Lipolist

Seoski turizam

SVE RUŽE LIPOLISTA

Lipolist, selo na obroncima Cera, dvadesetak kilometara udaljeno od Šapca, na putu prema Loznici, u Mačvanskom okrugu, na 100 km odBeograda, jedno je od najcvetnijih u Srbiji jer se u njemu  ruže gaje decenijama, te je sasvim prirodno da je i mesto održavanja nadaleko čuvenog Festivala cveća “RUŽE LIPOLISTA”. Ovaj festival,  turističko-privredna manifestacija koju organizuju Turistička organizacija Šapca i Udruženje “Ruže Lipolista”, a pokrovitelj je Grad Šabac, tradicionalno se priređuje u drugoj polovini juna, kada se u Lipolistu okupe svi u lancu prodaje i proizvodnje ruža, kao i svi zaljubljenici u ovaj cvet. Po rečima Nemanje Pajića, predsednika skupstine grada Šapca, “Festival ima veliki i ekonomski i turistički potencijal. Grad to prepoznaje, podržava i afirmiše vredan rad proizvođača cveća u Lipolistu koji godišnje proizvedu oko milion sadnica ruža”. Dragojlo Lazić, direktor Turističke organizacije Šapca, dodaje da “Budući da je Srbija osmi izvoznik cveća u svetu, tu sigurno značajnu ulogu igra i Lipolist sa svojim ružama”.

U želji da predstave lepotu ruža na njihovom izvoru, kao i vredan rad ružara, domaćini su u najmirisnijem selu Srbije ugostili turističke novinare i poslenike Turističke organizacije Srbije. Oni su, kao i turisti kada dođu u Lipolist, posetili Rasadnik “Topalović“, koji se svrstava u vodeće proizvođače ruža i ukrasnog bilja u okruženju. Potom su obišli Etno dvorište i galeriju Slobodana Topalovića, samoukog slikara, koji decenijama prikuplja zaboravljene delove tradicionalnog mačvanskog sela. Etno selo ima autentičan izgled sa predmetima sačuvanih od zaborava, odnosom prema zavičaju i starinama, ali sa žvotom koji mu je udahnula slikarska, umetnička porodica.

SMEŠTAJ…

Boravak u Lipolistu zaokružen je posetom vili Albedo u selu Varna, na 10 km od Šapca, u podnožju legendarnog Cera, u kojoj se nudi odmor u ambijentu sa stilom iz vremena Jevrema Obrenovića. Milojka Kovačević, vlasnica Vile Albedo,i začetnica seoskog turizma u šabačkom kraju, ove godine obeležava jubilarnu desetu godinu rada.


Po njenim rečima “Uvek smo kroz brojne akcije posvećivali pažnju kulturnom života na selu, kako bi kroz povezivanje sela sa gradom i njegovim kulturnim institucijamama, život na selu  prilagodili potrebama savremenog čoveka”.

ZANIMLJIVO…

22. Festival cveća “RUŽE LIPOLISTA” (16.-18.06.2016.), ima rekordan broj izlagača, a Turistička organizacija Šapca, pod pokroviteljstvom Grada, okupila je i pčelare i predstavnike različitih zanata, koji prikazuju svoje veštine. Biraju se najbolji proizvođači, ali i najlepši i najkreativniji aranžmani od ruža.

Turistička organizacija grada Šapca

+ 381 15 347383

tossabac@gmail.com

www.sabacturizam.org