Specijalni rezervat prirode Carska bara

Planinski turizam

BRZEĆE

KAPIJA KOPAONIKA

Na istočnom delu kopaoničkog masiva, na dve reke, Rasini i Graševki, u delu plodnog župskog vinogorja, miruje Brus, turističko mesto podjednako aktuelno i leti i zimi. Sedište je istoimene opštine, smešteno na 429 metara nadmorske visine. Ovu vazdušnu banju 1909. godine su pohodili srpski regent Aleksandar Karađorđević, bugarski kralj Ferdinand i crnogorski serdar Janko Vukotić i tu utanačili dogovor o Balkanskom savezu.

Opština Brus krajem osamdesetih godina iznedrila je novu turističku destinaciju – Brzeće.Ovo selo udaljeno 270 kilometara od Beograda i 100 kilometara od Niša, ubrzo je postalo srpski potencijalni “Sent Moric”. Ušuškano na visini od 1000 metara nadmorske visine, okruženo vrhovima Jastrebac (1313 metara), Kamarište (1400 metara), Vojetin (1561 metar), Bećirevac (1787 metara), izvorom reke Toplice, manastirima Malo i Veliko Metođe, vodenicama potočarama, stazama, proplancima i livadama za šetnju leti i rekreativno skijanje i sankanje zimi, Brzeće postaje prava turistička destinacija. Žičare “Bela reka I i II” povezuju ovaj centar sa vrhom Kopaonika odakle se skijaši uključuju u dalji sistem staza ovog našeg najvećeg ski centra. Smeštajni kapacite Brzeća su brojni.

U toku zimske sezone na svakih 60 minuta minibus iz Brzeća prevozi skijaše do vrha Kopaonika.

Hotel “Junior” *** All season resort

Najveći hotelski kompleks od kojeg je razvoj turizma u Brzeću i počeo. Raspolaže sa 110 soba i apartmana. Poseduje brojne sportske terene koji su u upotrebi od proleća do jeseni.

U zimskom periodu ima sopstvenu stazu za skijanje i sankanje dužine 400 metara kao i vodeni “top” za pravljenje snega. U sastavu hotela su i moderno opremljene sale za održavanje sastanaka i seminara.

Pravi odraz turizma Brzeća su i luksuzni hotel “Ozon” koji svojim gostima, osim uobičajenih sadržaja, nudi i bazen sa saunom, teretanu i zatvorenu sportsku halu.

Vila “Radigost”, smeštena neposredno pored skijaške staze, poznata je po udobnom smeštaju, dobroj atmosferi i kulinarskim specijalitetima domaće proizvodnje.

Turistička organizacija Brus
+381 37 825 185
toob@nadlanu.com