Turističkim klasterom Hercegovine. Udruženim  snagama ove zemlje bi trebalo da obezbede veću vidljivost destinacija i njihovu bolju konkurentnost na tržištima Evrope i sveta. Podsećamo da su prošle godine na Sajmu turizma IFT 2022 Srbija i Severna Makedonija ušle u sličan projekat pod sloganom OTKRIVANJE BALKANA. Sve to zajedno dovelo je do toga da turistički portal NEW DEAL EUROPEnajavljuje procvat turizma u Jugoistočnoj Evropi jer je interesovanje za ovu destinaciju dostiglo najviši nivo u istoriji.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
DO VEĆEG BROJA TURISTA
Banjski centri Srbije, ISTN
Zimska turistička sezona još uvek traje na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini te se na mobilnoj aplikaciji Skijališta Srbije ( https://www.skijalistasrbije.rs/sr/mobilna-aplikacija-skijalishta-srbije-sve-informacije-na-jednom-mestu ), namenjenoj posetiocima ovih centara, lako dolazi do svih servisnih informacija, zvaničnih obaveštenja sa skijališta, informacija o vremenskim uslovima, o ski kartama, o atrakcijama koje su u ponudi, zabavnim sadržajima, parkingu i drugim temama.
Ekipa Internet Serbia Travel News-a (
ISTN) posetila je Kopaonik i uverila se da su Skijališta mnogo učinila da ova destinacija, na kojoj je posle 10 godina otvorena izuzetna staza Bela reka 2, zaista bude najatraktivniji zimski centar ne samo Srbije već i Regiona. I pored problema koje su izazvali vremenski uslovi, visoke temperature i nedostatak snega, ali i periodično neverovatne gužve naročito na početnim ski stanicama, na izvanredno uređenim stazama čuju se brojni svetski jezici, u potpunosti je organizovan boravak najmlađih na snegu, u funkciji su i noćne staze, rade sve instalacije namenjene skijašima, borderima i rekreativcima, svi sistemi za veštačko osnežavanje su aktivni, te je zabava, u punom smislu te reči, na vrhu. Zahvaljujući ekipama Skijališta svaki novi dan počinje na opšte zadovoljstvo svih kategorija gostiju Kopaonika, a posebno onih iz Brzeća i okolnih mesta koji sada gondolom stižu pravo na Mali Karaman.
Internet Serbia Travel News upućuje sve pohvale Skijalištima Srbije koja su Kopaonik stavila rame uz rame sa najboljim evropskim ski centrima. Pohvala ne važi za brojne ugostitelje koji su cenovnom politikom svojih usluga sasvim relativizovali udoban boravak na ovoj planini. Pitanje izgradnje smeštajnih kapaciteta po Kopaoniku, infrastrukture koja to prati, a samim tim i kapaciteta samog skijališta, već se postavlja.
Prikaz ovogodišnjeg zimskog Kopaonika ISTN daje u rubrici Planinski turizam
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻. www.skijalistasrbije.rs
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
ODRŽIVI SAJAM TURIZMA
Koncept održivog turizma dominira na svim sajmovima turizma po svetu pa je tako bio tema i 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu IFT 2023 (23.-26.03.2023.). Svetska turistička organizacija (UNWTO) održivi turizam posmatra kao planiranu akcija s dugoročnim ciljevima koja uvažava ekonomske, društvene, ekološke i kulturne vrednosti destinacije. Jednostavno rečeno održivi turizam je „pametno“ raspolaganje turističkim resursima, od kulturnih vrednosti do prirodnih bogatstava. U tom smislu održivi turizam bio je i tema predavanja održanog za vreme IFT 2023 u organizaciji Generalnog sekretarijata Vlade RS i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na njemu je naglašeno da se održivi turizam zasniva na postulatima „Tripple bottom line (trostruko krajnji rezultat) koji predstavljaju ljudi, planeta i prosperitet, i da se ovaj turizam tako zove jer treba da bude na usluzi i budućim generacijama“.
Svoju „održivost“ ove godine je pokazao i sam sajam turizma
IFT 2023, čija je zemlja partner bila Kina i na kome su održani poslovni susreti sa 30 kompanija iz ove zemlje. U brojkama izraženo Sajam je obišlo oko 40.000 aktera, izlagača, gostiju i posetilaca, preko 40 turoperatora iz zemlje i inostranstva i oko 80 profesionalnih kupaca (buyera) i međunarodnih i domaćih medijskih partnera. Organizovano je više od 500 B2B sastanaka a posetioci su mogli da kupe turističke aranžmane sa popustom od 5 do 60%. Sve ovo zajedno ide u prilog kandidaturi Beograda i Srbije za domaćina svetske specijalizovane izložbe EXPO 2027, temi koja je bila aktuelna sajamskih dana.
Tema nautičkog turizma biće aktuelna na Beogradskom sajmu od 6. do 10.aprila 2023.godine.
ISTN kompletan prikaz sajma turizma IFT 2023 daje u rubrici MANIFESTACIJE
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA
☎ + 381 2655206
📧 turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs
DOBRODOŠLICA
Kina je među prvim zemljama po broju svojih turista u svetu, a Kinezi kao turisti ostvaruju ubedljivo najveću turističku potrošnju. Ove godine, kada se obeležava deset godina od pokretanja inicijative "Pojas i put" posvećene jačanju međusobne povezanosti zemalja širom planete, Kina je bila “Zemlja partner” na Sajmu turizma IFT 2023 (23.-26.02.2023., Beograd). Bila je to prva međunarodna promocija turizma Kine nakon što je ukinut svaki vid ograničenja i zemlja se otvorila za putovanja u inostranstvo. Srbija je iskoristila priliku da predstavi svoje najkvalitetnije turističke proizvode tako da je u periodu od aprila do juna ove godine već najavljen dolazak prvih 1.000 kineskih turista u okviru Balkanskih tura.
Kako bi još bolje upoznalo potrebe i navike kineskih turista Poslovno udruženje hotelijera i restorana Srbije –
HORES na sastancima sa kineskim turoperatorima Caissa Group i Utour Group, koji očekuju da njihovi turisti budu zadovoljni gostoprimstvom, hotelima, restoranima i turističkim sadržajima kao i pre pandemije, dogovorilo je da mu budu dostavljane primedbe na kvalitet usluga u cilju otklanjanja nedostataka. Georgi Genov, direktor HORES-a, očekuje od kineskih partnera da predlože hotele i restorane u kojima bi kineski turisti odsedali, sa posebnom pažnjom na sertifikovane objekte „Čisto i sigurno“ (Clean&Safe), jer su zdravstveno-higijenske mere jedan od preduslova za bezbedan boravak njihovih turista.
Podsećamo da od 2017.godine između Kine i Srbije važi bezvizni režim, a uspostavljene su i dve direktne avionske linije koje povezuju Beograd i Peking, odnosno Beograd i Tijenđin.
Sajam turizma IFT 2023, Ponuda za kineske turiste, ISTN
Informacije:
Poslovno udruženje hotelijera i restorana Srbije –
HORES
+ 381 11 2642-341
📧 office@hores.rs
💻 www.hores.rs
KINESKIM TURISTIMA
Kineski turisti u Beogradu, ISTN
OSETI VOJVODINU SRCEM
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), koja je kroz spoj modernog i tradicionalnog na sajmu turizma IFT 2023 u Beogradu (23.-26.02.2023.), kao i na sajmovima u Ljubljani, Budimpešti, Berlinu i Beču, predstavila turističku i gastronomsku ponudu Pokrajine ove godine slavi jubilej –  20 godina postojanja i rada. Tim povodom Nataša Pavlović, direktorka TOV, za Internet Serbia Travel News kaže “Ponosni smo na činjenicu da se turizam u Vojvodini više ne nalazi na nivou potencijala, kao što je to bio slučaj pre 20 godina, već danas govorimo o turističkim proizvodima koji su prepoznati kako od strane domaćih, tako i stranih turista”. Najavljuje da će proslava jubileja biti u znaku Fruškogorske vinske šetnje „Walk&Wine2023“, manifestacije koja će u Irigu krajem avgusta ili početkom septembra, uz učešće brojnih vinara, objediniti vinski turizam i aktivni odmor. Kao partner manifestacije Tour de Fruška TOV će, zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama posaditi i 20 drveta u čast svoje dvadesetogodišnjice. Nastavlja se i kampanja Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice, čiji je cilj brendiranje jedinstvene gastronomske ponude Vojvodine i koju prate štampano izdanje kuvara Vojvođanski ručak i web portal www.vojvodjanskirucak.com sa objedinjenom bazom ugostiteljskih objekata na teritoriji Vojvodine u kojima se može probati autentična vojvođanska hrana. Nakon drugog štampanog izdanja kuvara u pripremi je i treće izdanje.
Zaokružujući planove proslave jubileja Turističke organizacije, koja je svojim aktivnostima na domaćem i inostranom tržištu svakako doprinela da ovaj deo zemlje bude prepoznat kao atraktivna turistička destinacija, Nataša Pavlović najavljuje i novu kampanju na društvenim mrežama pod nazivom OSETI VOJVODINU SRCEM kojom će biti obuhvaćeno 20 lokacija,  specijalnih prirodnih rezervata i drugih turističkih atrakcija.
Nata
Turisticka ponuda Vojvodine, brosure
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
DOPRINOS PROMOCIJI
Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, zajedno sa Udruženjem turističkih novinara Vojvodine i medijskim Udruženjem “Gpoint”, na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2023 potpisalo je (24.03.2023.) sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam sporazum o saradnji čija se realizacija očekuje u narednom periodu.
TURIZMA SRBIJE
Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, deo Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu („FIJET International“), čiji je cilj promovisanje turizma zemalja članica, pa samim tim i Srbije, i koje je osnovano pre 10 godina sa ciljem promocije, razvoja i unapređenja turizma, kulture, istorijskih vrednosti, tolerancije i mira, posebno promocije Srbije kao turističke destinacije, ali i promocije profesionalnih novinarskih standarda u turizmu, uputilo je Poziv turističkim organizacijama i asocijacijama na saradnju u cilju što sveobuhvatnije promocije turističke ponude Srbije. Ovo Udruženje, čiji su članovi istaknuti turistički novinari iz raznih redakcija, profesori i turistički radnici, promoviše turističke destinacije zemalja članica FIJET-a kroz organizaciju press trip tura u Srbiji, regionu i svetu. Redovno učestvuje i na godišnjim kongresima širom sveta. Po ugledu na nagradu „Zlatna jabuka“, koju FIJET International“ već dugi niz godina dodeljuje za doprinos razvoju turizma na destinacijama širom sveta, i koju je prošle godine dobio Novi Sad, FIJET Srbija“ je na svojoj redovnoj godišnjoj Skupštini (21.12.2022.) uspostavio svoju novinarsku nagradu “Milorad Rajčević”, koja nosi ime po prvom Srbinu na čijoj vizit-karti je pisalo samo “Svetski putnik”.
Informacije:
FIJET Srbija
📧
fijet.serbia@gmail.com
💻  www.fijet.rs
FRUŠKING 8x4x4
Avakum Kvas, projekat Frusking, autor fotografije Dragana Delic
Povodom prošlogodišnjeg hakatona održanog u Briselu u okviru sprovođenja projekta "BeCULTOUR: Više od kulturnog turizma", međunarodnog takmičenja za najbolje inovativno rešenje u oblasti cirkularnog kulturnog turizma u šest evropskih regiona – Bazilikata (Italija), Aragon (Španija), Larnaka (Kipar), Vojvodina (Srbija) i pogranično područje Rumunije i Moldavije, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština projekti iz Srbije "Bač by Touch", "Frušking 8x4x4" i "Cultural overload – Irig road" predstavljeni su (22.02.2023.) u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.
Ovi inovativni predlozi za unapređenje kulturnog turizma u projektnoj pilot regiji nasleđa u VojvodiniBaču, Sremskim Karlovcima i Irigu privukli su veliku pažnju, a nama je posebno bio zanimljiv projekat "Frušking 8x4x4" čiji su autori Avakum Kvas, Vera Novković, Vladimir Ivanović i Jelena Panić Knežević. Po rečima Avakuma KvasaFrušking je nova reč u srpskom jeziku, igra za turiste koja obuhvata šetnju, vožnju biciklom i planinarenje po Fruškoj gori. Takođe, 8x4x4 su dimenzije tajanstvene kutije namenjene turisti u kojoj se nalaze 32 priče o 32 mesta, 32 fruškogorska vina i 32 istorijske ličnosti. U tako maloj kutiji ima mesta i za jednu mapu okrenutu na istok sa mogućnošću da se putuje na sreću ili da se maršruta odredi nakon pomnog istraživanja i po vlastitom izboru. Zato je Frušking lek za frustraciju i oslobađa od stresa”.
Projekat "Frušking 8x4x4", koji povezuje kulturu i turizam, turistima nudi mnogo više od običnog putovanja uz informacije i zabavu, a moguće ga je pretočiti i u dobar suvenir, spreman je za realizaciju i čeka investitore. Podsećamo da je u poslednje vreme sve veći broj studija u svetu koje ističu da su turisti zainteresovani za kulturni turizam u proseku spremni da potroše 37% više novca u odnosu na prosečne turiste.
Projekat "Frušking 8x4x4" dajemo u Powerpoint prezentaciji.
Informacije:
Projekat "Frušking 8x4x4"
📧 
avakumkvas@gmail.com
BeCultoru, dr Ruba Saleh, autor fotografije Dragana Delic
ZELENI TURIZAM
Održivi turizam, važna grana zelene ekonomije, jedan je od motiva opštine Ćićevac da pokrene proceduru za proglašenje Stalaćke klisure i Mojsinjskih planina za zaštićeno područje zbog njihovih izuzetnih prirodnih, kulturnih i društvenih odlika. Iz WWF Adria („World Wide Fund for Nature“) saopštavaju da su “Zaštićena područja ključna za očuvanje biodiverziteta, ali i lokalni razvoj, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa”. Prostor Mojsinjskih planina jedan je od najstarijih na području Srbije i obiluje kulturnim nasleđem iz antičkog, rimskog, vizantijskog i srednjovekovnog perioda. Prema predanju na Mojsinjskoj gori se nekada nalazilo 77 crkava i manastira, a sada ih je ostalo 28 od kojih su 5 zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici. Ovde se nalaze i praistorijska nalazišta iz doba neolita stara oko 7.000 godina. Prisutni su i tragovi kulture Rimskog carstva budući da je preko Južne Morave prelazio glavni put koji su obezbeđivali Rimljani. Sam grad Stalać nastao je još u antičko vreme i bio je važna postaja i komunikacija za obezbeđivanje glavnog rimskog puta. Od srednjovekovnog utvrđenja danas se mogu videti delovi temelja i upola srušena kula, nazvana po vojvodi Prijezdi. Stalaćka klisura u dolini Južne Morave, dugačka 24 km i duboka 300 m, predstavlja jedinstven geološki predeo i veliki potencijal za razvoj „zelenog“ turizma.
Informacije:
WWF Adria
💻
www.wwfadria.org
Mojsinjske_planine_foto_2, preuzeto sa sajta WWF Adria
Mojsinjske_planine_foto_3, preuzeto sa sajta WWF Adria
Beograd je na planu turizma ostvario novi rekord – posetilo ga je 52% više stranih turista nego prethodne godine, broj noćenja povećan je za 47%, a sve zajedno to je 18% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Najviše je bilo gostiju iz Rusije, Turske, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Nemačke, Slovenije i Indije. Takvoj poseti svakako je doprinela i Turistička organizacija Beograda (TOB) koja pod sloganom „GO BELGRADE“ promoviše ponudu grada kao poslovne destinacije koja je privlačna za kongrese i seminare, grada kulture sa preko 700 manifestacija i događaja, grada sporta, dobre energije, šopinga i zabave. Na ovogodišnjim sajmovima turizma u Štutgartu (14.-22.01.2023.), FITUR u Madridu (18.-22-01-2023), IFT 2023 u Beogradu (23.-26.02.2023), ITB u Berlinu (7.-9.03.203.), u Banja Luci (10.-12.03.2023.) predstavila je Beograd i kroz novi promotivni film „DOBRODOŠLI U BEOGRAD“ (https://www.youtube.com/watch?v=A74mo6tVXLc ) sa kojim će konkurisati na brojnim međunarodnim festivalima turitičkih filmova tokom 2023. godine.
Sezona kruzera i nautičkog turizma u Beogradu počela je uplovljavanjem (18.03.2023.) broda "Viking lif" sa američkim turistima i članovima posade. Dosadašnja iskustva pokazuju da su za krstarenje Dunavom najviše zainteresovani turisti iz Nemačke,
SAD, Švajcarske, Velike Britanije, Kanade, Austrije, Španije, Francuske, Italije, Skandinavije, ali i drugih država.
DOBRODOŠLI U BEOGRAD
Kraljevski komplerks u beogradu, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
Beogradska tvrdjava - Kalemegdan, ISTN
BANJE EVROPE – PUT DO
U vreme narastajućeg interesovanja za industriju zdravstvenog i banjskog turizma Evropsko udruženje banja (ESPA) svoj 27. Kongres održava od 4. do 6. oktobra 2023.godine u češkoj banjskoj prestonici Karlovim Varima, destinaciji sa 13 izvora koji su bogati lekovitim mineralnim svojstvima (litijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i sumpor) i termalnom vodom čija se temperatura kreće od 37 do 72oC. Sastavni deo Kongresa, koji će se odvijati pod motom „Banje Evrope – put do zdravog života“, su i  dodela nagrada za inovacije i sajam spa i wellness turizam. Iz ESPA saopštavaju da je „U svetlu nedavne pandemije očuvanje dobrog zdravlja postalo veoma važno tako da je povećana prepoznatljivost prirodnih banja jer one pomažu u poboljšavanju zdravlja kroz programe prevencije i rehabilitacije“. Glavne teme Kongresa odnose se na izazove sa kojima se suočava banjski turizam nakon pandemije COVID-19, na njegovu održivost, ali i na digitalizaciju i obrazovanje u balneoterapiji. Predviđeni su i susreti gradonačelnika banjskih centara.
Uporedo sa
ESPA Kongresom održava se i ESPA – SPA-CE B2B sajam. Predstavnici banjskih destinacija sastaće se i sa turističkim agencijama specijalizovanim za zdravstveni i wellness turizam.
ZDRAVOG ŽIVOTA
Informacije:
EVROPSKO UDRUŽENJE BANJA (ESPA)
📧 office@europeanspas.eu
💻www.europeanspas.eu