Put sira i meda

PUT SIRA i MEDA
TURISTIČKE DESTINACIJE
U cilju upoznavanja sa turističkom ponudom destinacije (naselja Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođinci), smeštene u srcu Vojvodine, oko 90 km udaljene od Beograda i 20 km od Novog Sada, Turistička organizacija opštine Žabalj osmislila je rutu “PUT SIRA I MEDA” na koju su krenuli (26.05.2021.) turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a. Urađena po uzoru na slične projekte u nekim evropskim zemljama ruta “PUT SIRA I MEDA” obuhvata dvadesetak domaćinstava koja su otvorila vrata turistima. Za Internet Serbia Travel News Marija Čupić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj, kaže “Proizvodnja sira i meda u Žablju ima dugu tradiciju. To je domaća zdrava i kvalitetna hrana sa starim i novim ukusima, koja turistima pomaže u otkrivanju kulture, običaja, tradicije, prirodnih lepota i atrakcija. Put je zamišljen kao trasa od tridesetak kilometara kroz 4 mesta opštine. Može se putovati automobilom, autobusom ili biciklom, i ne mora sve odjedamput da se obiđe već svako kreira put prema svom interesovanju i željenom vremenu zadržavanja”.                                            
“Sladak” deo dana nastavlja posetom Zanatskoj radnji porodice Milivojev “Bombonica” u Čurugu, u kojoj se tradicija izrade svilenih bombona neguje duže od jednog veka. Uz stare recepte, tehnologiju i modle za bombone, pratili smo proces proizvodnje i uživali u zaboravljenim ukusima.
Posle sira na red dolazi vino i to u čuruškoj vinariji Botić gde nas je, uz degustaciju belog Pozeta, roze Čingi Lingi, crvenog Gavroša i desertnog vina, domaćin Gavra Botić upoznao sa tradicijom uzgoja vinove loze u njegovoj porodici.
Put kojim smo mi krenuli počeo je od “slatkog” dela rute i najpre smo posetili Pčelarstvo Vladisavljević u Gospođincima. Sa tradicijom dugom 60 godina ovo domaćinstvo poseduje 200 košnica, proizvodi bagremov, lipov i livadski med, propolis i pčelinji vosak, bavi se apiterapijom i edukacijom, posetiocima organizuje i vožnju kočijama po selu, jahanje ponija za decu, a u budućnosti planira i otvaranje škole jahanja.
Na sir smo prešli u Poljoprivrednom gazdinstvu "Radišić" u Čurugu koje je prvo omogućilo turistima da kod njih obiđu farmu krava i probaju sireve koje proizvode pod brendom “Farmer” – mladi, rolovani, kačkavalj i gaudu. 
Park prirode STARA TISA, ISTN
Park prirode “Stara Tisa” kod Bisernog ostrva (plaža, veslačke staze, kej, vikend naselje), koji obuhvata tri opštine: Bečej, Novi Bečej i Žabalj, crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz 19. veka, treća po veličini u Srbiji, čuvena po svom zvoniku i ikonostasu, kao i Muzej Racija 1942.godine, upotpunjuju turističku ponudu Čuruga.
Na putu za Žabalj najpre se zaustavljamo u Parku prirode Jegrička koji se nalazi na listi Međunarodno značajnih staništa za ptice (198 registrovanih vrsta) i ima status Međunarodno značajnog botaničkog područja. Deo parka namenjen je sportskom ribolovu (20 vrsta riba). Mesto je pristupačno i osobama sa invaliditetom.
Turističku turu zaokružujemo posetom izuzetnoj turističkoj atrakciji – Golf centru koji se proteže neposredno uz magistralni put Novi Sad–Zrenjanin, u opštini Žabalj, 100 km udaljen od Beograda i 30 km od Novog Sada, naslonjen na desnu obalu Tise, nadomak Carske bare. Ovaj Golf teren izrađen je po svetskim standardima sa 9 polja (u izgradnji je još 9) i prostire se na površini od 38 hektara.
Turistička ruta “PUT SIRA I MEDA” nalazi se na sajtu Turističke organizacije opštine Žabalj i može se dogovoriti ne samo sa Turističkom organizacijom već i sa domaćinstvima direktno. Marija Čupić naglašava da postoji i mogućnost smeštaja u nekom od kategorisanih domaćinstava koja se bave izdavanjem ležajeva i u kojima se cene po osobi kreću od 10 do 15 eura. U Beograd se vraćamo sa osmehom na licu i očima punim lepote, ispunjeni utiscima, saznanjima i ukusima od svega što smo probali. PREPORUČUJEMO.
PUT SIRA I MEDA
TURISTIČKI VODIČ
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
OPŠTINE ŽABALJ

+ 381 21 831688
📧 info@visitzabalj.org
💻 www.visitzabalj.org
“Šlag na tortu” čini večera u čardi “Debeli lad”, poznatoj po svojoj hladovini i autentičnoj vojvođanskoj kuhinji koja podrazumeva sve vrste pečenja, sačeve, supe, sosove, roštilj, ribu,  štrudle, rezace sa makom i druge specijalitete, domaća vina i rakije.