Sajam turizma IFT 2019

Manifestacije

VREME JE ZA ODMOR

Pod sloganom “Leto je bliže nego što mislite” na 41. Međunarodnom sajmu turizma IFT 2019 (21.–24.02.2019., Beogradski sajam) destinacijsku i turističku ponudu, smeštajne kapacitete, kulturu, običaje, gastronomiju i manifestacije, predstavilo je više od 650 izlagača i suizlagača iz 38 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma, nespornog lidera u Regionu, na kome su, pored Srbije, učestvovali i izlagači iz Grčke, Turske, Egipta, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske, Poljske, Švajcarske, Italije, Nemačke, Španije, Rusije, Austrije, Tunisa, Kine, Kipra, Kube, Indonezije i drugih zemalja, bila je Bugarska.

Otvarajući sajam Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, istakao je da je “2018.godina bila rekordno uspešna za Srbiju, sa deviznim prilivom od turizma od 1,5 milijardi dolara i da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma. Cilj u 2019.godini je 1,7 milijardi”. Ovogodišnji Sajam turizma, i pored blage stagnacije, pored očekivanih popusta od 5 do 60% u zavisnosti od agencije i destinacije, i raspona cena aranžmana od 29 do nekoliko hiljada evra, obeležile su i neke novine poput uvođenja B2B poslovnog portala, kao i posebno predstavljanje OMLADINSKOG TURIZMA koji svuda u svetu značajno učestvuje u ukupnim turističkim kretanjima. Ruska federacija predstavila je turističku ponudu svojih regiona, Turistička organizacija opštine Budva promovisala je “Karnevalske majske večeri”, Makedonija je pozvala je turiste u Ohrid, Ambasada Egipta podsetila je na turističke potencijale ove zemlje…

Srbija, zemlja domaćin Sajma turizma, koja je po rastu broja dolazaka stranih gostiju na šestom mestu u Evropi, i ove godine se predstavila u punom sjaju svojih turističkih kapaciteta. Pored Turističke organizacije Srbije, koja je dominirala sa digitalnim tehnologijama primenjenim u turizmu, novim promotivnim filmom “Vidi Srbiju” i brošurom “Avantura duha SRBIJA”, svojom ponudom prikazani su i Beograd, koji je na Sajmu turizma u Tel Avivu proglašen za jednu od najvažnijih turističkih destinacija, Vojvodina sa objedinjenom ponude cele regije, Zapadna i Istočna Srbija, Podunavlje, Banje Srbije i druge destinacije i kapaciteti. Interesovanje domaćih turista za odmor u zemlji bilo je veliko, naročito kada se zna da je Vlada ove godine planirala preko 100.000 vaučera kao podsticajnu meru.

Zajedno sa 41. Sajmom turizma održani su i 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, koji je počeo dodelom nagrada na BeoWine Challenge Cup-u, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i 15. Sajam suvenira “Posetite Srbiju“.

Zemlja partner idućeg Sajma turizma IFT 2020 je Arapska Republika Egipat.

IFT 2019

+ 381 11 2655342, 2655866

turizam@sajam.rs

www.beogradskisajamturizma.rs